Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Litovel chystá nové infocenrum, mělo by se tam prodávat i pivo

Litovel – Do cestovní agentury teď musí zamířit turisté, když se chtějí dozvědět něco o Litovli. Informační centrum totiž sídlí společně s cestovní kanceláří, ve stejných prostorách v centru města. Od nového roku by se však mělo osamostatnit a přestěhovat se do historické budovy Záložny, kde se v jejím přízemí uvolnily prostory po bance.

„Nelze prodávat něco, čemu nevěříme"

Zlín - Splnil jsem si sen. Tak mluví o svém krámku s potravinami třicetiletý zlínský podnikatel Dušan Lečbych. Najdete v něm převážně produkty regionálních výrobců.

Kozí mléko pil už Zeus. V sobotu si z něj Brňané vyrobili sýr

Brno – Zeus pil kozí mléko, proto se stal nejsilnějším ze všech bohů a dokázal svrhnout svého otce Krona. „Čerstvé nepasterizované mléko totiž obsahuje spoustu vitaminů," vysvětlil v sobotu Brňanům Ivan Hrbkek z Ekofarmy Hvozd u Prostějova. V líšeňské restauraci U Fidela učil zájemce vyrábět kozí sýr.

Ovcí ve Zlínském kraji přibývá, maso jde na odbyt, vlna méně

Vsetínsko - Počet ovcí chovaných ve Zlínském kraji se postupně zvyšuje. Jehněčí a skopové maso jde podle chovatelů dobře na odbyt, o vlnu však zájem není. Řekli to chovatelé ovcí v Prlově na Vsetínsku, kde se konal Ovčácký den na Valašsku. Akce již sedmým rokem prezentuje chov ovcí, práci s ovčáckými psy či zpracování vlny. Představili se zde také výrobci, jejichž produkty získaly certifikát Pravé Valašské. Lidé ochutnali výrobky z jehněčího masa či ovčí sýr.

OBRAZEM: Farmářské trhy v Havířově

Havířov - Havířovské Náměstí Republiky opět ožilo na dva dny farmářskými trhy. Zatímco bohatší páteční nabídku nejen regionálních produktů a potravin provázel déšť, sobotní prodej byl o poznání chudší.

Ovčácký den připomene tradici pastevectví na Valašsku

Prlov – Sedmý Ovčácký den se uskuteční v sobotu 13. července v Prlově na Hornolidečsku. Každoroční hojně navštěvovaná prezentační akce má za cíl představit příchozím tradiční chov ovcí a ukázat, jaké produkty je možné z jehněčího a skopového masa a také ovčí vlny vyrobit.

OBRAZEM: Jídlo z blízka pomalu startuje. Třeba ochutnávkou delikates

Brno – Jak chutnají sýry připravované jen nedaleko od Brna v kombinaci s moravskými víny? To v úterý zjistili návštěvníci Dílny: České a moravské delikatesy. Ty se konaly v prodejně My food market v ulici Zvonařka, jako součást gastronomického festivalu Jídlo z blízka.

Kolem kozí farmy a sklárny vznikl turistický areál

V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Kolem kozí farmy a sklárny v Pěnčíně vznikl turistický areál

Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně na Jablonecku. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Kolem kozí farmy a sklárny vznikl turistický areál

Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Nejlepším valašským sýrem porota zvolila kravský s pažitkou

Velké Karlovice - Nejlepší valašský sýr vybírala porota ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Letos vyhrál kravský sýr s pažitkou Štěpána Maliny z Hošťálkové. Porota hodnotila 34 vzorků, což bylo o tři méně než v loňském roce. Své sýry představili nejen farmáři a majitelé rodinných firem, ale zejména drobní výrobci z celého regionu. Řekla to vedoucí pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Ekologové z Chaloupek vsadili na ovce a ovčí sýry

Kněžice – Středisko ekologického vzdělávání Chaloupky vsadilo na ovce a sýry. Těsně před spuštěním je projekt, jehož prostřednictvím budou ekologové učit o přírodě v ještě těsnějším spojení s praxí.

Je libo jednoho brouka na kyselo? V Opavě žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Kolem kozí farmy a sklárny v Pěnčíně vznikl turistický areál

Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně na Jablonecku. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Je libo jednoho brouka na kyselo? Žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Selský den lákal na dobroty

Jindřichův Hradec – Jahody, sýry, koláče, bylinky, džemy či živé ryby patřily k nabídce na sobotním Selském dni, který se konal na jindřichohradeckém náměstí Míru v Langrově domě.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

V supermarketu odcizil tři balení sýrů, způsobil škodu 180 korun

Tachov – Zloděj kradl i přesto, že byl v posledních třech letech za krádež odsouzen. V úterý si pětadvacetiletý muž z Tachova převzal od tachovských policistů záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže, kterého se dopustil počátkem června v jednom z tachovských supermarketů.

V posledním desetiletí v Česku stoupá obliba chovu ovcí a koz

Brno – Kozy a ovce, tedy drobnější hospodářská zvířata, se stále více vrací na český venkov. Počty chovaných zvířat v posledním desetiletí trvale rostou. Slouží k udržování luk i k produkci mléka, sýrů, vlny či masa. Na Národní výstavě hospodářských zvířat, která dnes začala v Brně, to řekl předseda Svazu chovatelů ovcí a koz Vít Mareš.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Poradna doktora Středy: Hlad je nepřítel diety

Praha - Dieta na hubnutí nemusí nutně znamenat omezování příjmu potravin. Jídelníček chudý na kalorie je pro zhubnutí ideální, jenže mnozí nevydrží to, že se nemohou najíst do sytosti. Lze to řešit pomocí vzdělávacích kurzů, kde se naučíte, jak hubnout a jak zhubnout. Nejúspěšnější na tomto poli je organizace STOB, kterou vede PhDr. Iva Málková. Učí hubnoucí, jaká má být dieta, jídelníček, jak cvičit apod. Zhubnout na břichu je pro ženy jednodušší než zhubnout na stehnech. U mužů je to často naopak. I když cvičení na hubnutí dávají přednost ženy, muži spíše inklinují k posilování.