Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Kam se starými věcmi? Na blešák

Valašské Klobouky – Vůni starých časů i objevování zajímavých kousků na sebe i do domácnosti. To nabízí bleší trh, který se koná v pátek 2. srpna před Starou radnicí ve Valašských Kloboukách.

Kam se starými věcmi? Na blešák

Valašské Klobouky – Vůni starých časů i objevování zajímavých kousků na sebe i do domácnosti. To nabízí bleší trh, který se koná v pátek 2. srpna před Starou radnicí ve Valašských Kloboukách.

Prodej vlastního zboží klienty Alky baví

Příbram /FOTO/ - Radost z prodeje svých vlastních výrobků mají handicapovaní klienti příbramské Alky. Ta před necelými dvěma měsíci otevřela u staré brány nemocničního areálu na Zdaboři kiosek a její klienti zde prodávají nakládané hermelíny podle svých speciálních receptů receptur a nakládané utopence.

Litovel chystá nové infocenrum, mělo by se tam prodávat i pivo

Litovel – Do cestovní agentury teď musí zamířit turisté, když se chtějí dozvědět něco o Litovli. Informační centrum totiž sídlí společně s cestovní kanceláří, ve stejných prostorách v centru města. Od nového roku by se však mělo osamostatnit a přestěhovat se do historické budovy Záložny, kde se v jejím přízemí uvolnily prostory po bance.

Milovníci sýra v USA bojují za sýr mimolette zrající s roztoči

Arlington - Na washingtonském předměstí Arlington vede majitelka obchodu se sýry Jill Erberová zoufalý boj s americkými úřady. Chce je přesvědčit, aby nezakazovaly jeden z jejích produktů - sýr mimolette, který zraje díky droboučkým roztočům na svém povrchu.

Litovel chystá nové infocenrum, mělo by se tam prodávat i pivo

Litovel – Do cestovní agentury teď musí zamířit turisté, když se chtějí dozvědět něco o Litovli. Informační centrum totiž sídlí společně s cestovní kanceláří, ve stejných prostorách v centru města. Od nového roku by se však mělo osamostatnit a přestěhovat se do historické budovy Záložny, kde se v jejím přízemí uvolnily prostory po bance.

„Nelze prodávat něco, čemu nevěříme"

Zlín - Splnil jsem si sen. Tak mluví o svém krámku s potravinami třicetiletý zlínský podnikatel Dušan Lečbych. Najdete v něm převážně produkty regionálních výrobců.

Kozí mléko pil už Zeus. V sobotu si z něj Brňané vyrobili sýr

Brno – Zeus pil kozí mléko, proto se stal nejsilnějším ze všech bohů a dokázal svrhnout svého otce Krona. „Čerstvé nepasterizované mléko totiž obsahuje spoustu vitaminů," vysvětlil v sobotu Brňanům Ivan Hrbkek z Ekofarmy Hvozd u Prostějova. V líšeňské restauraci U Fidela učil zájemce vyrábět kozí sýr.

Ovcí ve Zlínském kraji přibývá, maso jde na odbyt, vlna méně

Vsetínsko - Počet ovcí chovaných ve Zlínském kraji se postupně zvyšuje. Jehněčí a skopové maso jde podle chovatelů dobře na odbyt, o vlnu však zájem není. Řekli to chovatelé ovcí v Prlově na Vsetínsku, kde se konal Ovčácký den na Valašsku. Akce již sedmým rokem prezentuje chov ovcí, práci s ovčáckými psy či zpracování vlny. Představili se zde také výrobci, jejichž produkty získaly certifikát Pravé Valašské. Lidé ochutnali výrobky z jehněčího masa či ovčí sýr.

OBRAZEM: Farmářské trhy v Havířově

Havířov - Havířovské Náměstí Republiky opět ožilo na dva dny farmářskými trhy. Zatímco bohatší páteční nabídku nejen regionálních produktů a potravin provázel déšť, sobotní prodej byl o poznání chudší.

Ovčácký den připomene tradici pastevectví na Valašsku

Prlov – Sedmý Ovčácký den se uskuteční v sobotu 13. července v Prlově na Hornolidečsku. Každoroční hojně navštěvovaná prezentační akce má za cíl představit příchozím tradiční chov ovcí a ukázat, jaké produkty je možné z jehněčího a skopového masa a také ovčí vlny vyrobit.

OBRAZEM: Jídlo z blízka pomalu startuje. Třeba ochutnávkou delikates

Brno – Jak chutnají sýry připravované jen nedaleko od Brna v kombinaci s moravskými víny? To v úterý zjistili návštěvníci Dílny: České a moravské delikatesy. Ty se konaly v prodejně My food market v ulici Zvonařka, jako součást gastronomického festivalu Jídlo z blízka.

Kolem kozí farmy a sklárny vznikl turistický areál

V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Kolem kozí farmy a sklárny v Pěnčíně vznikl turistický areál

Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně na Jablonecku. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Kolem kozí farmy a sklárny vznikl turistický areál

Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Nejlepším valašským sýrem porota zvolila kravský s pažitkou

Velké Karlovice - Nejlepší valašský sýr vybírala porota ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Letos vyhrál kravský sýr s pažitkou Štěpána Maliny z Hošťálkové. Porota hodnotila 34 vzorků, což bylo o tři méně než v loňském roce. Své sýry představili nejen farmáři a majitelé rodinných firem, ale zejména drobní výrobci z celého regionu. Řekla to vedoucí pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Ekologové z Chaloupek vsadili na ovce a ovčí sýry

Kněžice – Středisko ekologického vzdělávání Chaloupky vsadilo na ovce a sýry. Těsně před spuštěním je projekt, jehož prostřednictvím budou ekologové učit o přírodě v ještě těsnějším spojení s praxí.

Je libo jednoho brouka na kyselo? V Opavě žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Kolem kozí farmy a sklárny v Pěnčíně vznikl turistický areál

Pěnčín - V oblíbený cíl turistů se v posledních letech proměnil areál kozí farmy a sklárny v Pěnčíně na Jablonecku. Farmu roku 2012, která patří k největším chovům koz a ovcí v České republice, už dávno neživí jen produkce zdravého mléka, tvarohů a sýrů, ale stále více peněz přinášejí rodinnému podniku turisté. Na obratu společnosti, která v malé obci zaměstnává přes tři desítky lidí, se podílí turistika zhruba ze 40 procent.

Je libo jednoho brouka na kyselo? Žádný problém

Opava - V Opavě se už opět jedli brouci, larvy a jiná havěť. Ať to zní sebeodpudivěji, faktem je, že se tato gurmánská akce, pořádaná již poněkolikáté Gastrocentrem Slezské univerzity, stala ve slezské metropoli jednou z nejvyhledávanějších akcí.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Turisté chtějí Jeseníky nejen vidět, ale i ochutnávat

Jeseníky – Desítky tisíc návštěvníků zavítají každoročně do Jeseníků. Stále více z nich chce nejvyšší moravské hory poznávat nejen očima, ale i žaludkem. Řada restaurací proto do svých jídelníčků zařazuje pokrmy z místních surovin uvařené podle regionálních receptur.

Selský den lákal na dobroty

Jindřichův Hradec – Jahody, sýry, koláče, bylinky, džemy či živé ryby patřily k nabídce na sobotním Selském dni, který se konal na jindřichohradeckém náměstí Míru v Langrově domě.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

Ekofarmář: Barva žloutku? Přirozená je žlutá, ne oranžová

Brněnsko /ROZHOVOR/ - Od jedné kozy se farmář Josef Hanák postupně dopracoval k hospodářství s víc než padesáti zvířaty. Mimo jiné vyrábí kozí mléko a o tom krabicovém říká, že je mrtvé. „Když si je otevřu a nechám krabici stát na lince, tak mléko nezkysne, ale zplesniví. Člověka by mělo zarazit, že asi něco není v pořádku," říká farmář z Brusné na Brněnsku.

V supermarketu odcizil tři balení sýrů, způsobil škodu 180 korun

Tachov – Zloděj kradl i přesto, že byl v posledních třech letech za krádež odsouzen. V úterý si pětadvacetiletý muž z Tachova převzal od tachovských policistů záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže, kterého se dopustil počátkem června v jednom z tachovských supermarketů.