Náchodsko - Náchodský deník pro Vás spolu s provozovateli kaváren, restaurací a hospůdek připravil typy na posezení v teple v nadcházejících podzimních a zimních měsících. Místa, kam můžete vyrazit spolu s přáteli a rodinou, načerpat nové síly a ochutnat pravou českou, ale také výtečnou zahraniční kuchyni, pobavit se na větších společenských akcích nebo si jen tak zajít na dobrou kávu, svařák či pivo. Navíc, pokud vy sami narazíte na nějakou zajímavou kavárničku nebo hospůdku, která by stála za zmínku, dejte nám o ní vědět! A určitě neváhejte poslat své zkušenosti z navštívených restaurací. Své tipy i zážitky zasílejte na : eva.benesova@denik.cz
Umístit vinobraní na loketský hrad považují návštěvníci za geniální nápad! Čtvrtý ročník hradního vinobraní se opět nesl v duchu veselí, hudby, dobrého jídla a především kvalitního vína. Návštěvníci i vinaři si pochvalovali příjemnou atmosféru, organizátoři zase vysokou návštěvnost. Už v sobotu odpoledne byla vyšší než v minulém ročníku po oba dny dohromady.
Brno - Bylinky, šperky nebo třeba loutky můžou od pondělí koupit lidé na náměstí Svobody v Brně. Slavnosti vína tak vystřídala poslední akce z programu Festivalu v centru dění Slavnosti regionů.
Klopoty – Známá výletní restaurace v chatové oblasti nedaleko Ústí nad Orlicí patřila opět po roce originální kulinářské soutěži. V sobotu se v jejím sále uskutečnil už čtrnáctý ročník „Klopotské houby", která je zasvěcená pokrmům, v nichž, jak již je patrné z názvu, mají houby zásadní zastoupení.
Čelechovice na Hané – Kdo neochutnal nakládaný sýr Jarmily Zelenské, nemůže si říkat gurmán. Letos si ale přednášku mnohaleté chovatelky poslechlo méně účastníků než dříve.
Rouské – Farmářské trhy, na kterých vystavují své ekologické produkty soukromí zemědělci, se většinou daří pořádat spíše ve větších městech. Rouské na Hranicku je ale v tomto směru výjimkou.
Frýdecko-Místecko - Regionální potraviny zažívají v posledních letech nebývalý boom. Na zájmu zákazníků je vidět, že stoupá povědomí i o produktech, které se vyrábějí na Frýdecko-Místecku.
Příbram /ROZHOVOR/ – Farmářské trhy jsou fenoménem poslední doby. Zákazníci si na trhy, které jim nabízejí kvalitní potraviny a především ty, které mají třeba i regionální původ, rychle zvykli. Ale co když trhy nejsou v nejbližší době a vy potřebujete kvalitní zeleninu, či skvělý sýr nebo máte chuť na pořádný krajíc chleba? V Příbrami to hospodyňky mají snadné. Mohou zajít nakoupit do kamenného obchodu do Cukrárny V Brance v Příbrami.
Mikulov – Sýry ovčí, kozí i z kravského nepasterizovaného mléka chutnali v sobotu Mikulovští. Zatímco na tamním náměstí nabízeli někteří z devítky sýrařů také brynzu a sýrové nitě, v budově gymnázia porotci hodnotili sýry v soutěži Sýr 2013. „Byl to první ročník. Přesto jsme s výsledkem spokojení. Naprostá většina sýrů byla kvalitních. A festival? Sýraři mluvili nadšeně o zájmu lidí, kteří podle všeho byli také spokojení," uvedl organizátor hodnocení soutěže Josef Mrázek.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Čelechovice na Hané - START: Prostějov, CÍL: Kozí farma Rózinka. Délka trasy? Necelých sedm kilometrů. Čas potřebný k jízdě? Dvanáct minut. Ukazuje mi měřič tras na internetu. V Čelechovicích mám být v jednu, je teprve 12:15, hlásím kolegyni, že jedu. „Máš čas!" říká Hanka. „Já ti nevím," říkám, ale zůstávám sedět u virtuální hromádky emailů, ačkoliv se znám. Po deseti minutách mi to nedá, a stejně vyrážím.
Pacov – Město pod Stražištěm přivítá tento víkend tradiční Svatomichaelskou pouť, která je poslední na okrese. Pacov naroste počtem obyvatel téměř dvojnásobně.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Rožnov pod Radhoštěm - Areál Sport Campu v Rožnově pod Radhoštěm se od nadcházejícího pátku do neděle promění v rozkvetlou valašskou zahradu. Na stejnojmenných zahradnických trzích tentokrát příchozím nabídne svůj sortiment přibližně stovka prozatím přihlášených prodejců.
Mikulov - Město pod Pálavou je hrdé na svou vinařskou tradici. Nyní chce založit novou, sýrařskou. Tuto sobotu na tamním náměstí Mikulovští uspořádají festival tradičních sýrů z Čech, Moravy a Slovenska.
Rožnov pod Radhoštěm - Areál Sport Campu v Rožnově pod Radhoštěm se od nadcházejícího pátku do neděle promění v rozkvetlou valašskou zahradu. Na stejnojmenných zahradnických trzích tentokrát příchozím nabídne svůj sortiment přibližně stovka prozatím přihlášených prodejců.
Plzeň – Nádvoří hotelu Gondola a Mlýnská strouha se i tuto sobotu zaplní stánky 45 prodejců. Přestože je státní svátek, konají se tu i tentokrát farmářské trhy.
Příbram – Společnost Povltavské mlékárny, výrobce mléčných výrobků a termizovaných sýrů, přesune výrobu z Příbrami do svého druhého závodu v Sedlčanech. Příbramskému deníku to řekla Jitka Žáková, vedoucí personálního oddělení společnosti.
Příbram – Společnost Povltavské mlékárny, výrobce mléčných výrobků a termizovaných sýrů, přesune výrobu z Příbrami do svého druhého závodu v Sedlčanech. Příbramskému deníku to řekla Jitka Žáková, vedoucí personálního oddělení společnosti.
Tachov – Tachovská restaurace River zvítězila ve čtenářské anketě Tachovského deníku o titul Hospůdka roku. Certifikát předali zástupci Deníku jednateli restaurace Petru Klímovi.
Ústí nad Labem - Sedm dodavatelů exklusivních čajů z celého světa se tento týden pohybuje v České republice, aby v Dobrých čajovnách představili své skvosty i nám. Jedním z nich je i Číňan Bingo Lee, který dorazil na sever Čech.
Liberecko - Příliš časté podávání knedlíků, uzenin či sladkých jídel a naopak málo zeleniny, ovoce, těstovin, ryb nebo bezmasých jídel. I to zjistili hygienici při kontrole pestrosti jídelníčků v 39 mateřských a základních školách a jedné střední v kraji.
Hradec Králové – „Nechodím sem vysloveně pravidelně, jen jak mi to vyjde a vybírám si," řekla Vlasta Merclová, která se na sobotních farmářských trzích v Gayerových kasárnách zastavila pro čerstvé jogurty z hradecké rodinné farmy Františka Kejklíčka.
Oldřichov v Hájích - Pravidelná akce stříhání ovcí v Ekocentru láká čím dál více lidí. Jako každoročně přijel střihač Tomáš Vladyka z Liberce, který dokáže zbavit ovci vlny za tři minuty.
Šumperk/Vernířovice – Je sobota po obědě, občas vykoukne sluníčko a začíná mě přepadat nervozita. Balím batoh, do něj vkládám nůž, prkénko, klobásy, sýry, lahvinku vína, foťák a samozřejmě noty. Před druhou hodinou mne nakládá kamarádka Iva a vyrážíme směr Švagrov. Jedeme na soustředění bývalých členů Šumperského dětského sboru Motýli.
Berlín – Německé strany letos předvedly jednu z nejnudnějších volebních kampaní, myslí si odborníci na mediální komunikaci. Najít se v ní ale daly i úsměvné momenty. Nechtěně pobavili třeba liberálové z FDP a pravicoví extremisté z NPD. V kampani použili stejné obrázky šťastné německé rodiny, které si vybrali z fotografické databanky. Totožné snímky používá v reklamě i finská společnost, která tak láká ke koupi sýru, upozornil blog Open Europe.
Hradec Králové – V Den české státnosti a na svátek svatého Václava, tedy v sobotu 28. září, zpestří Hradecká kulturní a vzdělávací společnost podzimní část turistické sezony oblíbenou akcí.
Křenovice /REPORTÁŽ/ – Ne po skleničkách, ale většinou rovnou po jedenapůllitrových lahvích jde v křenovickém Společenském domě na odbyt sladký sezonní produkt z hroznů – burčák. Skoro u každého stolu se najde jedna s bílým a druhá s červeným. Servírky, které ho čepují, se mají co otáčet. První ročník burčákových slavností pořádaný v této asi dvou a půl tisícové vesnici sklízí úspěch.
Štěpánov – Téměř osmdesát druhů vína ochutnali o víkendu návštěvníci prvního Štěpánovského vinobraní. Příchozí si užili atmosféru pravého jihomoravského koštu vín ve spojení s výborným moravským burčákem a cimbálovou muzikou z Kyjova.
Krhanice – Už celých šest měsíců si mohou lidé koupit ve faremní mlékárně krhanického soukromého zemědělce Františka Mikoláše celou řadu mléčných výrobků.
Uherské Hradiště – Pojišťovna, kavárna, prodejna sýrů a dalších specialit nebo kadeřnictví. To vše najdete v nově opraveném domu U Hroznu na uherskohradišťském Masarykově náměstí.
Uherské Hradiště – Pojišťovna, kavárna, prodejna sýrů a dalších specialit nebo kadeřnictví. To vše najdete v nově opraveném domu U Hroznu na uherskohradišťském Masarykově náměstí.
Žďár nad Sázavou - Lidé, kteří stále ještě mají v paměti neslavný farmářský trh, který se na žďárském náměstí uskutečnil před třemi lety, byli včera spokojeni. Ve stáncích byly lákavě vystaveny sýry, uzeniny, čerstvé pečivo, zelenina a ovoce, koření, med a výrobky z něj, marmelády, pečené čaje a řada dalších potravin a produktů. V nabídce byl rovněž nejen kozí sýr nebo jogurt, ale také kozí zmrzlina.
Brno - Sýry, steaky i sladké speciality šéfkuchařů mohou od včerejška ochutnat návštěvníci na Slavnostech jídla. Akce na brněnském náměstí Svobody je součástí Festivalu v centru dění a vystřídala tam pivní slavnosti.
Krhanice – Už celých šest měsíců si mohou lidé koupit ve faremní mlékárně krhanického soukromého zemědělce Františka Mikoláše celou řadu mléčných výrobků.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.
Bohdalice-Pavlovice - Vyrábět ovčí a kozí sýry a další mléčné produkty bude už zanedlouho sýrárna, kterou staví v areálu bohdalického Ovčína občanské sdružení Manner. Provoz zahájí zřejmě už na konci září. „Čekáme už jen na potvrzení posledního dokumentu z veterinární stanice, pak můžeme sýrárnu spustit," potvrdil jednatel sdružení Jiří Novotný.
Hradec Králové – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.