
Mlékárna je pryč, přibude obchodní centrum
Prachatice - Po areálu, v jehož budovách našly při výrobě sýrů v podniku Madeta práci desítky lidí, se zatím jen prohání vítr.
Prachatice - Po areálu, v jehož budovách našly při výrobě sýrů v podniku Madeta práci desítky lidí, se zatím jen prohání vítr.
Frýdecko-Místecko - Regionální potraviny zažívají v posledních letech nebývalý boom. Na zájmu zákazníků je vidět, že stoupá povědomí i o produktech, které se vyrábějí na Frýdecko-Místecku.
Strakonice - Šampiona Václavské okresní výstavy králíků má Josef Kuneš z Nebřehovic.
Příbram /ROZHOVOR/ – Farmářské trhy jsou fenoménem poslední doby. Zákazníci si na trhy, které jim nabízejí kvalitní potraviny a především ty, které mají třeba i regionální původ, rychle zvykli. Ale co když trhy nejsou v nejbližší době a vy potřebujete kvalitní zeleninu, či skvělý sýr nebo máte chuť na pořádný krajíc chleba? V Příbrami to hospodyňky mají snadné. Mohou zajít nakoupit do kamenného obchodu do Cukrárny V Brance v Příbrami.
Mikulov – Sýry ovčí, kozí i z kravského nepasterizovaného mléka chutnali v sobotu Mikulovští. Zatímco na tamním náměstí nabízeli někteří z devítky sýrařů také brynzu a sýrové nitě, v budově gymnázia porotci hodnotili sýry v soutěži Sýr 2013. „Byl to první ročník. Přesto jsme s výsledkem spokojení. Naprostá většina sýrů byla kvalitních. A festival? Sýraři mluvili nadšeně o zájmu lidí, kteří podle všeho byli také spokojení," uvedl organizátor hodnocení soutěže Josef Mrázek.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Čelechovice na Hané - START: Prostějov, CÍL: Kozí farma Rózinka. Délka trasy? Necelých sedm kilometrů. Čas potřebný k jízdě? Dvanáct minut. Ukazuje mi měřič tras na internetu. V Čelechovicích mám být v jednu, je teprve 12:15, hlásím kolegyni, že jedu. „Máš čas!" říká Hanka. „Já ti nevím," říkám, ale zůstávám sedět u virtuální hromádky emailů, ačkoliv se znám. Po deseti minutách mi to nedá, a stejně vyrážím.
Pacov – Město pod Stražištěm přivítá tento víkend tradiční Svatomichaelskou pouť, která je poslední na okrese. Pacov naroste počtem obyvatel téměř dvojnásobně.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Rožnov pod Radhoštěm - Areál Sport Campu v Rožnově pod Radhoštěm se od nadcházejícího pátku do neděle promění v rozkvetlou valašskou zahradu. Na stejnojmenných zahradnických trzích tentokrát příchozím nabídne svůj sortiment přibližně stovka prozatím přihlášených prodejců.
Mikulov - Město pod Pálavou je hrdé na svou vinařskou tradici. Nyní chce založit novou, sýrařskou. Tuto sobotu na tamním náměstí Mikulovští uspořádají festival tradičních sýrů z Čech, Moravy a Slovenska.
Rožnov pod Radhoštěm - Areál Sport Campu v Rožnově pod Radhoštěm se od nadcházejícího pátku do neděle promění v rozkvetlou valašskou zahradu. Na stejnojmenných zahradnických trzích tentokrát příchozím nabídne svůj sortiment přibližně stovka prozatím přihlášených prodejců.
Plzeň – Nádvoří hotelu Gondola a Mlýnská strouha se i tuto sobotu zaplní stánky 45 prodejců. Přestože je státní svátek, konají se tu i tentokrát farmářské trhy.
Příbram – Společnost Povltavské mlékárny, výrobce mléčných výrobků a termizovaných sýrů, přesune výrobu z Příbrami do svého druhého závodu v Sedlčanech. Příbramskému deníku to řekla Jitka Žáková, vedoucí personálního oddělení společnosti.
Příbram – Společnost Povltavské mlékárny, výrobce mléčných výrobků a termizovaných sýrů, přesune výrobu z Příbrami do svého druhého závodu v Sedlčanech. Příbramskému deníku to řekla Jitka Žáková, vedoucí personálního oddělení společnosti.
Tachov – Tachovská restaurace River zvítězila ve čtenářské anketě Tachovského deníku o titul Hospůdka roku. Certifikát předali zástupci Deníku jednateli restaurace Petru Klímovi.
Ústí nad Labem - Sedm dodavatelů exklusivních čajů z celého světa se tento týden pohybuje v České republice, aby v Dobrých čajovnách představili své skvosty i nám. Jedním z nich je i Číňan Bingo Lee, který dorazil na sever Čech.
Liberecko - Příliš časté podávání knedlíků, uzenin či sladkých jídel a naopak málo zeleniny, ovoce, těstovin, ryb nebo bezmasých jídel. I to zjistili hygienici při kontrole pestrosti jídelníčků v 39 mateřských a základních školách a jedné střední v kraji.
Hradec Králové – „Nechodím sem vysloveně pravidelně, jen jak mi to vyjde a vybírám si," řekla Vlasta Merclová, která se na sobotních farmářských trzích v Gayerových kasárnách zastavila pro čerstvé jogurty z hradecké rodinné farmy Františka Kejklíčka.
Oldřichov v Hájích - Pravidelná akce stříhání ovcí v Ekocentru láká čím dál více lidí. Jako každoročně přijel střihač Tomáš Vladyka z Liberce, který dokáže zbavit ovci vlny za tři minuty.
Šumperk/Vernířovice – Je sobota po obědě, občas vykoukne sluníčko a začíná mě přepadat nervozita. Balím batoh, do něj vkládám nůž, prkénko, klobásy, sýry, lahvinku vína, foťák a samozřejmě noty. Před druhou hodinou mne nakládá kamarádka Iva a vyrážíme směr Švagrov. Jedeme na soustředění bývalých členů Šumperského dětského sboru Motýli.
Berlín – Německé strany letos předvedly jednu z nejnudnějších volebních kampaní, myslí si odborníci na mediální komunikaci. Najít se v ní ale daly i úsměvné momenty. Nechtěně pobavili třeba liberálové z FDP a pravicoví extremisté z NPD. V kampani použili stejné obrázky šťastné německé rodiny, které si vybrali z fotografické databanky. Totožné snímky používá v reklamě i finská společnost, která tak láká ke koupi sýru, upozornil blog Open Europe.
Hradec Králové – V Den české státnosti a na svátek svatého Václava, tedy v sobotu 28. září, zpestří Hradecká kulturní a vzdělávací společnost podzimní část turistické sezony oblíbenou akcí.
Benešov – Už popáté v tomto roce připravilo Kulturní a informační centrum Benešov na Masarykově náměstí farmářské trhy.
Křenovice /REPORTÁŽ/ – Ne po skleničkách, ale většinou rovnou po jedenapůllitrových lahvích jde v křenovickém Společenském domě na odbyt sladký sezonní produkt z hroznů – burčák. Skoro u každého stolu se najde jedna s bílým a druhá s červeným. Servírky, které ho čepují, se mají co otáčet. První ročník burčákových slavností pořádaný v této asi dvou a půl tisícové vesnici sklízí úspěch.
Štěpánov – Téměř osmdesát druhů vína ochutnali o víkendu návštěvníci prvního Štěpánovského vinobraní. Příchozí si užili atmosféru pravého jihomoravského koštu vín ve spojení s výborným moravským burčákem a cimbálovou muzikou z Kyjova.
Krhanice – Už celých šest měsíců si mohou lidé koupit ve faremní mlékárně krhanického soukromého zemědělce Františka Mikoláše celou řadu mléčných výrobků.
Uherské Hradiště – Pojišťovna, kavárna, prodejna sýrů a dalších specialit nebo kadeřnictví. To vše najdete v nově opraveném domu U Hroznu na uherskohradišťském Masarykově náměstí.
Uherské Hradiště – Pojišťovna, kavárna, prodejna sýrů a dalších specialit nebo kadeřnictví. To vše najdete v nově opraveném domu U Hroznu na uherskohradišťském Masarykově náměstí.
Žďár nad Sázavou - Lidé, kteří stále ještě mají v paměti neslavný farmářský trh, který se na žďárském náměstí uskutečnil před třemi lety, byli včera spokojeni. Ve stáncích byly lákavě vystaveny sýry, uzeniny, čerstvé pečivo, zelenina a ovoce, koření, med a výrobky z něj, marmelády, pečené čaje a řada dalších potravin a produktů. V nabídce byl rovněž nejen kozí sýr nebo jogurt, ale také kozí zmrzlina.
Jihlava - Již v sobotu se v parku na Náměstí svobody koná tradiční Jihlavský biojarmark.
Brno - Sýry, steaky i sladké speciality šéfkuchařů mohou od včerejška ochutnat návštěvníci na Slavnostech jídla. Akce na brněnském náměstí Svobody je součástí Festivalu v centru dění a vystřídala tam pivní slavnosti.
Krhanice – Už celých šest měsíců si mohou lidé koupit ve faremní mlékárně krhanického soukromého zemědělce Františka Mikoláše celou řadu mléčných výrobků.
Děčín – Rozhovor s Martinou Novotnou, majitelkou vinotéky v Děčíně.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.
Bohdalice-Pavlovice - Vyrábět ovčí a kozí sýry a další mléčné produkty bude už zanedlouho sýrárna, kterou staví v areálu bohdalického Ovčína občanské sdružení Manner. Provoz zahájí zřejmě už na konci září. „Čekáme už jen na potvrzení posledního dokumentu z veterinární stanice, pak můžeme sýrárnu spustit," potvrdil jednatel sdružení Jiří Novotný.
Hradec Králové – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.
Máte rádi hrušky? Pak určitě oceníte naše tipy na jejich kuchyňskou úpravu. Můžete z nich připravit hruškovou polévku, salát, pěnu, ale i tradičnější vdolky
Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě ožilo nebývalou událostí. Přihnalo se zde totiž stádo tří set ovcí, které společně se svými pastýři ušlo téměř čtrnáct set kilometrů.
Hradec Králové – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.
Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě ožilo nebývalou událostí. Přihnalo se zde totiž stádo tří set ovcí, které společně se svými pastýři ušlo téměř čtrnáct set kilometrů.
Bohdalice-Pavlovice - Vyrábět ovčí a kozí sýry a další mléčné produkty bude už zanedlouho sýrárna, kterou staví v areálu bohdalického Ovčína občanské sdružení Manner. Provoz zahájí zřejmě už na konci září. „Čekáme už jen na potvrzení posledního dokumentu z veterinární stanice, pak můžeme sýrárnu spustit," potvrdil jednatel sdružení Jiří Novotný.
Fíky pocházejí původně z Orientu, v dnešní době se už ale pěstují v zemích Středomoří, například na Kypru, v Turecku, Řecku, Itálii, Španělsku, ve Francii či Portugalsku. Právě v září probíhá hlavní sezona fíků a lze je dovezené koupit i v našich obchodech a supermarketech.
Buchlov - „Studniční voda byla takzvaně mrtvá, protože do ní lidé házeli mrtvoly zvířat a odpadky, ale existovala i živá, a to v potoce, který tehdy nemělo co znečistit," začíná speciální prohlídku hradu Buchlov průvodce.
Semilsko, Studenec - Nejen na letní prázdniny připravil Krkonošský deník soutěžní seriál o lidech, kteří jsou držiteli značky Originální Krkonošský produkt®.
Litoměřice /FOTOGALERIE/ - Vysokou návštěvnost veletrhu Zahrada Čech zaznamenali pořadatelé hned v pátek, v prvním dnu akce.
Litoměřice /FOTOGALERIE/ - Vysokou návštěvnost veletrhu Zahrada Čech zaznamenali pořadatelé hned v pátek, v prvním dnu akce.
Náchod - Čerstvé pečivo, ovoce i zelenina, uzeniny a sýry či další chutné potraviny od farmářů. Tak by měly vypadat ty správné farmářské trhy, na které si lidé rádi zajdou nakoupit a dají tím přednost kvalitě před kvantitou v supermarketech. V Náchodě se farmářské trhy konají pravidelně každou středu. Zastupitelé začátkem září odhlasovali změnu organizátora trhů, který slibuje jejich zkvalitnění.
Semilsko, Studenec - Nejen na letní prázdniny připravil Krkonošský deník soutěžní seriál o lidech, kteří jsou držiteli značky Originální Krkonošský produkt®.