Hodonín - Manželé Žampachovi udělali radost sobě i milovníkům umění. Především toho výtvarného. Marie a Jaroslav totiž poslední lednový den roku 2014 otevřeli na hodonínské Národní třídě malířský ateliér.
Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.
Branky – Starosta Branek využil prostory tamější mateřské školy poněkud netradičně. V sobotu odpoledne zde uspořádal v pořadí již čtvrtý košt slivovice. Ochutnávala se trnkovice, jabkovice, meruňkovice i pálenka z vína. O té nejlepší rozhodla porota složená z dvaadvaceti odborníků.
Domažlice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Vyzdobené stoly s ubrusy a nastoupená ´jednotka´ obsluhujících učňů vítala ve čtvrtek prvňáky ve školní jídelně ZŠ Msgre Staška v Domažlicích.
Praha – Bratrovražedný boj o tradiční potraviny v Evropské unii pokračuje. Nejdřív Slovákům vadily české uzeniny, poté sýr s modrou plísní a teď šunka. V Bruselu usilují o to, aby Jihočeská niva přišla o ochrannou známku a pražská šunka ji nezískala.
Svitavy – Plnohodnotné čerstvé mléko z automatů je pro mnohé spotřebitele výzvou. Rádi by si tuto bílou tekutinu koupili v plné kvalitě, ale má to jeden háček.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Frýdek-Místek - Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.
Praha - Potravinářské řetězce se bojí rostoucí konkurence farmářských prodejen a blokují jejich vstup do velkých nákupních center. Řekli to majitelé několika sítí farmářských obchodů. Velké řetězce, jako hlavní nájemci center, mají při vstupu nových zájemců o pronájem ploch často právo veta. Řetězce se k tomu odmítly vyjádřit.
Jihlava - Na farmách v Kraji Vysočina přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně, teď je takových malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.
Loštice - Majitelům netradiční Tvarůžkové cukrárny v Lošticích na Šumpersku, která byla otevřena před dvěma roky, nedošla fantazie a stále vymýšlí nové druhy moučníků vyrobených z tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma. Cukrárna má v nabídce už více než dvě desítky moučníků a dortů, z nichž se line typická vůně.
Vysočina - Na farmách na Vysočině přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně na Žďársku, teď je malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.
Velké Karlovice – Vícedenním romantickým pobytem, ale také třeba společnou relaxační procedurou, degustační večeří či lyžařskou akcí s nádechem recese mohou zamilovaní oslavit svatého Valentýna v Resortu Valachy Velké Karlovice.
Velké Karlovice – Vícedenním romantickým pobytem, ale také třeba společnou relaxační procedurou, degustační večeří či lyžařskou akcí s nádechem recese mohou zamilovaní oslavit svatého Valentýna v Resortu Valachy Velké Karlovice.
Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.
Teplice - Na Teplicku se množí krádeže zboží v prodejnách. Už jsme informovali také o případu agresivního zloděje, který dokonce neváhal vyhrožovat zaměstnancům ochranky nožem.
Praha - Na celostátní přehlídce sýrů na Masarykově koleji v pražských Dejvicích se ve středu hodnotila jejich kvalita. Žádný vzorek podle hodnotících nebyl podprůměrný. Zúčastněné školy předvedly, že svoje řemeslo ovládají, i když v Čechách spíše převládá poptávka po tavených sýrech, než řádně uleželých.
Praha – Loni v obchodních řetězcích nejvíce podražily brambory, jejich cena meziročně vzrostla téměř o tři čtvrtiny. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil portál Kupi.cz. Ukázkový nákupní koš odpovídající velkému rodinnému nákupu loni podražil o 3,5 procenta. Stejné zboží prodávané ve slevových akcích supermarketů zlevnilo o 0,5 procenta.
Zlínský kraj - „Nejezte, nepijte ani nežijte blbě," tak zní heslo propagátora dobré gastronomie Pavla Maurera, autora průvodce po nejlepších českých restauracích. Stejné heslo přijal za své i pátý ročník gastronomického festivalu Grand Restaurant Festival.
Bohdalice-Pavlovice - Stovka mléčných ovcí tří plemen občanského sdružení Manner je teď březí a jeho členové očekávají, že v polovině února se od nich dočkají prvních mláďat. Na nich totiž závisí spuštění plánované sýrárny v areálu bohdalického ovčína, která měla začít fungovat už loni.
Filadelfie – Americká policie honí muže se vskutku speciální úchylkou. Ten nabízí peníze ženám, které ho budou sledovat, jak si na genitálie pokládá obrovské kolo švýcarského sýra.
Bohdalice-Pavlovice - Stovka mléčných ovcí tří plemen občanského sdružení Manner je teď březí a jeho členové očekávají, že v polovině února se od nich dočkají prvních mláďat. Na nich totiž závisí spuštění plánované sýrárny v areálu bohdalického ovčína, která měla začít fungovat už loni.
Moravskoslezský kraj /FOTOGALERIE, FESTIVALOVÁ NABÍDKA RESTAURACÍ V NAŠEM KRAJI/ - Pátý ročník Grand Restaurant Festivalu odstartuje už tuto středu. A na co se těšit mají rozhodně nejen Ostravané, ale i lidé z celé České republiky. Degustační menu u nás totiž nabídne nejvíce restaurací v historii tohoto gurmánského svátku.
/FOTOGALERIE, FESTIVALOVÁ NABÍDKA RESTAURACÍ V NAŠEM KRAJI/ Pátý ročník Grand Restaurant Festivalu odstartuje už tuto středu. A na co se těšit mají rozhodně nejen Ostravané, ale i lidé z celé České republiky. Degustační menu u nás totiž nabídne nejvíce restaurací v historii tohoto gurmánského svátku.
Tábor – (Jakožto novoroční vybočení z dosavadního toku táborské historie uvádíme podvržený příběh, aby rozhojnil dosavadní mozaiku nejrůznějších nesmyslů o historii města, nad nimiž občas regionální historikové kroutí hlavami. Zkazka se odehrává v roce 1694. Tehdy několik táborských měšťanů skutečně podalo stížnost vrchnosti, že radní tolerují, aby někteří sousedé vařili své pivo do větších sudů, než je povoleno.)
Zaječí /REPORTÁŽ/ – Tříkrálovou ochutnávku vín pořádají pojedenácté. Poprvé ji však ve Vinařství U Kapličky spojují s trhem farmářských výrobků. Říkají mu mini, ale i tak má co nabídnout. „Dejte si specialitu, špek nebo čabajku z mangalice. To je plemeno prasete, které v Rumunsku a Maďarsku pasou na trávě," nabízejí mi u stánku s uzeninami hned po příchodu na náměstíčko pod vinným sklepem.
Opava – Jedná se o něco, co v celé České republice nemá obdoby. Jestli vás láká ochutnat novinku, zkuste raklet party. Sýrovou specialitu pocházející ze Švýcarska.
Zlín – /ROZHOVOR/ Domů do Zlína sice jezdí dvakrát ročně, ovšem mezi své kamarády a přátele na zlínský Turnaj generací házenkář Petr Hejtmánek zavítal po dlouhých šesti letech. Od roku 2001 totiž s výjimkou dvou let strávených v Rumunsku žije na předměstí Paříže, přičemž do centra to má dvacet kilometrů.
Praha – Meziroční míra inflace v prosinci poskočila na 1,4 procenta z listopadových 1,1 procenta. Za rok 2013 byla průměrná míra inflace 1,4 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2009, uvedl dnes Český statistický úřad. Oproti roku 2012 se průměrná míra inflace snížila o 1,9 procentního bodu. Prosincová inflace byla o desetinu procentního bodu vyšší, než očekávali analytici. Průměr za celý rok 2013 odpovídal jejich odhadům.
České Budějovice - Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni zvýšila tržby i zisk. Zpracovala zhruba stejné množství mléka jako v roce 2012. Za prodej zboží, výrobků a služeb podle předběžných výsledků utržila meziročně asi o 100 milionů korun více, tedy 5,2 miliardy korun.
Dobruška – Tou hlavní atrakcí na úterním Silvestříku pro děti byla soutěž o nejhezčí jednohubku. Tato kulturní akce se konala na Náměstí F. L. Věka a pořádalo ji město Dobruška. Zakončena byla v 18 hodin ohňostrojem. Ve velkém stanu tu byla přehlídka velice povedených jednohubek. Vyráběly už i maličké děti, ale i ty o trošku starší. Z pečiva tu byla vytvořená zvířátka, stavby, dopravní prostředky, věže i kaktusy. Moc pěkný výrobek měla také dvojčata Matyáš a Lucinka Dušánkovi z Dobrušky, kteří se této soutěže zúčastnili už poněkolikáté.
Svatobořice-Mistřín /VINAŘI POD LUPOU/ – V roce 2003 Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína navázal na více než stoletou tradici vinaření v rodině a založil vlastní podnik. Nyní obhospodařuje třicet hektarů plodných vinic. Vyrábí a prodává především přívlastková vína. Dvaačtyřicetiletý rodák z Kyjovska vychovává spolu s manželkou Marií dvě děti Veroniku a Josefa. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.
Praha – Sezona oblíbených farmářských trhů během adventu neskončí. Pro čerstvé domácí zboží budou moci Pražané vyrazit i v sobotu 28. prosince. Ten den se na náměstí Jiřího z Poděbrad koná poslední letošní trh. Otevřeno bude mimořádně až do 18 hodin a k poslechu i tanci zahrají dvě živé kapely.
Olomouc – Přilepšit si bez placení v prodejně potravin v ulici Šlechtitelů v Olomouci se rozhodl neznámý zloděj v noci ze Štědrého dne na Boží hod vánoční.
Žádovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmnáct hektarů vinic obhospodařuje rodinné vinařství Štěpána Maňáka ze Žádovic. Ten firmu založil v roce 1992, dnes vyrobí na sto sedmdesát tisíc lahví převážně přívlastkových vín. Pro jejich zrání využívá mimo jiné sudy typu barrique, které každý rok z jedné třetiny obnovuje. Osmačtyřicetiletý vinař je ženatý a má dvě děti Štěpána a Marcelu.
Kroměříž – Sýry. Bez nich si svůj život neumím prakticky představit. Každý den jsou v mém jídelníčku – jedno, zda mají původní či tepelně upravenou konzistenci. Hlavně že jsou a chutnají mi. Kvůli tomu jsem se o to více těšila na návštěvu kroměřížské mlékárny Kromilk.
Přežít vánoční svátky ve zdraví je podle vedoucí nutriční terapeutky Centra zdraví Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské možné. Je jen potřeba nepodlehnout lákadlům a užít si vánočních pochoutek s mírou.