Bohdalice-Pavlovice - Stovka mléčných ovcí tří plemen občanského sdružení Manner je teď březí a jeho členové očekávají, že v polovině února se od nich dočkají prvních mláďat. Na nich totiž závisí spuštění plánované sýrárny v areálu bohdalického ovčína, která měla začít fungovat už loni.
Filadelfie – Americká policie honí muže se vskutku speciální úchylkou. Ten nabízí peníze ženám, které ho budou sledovat, jak si na genitálie pokládá obrovské kolo švýcarského sýra.
Bohdalice-Pavlovice - Stovka mléčných ovcí tří plemen občanského sdružení Manner je teď březí a jeho členové očekávají, že v polovině února se od nich dočkají prvních mláďat. Na nich totiž závisí spuštění plánované sýrárny v areálu bohdalického ovčína, která měla začít fungovat už loni.
Moravskoslezský kraj /FOTOGALERIE, FESTIVALOVÁ NABÍDKA RESTAURACÍ V NAŠEM KRAJI/ - Pátý ročník Grand Restaurant Festivalu odstartuje už tuto středu. A na co se těšit mají rozhodně nejen Ostravané, ale i lidé z celé České republiky. Degustační menu u nás totiž nabídne nejvíce restaurací v historii tohoto gurmánského svátku.
/FOTOGALERIE, FESTIVALOVÁ NABÍDKA RESTAURACÍ V NAŠEM KRAJI/ Pátý ročník Grand Restaurant Festivalu odstartuje už tuto středu. A na co se těšit mají rozhodně nejen Ostravané, ale i lidé z celé České republiky. Degustační menu u nás totiž nabídne nejvíce restaurací v historii tohoto gurmánského svátku.
Tábor – (Jakožto novoroční vybočení z dosavadního toku táborské historie uvádíme podvržený příběh, aby rozhojnil dosavadní mozaiku nejrůznějších nesmyslů o historii města, nad nimiž občas regionální historikové kroutí hlavami. Zkazka se odehrává v roce 1694. Tehdy několik táborských měšťanů skutečně podalo stížnost vrchnosti, že radní tolerují, aby někteří sousedé vařili své pivo do větších sudů, než je povoleno.)
Zaječí /REPORTÁŽ/ – Tříkrálovou ochutnávku vín pořádají pojedenácté. Poprvé ji však ve Vinařství U Kapličky spojují s trhem farmářských výrobků. Říkají mu mini, ale i tak má co nabídnout. „Dejte si specialitu, špek nebo čabajku z mangalice. To je plemeno prasete, které v Rumunsku a Maďarsku pasou na trávě," nabízejí mi u stánku s uzeninami hned po příchodu na náměstíčko pod vinným sklepem.
Opava – Jedná se o něco, co v celé České republice nemá obdoby. Jestli vás láká ochutnat novinku, zkuste raklet party. Sýrovou specialitu pocházející ze Švýcarska.
Zlín – /ROZHOVOR/ Domů do Zlína sice jezdí dvakrát ročně, ovšem mezi své kamarády a přátele na zlínský Turnaj generací házenkář Petr Hejtmánek zavítal po dlouhých šesti letech. Od roku 2001 totiž s výjimkou dvou let strávených v Rumunsku žije na předměstí Paříže, přičemž do centra to má dvacet kilometrů.
Praha – Meziroční míra inflace v prosinci poskočila na 1,4 procenta z listopadových 1,1 procenta. Za rok 2013 byla průměrná míra inflace 1,4 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2009, uvedl dnes Český statistický úřad. Oproti roku 2012 se průměrná míra inflace snížila o 1,9 procentního bodu. Prosincová inflace byla o desetinu procentního bodu vyšší, než očekávali analytici. Průměr za celý rok 2013 odpovídal jejich odhadům.
České Budějovice - Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni zvýšila tržby i zisk. Zpracovala zhruba stejné množství mléka jako v roce 2012. Za prodej zboží, výrobků a služeb podle předběžných výsledků utržila meziročně asi o 100 milionů korun více, tedy 5,2 miliardy korun.
Dobruška – Tou hlavní atrakcí na úterním Silvestříku pro děti byla soutěž o nejhezčí jednohubku. Tato kulturní akce se konala na Náměstí F. L. Věka a pořádalo ji město Dobruška. Zakončena byla v 18 hodin ohňostrojem. Ve velkém stanu tu byla přehlídka velice povedených jednohubek. Vyráběly už i maličké děti, ale i ty o trošku starší. Z pečiva tu byla vytvořená zvířátka, stavby, dopravní prostředky, věže i kaktusy. Moc pěkný výrobek měla také dvojčata Matyáš a Lucinka Dušánkovi z Dobrušky, kteří se této soutěže zúčastnili už poněkolikáté.
Svatobořice-Mistřín /VINAŘI POD LUPOU/ – V roce 2003 Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína navázal na více než stoletou tradici vinaření v rodině a založil vlastní podnik. Nyní obhospodařuje třicet hektarů plodných vinic. Vyrábí a prodává především přívlastková vína. Dvaačtyřicetiletý rodák z Kyjovska vychovává spolu s manželkou Marií dvě děti Veroniku a Josefa. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.
Praha – Sezona oblíbených farmářských trhů během adventu neskončí. Pro čerstvé domácí zboží budou moci Pražané vyrazit i v sobotu 28. prosince. Ten den se na náměstí Jiřího z Poděbrad koná poslední letošní trh. Otevřeno bude mimořádně až do 18 hodin a k poslechu i tanci zahrají dvě živé kapely.
Olomouc – Přilepšit si bez placení v prodejně potravin v ulici Šlechtitelů v Olomouci se rozhodl neznámý zloděj v noci ze Štědrého dne na Boží hod vánoční.
Žádovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmnáct hektarů vinic obhospodařuje rodinné vinařství Štěpána Maňáka ze Žádovic. Ten firmu založil v roce 1992, dnes vyrobí na sto sedmdesát tisíc lahví převážně přívlastkových vín. Pro jejich zrání využívá mimo jiné sudy typu barrique, které každý rok z jedné třetiny obnovuje. Osmačtyřicetiletý vinař je ženatý a má dvě děti Štěpána a Marcelu.
Kroměříž – Sýry. Bez nich si svůj život neumím prakticky představit. Každý den jsou v mém jídelníčku – jedno, zda mají původní či tepelně upravenou konzistenci. Hlavně že jsou a chutnají mi. Kvůli tomu jsem se o to více těšila na návštěvu kroměřížské mlékárny Kromilk.
Přežít vánoční svátky ve zdraví je podle vedoucí nutriční terapeutky Centra zdraví Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské možné. Je jen potřeba nepodlehnout lákadlům a užít si vánočních pochoutek s mírou.
Čejč – Ještě před osmi lety vyráběl Vít Horák z Čejče víno v malém rodinném sklepě jen pro potřeby společnosti Horákova farma, kterou vlastní spolu se svými rodiči, sestrou a bratrem.
Praha - Přežít vánoční svátky ve zdraví je podle vedoucí nutriční terapeutky Centra zdraví Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské možné. Je jen potřeba nepodlehnout lákadlům a užít si vánočních pochoutek s mírou.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je poslední adventní víkend. Všude zní koledy a září vánoční ozdoby. Pohoda, klid a mír, které Vánoce mají doprovázet, ale chybí. Aspoň v brněnských nákupních centrech.
Praha – Sezona oblíbených farmářských trhů během adventu neskončí. Pro čerstvé domácí zboží budou moci Pražané vyrazit i v sobotu 28. prosince. Ten den se na náměstí Jiřího z Poděbrad koná poslední letošní trh. Otevřeno bude mimořádně až do 18 hodin a k poslechu i tanci zahrají dvě živé kapely.
Pelhřimov - Město Pelhřimov bude mít od Nového roku jen tři partnerská města ze zahraničí. Holandský Waddinxveen smlouvu nečekaně po dvaceti letech ukončil, zrovna když střední školy obou měst oslavovaly 25 let trvání vzájemné spolupráce.
Kroměříž /REPORTÁŽ/ – Sýry. Bez nich si svůj život neumím prakticky představit. Každý den jsou v mém jídelníčku – jedno, zda mají původní či tepelně upravenou konzistenci. Hlavně že jsou a chutnají mi. Kvůli tomu jsem se o to více těšila na návštěvu kroměřížské mlékárny Kromilk.
Pardubice – Pro velký zájem návštěvníků vánočních trhů na pardubickém Pernštýnském náměstí bylo prodlouženo jejich trvání až do čtvrté adventní neděle, tedy do 22. prosince.
Hustopeče nad Bečvou – Zámek v Hustopečích nad Bečvou se v neděli proměnil v malebné místo, plné vánoční inspirace. Lidé si tu našli vše, co k nejkrásnějším svátkům roku patří – od ukázky zdobení perníčků přes vánoční výzdobu až po nákup stromků. Tradiční akci pořádal městys ve spolupráci se zdejší Jednotou Orel.
Stolany, Choltice - Mezi nově oceněnými, kteří se mohou pyšnit titulem Regionální potravina, je od soboty i zemědělec František Mikan ze Stolan. Certifikát na své mléko převzal při slavnostním aktu v Cholticích.
Stolany, Choltice - Mezi nově oceněnými, kteří se mohou pyšnit titulem Regionální potravina, je od soboty i zemědělec František Mikan ze Stolan. Certifikát na své mléko převzal při slavnostním aktu v Cholticích.
Stolany, Choltice - Mezi nově oceněnými, kteří se mohou pyšnit titulem Regionální potravina, je od soboty i zemědělec František Mikan ze Stolan. Certifikát na své mléko převzal při slavnostním aktu v Cholticích.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes v předvánoční sérii naposledy odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Vyškov – Například kolizí chodců s auty se obávají Vyškované v souvislosti s připravovaným záměrem povolení vjezdu na Masarykovo náměstí. Zatímco nyní na něj můžou jen auta, která mají souhlas od městského úřadu, už za čtvrt roku se provoz zřejmě rapidně zvýší.
Svitavsko – Mlékárna Miltra v Městečku Trnávka na Svitavsku omezila výrobu a propouští velkou část zaměstnanců. Příčinou jsou chyby dřívějšího vedení i obtížná situace na trhu. Z ekonomických potíží má mlékárnu vyvést restrukturalizace, řekl Andrej Čírtek, který mediálně zastupuje společnost Miltra B vlastnící mlékárnu.
Čejč /VINAŘI POD LUPOU/ – Ještě před osmi lety vyráběl Vít Horák z Čejče víno v malém rodinném sklepě jen pro potřeby společnosti Horákova farma, kterou vlastní spolu se svými rodiči, sestrou a bratrem.