Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Jídlo: To vždycky sblíží národy Evropy

Zdomácněly. Už nám ani nepřijde, že vlastně nejsou české. O čem je řeč? O pizzách, špagetách, langoších nebo gyrosech. O jídlech, která už nejsou žádnou exotikou.

Hmyzí kuchař Petr Ocknecht: Pojídání švába je hmyzí maturita

/ROZHOVOR/ Hmyz se jako potrava zcela běžně využívá ve většině zemí světa a na jeho konzumaci dokonce závisí lidské životy, protože je velmi výživný. V Evropě je ale pojídání hmyzu, takzvaná entomofagie, stále spíše kuriózní záležitost pro gurmety nebo silné žaludky.

OBRAZEM: Šatov opět voněl vínem

Šatov – Více než osm stovek vzorků vín vinařů nejen ze Znojemska nabídl sobotní tradiční, letos již 31. šatovský košt. Na hosty čekala po celý den perfektně vychlazená bílá vína, občerstvení v podobě dobrých sýrů či grilované maso.

Jídlo: To vždycky sblíží národy Evropy

Zdomácněly. Už nám ani nepřijde, že vlastně nejsou české. O čem je řeč? O pizzách, špagetách, langoších nebo gyrosech. O jídlech, která už nejsou žádnou exotikou.

Jídlo: To vždycky sblíží národy Evropy

Zdomácněly. Už nám ani nepřijde, že vlastně nejsou české. O čem je řeč? O pizzách, špagetách, langoších nebo gyrosech. O jídlech, která už nejsou žádnou exotikou.

Zájem o skopové a kůzlečí roste před Velikonocemi několikanásobně

Praha – Zájem o jehněčí a kůzlečí maso roste v Česku v období Velikonoc proti běžnému roku až několikanásobně. Z dlouhodobého hlediska však stagnuje a se spotřebou okolo 0,4 kilogramu na osobu ročně zůstává toto maso okrajovou záležitostí. Výrazně však roste výroba produktů z kozího mléka, vyplývá ze statistik, vyjádření Svazu chovatelů ovcí a koz a obchodníků.

SLOUPEK: Mami, kup mi štěně!!!

Každá dětská dušička se dostane do okamžiku, kdy začne toužit po něčem živém. Už ji omrzí plyšové opice a štěňata, která vypadají jako živá. Je na čase vyměnit plyš za pravou srst. Každá žena, která dbá úzkostlivě na domácí pořádek a nikdy předtím neměla chlupatého mazlíčka doma, jen stěží lapá po dechu.

Žena brečí, jen projde kolem sýrů. Trpí turofobií

Londýn - Dvaadvacetiletá Mellisa North z anglického Kentu trpí výjimečnou chorobou – turofobií, nezvladatelným strachem ze sýrů. Takže když jde nakupovat do supermarketu, sotva projde kolem regálů se sýry, hned se rozbrečí.

Nizozemí: Vyhrála krása přírody

Kdybych se měla rozhodnout, v jaké zemi bych chtěla žít nebo studovat, bylo by to jednoznačně Nizozemsko. Proč? Poněvadž právě Nizozemsko je dle mého úsudku nejkrásnější zemí v Evropské unii a patřilo k zakládajícím zemím EU.

Brno jako Amsterdam: městem projely stovky cyklistů

Brno – Větrné mlýny, sýry nebo tulipány. Nizozemsko je kromě těchto věcí známé i jako krajina kol a oranžové barvy. S heslem Udělejme z Brna Amsterdam proto ve čtvrtek vyjely asi tři stovky cyklistů z Moravského náměstí od kina Scala. Začala tak Velká jarní oranžová cyklojízda.

Tipy na Velikonoce: jehněčí speciality, cimbál i zdobení perníčků

Velké Karlovice – Spousta gurmánských zážitků i další zábavy čeká o velikonočních svátcích na návštěvníky Velkých Karlovic. Milovníci dobrého jídla si budou moci pochutnat na nejrůznějších specialitách, uskuteční se i posezení u cimbálu nebo Velikonoční jarmark.

O francouzích se traduje, že jí koňské maso, šneky a žáby, to vyvracet netřeba

Každá země má své stálé stereotypy. O některé se říká, že její obyvatelé pojídají psí maso (viz reklama o páru, který má velkého psa, dají ho pohlídat kuchaři s konečným záběrem na pochutnávajícího si přítele, protože kuchař byl z Vietnamu a pochopil gesto podání psa, jako přinesení požadovaného pokrmu k servírování), o jiné zas, že jsou to žabožrouti, protože si dopřávají žabí stehýnka (nebojte, není to nic strašného, chutná to jako kuře), a o další, že je to pivní národ. U té bych se ráda zastavila, protože se má nejdřív mést před vlastním prahem.

Kvalita dovážených výrobků většinou neodpovídá jejich ceně

Europoslanec (jednoduše řečeno) je osoba, která se snaží bojovat za názory občanů svého státu. Snaží se udělat to, co je nejlepší ve prospěch své země. Já jako šestnáctiletý chlapec se moc v těchto sférách politického dění zatím moc neorientuji. Stačí mi ale jen to, co slyším v médiích, od svých rodičů nebo jen od lidí, s nimiž cestuji v autobuse, abych zjistil, že situace ČR není příliš v optimálním stavu.

Domácí laskominy pro chlupaté mlsouny

Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!

V Kroměříži zahajují poutní a turistickou sezonu

Kroměříž - Stánky s výrobky s velikonoční tématikou zaplnily v pátek ráno Velké náměstí v Kroměříži. Koupit ručně pletený koš, velikonoční ozdoby, keramiku, šperk nebo ochutnat domácí sýr tam mohou návštěvníci i během soboty, řemeslníci z Čech, Moravy i Slovenska budou nabízet zboží až do osmnácti hodin.

Jak mi předsudky zničily dovolenou

Moje rodina každoročně cestuje na dovolenou do stále stejné země, stejné destinace. Čím jsem ale starší, tím více mne přitahuje poznávání jiné krajiny a země. Nudí mě ležet u téhož moře a vidět tutéž přírodu a památky. Znám to tam stejně jako lesy a louky u nás na Šumavě a z fleku bych mohla rozjet kariéru průvodce. Toto léto jsem se rozhodla změnit naše streotypní chování.

Květná neděle bude na hradě

Litoměřice – Nádvoří a vnitřní prostory Hradu Litoměřice budou v neděli 13. dubna žít Velikonocemi. Od 10 do 17 hodin se zde uskuteční třetí ročník velikonočního jarmarku řemesel a dovedností,  pořádaný Centrem cestovního ruchu Litoměřice.

Mojí vysněnou zemí je Francie

Už když jsem byla menší, toužila jsem po tom poznat Franci na vlastní oči. Vidět její krásy, ochutnat nové pokrmy a obdivovat francouzštinu, která mi zní jako jazyk králů.

Místo teorie praxe: Studenti vyrábějí domácí jogurty i sýry

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Na začátku všeho je obyčejné mléko. A na konci chutné a hlavně domácí mléčné výrobky. Za dobrotami bez chemických přísad stojí několik hodin práce studentů čtvrtého ročníku hradecké střední školy veterinární v Kuklenách.

28 zemí Evropské unie - 28 neznámých

"Co se vám vybaví, když se řekne Francie?" "Víno! Sýr! Croissant!" "Německo?" "Oktoberfest, pivo, klobása…" Neodolala jsem neudělat si malý průzkum, abych zjistila, co evokují lidem v mém okolí názvy jednotlivých zemí evropské osmadvacítky.

Školáci mají dotované mléko rádi, kupují si ochucené

Mělnicko - Evropský program Mléko do škol běží už několik let. Zapojena je do něj většina základních škol, například i ta ve Mšeně na Mělnicku. Její ředitelka Jiřina Trunková uvedla, že mléčné výrobky za sníženou cenu mají tamní školáci k dispozici od samého počátku projektu.

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let

Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?

Pramen zdraví z Posázaví slaví letos 60 let

Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?

Farmářských trhů na Teplicku přibylo

Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.

Farmářské trhy začínají, lidem slouží k setkávání

Brněnsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/  – Sezona farmářských trhů na Brněnsku právě začíná. Lidé si nakupování regionálních výrobků přímo od místních zemědělců oblíbili. V Brně a okolí mohou navštívit nejméně deset pravidelných trhů, které se konají přibližně jednou za dva týdny až měsíc.