
Velikonoční jarmark oživí o víkendu Janohrad
Podivín – Nádvoří Janova hradu u Podivína o tomto víkendu v předstihu ožije atmosférou svátků jara. Uskuteční se tam Velikonoční jarmark.
Podivín – Nádvoří Janova hradu u Podivína o tomto víkendu v předstihu ožije atmosférou svátků jara. Uskuteční se tam Velikonoční jarmark.
Kroměříž - Stánky s výrobky s velikonoční tématikou zaplnily v pátek ráno Velké náměstí v Kroměříži. Koupit ručně pletený koš, velikonoční ozdoby, keramiku, šperk nebo ochutnat domácí sýr tam mohou návštěvníci i během soboty, řemeslníci z Čech, Moravy i Slovenska budou nabízet zboží až do osmnácti hodin.
Na dotazy čtenářů odpovídá MVDr. Petra Švaříková, veterinární nemocnice AA-Vet.
Moje rodina každoročně cestuje na dovolenou do stále stejné země, stejné destinace. Čím jsem ale starší, tím více mne přitahuje poznávání jiné krajiny a země. Nudí mě ležet u téhož moře a vidět tutéž přírodu a památky. Znám to tam stejně jako lesy a louky u nás na Šumavě a z fleku bych mohla rozjet kariéru průvodce. Toto léto jsem se rozhodla změnit naše streotypní chování.
Kdo kdy vymyslel předsudky na povahu lidí žijících za našimi hranicemi?
Valtice – Ze století do století. Tak zní podtitul akce k otevření sezony ve Valtickém Podzemí. Ta bude tematická. V labyrintu chodeb připravili organizátoři na tuto sobotu program ve třinácti historických vinných sklepech. Lákají i na několik novinek.
Litoměřice – Nádvoří a vnitřní prostory Hradu Litoměřice budou v neděli 13. dubna žít Velikonocemi. Od 10 do 17 hodin se zde uskuteční třetí ročník velikonočního jarmarku řemesel a dovedností, pořádaný Centrem cestovního ruchu Litoměřice.
Příbram - I tento týden jsme pro vás připravili několik tipů na víkendové akce.
Litovel - Kde lze v Litovli koupit chuťově výrazný sýr parmazánového typu, dobré pivo a čokoládové pralinky, to vše místní výroby? Odpověď je nyní jednoduchá, v informačním centru.
Hustopeče nad Bečvou – Jarní a velikonoční dekorací ožije v neděli 13. dubna zámek v Hustopečích nad Bečvou na Hranicku.
Už když jsem byla menší, toužila jsem po tom poznat Franci na vlastní oči. Vidět její krásy, ochutnat nové pokrmy a obdivovat francouzštinu, která mi zní jako jazyk králů.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Na začátku všeho je obyčejné mléko. A na konci chutné a hlavně domácí mléčné výrobky. Za dobrotami bez chemických přísad stojí několik hodin práce studentů čtvrtého ročníku hradecké střední školy veterinární v Kuklenách.
"Co se vám vybaví, když se řekne Francie?" "Víno! Sýr! Croissant!" "Německo?" "Oktoberfest, pivo, klobása…" Neodolala jsem neudělat si malý průzkum, abych zjistila, co evokují lidem v mém okolí názvy jednotlivých zemí evropské osmadvacítky.
Mělnicko - Evropský program Mléko do škol běží už několik let. Zapojena je do něj většina základních škol, například i ta ve Mšeně na Mělnicku. Její ředitelka Jiřina Trunková uvedla, že mléčné výrobky za sníženou cenu mají tamní školáci k dispozici od samého počátku projektu.
Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?
Pribináček patří mezi hrstku potravin, na kterých si můžeme pochutnat stejně jako kdysi naše babičky, když byly ještě dětmi. Jediné, co se na něm v průběhu let mění, je vzhled obalu. Proč by také v přibyslavské mlékárně Pribina experimentovali s chutí, když si české a slovenské děti už od začátku oblíbily právě tu originální?
Mělnicko – Evropský program Mléko do škol běží už několik let. Zapojena je do něj většina základních škol, například i ta ve Mšeně.
Nepomuk – Na první letošní farmářský trh v sobotu vyrazili lidé z Nepomuku a okolí.
Benešov - Na nádvoří pivovaru Ferdinand v Táborské ulici od sobotního rána proudily desítky lidí. Od 7 hodin začal první letošní farmářský trh.
Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.
Olomoucký kraj – Voňavé dobroty, čerstvá zelenina, maso, koláčky nebo bylinky a řezané květiny. S jarním teplejším počasím se do měst a obcí Olomouckého kraje vrací oblíbené farmářské trhy.
Brněnsko /ANKETA, INFOGRAFIKA/ – Sezona farmářských trhů na Brněnsku právě začíná. Lidé si nakupování regionálních výrobků přímo od místních zemědělců oblíbili. V Brně a okolí mohou navštívit nejméně deset pravidelných trhů, které se konají přibližně jednou za dva týdny až měsíc.
Mariánské Lázně - Tržiště na Chebské křižovatce by mělo opět začít lákat místní i hosty k nákupům.
Třebíč - Karlovo náměstí v Třebíči patří mezi největší v České republice. První není, ale při zběžném pohledu se zdá, že by prim mohlo hrát v jiné statistice počtu obchodů se zdravou výživou na metr čtvereční a obyvatele.
Zlechov - Za 325 nápoji z hroznů plného života, sedmadvaceti druhy sýrů, šestadvaceti sortami klobásek a dobrou pohodou, k níž hrála cimbálová muzika Bálešáci ze Starého Města vyrazilo v sobotu odpoledne přes tři stovky fajnšmekrů do Zlechova.
Louka – Vzdát poctu modrým plodům slivoní a poznat, jaké pochoutky z nich lidé na Slovácku vyrábí, mohli všichni ti, kteří prošli v sobotu odpoledne dveřmi kulturního domu v Louce. Na patentech, pěrách či povidlech si pochutnaly asi čtyři stovky návštěvníků. Zkrátka nepřišli ani milovníci pálenek. Diplom za tu nejlepší získal Štěpán Machala z Louky. U degustační komise zabodoval s durancií.
Police nad Metují - Nadšenci, kteří stále žijí v klukovských letech a propadli sběratelství, si dají dostaveníčko dnes 29. března od 9.00 hodin v Pellyho domech v Polici nad Metují.
Slovácko - Smažák s hranolkami nebo zeleninový salát? Takové dilema řeší takřka všichni rodičě, kteří se svými ratolestmi o víkendu vyrazí za zábavou do různých míst v regionu. Nabídka jídel bývá většinou pestrá, a rodiče se tak mohou rozhodnout, zda svým dětem dopřejí zdravou stravu, či jen vyslechnou přání svých dětí.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
Nepoznali byste, že usměvavá Natálie Marošová není součástí tradičního složení personálu jídelny a restaurace U Babičky v opavském OC Breda&Weinstein. Patnáctiletá žačka deváté třídy Základní školy v Hradci nad Moravicí si vyzkoušela Dobrý job.
Francouzi jsou specifický národ. Chanel, víno, sýry, croissanty, bagety, makronky. Martiničané jsou směsicí francouzského charakteru s americkou drzostí a pořádnou dávkou exotiky, která se dere na povrch.
Recept nám poslala Věra Dunajová, Ostrava.
Recept nám poslala Ludmila Machová, Huštěnovice.
Recept nám poslala Anna Týfová, Martínkovice.
Recept nám poslala Růženka Šípková, Domažlice.
Recept nám poslala Marie Kroupová, Hředle.
/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Francouzi jsou specifický národ. Chanel, víno, sýry, croissanty, bagety, makronky. Martiničané jsou směsicí francouzského charakteru s americkou drzostí a pořádnou dávkou exotiky, která se dere na povrch.
Žďársko - Hlavně o párky v rohlíku je o velké přestávce zájem v bufetu Základní školy Švermova ve Žďáře nad Sázavou. Nejsou sice úplně podle pravidel zdravé výživy, ale stále jsou podle ředitele školy Jaroslava Ptáčka menším zlem než pytlík přesolených chipsů a k nim energetický nápoj.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
Mělník - Světový den vody se v sobotu slavil přímo v historickém centru Mělníka.
Recept nám poslala Teresa Herrera Ruiz, Třeboň.
Recept nám poslala Kateřina Baklíková, Hutisko-Solanec.
Recept nám poslala Alena Sudková, Vrchlabí.
Recept nám poslala Jitka Holá, Plesná.
Stres ze samoty může způsobit, že pes demoluje zařízení bytu nebo ho znečišťuje. Především ale zvíře zdravotně ohrožuje. Majitelé často tento problém považují za neposlušnost a psa trestají. To ale k řešení nevede a dostávají se spíše do bludného kruhu. Co s tím?
Janov n. N. - Zkuste menu: Bramborová polévka, cizrnový guláš s ratatoulí, celozrnné pečivo, piškot
Česká Lípa - S prvním jarním dnem se na českolipské Škroupovo náměstí vrátily oblíbené farmářské trhy.
Recept nám poslala Zuzana Vaňková, Uherské Hradiště.
Recept nám poslala Miloslava Šubrtová, Jičín.