/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Francouzi jsou specifický národ. Chanel, víno, sýry, croissanty, bagety, makronky. Martiničané jsou směsicí francouzského charakteru s americkou drzostí a pořádnou dávkou exotiky, která se dere na povrch.
Žďársko - Hlavně o párky v rohlíku je o velké přestávce zájem v bufetu Základní školy Švermova ve Žďáře nad Sázavou. Nejsou sice úplně podle pravidel zdravé výživy, ale stále jsou podle ředitele školy Jaroslava Ptáčka menším zlem než pytlík přesolených chipsů a k nim energetický nápoj.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
V jarních měsících má organismus jiné chutě. Kvůli očistě v tomto období tedy upřednostňujte lehké sýry na bázi tvarohu. Čerstvé přírodní sýry jsou lehce stravitelné, podporují trávení, a dávají tělu potřebné živiny. Ale v tu nejchutnější pochoutku se mění až díky chutím a vůním čerstvých jarních bylinek.
Stres ze samoty může způsobit, že pes demoluje zařízení bytu nebo ho znečišťuje. Především ale zvíře zdravotně ohrožuje. Majitelé často tento problém považují za neposlušnost a psa trestají. To ale k řešení nevede a dostávají se spíše do bludného kruhu. Co s tím?
Bohdalice Pavlovice – V bohdalickém ovčíně občanského sdružení Manner je v posledních dnech živo. A to doslova. Postupně se totiž rodí mláďata tří různých plemen stovky mléčných ovcí, díky čemuž je otevření plánované sýrárny už na dohled.
Drahany – Unikátní turistická atrakce vyrůstá v těchto dnech v muzeu v Drahanech. Pod rukama zdejšího kurátora vzniká ve sklepení bývalé školy umělá hornická štola. Do štoly Jan, která má připomenout poměrně silnou hornickou tradici regionu, budou moct lidé poprvé vstoupit začátkem května.
Plzeň - Zeleným pivem mohli návštěvníci Pivovarského dvora v Plzni uctít svátek sv. Patrika, který si v pondělí připomněl celý svět. Šlo o zelený 12° ležák sv. Patrika s příchutí tří bylinek – mařinky, meduňky a cannabisu.
V pořadí již šestý ročník Velikonočních oslav se uskuteční na Zámku Potštejn. přípravy jsou v plném proudu. I letos bude pro návštěvníky připraven bohatý program, v němž si na své přijdou děti i dospělí.
Boží Dar - Zcela v klidu nechává všechny potenciální investory nabídka radnice v Božím Daru na prodej oblíbené horské salaše na Ryžovně v Krušných horách. Město tak už déle než jeden rok neúspěšně hledá nového majitele.
Praha – V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například sýr eidam se v tomto týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o 15 procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.
Boží Dar - Zcela v klidu nechává všechny potenciální investory nabídka radnice v Božím Daru na prodej oblíbené horské salaše na Ryžovně v Krušných horách. Město tak už déle než jeden rok neúspěšně hledá nového majitele.
Prostějov – „Od té doby, co jsem zjistila, že mám alergii na lepek, se snažíme s přítelem nakupovat zdravě. Když jsem se dozvěděla, že zde otevřeli Náš Grunt, potěšilo mě to. Potraviny jsou tady sice dražší, ale za to kvalitní a zdravé," nechala se slyšet Aneta Brablecová z Prostějově a dodala, že si v tomto obchodě ráda kupuje třeba těstoviny nebo sýry.
Nová Paka – V pondělí odpoledne zavítala do jednoho ze supermarketů ve městě nepoctivá zákaznice, která zde odcizila dva sýry v celkové hodnotě 42 korun. Lup si schovala do kapsy a poté se vydala k pokladně, kterou prošla bez zaplacení.
Hornolužický den pláteníků je historicky zajímavý den, při němž se můžete tuto neděli ponořit do dávných dob života pracovitých a skromných tkalců plátna.
Hornolužický den pláteníků je historicky zajímavý den, při němž se můžete tuto neděli ponořit do dávných dob života pracovitých a skromných tkalců plátna.
Ústí nad Labem - Domácí klobásy a zelenina, ale třeba i pečivo, koření, ryby. To všechno prodejci nabízeli v úterý na Farmářských trzích na Mírovém náměstí. Přestěhovaly se sem z Kostelního náměstí u obchodního centra Forum, jelikož se jeho vedení rozhodlo, že bude trhy pořádat ve své režii.
Nová Ves – „Když rok 2014, tak čtrnáct kůzlat," říká s úsměvem chovatelka koz Božena Benešová z jihoplzeňské Nové Vsi. „Tedy zatím," dodává pak, „každou chvílí se totiž může narodit další."
Hulín – Pětici hamburgerů měli o víkendu možnost ochutnat návštěvníci Kulturního klubu Hulín. Během pátku a soboty se tady uskutečnila Víkendová hamburgrárna, která do prostor kulturáku přilákala desítky lidí. Kromě klasiky návštěvníci zkoušeli i pálivé jehněčí.
Čelechovice na Hané – Téměř jarní počasí, příroda zalévající se barvami a na pastvinách v Čelechovicích na Hané na konci února téměř dvě desítky kůzlat. Čtyřletý kozel Oskar z čelechovické farmy Rozinka Jarmily Zelenské se činí.
Bernartice - Nejoblíbenější jsou sladká jídla, treska či řízek s bramborovou kaší, naopak čočka, rybí filé nebo bramborový salát strávníkům v bernartické školní jídelně „nejedou".
Peking – Archivní gouda zraje pět let, některé druhy čedarů desetiletí. Oba tyto sýry jsou ale doslova miminky v porovnání se žlutavými kousky, které se našly na tvářích a krcích čínských mumií – a z nichž se vyklubal patrně nejstarší sýr na světě, napsal list USA Today.
Sýrárna v Nádražní ulici v Ostravě je obchůdek, který dokáže upoutat i náhodného kolemjdoucího. Často tady hraje hudba, k její návštěvě doslova vybízí i nápaditá výloha.