
Hamburger z králíka
Recept nám poslal Martin Plchot, Olomouc.
Recept nám poslal Martin Plchot, Olomouc.
Prachaticko – V dubnu by mohly odstartovat první farmářské trhy v regionu.
Karlovy Vary - Poprvé po zimní přestávce budou v pátek 21. března v Karlových Varech k dostání potraviny od prvovýrobců z regionu i z okolních krajů.
Žatec - Na náměstí nabízelo své zboží více než dvacet stánkařů. Další trhy budou za dva týdny.
Recept nám poslal Milan Veselý, Most.
Recept nám poslala Hana Bočková, Dolní Kralovice.
Bohdalice Pavlovice – V bohdalickém ovčíně občanského sdružení Manner je v posledních dnech živo. A to doslova. Postupně se totiž rodí mláďata tří různých plemen stovky mléčných ovcí, díky čemuž je otevření plánované sýrárny už na dohled.
Drahany – Unikátní turistická atrakce vyrůstá v těchto dnech v muzeu v Drahanech. Pod rukama zdejšího kurátora vzniká ve sklepení bývalé školy umělá hornická štola. Do štoly Jan, která má připomenout poměrně silnou hornickou tradici regionu, budou moct lidé poprvé vstoupit začátkem května.
Karlovy Vary - Poprvé po zimní přestávce budou v pátek 21. března v Karlových Varech k dostání potraviny od prvovýrobců z regionu i z okolních krajů.
Prachaticko – V dubnu by mohly odstartovat první farmářské trhy v regionu.
Plzeň - Zeleným pivem mohli návštěvníci Pivovarského dvora v Plzni uctít svátek sv. Patrika, který si v pondělí připomněl celý svět. Šlo o zelený 12° ležák sv. Patrika s příchutí tří bylinek – mařinky, meduňky a cannabisu.
V pořadí již šestý ročník Velikonočních oslav se uskuteční na Zámku Potštejn. přípravy jsou v plném proudu. I letos bude pro návštěvníky připraven bohatý program, v němž si na své přijdou děti i dospělí.
Recept nám poslala Jaroslava Oumarová, Pelhřimov.
Recept nám poslala Bronislava Wittnerová, Olomouc.
Recept nám poslala Radana Venháčová, Olomouc.
Recept nám poslala Pavla Fornůsková Janálová, Uherské Hradiště
Boží Dar - Zcela v klidu nechává všechny potenciální investory nabídka radnice v Božím Daru na prodej oblíbené horské salaše na Ryžovně v Krušných horách. Město tak už déle než jeden rok neúspěšně hledá nového majitele.
Praha – V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například sýr eidam se v tomto týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o 15 procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.
Boží Dar - Zcela v klidu nechává všechny potenciální investory nabídka radnice v Božím Daru na prodej oblíbené horské salaše na Ryžovně v Krušných horách. Město tak už déle než jeden rok neúspěšně hledá nového majitele.
Recept nám poslala Marie Študencová, Sušice.
Prostějov – „Od té doby, co jsem zjistila, že mám alergii na lepek, se snažíme s přítelem nakupovat zdravě. Když jsem se dozvěděla, že zde otevřeli Náš Grunt, potěšilo mě to. Potraviny jsou tady sice dražší, ale za to kvalitní a zdravé," nechala se slyšet Aneta Brablecová z Prostějově a dodala, že si v tomto obchodě ráda kupuje třeba těstoviny nebo sýry.
Nová Paka – V pondělí odpoledne zavítala do jednoho ze supermarketů ve městě nepoctivá zákaznice, která zde odcizila dva sýry v celkové hodnotě 42 korun. Lup si schovala do kapsy a poté se vydala k pokladně, kterou prošla bez zaplacení.
Hornolužický den pláteníků je historicky zajímavý den, při němž se můžete tuto neděli ponořit do dávných dob života pracovitých a skromných tkalců plátna.
Hornolužický den pláteníků je historicky zajímavý den, při němž se můžete tuto neděli ponořit do dávných dob života pracovitých a skromných tkalců plátna.
Ústí nad Labem - Domácí klobásy a zelenina, ale třeba i pečivo, koření, ryby. To všechno prodejci nabízeli v úterý na Farmářských trzích na Mírovém náměstí. Přestěhovaly se sem z Kostelního náměstí u obchodního centra Forum, jelikož se jeho vedení rozhodlo, že bude trhy pořádat ve své režii.
Havlíčkův Brod – Jedenáctý ročník tradičního Masopustního jarmarku se uskutečnil v neděli 2. března 2014 na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě.
Nová Ves – „Když rok 2014, tak čtrnáct kůzlat," říká s úsměvem chovatelka koz Božena Benešová z jihoplzeňské Nové Vsi. „Tedy zatím," dodává pak, „každou chvílí se totiž může narodit další."
Spolek Přátelé Vrbenska je v plné práci. Shromažďuje atrakce, které na trase z Drakova na Rejvíz pobaví návštěvníky Lesní slavnosti Lapků z Drakova.
Hulín – Pětici hamburgerů měli o víkendu možnost ochutnat návštěvníci Kulturního klubu Hulín. Během pátku a soboty se tady uskutečnila Víkendová hamburgrárna, která do prostor kulturáku přilákala desítky lidí. Kromě klasiky návštěvníci zkoušeli i pálivé jehněčí.
Dobkovice – Děčínský deník byl na reportáži v rodině, které společnost dělá mluvící papouščí samička Sára.
Orlickoústecko – Jaro za okny, sluníčko táhne lidi ven. Proto si i v Lanškrouně pospíšili a sezonu farmářských trhů odstartují již tento pátek.
Vrchlabí - Díky teplému počasí se letošní Farmářské trhy na vrchlabském náměstí T.G.Masaryka konaly o měsíc a půl dříve oproti loňskému roku.
Čelechovice na Hané – Téměř jarní počasí, příroda zalévající se barvami a na pastvinách v Čelechovicích na Hané na konci února téměř dvě desítky kůzlat. Čtyřletý kozel Oskar z čelechovické farmy Rozinka Jarmily Zelenské se činí.
Bernartice - Nejoblíbenější jsou sladká jídla, treska či řízek s bramborovou kaší, naopak čočka, rybí filé nebo bramborový salát strávníkům v bernartické školní jídelně „nejedou".
Peking – Archivní gouda zraje pět let, některé druhy čedarů desetiletí. Oba tyto sýry jsou ale doslova miminky v porovnání se žlutavými kousky, které se našly na tvářích a krcích čínských mumií – a z nichž se vyklubal patrně nejstarší sýr na světě, napsal list USA Today.
Sýrárna v Nádražní ulici v Ostravě je obchůdek, který dokáže upoutat i náhodného kolemjdoucího. Často tady hraje hudba, k její návštěvě doslova vybízí i nápaditá výloha.
Česká Lípa - První letošní farmářské trhy na Škroupově náměstí v České Lípě začnou ve čtvrtek 20. března, tedy v astronomicky první jarní den, typický svou rovnodenností.
Lyon - Plzeňskou sílu poznali v Itálii, přesvědčili se o ní ve Španělsku, Německu i Turecku. Ale do Francie ještě zpráva o plzeňském zázraku nedorazila. Teď bude mít země vín, sýrů a Eiffelovky jedinečnou šanci se přesvědčit: český mistr vyzve Olympique Lyon.
Polička – Ve druhém pololetí si školní jídelna základní školy Na Lukách připravila novou službu pro děti, jejich rodiče a personál školy.
Královské Poříčí – Nezaměnitelná atmosféra masopustních rejů zavládne v sobotu 1. března v Královském Poříčí na Sokolovsku.
Kyjov /VINAŘI POD LUPOU/ – Práce s vínem ho léta přitahovala natolik, že se jí nakonec rozhodl zcela oddat. Václav Šalša z Kyjova ke skladbě původních vinohradů z odrůd Sauvignon, Veltlínské zelené, Chardonnay a André postupně přidával další. Ve viničních tratích obce Čeložnice vysadil několik interspecifických odrůd Hibernal, Malverina a Laurot.
Praha - Síť farmářských prodejen Náš grunt loni téměř zdvojnásobila své tržby na 90,5 milionu korun. Firma v roce 2013 otevřela osm nových prodejen. V současnosti jich tak má 27 a působí již v 11 krajích České republiky, řekla mluvčí firmy Martina Bauerová. V letošním roce se síť obchodů chce rozšířit i do zbývajících tří krajů a otevřít 15 dalších provozoven.
Majetín – Anežka Navrátilová si v sobotu přivstala. Budík ji budil už okolo sedmé hodiny, čekala totiž početnou návštěvu a tak musela všechno stihnout. Majetínem chodil masopustní průvod, který u jejího domu zvonil už v devět hodin. Sladké koblihy však tentokrát masky nedostaly.
Kolínsko/KRIMI MIX - Jaké kriminální případy musí řešit kolínští policisté? Co se děje v naší blízkosti?
Praha – Spotřeba sýrů v České republice pozvolna roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen, uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Sedlčany – Řízky z masa, sýra, květáku, hub… Tak vypadala Velká řízková párty v sedlčanské knihovně.Dětem napekly maminky i knihovnice 400 kousků křupavých dobrot, aby školáci mohli završit pololetní Soutěž sečtělých řízků.
Opava – Skvělý švýcarský sýr připravený na speciálním grilu a posypaný kořením s příchutí skořice, domácí brambory ve slupce, sterilované okurky a cibulky a navíc sklenka dobrého vína. To vše si uplynulou sobotu nenechaly ujít desítky lidí, které se v Kavárně Obecního domu zúčastnily tzv. Raklet party. Raklet je název sýru a zároveň i název tradičního švýcarského pokrmu, který se z tohoto sýru připravuje.
Historicky první farmářské trhy má za sebou Český Těšín. Podle organizátorů se setkaly s velkým zájmem Těšíňanů z obou částí města.
Jižní Čechy – Polévka třeboňských rybářů, candát s hořčicovou omáčkou a šťouchanými brambory. Takto typicky jihočeské menu chystají prezidentovi Miloši Zemanovi na úterý v třeboňských Lázních Aurora. Hlava státu sem zavítá v rámci třídenní návštěvy Jihočeského kraje.
Městečko Trnávka – Výroba sýrů, tvarohu, zákysů a dalších mléčných produktů v mlékárně je zastavená. Téměř čtyři desítky zaměstnanců ale chodí do práce dál. Provoz se nezastavil úplně.