Držovice - Na kozí farmě v Držovicích se v sobotu konal den otevřených dveří. I přes nepřízeň počasí dorazila spousta návštěvníků, kteří si tam pochutnali například na čerstvých sýrech nebo na domácích klobásách.
Nová Paka - Zelený květen aneb Vaříme pro všechny, tak nazvaly svoji páteční akci na novopackém náměstí zdejší sokolky a pracovnice kultury, které se zapojily do výroby zdravých salátů a pomazánek.
Rožnov pod Radhoštěm - Modli sa, nemodli sa, z prázdnej mísy nenajíš sa. O pravdivosti tohoto starého valašského pořekadla se nadcházející sobotu přesvědčí návštěvníci Valašské dědiny ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde tamní chalupy ožijí typickými jarními pracemi.
Brno – Ochutnat francouzské šneky nebo španělské tapas mohou Brňané od čtvrtka do neděle na třetím ročníku Festivalu středomořských chutí a vůní na náměstí Svobody.
Dobruška - Když se řekne Holandsko, tak se většině z nás vybaví větrné mlýny a nádherné tulipány. Přestože víme, nebo alespoň tušíme, že Holandsko je nádherná země s velmi příjemnými lidmi, tak nepatří mezi ty země, které Češi hojně navštěvují.
Východní Čechy - Při řešení otázky jak zhubnout je velmi důležitá vhodná dieta. Každý člověk by si měl vybrat takovou, která mu vyhovuje a neomezuje ho příliš v tom, co má rád. Mezi nejoblíbenější diety patří ty, při kterých se nemusí hlídat gramáž jídla ani počítat kalorie.
Východní Čechy - Při řešení otázky jak zhubnout je velmi důležitá vhodná dieta. Každý člověk by si měl vybrat takovou, která mu vyhovuje a neomezuje ho příliš v tom, co má rád. Mezi nejoblíbenější diety patří ty, při kterých se nemusí hlídat gramáž jídla ani počítat kalorie.
Česká Lípa - Jaro je v plné síle a tento čtvrtek to bude znát i na kompletní nabídce farmářů, pěstitelů, výrobců a prodejců na trzích, které se konají tradičně od osmi hodin ráno do jedné hodiny po poledni na Škroupově náměstí v České Lípě.
Východní Čechy - Při řešení otázky jak zhubnout je velmi důležitá vhodná dieta. Každý člověk by si měl vybrat takovou, která mu vyhovuje a neomezuje ho příliš v tom, co má rád. Mezi nejoblíbenější diety patří ty, při kterých se nemusí hlídat gramáž jídla ani počítat kalorie.
Východní Čechy - Při řešení otázky jak zhubnout je velmi důležitá vhodná dieta. Každý člověk by si měl vybrat takovou, která mu vyhovuje a neomezuje ho příliš v tom, co má rád.
Východní Čechy - Při řešení otázky jak zhubnout je velmi důležitá vhodná dieta. Každý člověk by si měl vybrat takovou, která mu vyhovuje a neomezuje ho příliš v tom, co má rád. Mezi nejoblíbenější diety patří ty, při kterých se nemusí hlídat gramáž jídla ani počítat kalorie.
Východní Čechy - Při řešení otázky jak zhubnout je velmi důležitá vhodná dieta. Každý člověk by si měl vybrat takovou, která mu vyhovuje a neomezuje ho příliš v tom, co má rád.
Třebeš – Propadák. Jinak ani nejde nazvat poslední vystoupení kolínských fotbalových starších dorostenců v České lize. Na hřišti Třebeše prohráli ostudně 1:7.
Region – Jarmark, na kterém nebudou chybět italská vína, sýry, a mnoho dalších druhů pochutin, ale i kouzelnické představení, soutěže, vystoupení folklorních seskupení, skákací hrad a další atrakce nabídnou pořadatelé Italských dnů na Moravě, které se uskuteční v Uherském Hradišti a na zámku v Ořechově ve dnech 31. května a 1. června.
Svojanov /FOTO/ - Návštěvníci historického sídla se o víkendu přenesli v čase o několik století zpátky. Místo, které láká k odpočinku, ovládl hradní jarmark.
Teplice - Fairtradová káva nebo čaj, bábovka z domácích vajec a fairtradového cukru, mléko a sýry od lokálních farmářů. Takové dobroty posnídala skupinka 40 lidí, kteří se v sobotu sešli na společném pikniku v Zámecké zahradě v Teplicích.
Rychnovsko – Všiml si toho snad už každý. Obliba farmářských trhů roste a nakupování na nich láká stále více lidí. Ti si neváhají za potraviny od lokálních výrobců připlatit. K již tradičním trhům na doudlebském zámku, které se konají každý měsíc, nyní přibylo další místo, kde budou farmáři nabízet své výrobky. Jedná se o statek v Brné u Potštejna. První trhy se tu konaly v sobotu.
Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.
Pelhřimov/Humpolec - Desítky lidí posnídaly v sobotu v Pelhřimově a v Humpolci takzvaně férově. Tato města se totiž připojila k piknikovému happeningu na podporu fair trade.
Hradec Králové – Studenti Gymnázia Boženy Němcové se vydali na dlouhou cestu do samotného srdce Provence, do francouzského Avignonu. Cestou obdivovali kapli Notre-Dame du Haut od Le Corbusier, ochutnali sýr Comté a procházeli se malebnými uličkami Lyonu.
Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.
Dobříš - Floristické akce patří do pravidelného kulturního programu na zámku Dobříš. Jednou z nich je tradiční jarní Květinový den, který se letos uskuteční v sobotu 17. května. Návštěvníci si opět prohlédnou poutavé, tradiční i neobvyklé květinové dekorace v zámeckých komnatách. Na své si přijdou zejména budoucí nevěsty.
Zlín - Počasí láká zahrádkáře a milovníky květin k nákupu nových sazenic. Celá řada z nich vyrazila na už tradiční květinový jarmark ve Zlíně. Náměstí Míru zaplnili včera kupující, náhodní kolemjdoucí a také prodejci nejrůznějších květin i okrasných dřevin.
Opava - Prozářená scéna, pestré kostýmy, rychlý sled výstupů, slovní humor a chytlavé melodie. Soubor těchto prožitků má název Hledám děvče na boogie woogie a opavské divadlo jím připravilo premiérovým návštěvníkům možná až nečekaně příjemné překvapení.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Šopský patří mezi nejoblíbenější evropské saláty. Jeho název nepochází ze slova šopa neboli bouda, ale jmenuje se podle oblasti v Bulharsku. Patří mezi typická bulharská jídla, podává se k většině jídel, Bulhaři ho jedí v podstatě místo polévky.
Bílina - Směsice vůní perníku, cukrové vaty, grilovaných klobásek, kukuřice, sýrů i svařáku vítala všechny, kdo se rozhodli strávit sobotu v areálu Lázní Kyselka v Bílině na tradičním Májovém jarmarku. Kulturní program se odehrával na pěti scénách a každý si mohl vybrat, co je jeho srdci nejbližší.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.
Bohdalice-Pavlovice – Večer se uválí a ráno je připravený k snídani. Kdo by se vsadil, že výroba ovčího sýra je záležitostí několika dní, zřejmě by prohrál i kalhoty. Své o tom ví Pavel Krejčí, který ho vyrábí v před několika málo dny zprovozněné sýrárně v areálu bohdalického Ovčína.
Olomouc - Kdyby se za počet zahraničních návštěvníků Olomouce rozdávaly medaile, zlatá by šla do Ruska. Téměř deset tisíc ruských turistů, kteří loni do krajského města přijeli, následují s velkým odstupem Slováci a Němci.
Lima - Peruánka Filomena Taipeová z jedné vesnice v Andách je zřejmě nejstarší ženou na světě. Je jí 116 let, svou první penzi ale přesto dostala až teď. O jejím případě informovalo tamní ministerstvo pro rozvoj.
Drahany – Připomenout si starou „sýrovou" tradici a s ní spojená řemesla mohli všichni, kteří v sobotu zavítali do Drahan. V místním muzeu se konal první ročník Sýrobraní, na které se přišly podívat stovky lidí.
Rožnov pod Radhoštěm – Stovky příchozích zavítaly včera do areálu Sport campu TJ Rožnov pod Radhoštěm na úvodní den pátého ročníku prodejně výstavních zahradnických trhů Valašská zahrada. Trhy potrvají až do neděle.
Hodonín – Voda, rozšrotovaný slad a chmely. Americké i české. To je základ piva, které ve čtvrtek vaří pivní fandové v areálu hodonínské restaurace Stará Budvarka. Výsledek sice neochutnají návštěvníci hned, čeká na ně ale osm druhů piv.
Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Jižní Morava - Lahodné pivo, sladké ovocné želé nebo třeba křupavý chléb. Takové lahůdky minulý rok zvítězily v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje. Do letošního pátého ročníku klání se mohou zájemci hlásit už od minulého týdne.
Praha – Děti tloustnou, častěji se jim kazí zuby a do dospělosti si přinášejí špatné stravovací návyky, kterých se jen těžko zbavují. Školní jídelny a učitelé se mohou snažit sebevíc, jejich „výchovu" ale často kazí rodiče, kteří dětem dávají do školy nevhodné svačiny, případně jim je nepřipravují vůbec.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.