Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Kvůli atraktivní značce Regionální potravina se už dokonce i podvádí

Karlovarský kraj - Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste. A současně s tím se objevují i první případy zneužití tohoto označení. Uvedl to Zdeněk Perlinger, jeden z organizátorů soutěže v Karlovarském kraji.

Na trzích bývá plno hlavně dopoledne

Svitavy – Nakupujete v létě rádi čerstvé výrobky, nebo jakékoliv další propriety a rádi se přitom prodíráte davem? Pak nejste sami. Prázdniny bývají obdobím žní pro stánkaře na městských trzích po celém okrese.

Rusové si stěžují na růst cen potravin po vyhlášení sankcí

Moskva – Ruské úřady dostávají stále víc stížností na růst maloobchodních cen po zablokování dovozu potravin z Evropy. Podle agentury Interfax rostou o desítky rublů ceny masa, zejména drůbežího, ale i mléka a sýrů, ovoce a zeleniny. Zvlášť znepokojivá situace je údajně v Kaliningradské oblasti, která se zbytkem Ruska nesousedí a je z velké části závislá na dovozu z pobaltských států a Polska.

Hospůdka roku 2014: 24. Restaurace Na Hájence

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Embargo přijde farmáře na 300 milionů korun

Praha – Exportéři do Ruska počítají škody způsobené ruským embargem. Jenom ministerstvo zemědělství odhaduje ztráty farmářů a potravinářských výrobců ve výši 250 až 300 milionů korun na přímých tržbách.

FOTO: Osecká pouť, to byl déšť i sluníčko. Prodejním hitem gumičky

Teplicko - Na pouti nechybělo historické tržiště, kde lidé mohli vidět dobová řemesla a také pouliční divadelníky v akci. A především prodejní stánky. Hitem letošních slavností v Oseku byly pestrobarevné gumičky, ze kterých se pletou náramky. Byly jich tam tisíce na prodej. A zájem byl.

Žáky naučí vyrábět máslo i sýry

Lanškroun – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se budou učit vyrábět sýr, máslo a další mléčné výrobky. Umožní to stavba školní mlékárny.Přípravné práce jedou na plné obrátky. Mlékárna bude zpracovávat mléko ze školního statku. Podle ředitele školy Davida Hrušky zahájí provoz v příštím roce.

Vesnické muzeum spojili s prodejnou

Kovářov - Vesnické muzeum a farmářská prodejna jsou v bývalé kovářovské hospodě otevřeny teprve od začátku prázdnin a cestu si k nim našli turisté i pravidelní zákazníci, kteří chtějí nakupovat čerstvé produkty a výrobky ze Železných hor.

Gril či vodka. Břeclav patří na den rajčatům

Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.

Gril či vodka. Břeclav patří na den rajčatům

Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.

Ruský zákaz postihl také Madetu

Jižní Čechy – Ruský zákaz dovozu některých potravin z Evropské unie se nepříjemně dotýká i jihočeských firem. Postižen je například mlékárenský gigant Madeta. Podle generálního ředitele společnosti Milana Teplého bylo Rusko třeba pro sýr Niva slibně se rozvíjejícím trhem. Ten  se teď najednou uzavřel.

Stánky nabídnou dobroty, šperky i konopí

Domažlice – Prodavači a řemeslníci ve více než 400 stáncích se budou o Chodských slavnostech ucházet o přízeň desetitisíců návštěvníků.V nabídce bude rozmanitý sortiment – od pamlsků až po modely vrtulníků a drátovanou keramiku.

Dopad sankcí? Polská jablka i přebytek sýrů

Praha – Čeští zelináři, ovocnáři a v podstatě všichni výrobci potravin začínají být nervózní. Poté, co Rusko zakázalo dovoz potravin z EU, se bojí dopadů na tuzemský trh. Obávají se, že se na pultech objeví ještě větší množství dovozových potravin z EU, které by jinak skončily jako vývoz v Rusku. V prvé řadě jde o jablka.

Obědová menu: nabízejí je tisíce restaurací, přestože nevydělávají

Praha /INFOGRAFIKA/– Česká republika, Slovensko a Slovinsko. Tři země, které ovládla obědová menu, tedy nabídka tří až šesti jídel platná od 11 do 15 hodin. Jinde nejsou. Proč, to nikdo neví. Odhadem u nás rychlé obědy nabízí pět až šest tisíc restaurací, a to i přes to, že na tzv. meníčkách zas tolik nevydělají.

Selský trh v Uherském Hradišti na vlastní oči

Uherské Hradiště – První a třetí sobota v měsíci je na části hradišťského Mariánského náměstí vyhrazena selskému trhu, který tu byl obnoven po víc než šedesáti letech loni v květnu.

Veterinární správa pozastavila prodej závadného sýru

Praha - Státní veterinární správa pozastavila prodej sýru s velmi nebezpečným Shigatoxinem. Opatření se týká osmdesátigramového výrobku Saint-Marcellin Dauphinois s datem spotřeby 13. srpna 2014. Původem francouzský výrobek do Česka dovezla společnost Český archiv vín, oznámila dnes veterinární správa.

Kozy musí být v dobré pohodě. To je základ úspěchu

Skryje – Opravdu stoprocentní potravinu z našeho regionu nabízí kozí farma ve Skryjích. Její majitelé tu kozy chovají, zpracovávají mléko. I samotné kozy spásají okolní louky, mají z nich seno a jádro vyrostlo na polích v okolí.

Lidé sbírají smetanu z mléka: Znojmo má první mlékomat

Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.

Spotřeba potravin v Česku loni kvůli snížení kupní síly klesla

Praha – Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.

Hosty přilákaly tapas i mořské plody

Pelhřimov - Už podruhé připravila pelhřimovská Hodovna pro své hosty speciální letní večer. Středeční večer byl zasvěcen španělským specialitám.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

„Tady je to čistý!“ Hlídky sledují Dům boží v Mostě

Most /REPORTÁŽ/ - Mostecký deník opět navštívil bývalé jesle, páchnoucí doupě přezdívané Dům boží, ze kterého jde strach.  Zdevastovaná budova nedaleko hotelu Domino sloužila naposledy jako výrobna sýrů a lahůdek, pak zpustla a stala se noclehárnou, kde byly požáry.

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

Evo, Kláro, Lízo, pojďte! Jdeme dojit!

Havířov - Vstát ve čtyři ráno, dát zvířatům, podojit krávu a kozy, zpracovat mléko a prakticky celý den pečovat o zvířata. Pro někoho nepředstavitelný život, ovšem pro Šárku Veselou z Havířova splněný sen.

Cizinci si pochutnají na speciálním menu

Rokycany - Čtyřdenní nápor návštěvníků města, který se dá jen těžko porovnávat s jinou akcí v roce, čeká mimo jiné i na místní restaurace. Ty se aktuálnímu dění dokázaly rychle přizpůsobit.

Je libo polentu, pörkölt nebo bigos?

Lanškroun – Typicky česká jídla známe všichni: řízek, smažák, svíčková… Ale co pokrmy z italské, polské, maďarské či slovenské kuchyně? Neochuzujeme sebe a své chuťové buňky, když si na talíři před sebou dokážeme představit jen notoricky známá jídla, která konzumujeme už od školních jídelen?

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

Táborníci: Kozy a voňavé seno

Vaňov - Takový letní tábor by si přály snad všechny děti z Ústí a okolí. Jen se vrátily z výrobny mýdel, kde si každý upatlal barevnou voňavou kouli pro babičku, už se chystala další akce. Patnáctičlenná skupinka otužilců přespala v indiánském týpí v zeleném táboře ve Vaňově a hned ráno vyrazila na kozí farmu do Merboltic.