
BABORÁKŮV TÝDEN: Neprodávejme svobodu za sýry a jablka!
Tradiční víkendová glosa výtvarníka Ivana Baboráka.
Tradiční víkendová glosa výtvarníka Ivana Baboráka.
Litoměřicko - Čtyři z devíti vyhodnocených výrobků si budou moci jejich producenti z Litoměřicka vybavit prestižním logem Regionální potravina 2014.
Karlovarský kraj - Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste. A současně s tím se objevují i první případy zneužití tohoto označení. Uvedl to Zdeněk Perlinger, jeden z organizátorů soutěže v Karlovarském kraji.
Představujeme podnik, který se účastní soutěže Deníku Vychutnejte si léto 2014. Hledáme místo s výborným jídlem, posezením, pivkem, kávou či zábavou.
Svitavy – Nakupujete v létě rádi čerstvé výrobky, nebo jakékoliv další propriety a rádi se přitom prodíráte davem? Pak nejste sami. Prázdniny bývají obdobím žní pro stánkaře na městských trzích po celém okrese.
Východní Čechy, Pardubice - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Nenechte si ujít - V malebných prostorách pardubického zámku se představí více než šedesát vystavovatelů. I doprovodný program bude bohatý.
Pardubice - V malebných prostorách pardubického zámku se představí více než šedesát vystavovatelů. I doprovodný program bude bohatý
Moskva – Ruské úřady dostávají stále víc stížností na růst maloobchodních cen po zablokování dovozu potravin z Evropy. Podle agentury Interfax rostou o desítky rublů ceny masa, zejména drůbežího, ale i mléka a sýrů, ovoce a zeleniny. Zvlášť znepokojivá situace je údajně v Kaliningradské oblasti, která se zbytkem Ruska nesousedí a je z velké části závislá na dovozu z pobaltských států a Polska.
Šumpersko, Jesenicko - Kulturní přehled ze Šumperska a Jesenicka.
Želetavsko - Už za necelé dva měsíce bude jasné, kdo se na další čtyři roky postaví do čela obcí v celé republice. Po informacích, zda budou znovu kandidovat starostové na Jemnicku, Moravskobudějovicku a Jaroměřicku, přichází na řadu Želetava a její okolí.
Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.
Svitavy – Dvaapadesátiletá žena ze Svitav trpí patrně neodolatelnou chutí na sýry, za které ovšem nehodlá v obchodech platit.
Hrádek u Nechanic /VIDEO/ - Zámecké posvícení - to byly dobroty, zábava pro děti, muzika, divadlo i speciální noční prohlídky zámku. To všechno si mohli o tomto víkendu v sobotu užít návštěvníci akce, kterou pořádali na Hrádku u Nechanic.
Velké Karlovice – Gastronomické zážitky z regionální i mezinárodní kuchyně nabídne akce s názvem Gurmánské loučení s létem, která se uskuteční v sobotu 30. srpna na grilovací terase hotelu Horal ve Velkých Karlovicích.
Praha – Exportéři do Ruska počítají škody způsobené ruským embargem. Jenom ministerstvo zemědělství odhaduje ztráty farmářů a potravinářských výrobců ve výši 250 až 300 milionů korun na přímých tržbách.
Teplicko - Na pouti nechybělo historické tržiště, kde lidé mohli vidět dobová řemesla a také pouliční divadelníky v akci. A především prodejní stánky. Hitem letošních slavností v Oseku byly pestrobarevné gumičky, ze kterých se pletou náramky. Byly jich tam tisíce na prodej. A zájem byl.
Vysoký Chlumec – Klapot mlýnského kola či cinkot od kovářské kovadliny. Takové zvuky se rozléhaly v sobotu skanzenem ve Vysokém Chlumci. Konal se tady Den řemesel.
Lanškroun – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se budou učit vyrábět sýr, máslo a další mléčné výrobky. Umožní to stavba školní mlékárny.Přípravné práce jedou na plné obrátky. Mlékárna bude zpracovávat mléko ze školního statku. Podle ředitele školy Davida Hrušky zahájí provoz v příštím roce.
Kdyně – Mokrá hlídka Deníku se po roce vypravila zkontrolovat koupaliště Hájovna ve Kdyni, jehož provozovatelkou je už několik let Jaroslava Tlustá ze Kdyně.
Úštěk – Návštěvníci tradičního Úštěckého jarmarku se v sobotu 16. srpna přesně po roce opět ocitli uprostřed středověkého tržiště v centru Úštěka.
Kovářov - Vesnické muzeum a farmářská prodejna jsou v bývalé kovářovské hospodě otevřeny teprve od začátku prázdnin a cestu si k nim našli turisté i pravidelní zákazníci, kteří chtějí nakupovat čerstvé produkty a výrobky ze Železných hor.
Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.
Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.
Jižní Čechy – Ruský zákaz dovozu některých potravin z Evropské unie se nepříjemně dotýká i jihočeských firem. Postižen je například mlékárenský gigant Madeta. Podle generálního ředitele společnosti Milana Teplého bylo Rusko třeba pro sýr Niva slibně se rozvíjejícím trhem. Ten se teď najednou uzavřel.
Domažlice – Prodavači a řemeslníci ve více než 400 stáncích se budou o Chodských slavnostech ucházet o přízeň desetitisíců návštěvníků.V nabídce bude rozmanitý sortiment – od pamlsků až po modely vrtulníků a drátovanou keramiku.
Praha – Čeští zelináři, ovocnáři a v podstatě všichni výrobci potravin začínají být nervózní. Poté, co Rusko zakázalo dovoz potravin z EU, se bojí dopadů na tuzemský trh. Obávají se, že se na pultech objeví ještě větší množství dovozových potravin z EU, které by jinak skončily jako vývoz v Rusku. V prvé řadě jde o jablka.
Praha /INFOGRAFIKA/– Česká republika, Slovensko a Slovinsko. Tři země, které ovládla obědová menu, tedy nabídka tří až šesti jídel platná od 11 do 15 hodin. Jinde nejsou. Proč, to nikdo neví. Odhadem u nás rychlé obědy nabízí pět až šest tisíc restaurací, a to i přes to, že na tzv. meníčkách zas tolik nevydělají.
Uherské Hradiště – První a třetí sobota v měsíci je na části hradišťského Mariánského náměstí vyhrazena selskému trhu, který tu byl obnoven po víc než šedesáti letech loni v květnu.
Praha - Státní veterinární správa pozastavila prodej sýru s velmi nebezpečným Shigatoxinem. Opatření se týká osmdesátigramového výrobku Saint-Marcellin Dauphinois s datem spotřeby 13. srpna 2014. Původem francouzský výrobek do Česka dovezla společnost Český archiv vín, oznámila dnes veterinární správa.
Plzeň - Náměstí Republiky zase provoněly bylinky, uzeniny, sýry a ovoce.
Uherské Hradiště – První a třetí sobota v měsíci je na části hradišťského Mariánského náměstí vyhrazena selskému trhu, který tu byl obnoven po víc než šedesáti letech loni v květnu.
Příkazy – Starý způsob sklízení obilí i výrobu tvarohových dobrot mohli v sobotu zhlédnout i si vyzkoušet návštěvníci Hanáckého skanzenu v Příkazích.
Skryje – Pokud se vydáte do Skryj, nemusíte navštívit jen Památník J. Barrandda nebo Skryjská jezírka, ale na konci vsi narazíte i na kozí farmu.
Skryje – Opravdu stoprocentní potravinu z našeho regionu nabízí kozí farma ve Skryjích. Její majitelé tu kozy chovají, zpracovávají mléko. I samotné kozy spásají okolní louky, mají z nich seno a jádro vyrostlo na polích v okolí.
Českobudějovicko - Přehled akcí na Českobudějovicku o víkendu 2. a 3. srpna 2014
Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.
Praha – Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.
Pelhřimov - Už podruhé připravila pelhřimovská Hodovna pro své hosty speciální letní večer. Středeční večer byl zasvěcen španělským specialitám.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s Deníkem..
Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Okříšky - O filmové léto nepřijdou ani obyvatelé Okříšek. Od zítřka je čeká týden plný filmů. Třetí ročník filmového léta vypukne v místním sportovním areálu.
Most /REPORTÁŽ/ - Mostecký deník opět navštívil bývalé jesle, páchnoucí doupě přezdívané Dům boží, ze kterého jde strach. Zdevastovaná budova nedaleko hotelu Domino sloužila naposledy jako výrobna sýrů a lahůdek, pak zpustla a stala se noclehárnou, kde byly požáry.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Havířov - Vstát ve čtyři ráno, dát zvířatům, podojit krávu a kozy, zpracovat mléko a prakticky celý den pečovat o zvířata. Pro někoho nepředstavitelný život, ovšem pro Šárku Veselou z Havířova splněný sen.
Drakov - Tomáš a Eva Zatloukalovi ze Suchdola byli jedněmi z farmářů a výrobců regionálních produktů, kteří se představili na prvním ročníku Festivalu sýrů na Drakově.
Rokycany - Čtyřdenní nápor návštěvníků města, který se dá jen těžko porovnávat s jinou akcí v roce, čeká mimo jiné i na místní restaurace. Ty se aktuálnímu dění dokázaly rychle přizpůsobit.
Lanškroun – Typicky česká jídla známe všichni: řízek, smažák, svíčková… Ale co pokrmy z italské, polské, maďarské či slovenské kuchyně? Neochuzujeme sebe a své chuťové buňky, když si na talíři před sebou dokážeme představit jen notoricky známá jídla, která konzumujeme už od školních jídelen?
Tachovsko – Zažít typický bavorský dožínkový trh, nebo si prohlédnout novou výstavu mohou obyvatelé Tachovska, pokud si udělají výlet do nedalekých skanzenů v Bavorsku.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Vaňov - Takový letní tábor by si přály snad všechny děti z Ústí a okolí. Jen se vrátily z výrobny mýdel, kde si každý upatlal barevnou voňavou kouli pro babičku, už se chystala další akce. Patnáctičlenná skupinka otužilců přespala v indiánském týpí v zeleném táboře ve Vaňově a hned ráno vyrazila na kozí farmu do Merboltic.