Lednice – Prestižní vinařská akce IceWine du Monde se po roce opět vrací na lednický zámek. Soutěžní přehlídka ledových, slámových a výběrových vín se uskuteční tento víkend. Součástí čtvrtého ročníku se kromě odborného hodnocení stane celodenní program v podobě Open Air Festivalu. Na posuzující komisi i příchozí čekají desítky vinných vzorků.
Rakovnicko – Embargo na dovoz potravin do Ruska ze zemí EU zřejmě nejvíce pocítí producenti a zpracovatelé mléka. Podle odhadu Ministerstva zemědělství embargo způsobí mlékárenskému průmyslu škodu ve výši až dvě stě milionů korun. Jiří Kopáček, předseda Českomoravského mlékárenského svazu, vidí ztrátu ještě vyšší.
Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.
Karlovarský kraj - Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste. A současně s tím se objevují i první případy zneužití tohoto označení. Uvedl to Zdeněk Perlinger, jeden z organizátorů soutěže v Karlovarském kraji.
Svitavy – Nakupujete v létě rádi čerstvé výrobky, nebo jakékoliv další propriety a rádi se přitom prodíráte davem? Pak nejste sami. Prázdniny bývají obdobím žní pro stánkaře na městských trzích po celém okrese.
Východní Čechy, Pardubice - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Nenechte si ujít - V malebných prostorách pardubického zámku se představí více než šedesát vystavovatelů. I doprovodný program bude bohatý.
Moskva – Ruské úřady dostávají stále víc stížností na růst maloobchodních cen po zablokování dovozu potravin z Evropy. Podle agentury Interfax rostou o desítky rublů ceny masa, zejména drůbežího, ale i mléka a sýrů, ovoce a zeleniny. Zvlášť znepokojivá situace je údajně v Kaliningradské oblasti, která se zbytkem Ruska nesousedí a je z velké části závislá na dovozu z pobaltských států a Polska.
Želetavsko - Už za necelé dva měsíce bude jasné, kdo se na další čtyři roky postaví do čela obcí v celé republice. Po informacích, zda budou znovu kandidovat starostové na Jemnicku, Moravskobudějovicku a Jaroměřicku, přichází na řadu Želetava a její okolí.
Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.
Hrádek u Nechanic /VIDEO/ - Zámecké posvícení - to byly dobroty, zábava pro děti, muzika, divadlo i speciální noční prohlídky zámku. To všechno si mohli o tomto víkendu v sobotu užít návštěvníci akce, kterou pořádali na Hrádku u Nechanic.
Velké Karlovice – Gastronomické zážitky z regionální i mezinárodní kuchyně nabídne akce s názvem Gurmánské loučení s létem, která se uskuteční v sobotu 30. srpna na grilovací terase hotelu Horal ve Velkých Karlovicích.
Praha – Exportéři do Ruska počítají škody způsobené ruským embargem. Jenom ministerstvo zemědělství odhaduje ztráty farmářů a potravinářských výrobců ve výši 250 až 300 milionů korun na přímých tržbách.
Teplicko - Na pouti nechybělo historické tržiště, kde lidé mohli vidět dobová řemesla a také pouliční divadelníky v akci. A především prodejní stánky. Hitem letošních slavností v Oseku byly pestrobarevné gumičky, ze kterých se pletou náramky. Byly jich tam tisíce na prodej. A zájem byl.
Vysoký Chlumec – Klapot mlýnského kola či cinkot od kovářské kovadliny. Takové zvuky se rozléhaly v sobotu skanzenem ve Vysokém Chlumci. Konal se tady Den řemesel.
Lanškroun – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se budou učit vyrábět sýr, máslo a další mléčné výrobky. Umožní to stavba školní mlékárny.Přípravné práce jedou na plné obrátky. Mlékárna bude zpracovávat mléko ze školního statku. Podle ředitele školy Davida Hrušky zahájí provoz v příštím roce.
Kdyně – Mokrá hlídka Deníku se po roce vypravila zkontrolovat koupaliště Hájovna ve Kdyni, jehož provozovatelkou je už několik let Jaroslava Tlustá ze Kdyně.
Kovářov - Vesnické muzeum a farmářská prodejna jsou v bývalé kovářovské hospodě otevřeny teprve od začátku prázdnin a cestu si k nim našli turisté i pravidelní zákazníci, kteří chtějí nakupovat čerstvé produkty a výrobky ze Železných hor.
Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.
Břeclav - Rajčata červená, žlutá i černá. Sušená, nakládaná i plněná. V salátech a špízech, sýrech, paštikách i těstovinách. A také v polévkách a omáčkách, v kombinaci s masem, pálivými papričkami či na grilu. Dokonce i s vodkou coby slavným míchaným drinkem Bloody Mary.
Jižní Čechy – Ruský zákaz dovozu některých potravin z Evropské unie se nepříjemně dotýká i jihočeských firem. Postižen je například mlékárenský gigant Madeta. Podle generálního ředitele společnosti Milana Teplého bylo Rusko třeba pro sýr Niva slibně se rozvíjejícím trhem. Ten se teď najednou uzavřel.
Domažlice – Prodavači a řemeslníci ve více než 400 stáncích se budou o Chodských slavnostech ucházet o přízeň desetitisíců návštěvníků.V nabídce bude rozmanitý sortiment – od pamlsků až po modely vrtulníků a drátovanou keramiku.
Praha – Čeští zelináři, ovocnáři a v podstatě všichni výrobci potravin začínají být nervózní. Poté, co Rusko zakázalo dovoz potravin z EU, se bojí dopadů na tuzemský trh. Obávají se, že se na pultech objeví ještě větší množství dovozových potravin z EU, které by jinak skončily jako vývoz v Rusku. V prvé řadě jde o jablka.
Praha /INFOGRAFIKA/– Česká republika, Slovensko a Slovinsko. Tři země, které ovládla obědová menu, tedy nabídka tří až šesti jídel platná od 11 do 15 hodin. Jinde nejsou. Proč, to nikdo neví. Odhadem u nás rychlé obědy nabízí pět až šest tisíc restaurací, a to i přes to, že na tzv. meníčkách zas tolik nevydělají.
Uherské Hradiště – První a třetí sobota v měsíci je na části hradišťského Mariánského náměstí vyhrazena selskému trhu, který tu byl obnoven po víc než šedesáti letech loni v květnu.
Praha - Státní veterinární správa pozastavila prodej sýru s velmi nebezpečným Shigatoxinem. Opatření se týká osmdesátigramového výrobku Saint-Marcellin Dauphinois s datem spotřeby 13. srpna 2014. Původem francouzský výrobek do Česka dovezla společnost Český archiv vín, oznámila dnes veterinární správa.
Uherské Hradiště – První a třetí sobota v měsíci je na části hradišťského Mariánského náměstí vyhrazena selskému trhu, který tu byl obnoven po víc než šedesáti letech loni v květnu.
Skryje – Opravdu stoprocentní potravinu z našeho regionu nabízí kozí farma ve Skryjích. Její majitelé tu kozy chovají, zpracovávají mléko. I samotné kozy spásají okolní louky, mají z nich seno a jádro vyrostlo na polích v okolí.
Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.
Praha – Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.
Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Okříšky - O filmové léto nepřijdou ani obyvatelé Okříšek. Od zítřka je čeká týden plný filmů. Třetí ročník filmového léta vypukne v místním sportovním areálu.
Most /REPORTÁŽ/ - Mostecký deník opět navštívil bývalé jesle, páchnoucí doupě přezdívané Dům boží, ze kterého jde strach. Zdevastovaná budova nedaleko hotelu Domino sloužila naposledy jako výrobna sýrů a lahůdek, pak zpustla a stala se noclehárnou, kde byly požáry.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.