Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Evo, Kláro, Lízo, pojďte! Jdeme dojit!

Havířov - Vstát ve čtyři ráno, dát zvířatům, podojit krávu a kozy, zpracovat mléko a prakticky celý den pečovat o zvířata. Pro někoho nepředstavitelný život, ovšem pro Šárku Veselou z Havířova splněný sen.

Cizinci si pochutnají na speciálním menu

Rokycany - Čtyřdenní nápor návštěvníků města, který se dá jen těžko porovnávat s jinou akcí v roce, čeká mimo jiné i na místní restaurace. Ty se aktuálnímu dění dokázaly rychle přizpůsobit.

Je libo polentu, pörkölt nebo bigos?

Lanškroun – Typicky česká jídla známe všichni: řízek, smažák, svíčková… Ale co pokrmy z italské, polské, maďarské či slovenské kuchyně? Neochuzujeme sebe a své chuťové buňky, když si na talíři před sebou dokážeme představit jen notoricky známá jídla, která konzumujeme už od školních jídelen?

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

Táborníci: Kozy a voňavé seno

Vaňov - Takový letní tábor by si přály snad všechny děti z Ústí a okolí. Jen se vrátily z výrobny mýdel, kde si každý upatlal barevnou voňavou kouli pro babičku, už se chystala další akce. Patnáctičlenná skupinka otužilců přespala v indiánském týpí v zeleném táboře ve Vaňově a hned ráno vyrazila na kozí farmu do Merboltic.

Další ročník turnaje v Dřevěnici je připraven

Dřevěnice – Již 61. ročník turnaje Volejbalová Dřevěnice čeká na své vítěze. Připraveno bude deset antukových kurtů TJ Sokol Dřevěnice společně se dvěma antukovými kurty TJ Sokol Radim (1 km od dřevěnického areálu) jsou připraveny.

Lidé poznají Jídlo z blízka. Díky festivalu u Pasohlávek

Pasohlávky, Mušov - První mimobrněnskou restaurací, která se zapojila do gastronomického festivalu Jídlo z blízka, je Hotel Thermal Mušov u Pasohlávek. Akce, při níž lze ochutnat tříchodová menu sestavená z místních surovin, trvá do konce července.

Soběstačnost Česka u potravin živočišného původu loni vzrostla

Praha - Potravinová soběstačnost České republiky u všech hlavních živočišných komodit se v loňském roce zvýšila o jednotky procent, vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Naopak se dále výrazně snížila soběstačnost země u brambor či čerstvého ovoce. Svůj podíl na zlepšování bilance má podle MZe mimo jiné zlepšující se nákupní patriotismus Čechů.

Koho neutopil na Drakově vodník, toho potrápili lapkové

Drakov /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Zejména pro děti je Lesní slavnost Lapků z Drakova jak stvořená. Vyzvedávaly si speciální Vandrovní knížky, do nichž pečlivě sbíraly na území Lapků z Drakova razítka a hledaly zlatý poklad.

Emigranti v zahraničí bojují se svým rodným jazykem

Londýn - Mnozí lidé si téměř neumějí představit, že by zapomněli svůj rodný jazyk. Podle zpravodajské stanice BBC se ale tato neuvěřitelná představa může stát realitou. Poté, co zveřejnila příběh amerického vojáka Bowea Bergdahla, jenž během pětiletého zajetí v Afghánistánu ztratil některé ze svých jazykových schopností, získala BBC reakce mnoha čtenářů, kteří z vlastní zkušenosti popisovali, jak lze zapomenout mateřštinu.

Lapkové loupí na Drakově

Drakov – Zřejmě největší akcí Spolku Přátelé Vrbenska, a možná i největší v bruntálském okrese je každoroční Lesní slavnost Lapků z Drakova. Letošní ročník je opět spojený s Dny Lesů České republiky a koná se ze soboty 19. na neděli 20. července na Drakově v lokalitě mezi Vrbnem pod Pradědem a Heřmanovicemi.

Valijah Klásová píše o mangu, kari i lásce

Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.

Smetanito nenapodobuje Apetito, rozhodl úřad

Praha - Sýr Smetanito nenapodobuje podle Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) konkurenční výrobek Apetito. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Proti rozhodnutí je možno podat správní žalobu řekla Zuzana de Korver z ÚPV. Spor hodonínské firmy TPK vyrábějící Apetito a želetavského podniku Bel Sýry Česko, který vyrábí Smetanito, trvá již řadu let. Už dříve rozhodl ÚPV a loni i Městský soud v Praze, že Smetanito zákazníky neklame, ale Nejvyšší správní soud rozhodnutí letos zrušil.

Bioslavnosti ukázaly, že se dá vařit i bez lepku

Staré Město /VIDEO/ – Stovky lidí zaplnily v sobotu 12. července areál firmy PRO-BIO ve Starém Městě, kde se konaly už deváté Bioslavnosti. Ty letošní ukázaly, že se dá plnohodnotně vařit i bez lepku. Návštěvníci si zde mohli vybrat z pestrého sortimentu produktů, které jsou vhodné i pro celiaky, tedy pro lidi alergické na lepek, ale také biopotraviny nejrůznějšího druhu přímo od producentů.

Poctivé dobroty nabízeli farmáři ve Valtířově

Valtířov - I z malé tržnice, která v sobotu vyrostla ve Valtířově, se vůně linula do širokého okolí. Trhy měly sice jen pár stánků, ale zase plné voňavých, čerstvých a chuťově výrazných lahůdek.

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

Lednice nabídne ledová vína 
z celého světa. A také festival

Lednice – Už jen necelý měsíc mají vinaři z Břeclavska na to, aby přihlásili své vzorky do mezinárodní soutěže IceWine du Monde. Termín končí osmého srpna. Prestižní klání ledových, slámových a dalších vybraných sladkých vín se uskuteční v Lednici.

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

Čtyři tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.

Facebook provádí své experimenty na nás, píše Financial Times

Londýn – Někteří se domnívají, že je přehnané dělat povyk kolem psychologického experimentu firmy Facebook na téma šíření emocí mezi uživateli této sociální sítě. Nikdo při něm neutrpěl újmu a řadí se ke zprávám o zneužití vědy v mnoha jiných případech. List Financial Times však soudí, že je tu jeden velký rozdíl. Firmy testují a pak lžou o svém zboží, v případě Facebooku jsme to my, kdo je testován.

V Izraeli vzniká snímač, který bude schopen číst složení potravin a léků

Jeruzalém - Izraelec Dror Šaron vynalezl snímač, který bude schopen „číst" chemické složení potravin, léků i plodin. Jak píše agentura AP, přístroj nazvaný SCiO může revolučně změnit způsob nákupu potravin či medikamentů. Skener pracuje na bázi infračervené spektrometrie a je vyvíjen pro tři druhy použití – pro zjištění obsahu potravin, farmaceutických výrobků a plodin.

Čtyři tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.

Čtyři tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.

Mléčné bary? To by bylo, aby i zelíčko nebylo

Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Jahodový koktejl, ve kterém stojí lžička, nebo čtvrtka mraženého dortu politá čokoládou a posypaná griliášem. Pochoutky, které v dětských očích stavěly mléčné bary vysoko nad čtyřhvězdičkové hotelové restaurace. A bylo jim jedno, že nevědí, co to griliáš vlastně znamená.