Dřevěnice – Již 61. ročník turnaje Volejbalová Dřevěnice čeká na své vítěze. Připraveno bude deset antukových kurtů TJ Sokol Dřevěnice společně se dvěma antukovými kurty TJ Sokol Radim (1 km od dřevěnického areálu) jsou připraveny.
Pasohlávky, Mušov - První mimobrněnskou restaurací, která se zapojila do gastronomického festivalu Jídlo z blízka, je Hotel Thermal Mušov u Pasohlávek. Akce, při níž lze ochutnat tříchodová menu sestavená z místních surovin, trvá do konce července.
Praha - Potravinová soběstačnost České republiky u všech hlavních živočišných komodit se v loňském roce zvýšila o jednotky procent, vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Naopak se dále výrazně snížila soběstačnost země u brambor či čerstvého ovoce. Svůj podíl na zlepšování bilance má podle MZe mimo jiné zlepšující se nákupní patriotismus Čechů.
Drakov /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Zejména pro děti je Lesní slavnost Lapků z Drakova jak stvořená. Vyzvedávaly si speciální Vandrovní knížky, do nichž pečlivě sbíraly na území Lapků z Drakova razítka a hledaly zlatý poklad.
Londýn - Mnozí lidé si téměř neumějí představit, že by zapomněli svůj rodný jazyk. Podle zpravodajské stanice BBC se ale tato neuvěřitelná představa může stát realitou. Poté, co zveřejnila příběh amerického vojáka Bowea Bergdahla, jenž během pětiletého zajetí v Afghánistánu ztratil některé ze svých jazykových schopností, získala BBC reakce mnoha čtenářů, kteří z vlastní zkušenosti popisovali, jak lze zapomenout mateřštinu.
Drakov – Zřejmě největší akcí Spolku Přátelé Vrbenska, a možná i největší v bruntálském okrese je každoroční Lesní slavnost Lapků z Drakova. Letošní ročník je opět spojený s Dny Lesů České republiky a koná se ze soboty 19. na neděli 20. července na Drakově v lokalitě mezi Vrbnem pod Pradědem a Heřmanovicemi.
Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.
Praha - Sýr Smetanito nenapodobuje podle Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) konkurenční výrobek Apetito. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Proti rozhodnutí je možno podat správní žalobu řekla Zuzana de Korver z ÚPV. Spor hodonínské firmy TPK vyrábějící Apetito a želetavského podniku Bel Sýry Česko, který vyrábí Smetanito, trvá již řadu let. Už dříve rozhodl ÚPV a loni i Městský soud v Praze, že Smetanito zákazníky neklame, ale Nejvyšší správní soud rozhodnutí letos zrušil.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Svitavy – Chuť na klasiku, jako je vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, nemá v horkých dnech každý. Ideální je tedy vařit lehká jídla, případně si udělat salát.
Staré Město /VIDEO/ – Stovky lidí zaplnily v sobotu 12. července areál firmy PRO-BIO ve Starém Městě, kde se konaly už deváté Bioslavnosti. Ty letošní ukázaly, že se dá plnohodnotně vařit i bez lepku. Návštěvníci si zde mohli vybrat z pestrého sortimentu produktů, které jsou vhodné i pro celiaky, tedy pro lidi alergické na lepek, ale také biopotraviny nejrůznějšího druhu přímo od producentů.
Valtířov - I z malé tržnice, která v sobotu vyrostla ve Valtířově, se vůně linula do širokého okolí. Trhy měly sice jen pár stánků, ale zase plné voňavých, čerstvých a chuťově výrazných lahůdek.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Lednice – Už jen necelý měsíc mají vinaři z Břeclavska na to, aby přihlásili své vzorky do mezinárodní soutěže IceWine du Monde. Termín končí osmého srpna. Prestižní klání ledových, slámových a dalších vybraných sladkých vín se uskuteční v Lednici.
Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.
Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.
Trutnovsko – Pozornosti návštěvníků Krkonoš nemohou uniknout dva hřebenové hotely.Patří mezi nejvýznamnější objekty v první zóně národního parku a oba mají pohnutou historii. Oba provozuje v současné době společnost AEZZ. K oběma se dá dojet na kolech.
Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.
Londýn – Někteří se domnívají, že je přehnané dělat povyk kolem psychologického experimentu firmy Facebook na téma šíření emocí mezi uživateli této sociální sítě. Nikdo při něm neutrpěl újmu a řadí se ke zprávám o zneužití vědy v mnoha jiných případech. List Financial Times však soudí, že je tu jeden velký rozdíl. Firmy testují a pak lžou o svém zboží, v případě Facebooku jsme to my, kdo je testován.
Jeruzalém - Izraelec Dror Šaron vynalezl snímač, který bude schopen „číst" chemické složení potravin, léků i plodin. Jak píše agentura AP, přístroj nazvaný SCiO může revolučně změnit způsob nákupu potravin či medikamentů. Skener pracuje na bázi infračervené spektrometrie a je vyvíjen pro tři druhy použití – pro zjištění obsahu potravin, farmaceutických výrobků a plodin.
Kladno - Policisté pátrají po muži, jenž kradl v obchodním domě v ulici Dukelských hrdinů v Kladně. Odcizil zde zboží v hodnotě 15 tisíc korun. Další věci, tentokrát za 10 tisíc korun už nestihl odnést.
Kladno – Policisté pátrají po muži, jenž kradl v obchodním domě v ulici Dukelských hrdinů v Kladně. Odcizil zde zboží v hodnotě 15 tisíc korun. Další věci, tentokrát za 10 tisíc korun už nestihl odnést.
Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.
Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.
Olomoucký kraj - Nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích otevřela v tomto týdnu pro veřejnost společnost A. W., která je jediným výrobcem této pochoutky na světě.
Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Jahodový koktejl, ve kterém stojí lžička, nebo čtvrtka mraženého dortu politá čokoládou a posypaná griliášem. Pochoutky, které v dětských očích stavěly mléčné bary vysoko nad čtyřhvězdičkové hotelové restaurace. A bylo jim jedno, že nevědí, co to griliáš vlastně znamená.
Liberecký kraj - Stavy hospodářských zvířat v Libereckém kraji podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostou, někdejších počtů však zdaleka nedosahují.
Encovany - Majitelé renesančního zámku v Encovanech na Litoměřicku čekají, zda stát během půlroční lhůty využije předkupní právo na kulturní památku. Potom by jej nabídli k volnému prodeji. Uvedla to Zdeňka Buláková, zastupující společnost BYBLOS, která objekt vlastní.
Bratislava - Slovenští poslanci ve snaze vytlačit nepoctivé překupníky z trhu zakázali prodej většiny potravinářských produktů na tržnicích a v prodejních stáncích. Upozornila na to Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK), podle které nový zákon zkomplikuje podnikání farmářů. Z nabídky farmářských trhů, které u Slováků získávají na popularitě, by tak mohly zmizet například domácí maso, sýry nebo mléčné produkty.
Liberecký kraj - Stavy hospodářských zvířat v Libereckém kraji podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostou, někdejších počtů však zdaleka nedosahují.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Gastronomie je to nejlepší, co může země turistům nabídnout, domnívá se kuchař Ondřej Slanina. Podle něj jsou ale Češi v ochutnávání konzervativní.
Hradec Králové /FOTO/ - „Zatím se tu rozhlížíme. Přišli jsme omrknout, jaké dobroty tu mají a určitě pak něco ochutnáme," usmívala se Lenka Jeřábková, která na sobotní Nábřeží řemeslníků, kteří své stánky rozbalili podél Labe na Tylově nábřeží, přišla spolu s přítelem.
Prlov – Tradiční výrobky z vlny si mohli v sobotu prohlédnout návštěvníci Ovčáckého dne v Prlově. Od desíti hodin bylo v malé vesničce na Valašsku plno. Kromě domorodců přijeli vzdát hold ovcím zvědavci z Brna, Prahy, dokonce i z Ameriky.
Zlín – Projít se zoologickou zahradou a přitom ochutnávat speciality, které nejsou běžné na denním jídelníčku. Zároveň vdechovat omamnou vůni připravovaných lahůdek a kochat se nádherou parku a pobavit se pohledem na zvířata.