Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Valijah Klásová píše o mangu, kari i lásce

Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.

Smetanito nenapodobuje Apetito, rozhodl úřad

Praha - Sýr Smetanito nenapodobuje podle Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) konkurenční výrobek Apetito. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Proti rozhodnutí je možno podat správní žalobu řekla Zuzana de Korver z ÚPV. Spor hodonínské firmy TPK vyrábějící Apetito a želetavského podniku Bel Sýry Česko, který vyrábí Smetanito, trvá již řadu let. Už dříve rozhodl ÚPV a loni i Městský soud v Praze, že Smetanito zákazníky neklame, ale Nejvyšší správní soud rozhodnutí letos zrušil.

Bioslavnosti ukázaly, že se dá vařit i bez lepku

Staré Město /VIDEO/ – Stovky lidí zaplnily v sobotu 12. července areál firmy PRO-BIO ve Starém Městě, kde se konaly už deváté Bioslavnosti. Ty letošní ukázaly, že se dá plnohodnotně vařit i bez lepku. Návštěvníci si zde mohli vybrat z pestrého sortimentu produktů, které jsou vhodné i pro celiaky, tedy pro lidi alergické na lepek, ale také biopotraviny nejrůznějšího druhu přímo od producentů.

Poctivé dobroty nabízeli farmáři ve Valtířově

Valtířov - I z malé tržnice, která v sobotu vyrostla ve Valtířově, se vůně linula do širokého okolí. Trhy měly sice jen pár stánků, ale zase plné voňavých, čerstvých a chuťově výrazných lahůdek.

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

K obědu si Češi dávají nejčastěji řízek

Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.

Lednice nabídne ledová vína 
z celého světa. A také festival

Lednice – Už jen necelý měsíc mají vinaři z Břeclavska na to, aby přihlásili své vzorky do mezinárodní soutěže IceWine du Monde. Termín končí osmého srpna. Prestižní klání ledových, slámových a dalších vybraných sladkých vín se uskuteční v Lednici.

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

Festival naučí výrobu mascarpone nebo přípravu šneků

Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.

Čtyři tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.

Facebook provádí své experimenty na nás, píše Financial Times

Londýn – Někteří se domnívají, že je přehnané dělat povyk kolem psychologického experimentu firmy Facebook na téma šíření emocí mezi uživateli této sociální sítě. Nikdo při něm neutrpěl újmu a řadí se ke zprávám o zneužití vědy v mnoha jiných případech. List Financial Times však soudí, že je tu jeden velký rozdíl. Firmy testují a pak lžou o svém zboží, v případě Facebooku jsme to my, kdo je testován.

V Izraeli vzniká snímač, který bude schopen číst složení potravin a léků

Jeruzalém - Izraelec Dror Šaron vynalezl snímač, který bude schopen „číst" chemické složení potravin, léků i plodin. Jak píše agentura AP, přístroj nazvaný SCiO může revolučně změnit způsob nákupu potravin či medikamentů. Skener pracuje na bázi infračervené spektrometrie a je vyvíjen pro tři druhy použití – pro zjištění obsahu potravin, farmaceutických výrobků a plodin.

Čtyři tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.

Čtyři tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.

Mléčné bary? To by bylo, aby i zelíčko nebylo

Jižní Morava /LETNÍ RETRO/ - Jahodový koktejl, ve kterém stojí lžička, nebo čtvrtka mraženého dortu politá čokoládou a posypaná griliášem. Pochoutky, které v dětských očích stavěly mléčné bary vysoko nad čtyřhvězdičkové hotelové restaurace. A bylo jim jedno, že nevědí, co to griliáš vlastně znamená.

Zámek v Encovanech by mohl získat stát

Encovany - Majitelé renesančního zámku v Encovanech na Litoměřicku čekají, zda stát během půlroční lhůty využije předkupní právo na kulturní památku. Potom by jej nabídli k volnému prodeji. Uvedla to Zdeňka Buláková, zastupující společnost BYBLOS, která objekt vlastní.

Slovensko prý omylem omezilo prodej na farmářských trzích

Bratislava - Slovenští poslanci ve snaze vytlačit nepoctivé překupníky z trhu zakázali prodej většiny potravinářských produktů na tržnicích a v prodejních stáncích. Upozornila na to Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK), podle které nový zákon zkomplikuje podnikání farmářů. Z nabídky farmářských trhů, které u Slováků získávají na popularitě, by tak mohly zmizet například domácí maso, sýry nebo mléčné produkty.

Nábřeží ožilo řemesly. Nechyběly ani zajímavé workshopy

Hradec Králové /FOTO/ - „Zatím se tu rozhlížíme. Přišli jsme omrknout, jaké dobroty tu mají a určitě pak něco ochutnáme," usmívala se Lenka Jeřábková, která na sobotní Nábřeží řemeslníků, kteří své stánky rozbalili podél Labe na Tylově nábřeží, přišla spolu s přítelem.

Na Ovčácký den do Prlova přijeli lidé z Prahy i z Ameriky

Prlov – Tradiční výrobky z vlny si mohli v sobotu prohlédnout návštěvníci Ovčáckého dne v Prlově. Od desíti hodin bylo v malé vesničce na Valašsku plno. Kromě domorodců přijeli vzdát hold ovcím zvědavci z Brna, Prahy, dokonce i z Ameriky.

Čtyři tipy, jak skladovat a přepravovat potraviny během cest

V létě přichází čas výletů, pikniků a především dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální také otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak správně balit a uchovávat potraviny, aby vám na cestách vydržely dlouho čerstvé.

Prezident dostal od Novoměstských hole a sýr

Nové Město na Moravě - Originální kvarteto dárků předali zástupci Nového Města na Moravě prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlava státu navštívila turistické centrum Vysočiny včera odpoledne a věnované předměty zcela odpovídaly charakteru regionu.

Kam pro zeleninu a mléko bez chemie? Na farmářské trhy

Ústí nad Labem - Pulty plné čerstvě upečeného chleba, mléčných výrobků beze stopy konzervantů, nebo také poctivé uzeniny či mořských plodů. Každý čtvrtek ústecké Kostelní náměstí zaplňují prodejní stánky, aby farmáři uspokojili chutě Ústečanů.

Firma A.W. v Lošticích otevře nové muzeum tvarůžků

Společnost A.W., která je jediným výrobcem Olomoucký tvarůžků, dokončila v Lošticích na Šumpersku stavbu muzea. Do expozic mapujících historii výroby pikantního sýra s nezaměnitelným aroma firma s pomocí evropských dotací investovala téměř 17 milionů korun. Muzeum bude slavnostně otevřeno ve čtvrtek a provoz zahájí v pondělí 30. června. Firma to oznámila na svých internetových stránkách.