VIDEO: Jak si vyrobit domácí tvarůžky a pikantní sýr
Příkazy – Starý způsob sklízení obilí i výrobu tvarohových dobrot mohli v sobotu zhlédnout i si vyzkoušet návštěvníci Hanáckého skanzenu v Příkazích.
Příkazy – Starý způsob sklízení obilí i výrobu tvarohových dobrot mohli v sobotu zhlédnout i si vyzkoušet návštěvníci Hanáckého skanzenu v Příkazích.
Skryje – Pokud se vydáte do Skryj, nemusíte navštívit jen Památník J. Barrandda nebo Skryjská jezírka, ale na konci vsi narazíte i na kozí farmu.
Skryje – Opravdu stoprocentní potravinu z našeho regionu nabízí kozí farma ve Skryjích. Její majitelé tu kozy chovají, zpracovávají mléko. I samotné kozy spásají okolní louky, mají z nich seno a jádro vyrostlo na polích v okolí.
Českobudějovicko - Přehled akcí na Českobudějovicku o víkendu 2. a 3. srpna 2014
Znojemsko – Sesbírat z mléka smetanu tak, jako to dělávaly před lety ženy z vlastnoručně nadojeného mléka. Pro většinu obyvatel Znojma, kteří jsou zvyklí nakupovat mléko v supermarketech, věc zcela nevídaná. Ale zřejmě se začalo blýskat na lepší časy. Znojmo má již několik týdnů svůj první mlékomat. Zájemci jej najdou v prodejně sýrů na Velké Michalské ve Znojmě.
Praha – Spotřeba potravin v Česku loni klesla o 1,6 procenta. Lidé kupovali méně především potraviny živočišného původu, u rostlinných produktů spotřeba stagnovala. Hlavním důvodem poklesu bylo snížení kupní síly obyvatelstva. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněného v loňské zprávě o stavu zemědělství, kterou v červenci schválila vláda.
Pelhřimov - Už podruhé připravila pelhřimovská Hodovna pro své hosty speciální letní večer. Středeční večer byl zasvěcen španělským specialitám.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou připravil seriál Vaříme s Deníkem..
Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Okříšky - O filmové léto nepřijdou ani obyvatelé Okříšek. Od zítřka je čeká týden plný filmů. Třetí ročník filmového léta vypukne v místním sportovním areálu.
Most /REPORTÁŽ/ - Mostecký deník opět navštívil bývalé jesle, páchnoucí doupě přezdívané Dům boží, ze kterého jde strach. Zdevastovaná budova nedaleko hotelu Domino sloužila naposledy jako výrobna sýrů a lahůdek, pak zpustla a stala se noclehárnou, kde byly požáry.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Havířov - Vstát ve čtyři ráno, dát zvířatům, podojit krávu a kozy, zpracovat mléko a prakticky celý den pečovat o zvířata. Pro někoho nepředstavitelný život, ovšem pro Šárku Veselou z Havířova splněný sen.
Drakov - Tomáš a Eva Zatloukalovi ze Suchdola byli jedněmi z farmářů a výrobců regionálních produktů, kteří se představili na prvním ročníku Festivalu sýrů na Drakově.
Rokycany - Čtyřdenní nápor návštěvníků města, který se dá jen těžko porovnávat s jinou akcí v roce, čeká mimo jiné i na místní restaurace. Ty se aktuálnímu dění dokázaly rychle přizpůsobit.
Lanškroun – Typicky česká jídla známe všichni: řízek, smažák, svíčková… Ale co pokrmy z italské, polské, maďarské či slovenské kuchyně? Neochuzujeme sebe a své chuťové buňky, když si na talíři před sebou dokážeme představit jen notoricky známá jídla, která konzumujeme už od školních jídelen?
Tachovsko – Zažít typický bavorský dožínkový trh, nebo si prohlédnout novou výstavu mohou obyvatelé Tachovska, pokud si udělají výlet do nedalekých skanzenů v Bavorsku.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Vaňov - Takový letní tábor by si přály snad všechny děti z Ústí a okolí. Jen se vrátily z výrobny mýdel, kde si každý upatlal barevnou voňavou kouli pro babičku, už se chystala další akce. Patnáctičlenná skupinka otužilců přespala v indiánském týpí v zeleném táboře ve Vaňově a hned ráno vyrazila na kozí farmu do Merboltic.
Dřevěnice – Již 61. ročník turnaje Volejbalová Dřevěnice čeká na své vítěze. Připraveno bude deset antukových kurtů TJ Sokol Dřevěnice společně se dvěma antukovými kurty TJ Sokol Radim (1 km od dřevěnického areálu) jsou připraveny.
Pasohlávky, Mušov - První mimobrněnskou restaurací, která se zapojila do gastronomického festivalu Jídlo z blízka, je Hotel Thermal Mušov u Pasohlávek. Akce, při níž lze ochutnat tříchodová menu sestavená z místních surovin, trvá do konce července.
Praha - Potravinová soběstačnost České republiky u všech hlavních živočišných komodit se v loňském roce zvýšila o jednotky procent, vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Naopak se dále výrazně snížila soběstačnost země u brambor či čerstvého ovoce. Svůj podíl na zlepšování bilance má podle MZe mimo jiné zlepšující se nákupní patriotismus Čechů.
Drakov /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Zejména pro děti je Lesní slavnost Lapků z Drakova jak stvořená. Vyzvedávaly si speciální Vandrovní knížky, do nichž pečlivě sbíraly na území Lapků z Drakova razítka a hledaly zlatý poklad.
K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Londýn - Mnozí lidé si téměř neumějí představit, že by zapomněli svůj rodný jazyk. Podle zpravodajské stanice BBC se ale tato neuvěřitelná představa může stát realitou. Poté, co zveřejnila příběh amerického vojáka Bowea Bergdahla, jenž během pětiletého zajetí v Afghánistánu ztratil některé ze svých jazykových schopností, získala BBC reakce mnoha čtenářů, kteří z vlastní zkušenosti popisovali, jak lze zapomenout mateřštinu.
Drakov – Zřejmě největší akcí Spolku Přátelé Vrbenska, a možná i největší v bruntálském okrese je každoroční Lesní slavnost Lapků z Drakova. Letošní ročník je opět spojený s Dny Lesů České republiky a koná se ze soboty 19. na neděli 20. července na Drakově v lokalitě mezi Vrbnem pod Pradědem a Heřmanovicemi.
Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.
Praha - Sýr Smetanito nenapodobuje podle Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV) konkurenční výrobek Apetito. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Proti rozhodnutí je možno podat správní žalobu řekla Zuzana de Korver z ÚPV. Spor hodonínské firmy TPK vyrábějící Apetito a želetavského podniku Bel Sýry Česko, který vyrábí Smetanito, trvá již řadu let. Už dříve rozhodl ÚPV a loni i Městský soud v Praze, že Smetanito zákazníky neklame, ale Nejvyšší správní soud rozhodnutí letos zrušil.
Přibyslav – Bez deseti let sto. Tak dlouho se v Pribině v Hesově u Přibyslavi vyrábí kvalitní a vyhlášený plísňový sýr Hermelín.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Pardubice - K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Chuť na klasiku, jako je vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, nemá v horkých dnech každý. Ideální je tedy vařit lehká jídla, případně si udělat salát.
Pardubice - Navštívili jsme: Pardubická dominanta se o víkendu vrátila v čase. Díky řemeslníkům si připomněla dobu středověku.
Svitavy – Chuť na klasiku, jako je vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, nemá v horkých dnech každý. Ideální je tedy vařit lehká jídla, případně si udělat salát.
Staré Město /VIDEO/ – Stovky lidí zaplnily v sobotu 12. července areál firmy PRO-BIO ve Starém Městě, kde se konaly už deváté Bioslavnosti. Ty letošní ukázaly, že se dá plnohodnotně vařit i bez lepku. Návštěvníci si zde mohli vybrat z pestrého sortimentu produktů, které jsou vhodné i pro celiaky, tedy pro lidi alergické na lepek, ale také biopotraviny nejrůznějšího druhu přímo od producentů.
Valtířov - I z malé tržnice, která v sobotu vyrostla ve Valtířově, se vůně linula do širokého okolí. Trhy měly sice jen pár stánků, ale zase plné voňavých, čerstvých a chuťově výrazných lahůdek.
Havlíčkův Brod – Bývalý dům dětí a mládeže u Aleje v Havlíčkově Brodě má již několik týdnů nového majitele.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Sosnová - Dravec nebo šelma ohlodala jednu kozu až na kost, zůstala z ní jen hlava a kostra. Druhá uhynula s pěnou u tlamy.
Lednice – Už jen necelý měsíc mají vinaři z Břeclavska na to, aby přihlásili své vzorky do mezinárodní soutěže IceWine du Monde. Termín končí osmého srpna. Prestižní klání ledových, slámových a dalších vybraných sladkých vín se uskuteční v Lednici.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop regionálních Deníků tentokrát nahlíží do kuchyně.
Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.
Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.
Svitavy – Přinášíme recept na letní jídlo, které se hodí na posezení s přáteli a chutná i dětem.
Trutnovsko – Pozornosti návštěvníků Krkonoš nemohou uniknout dva hřebenové hotely.Patří mezi nejvýznamnější objekty v první zóně národního parku a oba mají pohnutou historii. Oba provozuje v současné době společnost AEZZ. K oběma se dá dojet na kolech.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně. Přinášíme recept na letní jídlo, které se hodí na posezení s přáteli a chutná dětem.
Plzeň - Oblíbené farmářské trhy pokračují na plzeňském náměstí Republiky i během letních prádznin.
Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.
Cheb - „Je to zásluha celého kolektivu pracujícího v našem řeznictví," usmíval se Roman Jelen.