Praha - Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 0,9 procenta na 107.714 tun. Mírně stoupla pouze produkce hovězího masa. Nákup mléka klesl o 0,3 procenta na 579,4 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Jižní Morava - Lahodné pivo, sladké ovocné želé nebo třeba křupavý chléb. Takové lahůdky minulý rok zvítězily v soutěži Regionální potravina Jihomoravského kraje. Do letošního pátého ročníku klání se mohou zájemci hlásit už od minulého týdne.
Praha – Děti tloustnou, častěji se jim kazí zuby a do dospělosti si přinášejí špatné stravovací návyky, kterých se jen těžko zbavují. Školní jídelny a učitelé se mohou snažit sebevíc, jejich „výchovu" ale často kazí rodiče, kteří dětem dávají do školy nevhodné svačiny, případně jim je nepřipravují vůbec.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.
Hulín – Chřestová polévka, flank steak či jehněčí kýta. V Hulíně se konalo v sobotu večer už druhé Kulinárium. Návštěvníci si pochutnali na jarním menu, tentokrát i za doprovodu živé hudby.
Opava /POZVÁNKA/ - Pan Myška a paní Dobrmanová jsou obchodní konkurenti při výrobě sýra. Příběh, jehož premiéru uvádí Slezské divadlo v neděli 27. dubna od 19 hodin v prvorepublikové operetní podobě, sleduje osudy obou rodin a jejich příbuzných.
Londýn - Carolyn Ekinsová z Nottinghamu se při svých 160 kilogramech rozhodla radikálně zhubnout prostřednictvím jídelníčku nadiktovaném anglickou vládou za druhé světové války.
Severní Čechy - Chcete, aby se vaše děti přiučily cizímu jazyku, měly na čas zahraničního kamaráda či kamarádku? A můžete jí poskytnout na necelý rok „azyl", zázemí, ubytování? AFS poradí…
Která evropská země na kontinentě dominuje? Není pochyb o tom, že Evropa je hustě zalidněným světadílem. Je však druhým nejmenším. Jak paradoxní. Mnoho přetahujících se národů o místo ''krále Evropy''. Kdo tento lítý boj vyhraje? Která země je na tom ekonomicky lépe? Ve které zemi se Evropan bude cítit ''jako doma''?
Domažlice /FOTOGALERIE/ – Časy, kdy školní jídelny nabízely stále se dokola opakující jídla, navíc mnohá z nich značně nepopulární, jsou nenávratně pryč.
Kladno – Francouzské dny v Kladně vrcholí právě v těchto dnech. Francouzsko-český klub Kladno pořádá už po deváté prezentaci francouzské kultury v řadě aktivit, kterými chce oslovit kladenskou veřejnost a také podpořit mnohaletou spolupráci města s partnerským francouzským Vitry sur Seine.
Nová Paka – „Je to víno červené z oblasti Slovenska. Voní po černém rybízu, je plné, svěží, hodí se k zvěřině, hovězímu masu nebo tvrdým sýrům," popisoval vzorek vína Jiří Drbohlav při včerejším zakončení sommelierského kurzu v jedné z učeben střední školy gastronomie a služeb.
Vyrůstáme v době, ve které je takřka nemožné být nepředpojatý. Stereotypy jsou běžnou náplní života každého z nás. Pomáhají nám zpracovávat informace, usnadňují orientaci ve světě, ve společnosti, a hlavně – šetří čas.
Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.
Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.
Frýdek-Místek, Třinec - Farmářské trhy odstartují v Třinci v pátek 25. dubna od 9 do 15 hodin a další pak budou pravidelně ve čtrnáctidenních intervalech od 9 do 17 hodin.
Slovácko – Jedna kráva je zobrazená s parfémem, druhá na kole s bočními kolečky, v tomto případě stabilizátory, a třetí balancuje na konzervě. To je reklama na tavené sýry Veselá kráva, kterou je možné od dubna vidět v televizi.
S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?
Nevím proč, ale tyto názory se do našich podvědomí velice dobře uchytily. Ale jen ti, kteří v nějaké zemi alespoň chvíli pobývali, mohou posoudit, že ne vždy je pravda to, co se říká.
Ráda bych lidem z Evropské unie zpřístupnila všechny potraviny, dostupné v různých zemích EU a za odpovídající ceny, což by se mi jako europoslankyni mohlo podařit.
Příbram – Lidé s handicapem, o které pečuje obecně prospěšná společnost Alka v Příbrami, se začali věnovat další novince. Kromě kiosku, v němž prodávají své výrobky, začali přijímat také objednávky na farmářské bedýnky.
Chomutov - Klobásu? Bramborák? Párek v rohlíku či langoše se sýrem a česnekem? Kdepak! Prosím hrst cvrčků, sarančat stěhovavých, potemníků brazilských nebo švábů argentinských.
Slovácko – Jedna kráva je zobrazená s parfémem, druhá na kole s bočními kolečky, v tomto případě stabilizátory, a třetí balancuje na konzervě. To je reklama na tavené sýry Veselá kráva, kterou je možné od dubna vidět v televizi.
Praha - S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?
Zdomácněly. Už nám ani nepřijde, že vlastně nejsou české. O čem je řeč? O pizzách, špagetách, langoších nebo gyrosech. O jídlech, která už nejsou žádnou exotikou.
/ROZHOVOR/ Hmyz se jako potrava zcela běžně využívá ve většině zemí světa a na jeho konzumaci dokonce závisí lidské životy, protože je velmi výživný. V Evropě je ale pojídání hmyzu, takzvaná entomofagie, stále spíše kuriózní záležitost pro gurmety nebo silné žaludky.
Boršice – Jedna z největších výstav vín na Slovácku se konala o velikonoční neděli v Boršicích. K mání tam bylo 1043 vzorků, což je druhé nejvyšší číslo za dobu konání akce.
Šatov – Více než osm stovek vzorků vín vinařů nejen ze Znojemska nabídl sobotní tradiční, letos již 31. šatovský košt. Na hosty čekala po celý den perfektně vychlazená bílá vína, občerstvení v podobě dobrých sýrů či grilované maso.
Čelechovice na Hané – Pastviny nad čelechovickou farmou Rozinka v sobotu patřily tradičnímu Počítání kůzlátek. Cestu si na farmu Rozinka našly desítky lidí. „Kozenky, kozenky, pojďte ven," přiběhlo na zavolání dětí stádo bílé rohaté zvěře.
Zdomácněly. Už nám ani nepřijde, že vlastně nejsou české. O čem je řeč? O pizzách, špagetách, langoších nebo gyrosech. O jídlech, která už nejsou žádnou exotikou.
Zdomácněly. Už nám ani nepřijde, že vlastně nejsou české. O čem je řeč? O pizzách, špagetách, langoších nebo gyrosech. O jídlech, která už nejsou žádnou exotikou.
Praha – Zájem o jehněčí a kůzlečí maso roste v Česku v období Velikonoc proti běžnému roku až několikanásobně. Z dlouhodobého hlediska však stagnuje a se spotřebou okolo 0,4 kilogramu na osobu ročně zůstává toto maso okrajovou záležitostí. Výrazně však roste výroba produktů z kozího mléka, vyplývá ze statistik, vyjádření Svazu chovatelů ovcí a koz a obchodníků.
Každá dětská dušička se dostane do okamžiku, kdy začne toužit po něčem živém. Už ji omrzí plyšové opice a štěňata, která vypadají jako živá. Je na čase vyměnit plyš za pravou srst. Každá žena, která dbá úzkostlivě na domácí pořádek a nikdy předtím neměla chlupatého mazlíčka doma, jen stěží lapá po dechu.
Londýn - Dvaadvacetiletá Mellisa North z anglického Kentu trpí výjimečnou chorobou – turofobií, nezvladatelným strachem ze sýrů. Takže když jde nakupovat do supermarketu, sotva projde kolem regálů se sýry, hned se rozbrečí.
Kdybych se měla rozhodnout, v jaké zemi bych chtěla žít nebo studovat, bylo by to jednoznačně Nizozemsko. Proč? Poněvadž právě Nizozemsko je dle mého úsudku nejkrásnější zemí v Evropské unii a patřilo k zakládajícím zemím EU.
Brno – Větrné mlýny, sýry nebo tulipány. Nizozemsko je kromě těchto věcí známé i jako krajina kol a oranžové barvy. S heslem Udělejme z Brna Amsterdam proto ve čtvrtek vyjely asi tři stovky cyklistů z Moravského náměstí od kina Scala. Začala tak Velká jarní oranžová cyklojízda.