Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Hustopečští chtějí uchovat tradice se Slováky

Hustopeče - Nákup látek pro kroje, workshopy, kde se zájemci z regionu naučí tyto kroje šít a starat se o ně, nebo nový folklorní festival. Toho všeho chtějí Hustopečští dosáhnout i díky přeshraničnímu projektu Uchovejme tradice ve spolupráci se slovenskou obcí Habovka. Jde o dotaci z fondu mikroprojektů Bílé Karpaty.

Zloděj kadeřník policistům neunikl

Rokycany - Živit se poctivě jako kadeřník možná chtěl nenechavec, který si k zásobám dopomohl nelegální cestou v jednom z obchodů v Rokycanech.

Hned tři medaile zacinkaly v kuchařské soutěži v Německu

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Střední, základní a mateřská škola ze Štefánikovy ulice v Hradci Králové, která se specializuje na sluchově postižené, zabodovala v zahraničí. Konkrétně v německém Stuttgartu na mezinárodní kuchařské soutěži Intergastra, která se zde konala ve dnech 1. až 5. února.

Chemické pokusy žáky baví

Chrudim - Ve středu po obědě se jedna ze tříd Základní školy Dr. Peška mění na laboratoř. Začíná totiž chemický kroužek pro děti od prvních do třetích tříd, který pořádá organizace Kroužky.cz.

Češi mají ve stravě málo vápníku a vitamínu D, zjistila studie

Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy, řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.

Děti v Brně se vyhnou fastfoodu, učí se vařit

Brno-Zábrdovice Hladové dítě přijde po vyučování ze školy a nikdo z rodičů není doma, aby mu uvařil. V lepším případě si školák namaže rohlík se sýrem, v horším si zajde ke stánku na hamburger. Tuto situaci už nemusejí řešit absolventi kurzů vaření Kláry Procházkové. Ti si například zvládnou uvařit těstoviny i s omáčkou a další jídla.

Češi mají ve stravě málo vápníku a vitamínu D, zjistila studie

Praha - Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy, řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.

Klára Rampírová: Rozmražovala jsem se u kamen a nevystrčila nos z domu

/ROZHOVOR/ Jen těsně unikla obhajobě titulu z mistrovství ČR v extrémním závodě „Adidas 24 hodin na Lysé hoře". Zaměstnankyně oddělení hospodářské kriminality v Novém Jičíně Klára Rampírová z Trojanovic je momentálně v širším výběru na Mistrovství světa ve skyrunningu.

Počet slevových akcí v obchodech v lednu opět vzrostl

Praha - Obchodní řetězce dávaly v lednu do slevových akcí opět více zboží. Počet slev v prvním měsíci roku vzrostl meziročně o šest procent. Nejvíc akčních nabídek měly loni hypermarkety Globus, nejvyšší průměrná sleva byla u mycích prostředků.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy - Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Sýr. Pochoutka, která nám voní i smrdí

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Dá se roztírat, má díry, zapékáme ho, posypáváme jím těstoviny nebo ho snoubíme s vínem. Ročně ho sníme zhruba 15 kilo, čímž se řadíme do evropského průměru. Vynikáme ale ve spotřebě toho taveného. Když už někdo nejí sýr, většinou je to kvůli potravinové nesnášenlivosti. Jak se sýr vyrábí a podle čeho poznat ten, který vám bude nejvíce chutnat?

Malé kuchařky z Bohumína bodují i v televizi

Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.

Malé kuchařky z Bohumína bodují i v televizi

Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.

Hubneme s Leošem Středou: Příběh Hany Klackové

Čtenáři v Hubnutí s Deníkem jsou velmi úspěšní. Podařilo se zhubnout řadě čtenářů, a splnit si tak svůj sen o štíhlé postavě. Ne všichni se však do hubnutí pustili pouze kvůli tomu, že jim vadilo, jak vypadají. Někteří měli kvůli obezitě zdravotní komplikace, a zhubnutí jim pomohlo je zmírnit a v některých případech dokonce odstranit.

Malé kuchařky z Bohumína bodují i v televizi

Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.

Branecký košt pálenky vyhrál potřetí v řadě stejný soutěžící

Branky – Starosta Branek využil prostory tamější mateřské školy poněkud netradičně. V sobotu odpoledne zde uspořádal v pořadí již čtvrtý košt slivovice. Ochutnávala se trnkovice, jabkovice, meruňkovice i pálenka z vína. O té nejlepší rozhodla porota složená z dvaadvaceti odborníků.

Slováci bojují proti české nivě

Praha – Bratrovražedný boj 
o tradiční potraviny v Evropské unii pokračuje. Nejdřív Slovákům vadily české uzeniny, poté sýr s modrou plísní 
a teď šunka. V Bruselu usilují o to, aby Jihočeská niva přišla o ochrannou známku 
a pražská šunka ji nezískala.

Brambory podražily dvojnásobně, víc stojí i mléko a ovoce

Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.

Svačiny pro děti? Ve školách frčí čerstvé bagety

Frýdek-Místek - Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.

Řetězce prý blokují vstup farmářských prodejen do center

Praha - Potravinářské řetězce se bojí rostoucí konkurence farmářských prodejen a blokují jejich vstup do velkých nákupních center. Řekli to majitelé několika sítí farmářských obchodů. Velké řetězce, jako hlavní nájemci center, mají při vstupu nových zájemců o pronájem ploch často právo veta. Řetězce se k tomu odmítly vyjádřit.

Na farmách Vysočiny přibývají malé mlékárny, funguje jich 15

Jihlava - Na farmách v Kraji Vysočina přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně, teď je takových malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.

V netradiční cukrárně v Lošticích voní tvarůžkové speciality

Loštice - Majitelům netradiční Tvarůžkové cukrárny v Lošticích na Šumpersku, která byla otevřena před dvěma roky, nedošla fantazie a stále vymýšlí nové druhy moučníků vyrobených z tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma. Cukrárna má v nabídce už více než dvě desítky moučníků a dortů, z nichž se line typická vůně.

Na farmách přibývají mlékárny, v kraji jich funguje už patnáct

Vysočina - Na farmách na Vysočině přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně na Žďársku, teď je malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.

Tipy na Valentýna v Resortu Valachy Velké Karlovice

Velké Karlovice – Vícedenním romantickým pobytem, ale také třeba společnou relaxační procedurou, degustační večeří či lyžařskou akcí s nádechem recese mohou zamilovaní oslavit svatého Valentýna v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Tipy na Valentýna v Resortu Valachy Velké Karlovice

Velké Karlovice – Vícedenním romantickým pobytem, ale také třeba společnou relaxační procedurou, degustační večeří či lyžařskou akcí s nádechem recese mohou zamilovaní oslavit svatého Valentýna v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Ve školách frčí čerstvé bagety

Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.

Krádeže v obchodech se množí

Teplice - Na Teplicku se množí krádeže zboží v prodejnách. Už jsme informovali také o případu agresivního zloděje, který dokonce neváhal vyhrožovat zaměstnancům ochranky nožem.

OBRAZEM: Průměrný Čech sní ročně tři kilogramy sýru

Praha - Na celostátní přehlídce sýrů na Masarykově koleji v pražských Dejvicích se ve středu hodnotila jejich kvalita. Žádný vzorek podle hodnotících nebyl podprůměrný. Zúčastněné školy předvedly, že svoje řemeslo ovládají, i když v Čechách spíše převládá poptávka po tavených sýrech, než řádně uleželých.

Loni nejvíce zdražily brambory, skoro o 75 procent

Praha – Loni v obchodních řetězcích nejvíce podražily brambory, jejich cena meziročně vzrostla téměř o tři čtvrtiny. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil portál Kupi.cz. Ukázkový nákupní koš odpovídající velkému rodinnému nákupu loni podražil o 3,5 procenta. Stejné zboží prodávané ve slevových akcích supermarketů zlevnilo o 0,5 procenta.

Za nejlepšími restauracemi vás doveze MňamBus

Zlínský kraj - „Nejezte, nepijte ani nežijte blbě," tak zní heslo propagátora dobré gastronomie Pavla Maurera, autora průvodce po nejlepších českých restauracích. Stejné heslo přijal za své i pátý ročník gastronomického festivalu Grand Restaurant Festival.