Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

OBRAZEM: Fármářské trhy v novém na Míráku

Ústí nad Labem - Domácí klobásy a zelenina, ale třeba i pečivo, koření, ryby. To všechno prodejci nabízeli v úterý na Farmářských trzích na Mírovém náměstí. Přestěhovaly se sem z Kostelního náměstí u obchodního centra Forum, jelikož se jeho vedení rozhodlo, že bude trhy pořádat ve své režii.

Masopustní jarmark 2014

Havlíčkův Brod – Jedenáctý ročník tradičního Masopustního jarmarku se uskutečnil v neděli 2. března 2014 na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě.

Do Nové Vsi přineslo jaro čtrnáct kůzlat

Nová Ves – „Když rok 2014, tak čtrnáct kůzlat," říká s úsměvem chovatelka koz Božena Benešová z jihoplzeňské Nové Vsi. „Tedy zatím," dodává pak, „každou chvílí se totiž může narodit další."

První Farmářské trhy ve Vrchlabí

Vrchlabí - Díky teplému počasí se letošní Farmářské trhy na vrchlabském náměstí T.G.Masaryka konaly o měsíc a půl dříve oproti loňskému roku.

Vědci v Číně našli nejstarší známý sýr - na mumiích

Peking – Archivní gouda zraje pět let, některé druhy čedarů desetiletí. Oba tyto sýry jsou ale doslova miminky v porovnání se žlutavými kousky, které se našly na tvářích a krcích čínských mumií – a z nichž se vyklubal patrně nejstarší sýr na světě, napsal list USA Today.

Děti a výživa, co z toho vyplývá?

Polička – Ve druhém pololetí si školní jídelna základní školy Na Lukách připravila novou službu pro děti, jejich rodiče a personál školy.

Je potřeba pravidelně chutnat a vyhodnocovat, myslí si vinař Šalša

Kyjov /VINAŘI POD LUPOU/ – Práce s vínem ho léta přitahovala natolik, že se jí nakonec rozhodl zcela oddat. Václav Šalša z Kyjova ke skladbě původních vinohradů z odrůd Sauvignon, Veltlínské zelené, Chardonnay a André postupně přidával další. Ve viničních tratích obce Čeložnice vysadil několik interspecifických odrůd Hibernal, Malverina a Laurot.

Farmářské prodejny Náš grunt loni zdvojnásobily tržby na 90 milionů

Praha - Síť farmářských prodejen Náš grunt loni téměř zdvojnásobila své tržby na 90,5 milionu korun. Firma v roce 2013 otevřela osm nových prodejen. V současnosti jich tak má 27 a působí již v 11 krajích České republiky, řekla mluvčí firmy Martina Bauerová. V letošním roce se síť obchodů chce rozšířit i do zbývajících tří krajů a otevřít 15 dalších provozoven.

VIDEO: Majetínem se prošel masopustní průvod

Majetín – Anežka Navrátilová si v sobotu přivstala. Budík ji budil už okolo sedmé hodiny, čekala totiž početnou návštěvu a tak musela všechno stihnout. Majetínem chodil masopustní průvod, který u jejího domu zvonil už v devět hodin. Sladké koblihy však tentokrát masky nedostaly.

Seniorka pila a řídila

Kolínsko/KRIMI MIX - Jaké kriminální případy musí řešit kolínští policisté? Co se děje v naší blízkosti?

Spotřeba sýrů v Česku roste, přibývá specializovaných obchodů

Praha – Spotřeba sýrů v České republice pozvolna roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen, uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Maminky a knihovnice napekly čtenářům čtyři stovky řízků

Sedlčany – Řízky z masa, sýra, květáku, hub… Tak vypadala Velká řízková párty v sedlčanské knihovně.Dětem napekly maminky i knihovnice 400 kousků křupavých dobrot, aby školáci mohli završit pololetní Soutěž sečtělých řízků.

Je libo Raklet? Tak si ho seškrábněte z talíře

Opava – Skvělý švýcarský sýr připravený na speciálním grilu a posypaný kořením s příchutí skořice, domácí brambory ve slupce, sterilované okurky a cibulky a navíc sklenka dobrého vína. To vše si uplynulou sobotu nenechaly ujít desítky lidí, které se v Kavárně Obecního domu zúčastnily tzv. Raklet party. Raklet je název sýru a zároveň i název tradičního švýcarského pokrmu, který se z tohoto sýru připravuje.

Hustopečští chtějí uchovat tradice se Slováky

Hustopeče - Nákup látek pro kroje, workshopy, kde se zájemci z regionu naučí tyto kroje šít a starat se o ně, nebo nový folklorní festival. Toho všeho chtějí Hustopečští dosáhnout i díky přeshraničnímu projektu Uchovejme tradice ve spolupráci se slovenskou obcí Habovka. Jde o dotaci z fondu mikroprojektů Bílé Karpaty.

Zloděj kadeřník policistům neunikl

Rokycany - Živit se poctivě jako kadeřník možná chtěl nenechavec, který si k zásobám dopomohl nelegální cestou v jednom z obchodů v Rokycanech.

Hned tři medaile zacinkaly v kuchařské soutěži v Německu

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Střední, základní a mateřská škola ze Štefánikovy ulice v Hradci Králové, která se specializuje na sluchově postižené, zabodovala v zahraničí. Konkrétně v německém Stuttgartu na mezinárodní kuchařské soutěži Intergastra, která se zde konala ve dnech 1. až 5. února.

Chemické pokusy žáky baví

Chrudim - Ve středu po obědě se jedna ze tříd Základní školy Dr. Peška mění na laboratoř. Začíná totiž chemický kroužek pro děti od prvních do třetích tříd, který pořádá organizace Kroužky.cz.

Češi mají ve stravě málo vápníku a vitamínu D, zjistila studie

Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy, řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.

Děti v Brně se vyhnou fastfoodu, učí se vařit

Brno-Zábrdovice Hladové dítě přijde po vyučování ze školy a nikdo z rodičů není doma, aby mu uvařil. V lepším případě si školák namaže rohlík se sýrem, v horším si zajde ke stánku na hamburger. Tuto situaci už nemusejí řešit absolventi kurzů vaření Kláry Procházkové. Ti si například zvládnou uvařit těstoviny i s omáčkou a další jídla.

Češi mají ve stravě málo vápníku a vitamínu D, zjistila studie

Praha - Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy, řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.

Klára Rampírová: Rozmražovala jsem se u kamen a nevystrčila nos z domu

/ROZHOVOR/ Jen těsně unikla obhajobě titulu z mistrovství ČR v extrémním závodě „Adidas 24 hodin na Lysé hoře". Zaměstnankyně oddělení hospodářské kriminality v Novém Jičíně Klára Rampírová z Trojanovic je momentálně v širším výběru na Mistrovství světa ve skyrunningu.

Počet slevových akcí v obchodech v lednu opět vzrostl

Praha - Obchodní řetězce dávaly v lednu do slevových akcí opět více zboží. Počet slev v prvním měsíci roku vzrostl meziročně o šest procent. Nejvíc akčních nabídek měly loni hypermarkety Globus, nejvyšší průměrná sleva byla u mycích prostředků.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy - Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Středy doktora Středy: Dietní jídelníček paní Bohumily

Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.

Sýr. Pochoutka, která nám voní i smrdí

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Dá se roztírat, má díry, zapékáme ho, posypáváme jím těstoviny nebo ho snoubíme s vínem. Ročně ho sníme zhruba 15 kilo, čímž se řadíme do evropského průměru. Vynikáme ale ve spotřebě toho taveného. Když už někdo nejí sýr, většinou je to kvůli potravinové nesnášenlivosti. Jak se sýr vyrábí a podle čeho poznat ten, který vám bude nejvíce chutnat?

Malé kuchařky z Bohumína bodují i v televizi

Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.

Malé kuchařky z Bohumína bodují i v televizi

Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.

Hubneme s Leošem Středou: Příběh Hany Klackové

Čtenáři v Hubnutí s Deníkem jsou velmi úspěšní. Podařilo se zhubnout řadě čtenářů, a splnit si tak svůj sen o štíhlé postavě. Ne všichni se však do hubnutí pustili pouze kvůli tomu, že jim vadilo, jak vypadají. Někteří měli kvůli obezitě zdravotní komplikace, a zhubnutí jim pomohlo je zmírnit a v některých případech dokonce odstranit.