
Seniorka pila a řídila
Kolínsko/KRIMI MIX - Jaké kriminální případy musí řešit kolínští policisté? Co se děje v naší blízkosti?
Kolínsko/KRIMI MIX - Jaké kriminální případy musí řešit kolínští policisté? Co se děje v naší blízkosti?
Praha – Spotřeba sýrů v České republice pozvolna roste a přibližuje se průměrné spotřebě v Evropské unii, která dosahuje zhruba 17 kilogramů na osobu ročně. V posledních letech narůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen, uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Sedlčany – Řízky z masa, sýra, květáku, hub… Tak vypadala Velká řízková párty v sedlčanské knihovně.Dětem napekly maminky i knihovnice 400 kousků křupavých dobrot, aby školáci mohli završit pololetní Soutěž sečtělých řízků.
Opava – Skvělý švýcarský sýr připravený na speciálním grilu a posypaný kořením s příchutí skořice, domácí brambory ve slupce, sterilované okurky a cibulky a navíc sklenka dobrého vína. To vše si uplynulou sobotu nenechaly ujít desítky lidí, které se v Kavárně Obecního domu zúčastnily tzv. Raklet party. Raklet je název sýru a zároveň i název tradičního švýcarského pokrmu, který se z tohoto sýru připravuje.
Historicky první farmářské trhy má za sebou Český Těšín. Podle organizátorů se setkaly s velkým zájmem Těšíňanů z obou částí města.
Jižní Čechy – Polévka třeboňských rybářů, candát s hořčicovou omáčkou a šťouchanými brambory. Takto typicky jihočeské menu chystají prezidentovi Miloši Zemanovi na úterý v třeboňských Lázních Aurora. Hlava státu sem zavítá v rámci třídenní návštěvy Jihočeského kraje.
Městečko Trnávka – Výroba sýrů, tvarohu, zákysů a dalších mléčných produktů v mlékárně je zastavená. Téměř čtyři desítky zaměstnanců ale chodí do práce dál. Provoz se nezastavil úplně.
Liberec /FOTOGALERIE/ - V malé rodinné taverně Masa Buka v Sokolské ulici pod Šaldovým náměstím vaří jediný kuchař. Potrpí si na kvalitu a čerstvost.
Městečko Trnávka – Výroba sýrů, tvarohu, zákysů a dalších mléčných produktů v mlékárně je zastavená. Téměř čtyři desítky zaměstnanců ale chodí do práce dál. Provoz se nezastavil úplně.
Hustopeče - Nákup látek pro kroje, workshopy, kde se zájemci z regionu naučí tyto kroje šít a starat se o ně, nebo nový folklorní festival. Toho všeho chtějí Hustopečští dosáhnout i díky přeshraničnímu projektu Uchovejme tradice ve spolupráci se slovenskou obcí Habovka. Jde o dotaci z fondu mikroprojektů Bílé Karpaty.
Opava - Od středy je už Opavanka Anna Pavelková na světě celé jedno století. Poblahopřát jí přišli děti, vnoučata i zástupci magistrátu.
Rokycany - Živit se poctivě jako kadeřník možná chtěl nenechavec, který si k zásobám dopomohl nelegální cestou v jednom z obchodů v Rokycanech.
Domažlicko – Bez devíti lidí tři tisíce uchazečů hledalo na Domažlicku uplatnění prostřednictvím úřadu práce na konci ledna. Během měsíce tak v evidenci přibylo skoro tři sta osob.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Střední, základní a mateřská škola ze Štefánikovy ulice v Hradci Králové, která se specializuje na sluchově postižené, zabodovala v zahraničí. Konkrétně v německém Stuttgartu na mezinárodní kuchařské soutěži Intergastra, která se zde konala ve dnech 1. až 5. února.
Chrudim - Ve středu po obědě se jedna ze tříd Základní školy Dr. Peška mění na laboratoř. Začíná totiž chemický kroužek pro děti od prvních do třetích tříd, který pořádá organizace Kroužky.cz.
Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy, řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.
Petrov /REPORTÁŽ/ – V sobotu v pravé poledne slunce osvětluje petrovské tenisové kurty a tváře několika desítek lidí. Přicházejí ochutnat domácí speciality a nasát valentýnskou atmosféru. Na jarmark.
Brno-Zábrdovice Hladové dítě přijde po vyučování ze školy a nikdo z rodičů není doma, aby mu uvařil. V lepším případě si školák namaže rohlík se sýrem, v horším si zajde ke stánku na hamburger. Tuto situaci už nemusejí řešit absolventi kurzů vaření Kláry Procházkové. Ti si například zvládnou uvařit těstoviny i s omáčkou a další jídla.
Praha - Ve stravě Češek a Čechů, vyjma nejmenších dětí, je citelný nedostatek vápníku a vitamínu D nezbytných pro tvorbu kostí a prevenci osteoporózy, řekl předseda Společnosti pro výživu a dětský lékař z Fakultní nemocnice Motol primář Petr Tláskal. Spotřeba mléčných výrobků, které jsou zdrojem vápníku i vitamínu D, je v ČR podle statistik pod evropským průměrem.
/ROZHOVOR/ Jen těsně unikla obhajobě titulu z mistrovství ČR v extrémním závodě „Adidas 24 hodin na Lysé hoře". Zaměstnankyně oddělení hospodářské kriminality v Novém Jičíně Klára Rampírová z Trojanovic je momentálně v širším výběru na Mistrovství světa ve skyrunningu.
Praha - Obchodní řetězce dávaly v lednu do slevových akcí opět více zboží. Počet slev v prvním měsíci roku vzrostl meziročně o šest procent. Nejvíc akčních nabídek měly loni hypermarkety Globus, nejvyšší průměrná sleva byla u mycích prostředků.
Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.
Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky.
Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.
Východní Čechy - Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.
Východní Čechy – Jak zhubnout, to je otázka, kterou řeší stále více lidí. Internet i časopisy jsou plné různých diet. Každá dieta je jiná a omezuje jiný druh potravin. Proto se liší i jídelníčky. Do hubnutí s Deníkem se pustila také paní Bohumila Kořínková z Jičína. Poctivě si během diety zapisuje, co během dne sní.
Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Dá se roztírat, má díry, zapékáme ho, posypáváme jím těstoviny nebo ho snoubíme s vínem. Ročně ho sníme zhruba 15 kilo, čímž se řadíme do evropského průměru. Vynikáme ale ve spotřebě toho taveného. Když už někdo nejí sýr, většinou je to kvůli potravinové nesnášenlivosti. Jak se sýr vyrábí a podle čeho poznat ten, který vám bude nejvíce chutnat?
Branky – Starosta Branek využil prostory tamější mateřské školy poněkud netradičně. V sobotu odpoledne zde uspořádal v pořadí již čtvrtý košt slivovice. Ochutnávala se trnkovice, jabkovice, meruňkovice i pálenka z vína. O té nejlepší rozhodla porota složená z dvaadvaceti odborníků.
Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.
Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.
Čtenáři v Hubnutí s Deníkem jsou velmi úspěšní. Podařilo se zhubnout řadě čtenářů, a splnit si tak svůj sen o štíhlé postavě. Ne všichni se však do hubnutí pustili pouze kvůli tomu, že jim vadilo, jak vypadají. Někteří měli kvůli obezitě zdravotní komplikace, a zhubnutí jim pomohlo je zmírnit a v některých případech dokonce odstranit.
Hodonín - Manželé Žampachovi udělali radost sobě i milovníkům umění. Především toho výtvarného. Marie a Jaroslav totiž poslední lednový den roku 2014 otevřeli na hodonínské Národní třídě malířský ateliér.
Štrúdl, těstovinový salát, pizza šneci, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy – děvčata z kroužku vaření se v kuchyni orientují a teď navíc zabodovaly také na obrazovkách.
Branky – Starosta Branek využil prostory tamější mateřské školy poněkud netradičně. V sobotu odpoledne zde uspořádal v pořadí již čtvrtý košt slivovice. Ochutnávala se trnkovice, jabkovice, meruňkovice i pálenka z vína. O té nejlepší rozhodla porota složená z dvaadvaceti odborníků.
Žirovnice, Želiv – Při nejnovějším udělování certifikátů s názvem „Vysočina regionální produkt" bylo Pelhřimovsko v rámci kraje úspěšné.
Domažlice /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Vyzdobené stoly s ubrusy a nastoupená ´jednotka´ obsluhujících učňů vítala ve čtvrtek prvňáky ve školní jídelně ZŠ Msgre Staška v Domažlicích.
Pardubice - Byty jsou volné pouze dva. Na jaře by se navíc měl v pasáži otevřít další obchod
Plzeň – Šedesát pět kilogramů. Přesně tolik dokázaly za půl roku zhubnout tři dámy, které se rozhodly změnit svůj životní styl.
Praha – Bratrovražedný boj o tradiční potraviny v Evropské unii pokračuje. Nejdřív Slovákům vadily české uzeniny, poté sýr s modrou plísní a teď šunka. V Bruselu usilují o to, aby Jihočeská niva přišla o ochrannou známku a pražská šunka ji nezískala.
Svitavy – Plnohodnotné čerstvé mléko z automatů je pro mnohé spotřebitele výzvou. Rádi by si tuto bílou tekutinu koupili v plné kvalitě, ale má to jeden háček.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Jižní Morava - Víc než o dvojnásobek za brambory a o pětinu méně za vejce zaplatí v obchodech Jihomoravané ve srovnání s prosincem 2012. V posledním roce cenami zahýbalo oslabení koruny vůči euru i neúroda kvůli suchu. Nejvíc zdražilo ovoce a zelenina.
Frýdek-Místek - Namazaný chleba se sýrem hodí o přestávce do koše, místo vody si raději koupí sladký nápoj, kterým zapijí bagetu plnou majonézy. A jako dezert si žáci dají čokoládovou tyčinku. Častý scénář ve školách, který straší odborníky na výživu.
Polévka je ideální jídlo – lze ji snadno připravit téměř z jakékoli suroviny, zahřeje, zasytí a dodá tělu potřebné látky a dostatek tekutin.
Staříč - I když je v současné době ve Staříči několik fungujících prodejen, někteří místní lidé nejsou spokojeni.
Praha - Potravinářské řetězce se bojí rostoucí konkurence farmářských prodejen a blokují jejich vstup do velkých nákupních center. Řekli to majitelé několika sítí farmářských obchodů. Velké řetězce, jako hlavní nájemci center, mají při vstupu nových zájemců o pronájem ploch často právo veta. Řetězce se k tomu odmítly vyjádřit.
Jihlava - Na farmách v Kraji Vysočina přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně, teď je takových malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.
Loštice - Majitelům netradiční Tvarůžkové cukrárny v Lošticích na Šumpersku, která byla otevřena před dvěma roky, nedošla fantazie a stále vymýšlí nové druhy moučníků vyrobených z tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma. Cukrárna má v nabídce už více než dvě desítky moučníků a dortů, z nichž se line typická vůně.
Vysočina - Na farmách na Vysočině přibývají mlékárny, v současnosti jich funguje 15. První začala asi před sedmi lety zpracovávat kravské mléko rodina Němcova v Netíně na Žďársku, teď je malých provozů v kraji devět. Výrobky z vlastního mléka dělá na Vysočině rovněž šest chovatelů koz.
Velké Karlovice – Vícedenním romantickým pobytem, ale také třeba společnou relaxační procedurou, degustační večeří či lyžařskou akcí s nádechem recese mohou zamilovaní oslavit svatého Valentýna v Resortu Valachy Velké Karlovice.