Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Na Špilberku se zabíjelo, pak hodovalo. Lidé snědli celého vepře

Brno /REPORTÁŽ/ – Silný vítr přináší k nosům lidí vůni jitrnic. Přichází z velkého nádvoří brněnského hradu Špilberk. Mnozí ze zvědavců odolají zimě i poletujícím sněhovým vločkám a míří za zdrojem vůně. Není těžké ho najít. Na dřevěné konstrukci visí vepř. Kolem něj se pohybují řezníci i kuchaři a připravují zabijačkové speciality. Je deset hodin dopoledne a právě začíná Ladovská mikulášská zabijačka. Její součástí je také jarmark a doprovodný program.

Pán z Boskovic zahájil Vánoční jarmark. Ze sedla vraníka

Boskovice /REPORTÁŽ/ – Zima zalézá za nehty. Fouká ostrý vítr, který cloumá s plachtami na stáncích trhovců. „Sakra, co to je za uragán? Jak mám prodávat, když furt musím držet plachtu, aby neulítla," láteří jeden z prodejců. Mumraj mezi jarmarečními boudami v pátek po čtvrt na jedenáct dopoledne na zlomek vteřiny utichá. Víření bubnů a davem si už razí cestu průvod v historických kostýmech. Míří k boskovické radnici.

Myš v Lipánku? Nesmysl, ujišťují v Madetě

Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.

Myš v Lipánku? Nesmysl, ujišťují v Madetě

Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.

Advent lákal do Mirošova stovky lidí

Mirošov - První prosinec byl v Mirošově ve znamení třetích adventních trhů. Na místním náměstí byly k mání uzeniny, sýry, šperky, svícny a další a další výrobky.

Těsto na bramboráky připravila ředitelka

Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.

Značku Moravská brána získají další výrobci z Hranicka

Hranicko – Od začátku prosince se značkou Moravská brána, regionální produkt budou moci pochlubit další regionální výrobci z Hranicka. Certifikát, který se uděluje místním producentům kvalitních potravin či jiných výrobků, obdrží při vánočních trzích v Hranicích dalších pět producentů.

Spisovatelka Ivona Březinová: Psaní je pro mě zábava i hra

Trmice, Teplice /ROZHOVOR, VIDEO/ - Řekla to Deníku rodačka z Ústí, úspěšná autorka knížek pro děti a mládež. Řeč byla také o její loňské novince „Hrnečku, vař!", pohádkové kuchařce… Besedu se spisovatelkou Ivonou Březinovou rozenou Karáskovou, absolventkou Univerzity J. E. Purkyně v Ústí, pořádala ve středu 20. listopadu od  trmická knihovna v kamenném sálu na zámku v Trmicích.

Ve světě začaly tradiční oslavy nového beaujolais

Paříž – Ve Francii i v dalších zemích dnes začaly světově nejznámější oslavy, které spočívají v rituálním otevírání lahví nového beaujolais. Děje se tak již desítky let každý třetí listopadový čtvrtek. Tato tradice však není jen radostí, ale také prokletím pro vinařskou oblast Beaujolais ve východní Francii a tamní kvalitní, ale méně známá vína.

Samovar? Jeho kouzlo objevily nejen ženy

Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.

Samovar? Jeho kouzlo objevily nejen ženy

Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.

V koulení chleba závodilo s Bábou skoro dvě stě lid

Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.

Nové sochy zdobí park před otrokovickou poliklinikou

Otrokovice – Tajemství života, Veselá bakterie, Maasdam-mer, DNA a Tři grácie – to je pětice nových soch, které zdobí park před poliklinikou. Otrokovická radnice pokračuje ve zkrášlování města ve spolupráci s místními umělci.

Dražší potraviny? Vepřové, sýry i brambory

Praha – Spor o to, zda oslabení koruny pomůže ekonomice, dál dělí analytiky i členy bankovní rady České národní banky (ČNB). Guvernér centrální banky Miroslav Singer v pátek předstoupil před ekonomy s vysvětlením nečekaného kroku z minulého týdne. Kromě toho ujistil veřejnost, že podle odhadu centrální banky dramaticky nezdraží citlivá složka – potraviny.

Vale letošním farmářským trhům učiní zabijačka

Opava /POZVÁNKA/ – Dalších pár měsíců se Opavané budou muset obejít bez svých oblíbených farmářských trhů na Dolním náměstí. Letošní sezona se uzavírá již o tomto víkendu a organizátoři tuto událost stejně jako v předchozích letech spojili s originální Moravskou zabijačkou.

Nové sochy zdobí park před otrokovickou poliklinikou

Otrokovice – Tajemství života, Veselá bakterie, Maasdam-mer, DNA a Tři grácie – to je pětice nových soch, které zdobí park před poliklinikou. Otrokovická radnice pokračuje ve zkrášlování města ve spolupráci s místními umělci.

Přes polovinu Evropanů si kupuje jednou měsíčně něco pro radost

Praha – Více než polovina Evropanů bere za samozřejmé, že si mohou koupit něco pro radost. Za tyto maličkosti utratí průměrně 51 eur (1380 Kč) minimálně jednou měsíčně. Vyplývá to z MasterCard Treat Indexu, který měří zvyky spotřebitelských výdajů v Evropě. Studie se zúčastnilo více než 12.000 spotřebitelů z osmi zemí.

Rajčata mají příznivý vliv na organismus

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Farnost Kapličky musela klášteru odevzdávat 760 vajec

Kapličky – Jak lze odvodit z etymologie jména Capella, zakladatelem kaple, která dala základ pozdějšímu osídlení, mohl být Vok z Rožmberka, jenž ji později předal do majetku vyšebrodského kláštera. Nacházela se na takzvané Staré nebo také Helfenberské cestě spojující Pasov s Vyšším brodem.

Bábinka se rozhodla, že blechy z kožichu vyplaví

V listopadové noci před pár dny se Michal Richter z Mělnického sdružení ochránců zvířat, které provozuje místní útulek, příliš nevyspal. Kolem druhé hodiny ranní totiž musel sednout do auta a vyrazit do Jeviněvsi na odchyt psa.

Trhy v Ostravě-Porubě lákají čím dál více zákazníků

Ostrava /DENÍK ZAUJALO/ – „Domácí medovinka! Pojďte ochutnat!" tak v sobotu dopoledne lákala zákazníky na Porubských trzích jedna z trhovkyň. Návštěvníci trhu si tak mohli odnést domů různé druhy koření, zeleninu, masné výrobky, sýry, domácí mýdla nebo dokonce výrobky z chráněných dílen.

Čtyři místní výrobky, které budete chtít zkusit

Tlumačov – Zelí, sůl, kmín, cibule: tyto suroviny dělají Talašovo kysané zelí červené právě takové, jaké je. Vyrábí jej v Talašově zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku. Výrobek letos hodnotitelská komise ocenila díky jeho kvalitě Perlou Zlínska. Mezi zákazníky se těší velké oblibě.

'Gayerky' praskaly ve švech, farmářské trhy byly letos naposledy

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – V sobotu dopoledne by v areálu hradeckých Gayerových kasáren asi nepropadl ani špendlík. Mířily sem stovky zájemců z krajského města i jeho okolí. Lidé měli poslední příležitost vybírat si své oblíbené zboží, protože další farmářské trhy se už konat nebudou. Tedy alespoň v letošním roce.

Porubské trhy lákají čím dál více zákazníků

Ostrava /DENÍK ZAUJALO/ – „Domácí medovinka! Pojďte ochutnat!" tak v sobotu dopoledne lákala zákazníky na Porubských trzích jedna z trhovkyň. Návštěvníci trhu si tak mohli odnést domů různé druhy koření, zeleninu, masné výrobky, sýry, domácí mýdla nebo dokonce výrobky z chráněných dílen.

Otevřeli hřiště, prohlédli si traktory i probrali zemědělství

Lišany – Lišanští letos oslavili své posvícení trochu netradičně. Sešli se společně velcí i malí na novém dětském hřišti u mateřské školky, aby ho slavnostně otevřeli. Samotného přestřižení pásky se ujali starostka obce Dana Medřická a Jiří Burgr, zástupce místního zemědělského podniku. Ten na hřiště přispěl sto tisíci korunami.

Ve svratekcém muzeu přibyl „snědený krám"

Svratka - Ve sváteční den, 28. října, otevřeli ve Svratce nově vytvořenou expozici místního muzea. Výstava ukazuje, jak vypadala venkovská prodejna Jednoty před čtyřiceti lety. Svratečtí takto doplnili stávající expozici obchodů ze 30. let minulého století.

Taťka obíhal vesnici a stříhal, mamka vypisovala kupony

Benešov – Nejmladším králem ankety Benešovského deníku o fotbalový talent Benešovska se stal v kategorii přípravek olbramovický Pavel Drábek, kterému na poslední chvíli dorazilo do redakce 136 kupónů, což bylo nejvíce ze všech ve své kategorii.

Na hranicích stopli polský sýr

Orlickoústecko –  Celníci u bývalého hraničního přechodu Dolní Lipka zastavili vozidlo polského přepravce, které převáželo 1837 kg sýra, aniž by o příchodu zásilky byla informována krajská veterinární správa.

Po roce jsme opět gratulovali U Špičáků

Bystřec –  Rok se s rokem sešel a my znovu míříme k Hostinci U Špičáků v Bystřeci. Vezeme certifikát, který potvrzuje, že se tento příjemný rodinný podnik opět stal Hospůdkou roku Orlického deníku.

Pozor na sýry obsahujícími salmonely, varují veterináři

Praha – Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před zásilkou 158 kilogramů sýrů od tuzemského výrobce. Sýry, které byly všechny prodány na trzích, obsahovaly bakterie salmonely. Informoval o tom dnes mluvčí SVS Josef Duben.