
Na posledním farmářském trhu nakoupíte také cukroví
Příbram – Ani v předvánočním čase farmářské trhy nekončí. Prosincový vánočně laděný farmářský trh se koná už tuto sobotu, tedy již o týden dříve, než jsou pravidelní návštěvníci zvyklí.
Příbram – Ani v předvánočním čase farmářské trhy nekončí. Prosincový vánočně laděný farmářský trh se koná už tuto sobotu, tedy již o týden dříve, než jsou pravidelní návštěvníci zvyklí.
Židlochovice - Tradiční řemesla zaplnila náměstí Míru v Židlochovicích na Brněnsku. V neděli v jednu hodinu odpoledne tam začal Adventní jarmark tradičních řemesel. Skončil v pět hodin večer.
Brno /REPORTÁŽ/ – Silný vítr přináší k nosům lidí vůni jitrnic. Přichází z velkého nádvoří brněnského hradu Špilberk. Mnozí ze zvědavců odolají zimě i poletujícím sněhovým vločkám a míří za zdrojem vůně. Není těžké ho najít. Na dřevěné konstrukci visí vepř. Kolem něj se pohybují řezníci i kuchaři a připravují zabijačkové speciality. Je deset hodin dopoledne a právě začíná Ladovská mikulášská zabijačka. Její součástí je také jarmark a doprovodný program.
Boskovice /REPORTÁŽ/ – Zima zalézá za nehty. Fouká ostrý vítr, který cloumá s plachtami na stáncích trhovců. „Sakra, co to je za uragán? Jak mám prodávat, když furt musím držet plachtu, aby neulítla," láteří jeden z prodejců. Mumraj mezi jarmarečními boudami v pátek po čtvrt na jedenáct dopoledne na zlomek vteřiny utichá. Víření bubnů a davem si už razí cestu průvod v historických kostýmech. Míří k boskovické radnici.
Praha – Spotřeba potravin v ČR loni klesla. Češi méně jedli především chleba, hovězí maso, ovoce, zeleninu či brambory. Naopak se zvýšila spotřeba těstovin, ryb, sýrů a čokolády. Více loni lidé pili pivo a víno. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Český statistický úřad.
Čeperka - Tradiční národní jídlo mnoha zemí světa mohli ochutnat návštěvníci Odpoledne s mezinárodní kuchyní, které se konalo v prostorách Obecního úřadu Čeperka.
Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.
Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.
Zlín - Tradiční vánoční trhy ve Zlíně začaly. Přečtěte si, jaké laskominy jednotliví stánkaři nabízejí
Mirošov - První prosinec byl v Mirošově ve znamení třetích adventních trhů. Na místním náměstí byly k mání uzeniny, sýry, šperky, svícny a další a další výrobky.
Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.
Pokud rádi trávíte večery dlouhým stolováním s přáteli nebo příbuznými a ještě jste neobjevili kouzlo fondue, je na čase si tento gastronomický fenomén blíže představit.
Hranicko – Od začátku prosince se značkou Moravská brána, regionální produkt budou moci pochlubit další regionální výrobci z Hranicka. Certifikát, který se uděluje místním producentům kvalitních potravin či jiných výrobků, obdrží při vánočních trzích v Hranicích dalších pět producentů.
Krásná Lípa – Především možnost oslovit nové zákazníky a dostat se do povědomí turistů si od získání značky „Českosaské Švýcarsko regionální produkt" slibují drobní výrobci.
Lukov – Zříceninu hradu Lukov v sobotu navštívily stovky lidí. Konal se zde první ročník adventního jarmarku.
Trmice, Teplice /ROZHOVOR, VIDEO/ - Řekla to Deníku rodačka z Ústí, úspěšná autorka knížek pro děti a mládež. Řeč byla také o její loňské novince „Hrnečku, vař!", pohádkové kuchařce… Besedu se spisovatelkou Ivonou Březinovou rozenou Karáskovou, absolventkou Univerzity J. E. Purkyně v Ústí, pořádala ve středu 20. listopadu od trmická knihovna v kamenném sálu na zámku v Trmicích.
Paříž – Ve Francii i v dalších zemích dnes začaly světově nejznámější oslavy, které spočívají v rituálním otevírání lahví nového beaujolais. Děje se tak již desítky let každý třetí listopadový čtvrtek. Tato tradice však není jen radostí, ale také prokletím pro vinařskou oblast Beaujolais ve východní Francii a tamní kvalitní, ale méně známá vína.
Trmice, Teplice /ROZHOVOR, VIDEO/ - Řekla to Deníku rodačka z Ústí, úspěšná autorka knížek pro děti a mládež. Řeč byla také o její loňské novince „Hrnečku, vař!", pohádkové kuchařce.
Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.
Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.
Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.
Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.
Mladá Boleslav - První ročník svátku příznivců kvalitního vína se vydařil. Navštívilo jej pětistovka hostů
Hulín - V sobotu potěšili v Kulturním klubu v Hulíně všechny milovníky vína. Konala se tam ochutnávka moravských vín. Na padesát vzorků vín od dvaceti vinařů přišlo plno lidí. Sál byl vyprodaný do posledního místa.
Otrokovice – Tajemství života, Veselá bakterie, Maasdam-mer, DNA a Tři grácie – to je pětice nových soch, které zdobí park před poliklinikou. Otrokovická radnice pokračuje ve zkrášlování města ve spolupráci s místními umělci.
Písek – Dva rozdílné zápasy čekaly o záchranu bojující basketbalové juniory Písku.
Praha – Spor o to, zda oslabení koruny pomůže ekonomice, dál dělí analytiky i členy bankovní rady České národní banky (ČNB). Guvernér centrální banky Miroslav Singer v pátek předstoupil před ekonomy s vysvětlením nečekaného kroku z minulého týdne. Kromě toho ujistil veřejnost, že podle odhadu centrální banky dramaticky nezdraží citlivá složka – potraviny.
Brněnsko, Brno /TIP NA VÍKEND/ - Jak vypadá tanec, který propojuje africké prvky s cvičením taiči? Odpověď lidé získají na taneční akci Moon Tribe Fest. Brněnský deník Rovnost přináší čtyři tipy, kam o víkendu.
Opava /POZVÁNKA/ – Dalších pár měsíců se Opavané budou muset obejít bez svých oblíbených farmářských trhů na Dolním náměstí. Letošní sezona se uzavírá již o tomto víkendu a organizátoři tuto událost stejně jako v předchozích letech spojili s originální Moravskou zabijačkou.
Otrokovice – Tajemství života, Veselá bakterie, Maasdam-mer, DNA a Tři grácie – to je pětice nových soch, které zdobí park před poliklinikou. Otrokovická radnice pokračuje ve zkrášlování města ve spolupráci s místními umělci.
Praha – Více než polovina Evropanů bere za samozřejmé, že si mohou koupit něco pro radost. Za tyto maličkosti utratí průměrně 51 eur (1380 Kč) minimálně jednou měsíčně. Vyplývá to z MasterCard Treat Indexu, který měří zvyky spotřebitelských výdajů v Evropě. Studie se zúčastnilo více než 12.000 spotřebitelů z osmi zemí.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Kapličky – Jak lze odvodit z etymologie jména Capella, zakladatelem kaple, která dala základ pozdějšímu osídlení, mohl být Vok z Rožmberka, jenž ji později předal do majetku vyšebrodského kláštera. Nacházela se na takzvané Staré nebo také Helfenberské cestě spojující Pasov s Vyšším brodem.
Olomouc – Všem Martinům, ale také mladému vínu směřoval pondělní přípitek v historickém centru Olomouce. Konal se tam první ročník Svatomartinské Olomouce.
V listopadové noci před pár dny se Michal Richter z Mělnického sdružení ochránců zvířat, které provozuje místní útulek, příliš nevyspal. Kolem druhé hodiny ranní totiž musel sednout do auta a vyrazit do Jeviněvsi na odchyt psa.
Lidečko – Plná parkoviště, hudba, vůně zabijačkových specialit a medoviny, desítky stánků a houfy nadšených lidí s deštníky. Takto vypadal v sobotu ráno osmý ročník tradičního jarmarku v Lidečku.
Ostrava /DENÍK ZAUJALO/ – „Domácí medovinka! Pojďte ochutnat!" tak v sobotu dopoledne lákala zákazníky na Porubských trzích jedna z trhovkyň. Návštěvníci trhu si tak mohli odnést domů různé druhy koření, zeleninu, masné výrobky, sýry, domácí mýdla nebo dokonce výrobky z chráněných dílen.
Tlumačov – Zelí, sůl, kmín, cibule: tyto suroviny dělají Talašovo kysané zelí červené právě takové, jaké je. Vyrábí jej v Talašově zahradnictví v Tlumačově na Zlínsku. Výrobek letos hodnotitelská komise ocenila díky jeho kvalitě Perlou Zlínska. Mezi zákazníky se těší velké oblibě.
Česká Lípa - Ve čtvrtek na Škroupově náměstí bude k dostání tradiční sortiment od mléčných výrobků, přes pečivo až po ovoce a zeleninu.
Domažlice - Domažlická mlékárna patřila mezi nejstarší závody podniku Západočeských mlékáren Šumava. První provozovny vznikaly adaptací bývalé čistírny peří, a to již za dob nacistické okupace.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – V sobotu dopoledne by v areálu hradeckých Gayerových kasáren asi nepropadl ani špendlík. Mířily sem stovky zájemců z krajského města i jeho okolí. Lidé měli poslední příležitost vybírat si své oblíbené zboží, protože další farmářské trhy se už konat nebudou. Tedy alespoň v letošním roce.
Ostrava /DENÍK ZAUJALO/ – „Domácí medovinka! Pojďte ochutnat!" tak v sobotu dopoledne lákala zákazníky na Porubských trzích jedna z trhovkyň. Návštěvníci trhu si tak mohli odnést domů různé druhy koření, zeleninu, masné výrobky, sýry, domácí mýdla nebo dokonce výrobky z chráněných dílen.
Lišany – Lišanští letos oslavili své posvícení trochu netradičně. Sešli se společně velcí i malí na novém dětském hřišti u mateřské školky, aby ho slavnostně otevřeli. Samotného přestřižení pásky se ujali starostka obce Dana Medřická a Jiří Burgr, zástupce místního zemědělského podniku. Ten na hřiště přispěl sto tisíci korunami.
Svratka - Ve sváteční den, 28. října, otevřeli ve Svratce nově vytvořenou expozici místního muzea. Výstava ukazuje, jak vypadala venkovská prodejna Jednoty před čtyřiceti lety. Svratečtí takto doplnili stávající expozici obchodů ze 30. let minulého století.
Most - Prezident Miloš Zeman poobědval ve čtvrtek s chotí v Dostihového klubu mosteckého hipodromu.
Pardubice - Jak to vidí Pavel Ryšavý
Benešov – Nejmladším králem ankety Benešovského deníku o fotbalový talent Benešovska se stal v kategorii přípravek olbramovický Pavel Drábek, kterému na poslední chvíli dorazilo do redakce 136 kupónů, což bylo nejvíce ze všech ve své kategorii.
Orlickoústecko – Celníci u bývalého hraničního přechodu Dolní Lipka zastavili vozidlo polského přepravce, které převáželo 1837 kg sýra, aniž by o příchodu zásilky byla informována krajská veterinární správa.
Bystřec – Rok se s rokem sešel a my znovu míříme k Hostinci U Špičáků v Bystřeci. Vezeme certifikát, který potvrzuje, že se tento příjemný rodinný podnik opět stal Hospůdkou roku Orlického deníku.
Praha – Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před zásilkou 158 kilogramů sýrů od tuzemského výrobce. Sýry, které byly všechny prodány na trzích, obsahovaly bakterie salmonely. Informoval o tom dnes mluvčí SVS Josef Duben.