Vít Horák: Rukopis vinaře je důležitější než technologie
Čejč – Ještě před osmi lety vyráběl Vít Horák z Čejče víno v malém rodinném sklepě jen pro potřeby společnosti Horákova farma, kterou vlastní spolu se svými rodiči, sestrou a bratrem.
Čejč – Ještě před osmi lety vyráběl Vít Horák z Čejče víno v malém rodinném sklepě jen pro potřeby společnosti Horákova farma, kterou vlastní spolu se svými rodiči, sestrou a bratrem.
Praha - Přežít vánoční svátky ve zdraví je podle vedoucí nutriční terapeutky Centra zdraví Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské možné. Je jen potřeba nepodlehnout lákadlům a užít si vánočních pochoutek s mírou.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je poslední adventní víkend. Všude zní koledy a září vánoční ozdoby. Pohoda, klid a mír, které Vánoce mají doprovázet, ale chybí. Aspoň v brněnských nákupních centrech.
Praha – Sezona oblíbených farmářských trhů během adventu neskončí. Pro čerstvé domácí zboží budou moci Pražané vyrazit i v sobotu 28. prosince. Ten den se na náměstí Jiřího z Poděbrad koná poslední letošní trh. Otevřeno bude mimořádně až do 18 hodin a k poslechu i tanci zahrají dvě živé kapely.
Náchodsko – Čerstvé a kvalitní suroviny, nejlépe domácí od osvědčených dodavatelů, bez toho už se dnes vyhlášená kuchyně neobejde.
Pelhřimov - Město Pelhřimov bude mít od Nového roku jen tři partnerská města ze zahraničí. Holandský Waddinxveen smlouvu nečekaně po dvaceti letech ukončil, zrovna když střední školy obou měst oslavovaly 25 let trvání vzájemné spolupráce.
Pelhřimov – Město Pelhřimov bude mít od Nového roku jen tři partnerská města ze zahraničí.
Kroměříž /REPORTÁŽ/ – Sýry. Bez nich si svůj život neumím prakticky představit. Každý den jsou v mém jídelníčku – jedno, zda mají původní či tepelně upravenou konzistenci. Hlavně že jsou a chutnají mi. Kvůli tomu jsem se o to více těšila na návštěvu kroměřížské mlékárny Kromilk.
Pardubice – Pro velký zájem návštěvníků vánočních trhů na pardubickém Pernštýnském náměstí bylo prodlouženo jejich trvání až do čtvrté adventní neděle, tedy do 22. prosince.
Hustopeče nad Bečvou – Zámek v Hustopečích nad Bečvou se v neděli proměnil v malebné místo, plné vánoční inspirace. Lidé si tu našli vše, co k nejkrásnějším svátkům roku patří – od ukázky zdobení perníčků přes vánoční výzdobu až po nákup stromků. Tradiční akci pořádal městys ve spolupráci se zdejší Jednotou Orel.
Frýdlant nad Ostravicí - Farmářské trhy ovládnou dnes prostranství před obchodním domem OMMA v centru Frýdlantu nad Ostravicí.
Pelhřimov - Pondělní trhy se spotřebním zbožím na pelhřimovském Masarykově náměstí byly v letošním roce poslední.
Městec Králové, Praha - Šestnáctiletá Lucie Hlaváčková nadchla porotu celostátního kola toustovými řezy.
Rakovník – Oživit náměstí a přilákat zpátky lidi alespoň v době adventní, to byl hlavní důvod, proč vzniklo adventní svícení.
Stolany, Choltice - Mezi nově oceněnými, kteří se mohou pyšnit titulem Regionální potravina, je od soboty i zemědělec František Mikan ze Stolan. Certifikát na své mléko převzal při slavnostním aktu v Cholticích.
Stolany, Choltice - Mezi nově oceněnými, kteří se mohou pyšnit titulem Regionální potravina, je od soboty i zemědělec František Mikan ze Stolan. Certifikát na své mléko převzal při slavnostním aktu v Cholticích.
Stolany, Choltice - Mezi nově oceněnými, kteří se mohou pyšnit titulem Regionální potravina, je od soboty i zemědělec František Mikan ze Stolan. Certifikát na své mléko převzal při slavnostním aktu v Cholticích.
Městečko Trnávka – Téměř pět desítek zaměstnanců vyhlášené mlékárny zůstalo bez práce. Koncem roku přibudou další.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes v předvánoční sérii naposledy odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Městečko Trnávka – Téměř pět desítek zaměstnanců vyhlášené mlékárny zůstalo bez práce. Koncem roku přibudou další.
Vyškov – Například kolizí chodců s auty se obávají Vyškované v souvislosti s připravovaným záměrem povolení vjezdu na Masarykovo náměstí. Zatímco nyní na něj můžou jen auta, která mají souhlas od městského úřadu, už za čtvrt roku se provoz zřejmě rapidně zvýší.
Svitavsko – Mlékárna Miltra v Městečku Trnávka na Svitavsku omezila výrobu a propouští velkou část zaměstnanců. Příčinou jsou chyby dřívějšího vedení i obtížná situace na trhu. Z ekonomických potíží má mlékárnu vyvést restrukturalizace, řekl Andrej Čírtek, který mediálně zastupuje společnost Miltra B vlastnící mlékárnu.
Liberec - /GALERIE/ V pondělí odstartovaly vánoční trhy.
Královské Poříčí – Překvapení čekalo na návštěvníky nedělních vánočních trhů na statku Bernard v Královském Poříčí.
Městečko Trnávka – Téměř pět desítek zaměstnanců vyhlášené mlékárny zůstalo bez práce. Koncem roku přibudou další.
Čejč /VINAŘI POD LUPOU/ – Ještě před osmi lety vyráběl Vít Horák z Čejče víno v malém rodinném sklepě jen pro potřeby společnosti Horákova farma, kterou vlastní spolu se svými rodiči, sestrou a bratrem.
Příbram – Ani v předvánočním čase farmářské trhy nekončí. Prosincový vánočně laděný farmářský trh se koná už tuto sobotu, tedy již o týden dříve, než jsou pravidelní návštěvníci zvyklí.
Židlochovice - Tradiční řemesla zaplnila náměstí Míru v Židlochovicích na Brněnsku. V neděli v jednu hodinu odpoledne tam začal Adventní jarmark tradičních řemesel. Skončil v pět hodin večer.
Brno /REPORTÁŽ/ – Silný vítr přináší k nosům lidí vůni jitrnic. Přichází z velkého nádvoří brněnského hradu Špilberk. Mnozí ze zvědavců odolají zimě i poletujícím sněhovým vločkám a míří za zdrojem vůně. Není těžké ho najít. Na dřevěné konstrukci visí vepř. Kolem něj se pohybují řezníci i kuchaři a připravují zabijačkové speciality. Je deset hodin dopoledne a právě začíná Ladovská mikulášská zabijačka. Její součástí je také jarmark a doprovodný program.
Boskovice /REPORTÁŽ/ – Zima zalézá za nehty. Fouká ostrý vítr, který cloumá s plachtami na stáncích trhovců. „Sakra, co to je za uragán? Jak mám prodávat, když furt musím držet plachtu, aby neulítla," láteří jeden z prodejců. Mumraj mezi jarmarečními boudami v pátek po čtvrt na jedenáct dopoledne na zlomek vteřiny utichá. Víření bubnů a davem si už razí cestu průvod v historických kostýmech. Míří k boskovické radnici.
Praha – Spotřeba potravin v ČR loni klesla. Češi méně jedli především chleba, hovězí maso, ovoce, zeleninu či brambory. Naopak se zvýšila spotřeba těstovin, ryb, sýrů a čokolády. Více loni lidé pili pivo a víno. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Český statistický úřad.
Čeperka - Tradiční národní jídlo mnoha zemí světa mohli ochutnat návštěvníci Odpoledne s mezinárodní kuchyní, které se konalo v prostorách Obecního úřadu Čeperka.
Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.
Jindřichův Hradec – Myš na dně kelímku s Lipánkem. Televizní záběry holátka hlodavce, které údajně objevila malá holčička v oblíbené smetanové pochoutce, obletěly před časem republiku.
Zlín - Tradiční vánoční trhy ve Zlíně začaly. Přečtěte si, jaké laskominy jednotliví stánkaři nabízejí
Mirošov - První prosinec byl v Mirošově ve znamení třetích adventních trhů. Na místním náměstí byly k mání uzeniny, sýry, šperky, svícny a další a další výrobky.
Stříbro – Kolik usmažila Marie Prosová bramboráků, to si netroufla odhadnout. Specialitu totiž nabízela návštěvníkům Střední odborné školy Stříbro po dvě odpoledne, kdy škola otevřela dveře veřejnosti.
Pokud rádi trávíte večery dlouhým stolováním s přáteli nebo příbuznými a ještě jste neobjevili kouzlo fondue, je na čase si tento gastronomický fenomén blíže představit.
Hranicko – Od začátku prosince se značkou Moravská brána, regionální produkt budou moci pochlubit další regionální výrobci z Hranicka. Certifikát, který se uděluje místním producentům kvalitních potravin či jiných výrobků, obdrží při vánočních trzích v Hranicích dalších pět producentů.
Krásná Lípa – Především možnost oslovit nové zákazníky a dostat se do povědomí turistů si od získání značky „Českosaské Švýcarsko regionální produkt" slibují drobní výrobci.
Lukov – Zříceninu hradu Lukov v sobotu navštívily stovky lidí. Konal se zde první ročník adventního jarmarku.
Trmice, Teplice /ROZHOVOR, VIDEO/ - Řekla to Deníku rodačka z Ústí, úspěšná autorka knížek pro děti a mládež. Řeč byla také o její loňské novince „Hrnečku, vař!", pohádkové kuchařce… Besedu se spisovatelkou Ivonou Březinovou rozenou Karáskovou, absolventkou Univerzity J. E. Purkyně v Ústí, pořádala ve středu 20. listopadu od trmická knihovna v kamenném sálu na zámku v Trmicích.
Paříž – Ve Francii i v dalších zemích dnes začaly světově nejznámější oslavy, které spočívají v rituálním otevírání lahví nového beaujolais. Děje se tak již desítky let každý třetí listopadový čtvrtek. Tato tradice však není jen radostí, ale také prokletím pro vinařskou oblast Beaujolais ve východní Francii a tamní kvalitní, ale méně známá vína.
Trmice, Teplice /ROZHOVOR, VIDEO/ - Řekla to Deníku rodačka z Ústí, úspěšná autorka knížek pro děti a mládež. Řeč byla také o její loňské novince „Hrnečku, vař!", pohádkové kuchařce.
Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.
Opočno – Čaj ze samovaru, kyjevský dort nebo bubliky. To je pouze malá část toho, co ochutnali návštěvníci sobotního Ruského odpoledne v Opočně. Jak se zrodila akce, která je v Opočně poprvé? Začátek musíme hledat asi tak před rokem.„Ve sboru jsme začaly nacvičovat ruskou píseň od Rachmaninova. Pak jsme si řekly, že by bylo dobré ji někde zazpívat. Takže Ruské odpoledne vlastně vzniklo proto, abychom ji někde využily. Nakonec se nám ale program trochu rozrostl, vzniklo z něho celé odpoledne," usmívají se pořadatelky.
Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.
Turnov - Bezmála 200 závodníků včetně trojnásobného olympionika a držitele rekordu ve skoku vysokém Jaroslava Báby se v sobotu na sjezdovce nedaleko Turnova na Semilsku zapojilo do první recesistické soutěže v koulení chleba.
Mladá Boleslav - První ročník svátku příznivců kvalitního vína se vydařil. Navštívilo jej pětistovka hostů
Hulín - V sobotu potěšili v Kulturním klubu v Hulíně všechny milovníky vína. Konala se tam ochutnávka moravských vín. Na padesát vzorků vín od dvaceti vinařů přišlo plno lidí. Sál byl vyprodaný do posledního místa.