Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Ve svratekcém muzeu přibyl „snědený krám"

Svratka - Ve sváteční den, 28. října, otevřeli ve Svratce nově vytvořenou expozici místního muzea. Výstava ukazuje, jak vypadala venkovská prodejna Jednoty před čtyřiceti lety. Svratečtí takto doplnili stávající expozici obchodů ze 30. let minulého století.

Taťka obíhal vesnici a stříhal, mamka vypisovala kupony

Benešov – Nejmladším králem ankety Benešovského deníku o fotbalový talent Benešovska se stal v kategorii přípravek olbramovický Pavel Drábek, kterému na poslední chvíli dorazilo do redakce 136 kupónů, což bylo nejvíce ze všech ve své kategorii.

Na hranicích stopli polský sýr

Orlickoústecko –  Celníci u bývalého hraničního přechodu Dolní Lipka zastavili vozidlo polského přepravce, které převáželo 1837 kg sýra, aniž by o příchodu zásilky byla informována krajská veterinární správa.

Po roce jsme opět gratulovali U Špičáků

Bystřec –  Rok se s rokem sešel a my znovu míříme k Hostinci U Špičáků v Bystřeci. Vezeme certifikát, který potvrzuje, že se tento příjemný rodinný podnik opět stal Hospůdkou roku Orlického deníku.

Pozor na sýry obsahujícími salmonely, varují veterináři

Praha – Státní veterinární správa (SVS) dnes varovala před zásilkou 158 kilogramů sýrů od tuzemského výrobce. Sýry, které byly všechny prodány na trzích, obsahovaly bakterie salmonely. Informoval o tom dnes mluvčí SVS Josef Duben.

Čelákovice dostaly sedm gólů, jejich defenziva byla tragická

Čelákovice – Pořádný výprask schytali na svém trávníku fotbalisté Unionu Čelákovice. Ti v dalším porkračování nejvyšší krajské soutěže hostili celek Sedlčan, který se krčí ve spodních patrech tabulky. Přesto dostali domácí sedm branek. Díky této výhře se hostující družina přiblížila na pouhé dva body na Čelákovice.

V hlavní roli dýně, vitaminová bomba

Tato podzimní zelenina obsahuje velké množství betakarotenu a tak při nedostatku slunce v tomto období obohatí svými vlastnostmi náš organismus. Kromě toho obsahuje vitaminy B, C, selen, železo, hořčík a draslík.

OBRAZEM: Všesvatský jarmark zkropil v pátek déš

Rožnov pod Radhoštěm – Mnoho zajímavostí a pestrý program byly v pátek a v sobotu připraveny pro návštěvníky tradičního Všesvatského jarmarku v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě stánkového projede byl připraven i hudební program.

V křemežské škole se vařilo regionálně

Křemže - Hlad je někdy příjemný, protože nám při jeho hašení náramně chutná; někdy prospěšný, když si chceme pročistit či vyléčit organismus, ale mít hlad neustálý si těžko někdo z nás dovede představit. Na rozdíl od obyvatel jiných částí světa.

Posvícenský řemeslný trh

Chotěboř - Město ve spolupráci s organizací Cekus pořádá dne 18. října 2013 Posvícenský řemeslný trh na náměstí T.G.Masaryka v Chotěboři.

Poezie septimy novopackého gymnázia

Nová Paka - Přinášíme verše studentů novopackého gymnázia. Na tomto webu vše souhrnně, v Jičínském deníku postupně otiskneme po jednotlivých básních.

Kovárna žila utopenci a sýry

Staré Prachatice /FOTOGALERIE/ – Za hojné účasti se v sobotu uskutečnil v hostinci Na kovárně 3. ročník soutěže O nejlepšího utopence.

Restaurace a kavárna Babiččina zahrádka

Náchodsko - Náchodský deník pro Vás spolu s provozovateli kaváren, restaurací a hospůdek připravil typy na posezení v teple v nadcházejících podzimních a zimních měsících. Místa, kam můžete vyrazit spolu s přáteli a rodinou, načerpat nové síly a ochutnat pravou českou, ale také výtečnou zahraniční kuchyni, pobavit se na větších společenských akcích nebo si jen tak zajít na dobrou kávu, svařák či pivo. Navíc, pokud vy sami narazíte na nějakou zajímavou kavárničku nebo hospůdku, která by stála za zmínku, dejte nám o ní vědět! A určitě neváhejte poslat své zkušenosti z navštívených restaurací. Své tipy i zážitky zasílejte na : eva.benesova@denik.cz

Otevíráme! Potraviny od nás

Železný Brod, Splzov - Dnes poprvé otevírají ve Splzově krámek s regionálními potravinami.Nejbližší je pak v Turnově.

Když vchází víno, odcházejí tajnosti, neslo se vinobraním

Umístit vinobraní na loketský hrad považují návštěvníci za geniální nápad! Čtvrtý ročník hradního vinobraní se opět nesl v duchu veselí, hudby, dobrého jídla a především kvalitního vína. Návštěvníci i vinaři si pochvalovali příjemnou atmosféru, organizátoři zase vysokou návštěvnost. Už v sobotu odpoledne byla vyšší než v minulém ročníku po oba dny dohromady.

Klopoty voněly dobrotami z hub

Klopoty –  Známá výletní restaurace v chatové oblasti nedaleko Ústí nad Orlicí patřila  opět po roce originální kulinářské soutěži. V sobotu se v jejím sále uskutečnil už čtrnáctý ročník „Klopotské houby", která je zasvěcená pokrmům, v nichž, jak již je patrné z názvu, mají houby zásadní zastoupení.

Na farmě Rozinka zaháněli kozy. Podívejte se

Čelechovice na Hané – Kdo neochutnal nakládaný sýr Jarmily Zelenské, nemůže si říkat gurmán. Letos si ale přednášku mnohaleté chovatelky poslechlo méně účastníků než dříve.

Jarmark v Rouském provoněla zabijačka i burčák

Rouské – Farmářské trhy, na kterých vystavují své ekologické produkty soukromí zemědělci, se většinou daří pořádat spíše ve větších městech. Rouské na Hranicku je ale v tomto směru výjimkou.

O potraviny z regionu panuje zájem

Frýdecko-Místecko - Regionální potraviny zažívají v posledních letech nebývalý boom. Na zájmu zákazníků je vidět, že stoupá povědomí i o produktech, které se vyrábějí na Frýdecko-Místecku.

Vedoucí farmářské prodejny: Impulsem byl problém nakoupit kvalitní potraviny

Příbram /ROZHOVOR/ – Farmářské trhy jsou fenoménem poslední doby. Zákazníci si na trhy, které jim nabízejí kvalitní potraviny a především ty, které mají třeba i regionální původ, rychle zvykli. Ale co když trhy nejsou v nejbližší době a vy potřebujete kvalitní zeleninu, či skvělý sýr nebo máte chuť na pořádný krajíc chleba? V Příbrami to hospodyňky mají snadné. Mohou zajít nakoupit do kamenného obchodu do Cukrárny V Brance v Příbrami.

Mikulovští mají za sebou první sýrařský festival

Mikulov – Sýry ovčí, kozí i z kravského nepasterizovaného mléka chutnali v sobotu Mikulovští. Zatímco na tamním náměstí nabízeli někteří z devítky sýrařů také brynzu a sýrové nitě, v budově gymnázia porotci hodnotili sýry v soutěži Sýr 2013. „Byl to první ročník. Přesto jsme s výsledkem spokojení. Naprostá většina sýrů byla kvalitních. A festival? Sýraři mluvili nadšeně o zájmu lidí, kteří podle všeho byli také spokojení," uvedl organizátor hodnocení soutěže Josef Mrázek.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.