Encovany - Majitelé renesančního zámku v Encovanech na Litoměřicku čekají, zda stát během půlroční lhůty využije předkupní právo na kulturní památku. Potom by jej nabídli k volnému prodeji. Uvedla to Zdeňka Buláková, zastupující společnost BYBLOS, která objekt vlastní.
Bratislava - Slovenští poslanci ve snaze vytlačit nepoctivé překupníky z trhu zakázali prodej většiny potravinářských produktů na tržnicích a v prodejních stáncích. Upozornila na to Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK), podle které nový zákon zkomplikuje podnikání farmářů. Z nabídky farmářských trhů, které u Slováků získávají na popularitě, by tak mohly zmizet například domácí maso, sýry nebo mléčné produkty.
Liberecký kraj - Stavy hospodářských zvířat v Libereckém kraji podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostou, někdejších počtů však zdaleka nedosahují.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Gastronomie je to nejlepší, co může země turistům nabídnout, domnívá se kuchař Ondřej Slanina. Podle něj jsou ale Češi v ochutnávání konzervativní.
Hradec Králové /FOTO/ - „Zatím se tu rozhlížíme. Přišli jsme omrknout, jaké dobroty tu mají a určitě pak něco ochutnáme," usmívala se Lenka Jeřábková, která na sobotní Nábřeží řemeslníků, kteří své stánky rozbalili podél Labe na Tylově nábřeží, přišla spolu s přítelem.
Prlov – Tradiční výrobky z vlny si mohli v sobotu prohlédnout návštěvníci Ovčáckého dne v Prlově. Od desíti hodin bylo v malé vesničce na Valašsku plno. Kromě domorodců přijeli vzdát hold ovcím zvědavci z Brna, Prahy, dokonce i z Ameriky.
Zlín – Projít se zoologickou zahradou a přitom ochutnávat speciality, které nejsou běžné na denním jídelníčku. Zároveň vdechovat omamnou vůni připravovaných lahůdek a kochat se nádherou parku a pobavit se pohledem na zvířata.
Hradec Králové - Řemeslníci z celé republiky přijedou v sobotu 28. června na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. Osmý ročník Nábřeží řemeslníků se uskuteční od 10 do 18 hodin.
V létě přichází čas výletů, pikniků a především dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální také otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak správně balit a uchovávat potraviny, aby vám na cestách vydržely dlouho čerstvé.
Nové Město na Moravě - Originální kvarteto dárků předali zástupci Nového Města na Moravě prezidentovi Miloši Zemanovi. Hlava státu navštívila turistické centrum Vysočiny včera odpoledne a věnované předměty zcela odpovídaly charakteru regionu.
Sedlčany – Mistři svého oboru připravili na slavnostech Rosa pro mlsné jazýčky speciality. O tom, že nejsou jen tak obyčejní kuchaři, napovídala jejich vyznamenání na hrudi.
Ústí nad Labem - Pulty plné čerstvě upečeného chleba, mléčných výrobků beze stopy konzervantů, nebo také poctivé uzeniny či mořských plodů. Každý čtvrtek ústecké Kostelní náměstí zaplňují prodejní stánky, aby farmáři uspokojili chutě Ústečanů.
Společnost A.W., která je jediným výrobcem Olomoucký tvarůžků, dokončila v Lošticích na Šumpersku stavbu muzea. Do expozic mapujících historii výroby pikantního sýra s nezaměnitelným aroma firma s pomocí evropských dotací investovala téměř 17 milionů korun. Muzeum bude slavnostně otevřeno ve čtvrtek a provoz zahájí v pondělí 30. června. Firma to oznámila na svých internetových stránkách.
Česká Třebová - I když slavili letní slunovrat, slunce se neukázalo. Přesto se oslava tradičního svátku v pravěké osadě Křivolík u České Třebové vydařila.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Jedenáctý ročník přehlídky Sýry, ryby a víno se konal od pátku do soboty v Prachaticích. Přehlídky se účastnilo více než třicet vinařství.
Hustopeče nad Bečvou – Vyzkoušet si, jak se dojí kráva, ochutnat výrobky domácí kvality, zajezdit si na koni nebo nahlédnout na zemědělské stroje měli možnost návštěvníci hustopečských Farmářských slavností.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jako za starých časů. Tak si host připadá v brněnské restauraci Tramín. Bohužel ne jako za dobrých starých časů. Podnik na náměstí Svobody pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil odborník Ivo Ševčík.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Kolaudační rozhodnutí k objektu nové prodejny Kaufland v Prachaticích vydají prachatičtí úředníci ze stavebně správního odboru s největší pravděpodobností v příštím týdnu. „Včerejší kolaudační řízení bylo v pořádku a vydání rozhodnutí jen podtrhuje fakt, že termín otevření stihneme," uvedl Zdeněk Mrzena, zástupce společnosti, která zajišťovala stavbu objektu.
Praha – Každý sedmý kontrolovaný stánek na farmářských trzích porušil předpisy. Zjistila to Státní zemědělské a potravinářská inspekce při loňských kontrolách. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržení hygienických požadavků, špatné značení potravin a nedodržené chlazení zboží. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.
Napajedla – Policisté z napajedelského obvodního oddělení podezírají dvaadvacetiletého mladíka ze Zlínska ze spáchání trestného činu výtržnictví. Zmíněný muž to v neděli odpoledne pravděpodobně přehnal s alkoholem.
Litoměřice – Mostečtí výrobci potravin uspěli v soutěži o regionální potravinu a nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče. Výsledky byly vyhlášeny v Litoměřicích.
Horní Benešov - Kozy nemívají rakovinu a produkty z jejich mléka jsou pro lidský organismus zdravější, než kravské, říká Ivan Němeček z Horního Benešova, který pečuje o čtyřicetihlavé stádečko.
Praha /FOTOGALERIE/ - Velvyslanec Slovenské republiky J. E. Peter Weiss ve spolupráci se společnostmi Gourmet Plus Group a Drink Eat & Fly uspořádal v prostorách Velvyslanectví SR v Praze již 2. ročník festivalu slovenských vín.
Horšovský Týn – Někteří učni oboru Kuchař – číšník ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Horšovský Týn se zúčastnili programu Škola gastronomie v chorvatském letovisku Makarska.
Uherské Hradiště - Teploměry ukazovaly přesně opačný konec stupnice, než při jakém je většina lidí zvyklá si kupovat kapra, a i přes to v první červnový tropický den si mohli obyvatelé Hradiště dopřát čerstvé rybí produkty.
Jičín - Čtyřicet firem se v letošním roce hlásí o titul Potravina a Potravinář roku 2014 Královéhradeckého kraje. Své nejlepší zboží přijeli soutěžící představit v pátek na Valdštejnovo náměstí do Jičína.
Zlínský kraj - Několik hodin sezení, prohlížení, očichávání, zkoumání, ochutnávání, přičemž výsledkem jsou body popsané hodnoticí formuláře a u většiny porotců i plná břicha.
Praha – Spotřebitelé mírně ochladili optimistická očekávání českých mlékařů. Ti se loni radovali z toho, že lidem začalo opět více chutnat mléko, a počítali s tím, že by jeho spotřeba mohla i nadále růst. Čísla z loňského roku ale ukazují, že spotřeba mléčných výrobků v roce 2013 stagnovala. Každý Čech totiž zkonzumoval v průměru 234 kilogramů mléčných výrobků, tedy stejně jako o rok dříve.
Blansko – U blanenského zámku se dlouho nesešlo tolik lidí jako v sobotu. Obsadili nádvoří, okolí rybníku a především louku. Konal se tam historický jarmark. Posedmnácté. Návštěvníkům přecházely oči z pestré nabídky výrobků, děti slavily svůj den na houpačkách i ve skákacím hradu. Všichni se scházeli před pódiem, kde vystupovala jedna známá osobnost za druhou.
Mělník /ROZHOVOR/ - Ondřej Muška se věnuje už více než pět let organizaci Mělnických „zelinářských" trhů. Důraz při výběru prodejců klade na kvalitu jejich zboží. „Nekvalita nebo oklamávání zákazníků škodí celému trhu," říká. Jak ale kvalitu ohlídat?
Rajčata mají nízkou energetickou hodnotu (1030 kJ/kg), jsou tedy vhodná pro osoby, které si chtějí udržet štíhlou linii nebo chtějí snížit tělesnou hmotnost. Také jsou ideální pro výživu nejen duševně pracujících, ale i starších lidí, jejichž organismus má na přísun energie nižší nároky (obsahují 46 g/kg sacharidů).
Lanškroun – Střední škola zemědělská a veterinární si postaví vlastní mlékárnu. Studenti se už učí postarat o zvířata na školním statku, v mlékárně by se měli naučit mléko zpracovávat a poté pro jogurty, sýry či tvaroh najít odbyt. Mlékárna vyjde asi na deset milionů korun a stavět se začne příští rok.
V rámci multižánrového festivalu s názvem Dny slovanské kultury, který pořádá Dům kultury v Kroměříži, se včera na Velkém náměstí konal i tradiční Slovanský jarmark doprovázený cimbálovou muzikou a ukázkou řemesel.
Vyškovsko – Tradiční výrobky nejen z tuzemska, ale i z chorvatského Pagu seženou v sobotu lidé ve Slavkově u Brna. Město už od čtvrtka žije Svatourbanskými hody spojenými se Dny Slavkova a právě na dnešek je připravený tradiční řemeslný jarmark.
/REDAKCE OTESTOVALA ZA VÁS/ - Práce s ním je jednoduchá. Držadlo sice vypadá na první pohled mohutně, ale je velmi lehké a má tvar, který skvěle padne do ruky. Všechno jde sestavit lehce, nepotřebujete žádnou velkou sílu a ani moc času. Tenhle tyčový mixér je totiž neskutečně rychlý.
Most – V den, kdy vyšel v Mosteckém deníku článek o katastrofálním stavu domu v ulici Antonína Dvořáka, v němž se schází bezdomovci a lidé závislí na drogách, vyslal mostecký magistrát na místo městskou policii, aby všechny osoby vykázala.
Ústí nad Labem - Pravý sýr gouda od farmářů z Holandska. I ten nabízejí farmářské trhy u obchodního centra Forum, ve čtvrtek v čase od 8 do 16 hodin. K nám do Čech certifikované farmářské sýry gouda a další biosýry dováží Marije a Ron Meertsovi.
Benešov - Sobota byla ve městě, kromě voleb do Evropského parlamentu, ve znamení farmářského trhu, který byl tentokráte věnovaný květinám, především jejich sazenicím. O ně a o zeleninu byl mezi nakupujícími největší zájem.