
V Křivolíku slavili prastarý svátek slunovrat
Česká Třebová - I když slavili letní slunovrat, slunce se neukázalo. Přesto se oslava tradičního svátku v pravěké osadě Křivolík u České Třebové vydařila.
Česká Třebová - I když slavili letní slunovrat, slunce se neukázalo. Přesto se oslava tradičního svátku v pravěké osadě Křivolík u České Třebové vydařila.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Jedenáctý ročník přehlídky Sýry, ryby a víno se konal od pátku do soboty v Prachaticích. Přehlídky se účastnilo více než třicet vinařství.
Hustopeče nad Bečvou – Vyzkoušet si, jak se dojí kráva, ochutnat výrobky domácí kvality, zajezdit si na koni nebo nahlédnout na zemědělské stroje měli možnost návštěvníci hustopečských Farmářských slavností.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jako za starých časů. Tak si host připadá v brněnské restauraci Tramín. Bohužel ne jako za dobrých starých časů. Podnik na náměstí Svobody pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil odborník Ivo Ševčík.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Kolaudační rozhodnutí k objektu nové prodejny Kaufland v Prachaticích vydají prachatičtí úředníci ze stavebně správního odboru s největší pravděpodobností v příštím týdnu. „Včerejší kolaudační řízení bylo v pořádku a vydání rozhodnutí jen podtrhuje fakt, že termín otevření stihneme," uvedl Zdeněk Mrzena, zástupce společnosti, která zajišťovala stavbu objektu.
Janov n. N. - Dnes ožije podhorská obec jarmarečním zábavou, připravili zde program i zajímavosti
Sedlčany – Letos podruhé se minulou sobotu na sedlčanském náměstí uskutečnily Farmářské trhy, jejichž pořádání se ujalo Sdružení obcí Sedlčanska.
Praha – Každý sedmý kontrolovaný stánek na farmářských trzích porušil předpisy. Zjistila to Státní zemědělské a potravinářská inspekce při loňských kontrolách. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržení hygienických požadavků, špatné značení potravin a nedodržené chlazení zboží. Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.
Napajedla – Policisté z napajedelského obvodního oddělení podezírají dvaadvacetiletého mladíka ze Zlínska ze spáchání trestného činu výtržnictví. Zmíněný muž to v neděli odpoledne pravděpodobně přehnal s alkoholem.
Litoměřice – Mostečtí výrobci potravin uspěli v soutěži o regionální potravinu a nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje – kraje Přemysla Oráče. Výsledky byly vyhlášeny v Litoměřicích.
Horní Benešov - Kozy nemívají rakovinu a produkty z jejich mléka jsou pro lidský organismus zdravější, než kravské, říká Ivan Němeček z Horního Benešova, který pečuje o čtyřicetihlavé stádečko.
Praha /FOTOGALERIE/ - Velvyslanec Slovenské republiky J. E. Peter Weiss ve spolupráci se společnostmi Gourmet Plus Group a Drink Eat & Fly uspořádal v prostorách Velvyslanectví SR v Praze již 2. ročník festivalu slovenských vín.
Horšovský Týn – Někteří učni oboru Kuchař – číšník ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Horšovský Týn se zúčastnili programu Škola gastronomie v chorvatském letovisku Makarska.
Plzeňský kraj - Ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje 2014 získalo nově devět výrobků od producentů z Plzeňského kraje.
Uherské Hradiště - Teploměry ukazovaly přesně opačný konec stupnice, než při jakém je většina lidí zvyklá si kupovat kapra, a i přes to v první červnový tropický den si mohli obyvatelé Hradiště dopřát čerstvé rybí produkty.
Jičín - Čtyřicet firem se v letošním roce hlásí o titul Potravina a Potravinář roku 2014 Královéhradeckého kraje. Své nejlepší zboží přijeli soutěžící představit v pátek na Valdštejnovo náměstí do Jičína.
Zlínský kraj - Několik hodin sezení, prohlížení, očichávání, zkoumání, ochutnávání, přičemž výsledkem jsou body popsané hodnoticí formuláře a u většiny porotců i plná břicha.
Liberecký kraj - Dva výrobky jsou z Jablonecka sýr Cihlovka z huntířovské mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána a BIO kozí mléko z pěnčínské Kozí farmy
Liberecký kraj - Dva výrobky jsou z Jablonecka sýr Cihlovka z huntířovské mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána a BIO kozí mléko z pěnčínské Kozí farmy
Liberecký kraj - Dva výrobky jsou z Jablonecka sýr Cihlovka z huntířovské mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána a BIO kozí mléko z pěnčínské Kozí farmy
Praha – Spotřebitelé mírně ochladili optimistická očekávání českých mlékařů. Ti se loni radovali z toho, že lidem začalo opět více chutnat mléko, a počítali s tím, že by jeho spotřeba mohla i nadále růst. Čísla z loňského roku ale ukazují, že spotřeba mléčných výrobků v roce 2013 stagnovala. Každý Čech totiž zkonzumoval v průměru 234 kilogramů mléčných výrobků, tedy stejně jako o rok dříve.
Liberecký kraj - Výrobci soutěžili v devíti kategoriích, nejvíce zastoupení měly masné a pekařské výrobky.
Blansko – U blanenského zámku se dlouho nesešlo tolik lidí jako v sobotu. Obsadili nádvoří, okolí rybníku a především louku. Konal se tam historický jarmark. Posedmnácté. Návštěvníkům přecházely oči z pestré nabídky výrobků, děti slavily svůj den na houpačkách i ve skákacím hradu. Všichni se scházeli před pódiem, kde vystupovala jedna známá osobnost za druhou.
Mělník /ROZHOVOR/ - Ondřej Muška se věnuje už více než pět let organizaci Mělnických „zelinářských" trhů. Důraz při výběru prodejců klade na kvalitu jejich zboží. „Nekvalita nebo oklamávání zákazníků škodí celému trhu," říká. Jak ale kvalitu ohlídat?
Rajčata mají nízkou energetickou hodnotu (1030 kJ/kg), jsou tedy vhodná pro osoby, které si chtějí udržet štíhlou linii nebo chtějí snížit tělesnou hmotnost. Také jsou ideální pro výživu nejen duševně pracujících, ale i starších lidí, jejichž organismus má na přísun energie nižší nároky (obsahují 46 g/kg sacharidů).
Lanškroun – Střední škola zemědělská a veterinární si postaví vlastní mlékárnu. Studenti se už učí postarat o zvířata na školním statku, v mlékárně by se měli naučit mléko zpracovávat a poté pro jogurty, sýry či tvaroh najít odbyt. Mlékárna vyjde asi na deset milionů korun a stavět se začne příští rok.
Hesov - Z mlékárny Pribina-TPK v Hesově u Přibyslavi se 24 hodin denně, včetně víkendů a svátků, expedují mléčné výrobky značky Pribina.
V rámci multižánrového festivalu s názvem Dny slovanské kultury, který pořádá Dům kultury v Kroměříži, se včera na Velkém náměstí konal i tradiční Slovanský jarmark doprovázený cimbálovou muzikou a ukázkou řemesel.
Vyškovsko – Tradiční výrobky nejen z tuzemska, ale i z chorvatského Pagu seženou v sobotu lidé ve Slavkově u Brna. Město už od čtvrtka žije Svatourbanskými hody spojenými se Dny Slavkova a právě na dnešek je připravený tradiční řemeslný jarmark.
Most /REPORTÁŽ/ – „Kdybych se nevrátil do pěti minut, volej policii!“ říkám kolegovi fotografovi. Smějeme se. A pak vejdu dovnitř a humor mě přejde.
/REDAKCE OTESTOVALA ZA VÁS/ - Práce s ním je jednoduchá. Držadlo sice vypadá na první pohled mohutně, ale je velmi lehké a má tvar, který skvěle padne do ruky. Všechno jde sestavit lehce, nepotřebujete žádnou velkou sílu a ani moc času. Tenhle tyčový mixér je totiž neskutečně rychlý.
Most – V den, kdy vyšel v Mosteckém deníku článek o katastrofálním stavu domu v ulici Antonína Dvořáka, v němž se schází bezdomovci a lidé závislí na drogách, vyslal mostecký magistrát na místo městskou policii, aby všechny osoby vykázala.
Ústí nad Labem - Pravý sýr gouda od farmářů z Holandska. I ten nabízejí farmářské trhy u obchodního centra Forum, ve čtvrtek v čase od 8 do 16 hodin. K nám do Čech certifikované farmářské sýry gouda a další biosýry dováží Marije a Ron Meertsovi.
Most – „Kdybych se nevrátil do pěti minut, volej policii!“ říkám kolegovi fotografovi. Smějeme se. A pak vejdu dovnitř a humor mě přejde.
Česká Lípa - Ve znamení první české zeleniny budou zítřejší farmářské trhy v České Lípě.
Benešov - Sobota byla ve městě, kromě voleb do Evropského parlamentu, ve znamení farmářského trhu, který byl tentokráte věnovaný květinám, především jejich sazenicím. O ně a o zeleninu byl mezi nakupujícími největší zájem.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Kdo přelouská sáhodlouhý jídelní lístek a skončí třeba u panenky, neprohloupí. Pro milovníky hezkého prostředí ale Pivní bar Marley není
Skryje – Přehlídkou místních řemeslníků i chovatelů by se dal docela snadno nazvat sobotní jarmark na návsi.
Domažlice – Ráno rychlá snídaně, svačina z automatu nebo bufetu naproti škole. Tak začíná své stravování jeden z domažlických šesťáků.
Uherské Hradiště – Již podruhé v letošním roce bude Mariánské náměstí v Uherském Hradišti patřit Selským trhům. V sobotu 24. května obsadí plochu náměstí desítky stánkařů, kteří nabídnou návštěvníkům čerstvé regionální potraviny.
Olomouc – Dobrá vína od tuzemských, ale i zahraničních vinařů, budou ke koupi i ochutnání v sobotu 24. května na dalším ročníku Olomouckých vinných trhy.
Nová Paka – Jedenáct studentů oboru hotelnictví Střední školy gastronomie a služeb skládalo v tomto týdnu praktickou maturitní zkoušku. Tužky a papír museli mladí lidé vyměnit za zástěru a číšnický stejnokroj.
Ústí nad LabemČerstvé mléko, sýry a jogurty. Ty ve čtvrtek nabízí na farmářských trzích u Fora Jan Miller a Stanislav Němec. Zatímco na Millerově farmě ve Svrkyni mléko nadojí, v Němcově selské mlékárně v Radonicích ho zpracují.
V supermarketu v Ostravě-Hrabůvce zasahovali v těchto dnech ostravští strážníci. Důvodem měla být potyčka dvou zákazníků. Jeden z nich si během nakupování všiml muže, který se snažil ukrást sýry.
Líně – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila minulý týden uzavřít obchod s potravinami Duy Hung Lai v Líních kvůli silnému znečištění podlah a ploch celé prodejny i obslužného úseku.
Lounsko, Raná - Ochránci přírody představili unikátní prostředí vrchu Raná a jeho obyvatele.
Valeč - Kdo se v sobotu nezalekl podmračeného nebe a na Slavnosti květů do Valče přece jenom vyrazil, nelitoval. Zámecký park, kde se akce už tradičně konala, všechny doslova pohltil. A dokonce vysvitlo i sluníčko, takže na rozdíl od deště v neděli si každý mohl úchvatný areál a bohatý program slavností vychutnat po svém.
Smržovka - Horší počasí si pořadatelé smržovského Prolínání nemohli tentokrát vybrat. Příznivce domácích produktů, řemesel, ochutnávek a zábavného programu ale ani déšť neodradil.
Nymburk - Na dvou místech se v dočasných stravovnách nabízely pochoutky z domácích kuchyní.
Brno - Co je potřeba na přípravu nejlepší kávy v České republice? Pražená zrna z Etiopie, karamelizované lesní ovoce, aroma z listů zeleného čaje a panák meruňkovice. Většina těchto ingrediencí vytvořila nápoj, díky kterému porotci prohlásili Brňana Michala Kocmana za nejlepšího baristu v zemi. „A toho panáka jsem musel hodit do sebe. Nervozita a roztřesené ruce totiž můžou zkazit představení i jinak dokonalé kávy," usmívá se třicetiletý Kocman.