Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.
Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.
Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.
Hradec Králové – V sobotu 28. července se můžete vypravit do Gayerových kasáren, kde budete mezi 8 a 12 hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z hradeckého regionu.
Liberec - Na farmářských trzích u libereckého Obchodního centra Forum najdete zhruba třicet druhů mléčných výrobků z rodinné domácí farmy Selský dvůr v Braňanech.
Jižní Čechy - MUDr. Martin Matoulek: „Pokud držíme dietu bez pohybové aktivity, docílíme toho, že ztrácíme přednostně aktivní tělesnou hmotu, tedy svaly."
VELKÉ KARLOVICE – Králičí polévka s pohankou a červenou řepou od Věry Tománkové se stala vítězem 2. ročníku soutěže o Nejlepší valašský recept, kterou uspořádal Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.
Ústí nad Labem - Prémiové uzeniny, čerstvé pečivo a cukrářské výrobky, lahodné sýry, medovina a pivo. To jsou kvalitní české potraviny od místních výrobců, označené prestižní značkou „Regionální potravina". Prodejna je přiveze ve čtvrtek odpoledne na Kostelní náměstí, prodávat tu bude po celé odpoledne.
Praha – Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více. Vyplývá to z odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněných ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2011.
Liberec - Voňavé klobásky nebo uzené maso, sýry, rozplývající se na jazyku, lahodné jogurty nebo pěnivé pivo. Vše s puncem regionálních produktů, ať už nej potravin Libereckého kraje nebo Jizerských hor či Českého ráje. Dobroty, které nakoupíte vždy v pátek na Farmářských trzích u OC Forum v Liberci.
Brno – Portské, sherry nebo madeira. Všechna tato vína patří do skupiny fortifikovaných vín. Právě o těchto nápojích měl v pondělí v Brně přednášku vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku. „Do fortifikovaných vín se přidává ušlechtilý alkohol jako je třeba vínovice, pro kterou v zahraničí používají výraz brandy," popisuje muž, který své první víno vyrobil v osmnácti letech.
Znojmo - Pivo šedesátkrát jinak si budou moci vychutnat lidé ve Znojmě. Od čtvrtka totiž v pivnici U Šneka začínají třídenní pivní slavnosti s tuzemskými i zahraničními pivy.
Praha – Chtěli byste okusit nejkvalitnější regionální potraviny? S jejími zásobami na cestu po České republice vyrazila pojízdná prodejna, kde jsou tyto pochutiny k mání. Už ve čtvrtek je mohli ochutnat zákazníci v Nymburku.
Ostrava /SERIÁL DENÍKU/ - Jsou místa, kde bych kvůli jiným potěšením obsluze odpustila snad i to, kdyby mi místo cappuccina přinesla turka zalitého studenou vodou. Proto teď s naprostým klidem přehlédnu, že k objednanému presu nebyla sklenka vody (ale mléko bylo předpisově ohřáté a napěněné).
Borovany - Na Borůvkobraní, které se o víkendu konalo v Borovanech dorazilo minimálně 12 tisíc lidí. Jednou z hlavních událostí nedělního programu byla soutěž O krále borůvkových knedlíků. Z vítězství se po roce opět radoval Miroslav Helebrant z Otína na Jindřichohradecku (na snímku), který získal sedmý titul.
OBRAZEM: Borovany - Na Borůvkobraní, které se o víkendu konalo v Borovanech dorazilo minimálně 12 tisíc lidí. Jednou z hlavních událostí nedělního programu byla soutěž O krále borůvkových knedlíků. Z vítězství se po roce opět radoval Miroslav Helebrant z Otína na Jindřichohradecku (na snímku), který získal sedmý titul.
Liberecký kraj - Ocenění Regionální potravina Libereckého kraje získalo dalších sedm produktů. O tuto značku se letos ucházelo celkem 45 výrobků od 18 výrobců.
Jižní Čechy - Právě dovolená je přesně ten čas, kdy se máme věnovat sobě. A pokud se rozhodneme pro změnu svého dosavadního stylu života, tak proč ne právě teď
Liberec - Nápad věnovat se pěstitelské činnosti zaujal před rokem dvaapadesátiletou servírku z Jičína, Terezii Vihanovou. Tato vitální žena pocházející z hospodské rodiny, tak nyní prodává zeleninu a ovoce, které si sama vypěstuje.
Blanensko - Blanenští nemají speciální kontejnery na hliník, přesto ho někteří aktivně sbírají a nosí do knihovny. V Boskovicích třídění hliníku zavedli loni, ale zatím se moc neujalo.
Blanensko - Blanenští nemají speciální kontejnery na hliník, přesto ho někteří aktivně sbírají a nosí do knihovny. V Boskovicích třídění hliníku zavedli loni, ale zatím se moc neujalo.
Praha – Růst spotřebitelských cen v červnu zrychlil meziročně na 3,5 procenta z květnových 3,2 procenta. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin a tabákových výrobků. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali zvýšení meziroční inflace na 3,4 procenta.
Velké Karlovice – Lidé ve Velkých Karlovicích o víkendu koštovali ovčí, kraví i kozí sýry. Při hodnocení přihlášených produktů v soutěži O nejlepší valašský sýr si pochutnali na sedmatřiceti vzorcích.
Velké Karlovice – Lidé ve Velkých Karlovicích o víkendu koštovali ovčí, kraví i kozí sýry. Při hodnocení přihlášených produktů v soutěži O nejlepší valašský sýr si pochutnali na sedmatřiceti vzorcích.
Bojanov - Městys v Železných horách v sobotu navštívily stovky lidí. Sraz rodáků, oslavy hasičů a místní základní školy provázel precizně vypracovaný scénář.
Oskořínek /GALERIE/ - Veselo bylo na Dudkově jezeru v sobotu po obědě. Na vodní hladině se pohupovalo 11 vodních i podvodních plavidel. Akce, která má v Oskořínku už svou tradici.
České Budějovice - Největší zpracovatel mléka v zemi, jihočeská Madeta, bude v závěru letošního roku pokračovat v zeštíhlování některých svých výrobních závodů. Při té příležitosti propustí až 50 lidí.
Ostrava – Už jen do pátku 6. července 2012 se mohou místní výrobci potravin hlásit do soutěže o prestižní značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje.
Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.
Karlovarský kraj – Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova. Ty všechny mohou na příští čtyři roky používat označení Regionální potravina, které zaručuje jejich kvalitu.
Prlov – Cinkání ovčích zvonců, pobíhající ovčáčtí psi a ve vzduchu vůně ovčího sýra. Před obecním úřadem v Prlově se v sobotu po celý den konal další ročník tradičního ovčáckého dne. Na akci i přes téměř tropické počasí přišlo okolo dvou tisíc návštěvníků.
Karlovy Vary - Ekologičtí sedláci v Karlovarském kraji táhnou za jeden provaz. Spojili se do družstva. Biopotraviny vyprodukované v regionu se tak díky první bioprodejně v Karlových Varech, nabízí spoustu kvalitního zboží, snáze dostanou ke spotřebitelům.