Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Břeclavský Včelín provoněly klobásky. Už poosmé

Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.

Na Zeleném trhu si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

Na Zeleném trhu v Hradci si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

Regionální potraviny dorazí do Ústí v pojízdné prodejně

Ústí nad Labem - Prémiové uzeniny, čerstvé pečivo a cukrářské výrobky, lahodné sýry, medovina a pivo. To jsou kvalitní české potraviny od místních výrobců, označené prestižní značkou „Regionální potravina". Prodejna je přiveze ve čtvrtek odpoledne na Kostelní náměstí, prodávat tu bude po celé odpoledne.

Spotřeba potravin v Česku mírně klesla, lidé za ně zaplatili více

Praha – Spotřeba potravin v Česku vyjádřená ve stálých cenách loni meziročně klesla o 0,9 procenta. Při zohlednění téměř pětiprocentního růstu spotřebitelských cen ale lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v průměru 22.500 korun na hlavu, zhruba o 50 korun meziročně více. Vyplývá to z odhadů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejněných ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2011.

Z Dětřichova vozí na trhy ovčí sýry

Liberec - Voňavé klobásky nebo uzené maso, sýry, rozplývající se na jazyku, lahodné jogurty nebo pěnivé pivo. Vše s puncem regionálních produktů, ať už nej potravin Libereckého kraje nebo Jizerských hor či Českého ráje. Dobroty, které nakoupíte vždy v pátek na Farmářských trzích u OC Forum v Liberci.

Likérového vína stačí půl litru. Je sladší a má víc alkoholu

Brno – Portské, sherry nebo madeira. Všechna tato vína patří do skupiny fortifikovaných vín. Právě o těchto nápojích měl v pondělí v Brně přednášku vinař Jan Stávek z Němčiček na Břeclavsku. „Do fortifikovaných vín se přidává ušlechtilý alkohol jako je třeba vínovice, pro kterou v zahraničí používají výraz brandy," popisuje muž, který své první víno vyrobil v osmnácti letech.

Pivnice nabídne na šedesát druhů piv

Znojmo - Pivo šedesátkrát jinak si budou moci vychutnat lidé ve Znojmě. Od čtvrtka totiž v pivnici U Šneka začínají třídenní pivní slavnosti s tuzemskými i zahraničními pivy.

Dodávka nabízí to nejlepší z krajů

Praha – Chtěli byste okusit nejkvalitnější regionální potraviny? S jejími zásobami na cestu po České republice vyrazila pojízdná prodejna, kde jsou tyto pochutiny k mání. Už ve čtvrtek je mohli ochutnat zákazníci v Nymburku.

Ještě neznáte Ollies? Hleďte to napravit

Ostrava /SERIÁL DENÍKU/ - Jsou místa, kde bych kvůli jiným potěšením obsluze odpustila snad i to, kdyby mi místo cappuccina přinesla turka zalitého studenou vodou. Proto teď s naprostým klidem přehlédnu, že k objednanému presu nebyla sklenka vody (ale mléko bylo předpisově ohřáté a napěněné).

Králem borůvkových knedlíků je posedmé Miroslav Helebrant

Borovany - Na Borůvkobraní, které se o víkendu konalo v Borovanech dorazilo minimálně 12 tisíc lidí. Jednou z hlavních událostí nedělního programu byla soutěž O krále borůvkových knedlíků. Z vítězství se po roce opět radoval Miroslav Helebrant z Otína na Jindřichohradecku (na snímku), který získal sedmý titul. 

Králem borůvkových knedlíků je posedmé Miroslav Helebrant

OBRAZEM: Borovany - Na Borůvkobraní, které se o víkendu konalo v Borovanech dorazilo minimálně 12 tisíc lidí. Jednou z hlavních událostí nedělního programu byla soutěž O krále borůvkových knedlíků. Z vítězství se po roce opět radoval Miroslav Helebrant z Otína na Jindřichohradecku (na snímku), který získal sedmý titul. 

Zeleniny i ovoce jsou plné stánky. Ochutnejte

Liberec - Nápad věnovat se pěstitelské činnosti zaujal před rokem dvaapadesátiletou servírku z Jičína, Terezii Vihanovou. Tato vitální žena pocházející z hospodské rodiny, tak nyní prodává zeleninu a ovoce, které si sama vypěstuje.

Třiďte hliník! Vyzývají lidi ve městech

Blanensko - Blanenští nemají speciální kontejnery na hliník, přesto ho někteří aktivně sbírají 
a nosí do knihovny. V Boskovicích třídění hliníku zavedli loni, ale zatím se moc neujalo.

Inflace zrychlila meziroční růst na 3,5 procenta. Zdražily hlavně potraviny

Praha – Růst spotřebitelských cen v červnu zrychlil meziročně na 3,5 procenta z květnových 3,2 procenta. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta kvůli růstu cen potravin a tabákových výrobků. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali zvýšení meziroční inflace na 3,4 procenta.

Nejlepším sýrem je uzený kravský z Velkých Karlovic

Velké Karlovice – Lidé ve Velkých Karlovicích o víkendu koštovali ovčí, kraví i kozí sýry. Při hodnocení přihlášených produktů v soutěži O nejlepší valašský sýr si pochutnali na sedmatřiceti vzorcích.

Nejlepším sýrem je uzený kravský z Velkých Karlovic

Velké Karlovice – Lidé ve Velkých Karlovicích o víkendu koštovali ovčí, kraví i kozí sýry. Při hodnocení přihlášených produktů v soutěži O nejlepší valašský sýr si pochutnali na sedmatřiceti vzorcích.

Rajčaty proti rakovině

Plody rajčat mají nízkou energetickou hodnotu, jsou proto vhodné pro osoby, které si chtějí udržet štíhlou linii.

Vybrané potraviny se mohou pyšnit kvalitní značkou regionu

Karlovarský kraj /FOTOGALERIE/ - Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje". Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova.

Jedlíci se utkali na ovčáckých slavnostech

Prlov – Cinkání ovčích zvonců, pobíhající ovčáčtí psi a ve vzduchu vůně ovčího sýra. Před obecním úřadem v Prlově se v sobotu po celý den konal další ročník tradičního ovčáckého dne. Na akci i přes téměř tropické počasí přišlo okolo dvou tisíc návštěvníků.

Ekologičtí sedláci otevřeli obchod přímo v městě pramenů

Karlovy Vary - Ekologičtí sedláci v Karlovarském kraji táhnou za jeden provaz. Spojili se do družstva. Biopotraviny vyprodukované v regionu se tak díky první bioprodejně v Karlových Varech, nabízí spoustu kvalitního zboží, snáze dostanou ke spotřebitelům.