Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Po mlékomatu přichází na řadu minimlékárna

Krhanice – Po úspěchu s prodejem čerstvě nadojeného mléka přímo ze dvora přišel František Mikoláš, soukromý zemědělec z Krhanic, s dalším nápadem. Faremní prodejnou mléčných výrobků.

Svatební kůzlata se rozrostla na kozí farmu

Merboltice – Před lety dostali manželé Ondřej a Jindra Šancovi jako svatební dar mimo jiné i párek kůzlat. Neskončila na pekáči, ale stala se základem jejich kozí  farmy v Merbolticích.

Slavnosti v Laa: příhraniční městečko ovládla vůně cibule

Laa an der Thaya – Cibule nalevo, cibule napravo, všude cibule. Příhraniční rakouské městečko Laa an der Thaya patří do pátku až do neděle tradičním Cibulovým slavnostem. Centrum města přímo před radnicí zaplnily stánky s čerstvou cibulí, ale také výrobky z ní.

OBRAZEM: Zlobice láká stovky lidí na ovce a kozy

Malhostovice – Ovčácké slavnosti spojené s třináctou celostátní výstavOu ovcí a koz Ovenálie 2012 na kopci Zlobice u Malhostovic na Brněnsku láká o tomto víkendu tisícovky návštěvníků. K největším lákadlům patří ukázka výroby ovčího sýra, stříhání ovcí a zpracování vlny, práce ovčáckých psů či šou, při které předvádí zpracování masa Františka Káni.

Mlékárna Příšovice jde do dražby

Příšovice – Mlékárna Příšovice, jedna z největších v Libereckém kraji, jde do dobrovolné dražby. Ta se uskuteční 26. září od 10 hodin.

Přivezte si dobroty ze Zakynthosu

Jaký si vybrat suvenýr na dovolené, abychom si opravdu přivezli něco autentického z daného místa a ne nějakou vějičku pro turisty – touto otázkou se trápí snad každý turista. Například na řeckém Zakynthosu se vyplatí koupit si některou z místních lahůdek. A nebo i „obyčejnou" cibuli.

Den řemesel přilákal tisíce lidí

Kohoutov - Šňůry automobilů mířily už od sobotního rána do obce na Královédvorsku. I když počasí se tvářilo aprílově a sluníčko každou chvíli vystřídala studená sprška, málokdo si nechal ujít Lidová řemesla.

Slavkovští pořizují kroje, založili i pěvecký sbor

Slavkov – Ještě v devět hodin ráno svolávali kvůli dešti organizační schůzku, nakonec Slavkovským a jejich Folklornímu dnu počasí přálo. „Sledovali jsme satelitní snímky na internetu a věřili jsme, že déšť po druhé hodině ustane. To se naštěstí stalo a my jsme mohli uskutečnit naplánovaný program beze změn," pochvaloval si přízeň svatého Petra starosta Slavkova Libor Švardala.

Víkend v regionu: kozí sýry, ptačí budky i Napolen

Vyškovsko – Bitva u Borodina, kde se přesně před dvěma sty lety střetli Rusové a Napoleonovi vojáci, bude hlavním bodem programu letošních Napoleonských dnů. Už tento víkend tak do Slavkova u Brna zavítá až tři sta nadšenců v dobových uniformách.

Pestrá nabídka produktů regionu Český ráj

Český ráj – Ač si to neradi přiznáváme, většina z nás žije konzumním životem. Velkou část věcí potřebných k životu jednoduše nakoupíme. Nabídka je obvykle víc než široká a zorientovat se v ní není vždy zcela jednoduché.

Na jarmark přijedou zvonař, dráteník, kovář i perníkářka

Domažlice/SEZNAM TRHOVCŮ UVNITŘ/ – „Na jarmark o Chodských slavnostech se pravidelně s maminkou vydáváme hned v sobotu brzo ráno," popisuje Eva Brzková, která do Domažlic na pouťový víkend přijede s celou svojí rodinou. O jejich útratu bude usilovat téměř čtyřstovka prodejců. Staročeský jarmark bude tradičně v ulici Msgre B. Staška, na náměstí a v části Chodské ulice

Začíná gurmánský festival Mléko na talíři

Praha – Další z řady gurmánských festivalů startuje dnešním dnem v Praze. V šesti vybraných restauracích budou nabízet pokrmy, ve kterých je obsaženo mléko. Festival nesoucí název Mléko na talíři potrvá do 26. srpna a v jeho rámci v restauracích nabídnou tříchodové menu za jednotnou cenu 290 korun.

Knihovníci se vypravili na Kozí dvorek

Přibyslav, Olešenka – Skupina knihovníků z Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě se vydala na výpravu a navštívila ekologické zemědělství Kozí Dvorek v Olešence u Přibyslavi.

Kulinářsko – vinařské odpoledne v Potštejně

Potštejn –  Všechny labužníky a milovníky dobrého vína potěší již III. ročník kulinářsko-vinařského odpoledne, které se již nyní chystá v překrásném prostředí potštejnského zámku.

10 triků pro skvělý zahradní večírek

Léto je časem oslav. A kde by se slavilo lépe než venku na zahradě! Jak na to, aby hosté na vaši párty dlouho nezapomněli, a vy za ni neutratili celou měsíční výplatu?

Výroba masa klesla. Stavy prasat a slepic jsou na historickém minimu

Praha – Výroba masa v Česku se ve druhém čtvrtletí meziročně snížila o 6,8 procenta na 115.113 tun. Nejvýrazněji klesla produkce vepřového masa, meziročně nižší byla také produkce hovězího a telecího. Výroba drůbežího masa se naopak mírně zvýšila. Nákup mléka vzrostl o 7,3 procenta na téměř 625,1 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Regionální potravina je v kurzu. Na Karlovarsku bodují sýry

Praha, Karlovy Vary – V minulých dnech zakončila hodnotitelská komise koloběh posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina ve třinácti krajích České republiky. Zájem farmářů o certifikát stoupl téměř o čtvrtinu. V kraji bodovaly sýry, pivo či chléb. 

Letošní Amfolkfest opět zabodoval

Pulčín – Prostranství před menším pódiem se pomalu plní lidmi. Ve vzduchu se line vůně právě připravovaných pochoutek, éterem sedmnáctého Amfolkfestu prostupují písně z repertoáru písničkáře Reného Součka.

Břeclavský Včelín provoněly klobásky. Už poosmé

Břeclav - Vůně, která pronikne i přes zavřené dveře. Třicet vzorků klobásek a pět degustátorů. Přičichnout. Ochutnat. Rozvážně zaklopit oči vzhůru a zapít hltem bílého vína, aby se mezi sebou chutě nebily. Pak podle vlastního pocitu rozdělit body. Chuť. Barva. Vůně. A vítěz se může chlubit.

Na Zeleném trhu si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

Na Zeleném trhu v Hradci si koupíte kromě jiného třeba i bioovar

Hradec Králové – Pod označením bio si lidé většinou představí vegetariánskou stravu. Na prvních Zelených trzích si ale na své přijdou i masožravci. V nabídce farmářů je totiž kromě zeleniny také poctivý ovar, hovězí žebro či voňavá klobáska na grilu. Zelené trhy jsou otevřené od pátku do soboty na Ulrichově náměstí.

Regionální potraviny dorazí do Ústí v pojízdné prodejně

Ústí nad Labem - Prémiové uzeniny, čerstvé pečivo a cukrářské výrobky, lahodné sýry, medovina a pivo. To jsou kvalitní české potraviny od místních výrobců, označené prestižní značkou „Regionální potravina". Prodejna je přiveze ve čtvrtek odpoledne na Kostelní náměstí, prodávat tu bude po celé odpoledne.