Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Biojarmarku neodolali dospělí ani děti

Chrudim – Potraviny, nápoje, drogistické zboží i kosmetika, vše obsahující magickou předponu „bio". To byl sortiment včerejšího Biojarmarku  pořádaného na chrudimském Resselově náměstí.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Košty: už nejen vína či klobásy, ale i káva a fazole

Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.

Farmářské trhy v Hranicích přilákaly stovky lidí

Hranice – Provoněné klobásy a řada dalších domácích potravin či surovin, rukodělné výrobky nebo třeba lidová muzika. To vše přilákalo stovky návštěvníků na čtvrté farmářské trhy, které se v pátek konaly na Masarykově náměstí v Hranicích.

Vystřídejte denně pět základních chutí

Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?

Svačinu od maminky nahradí školákovi i bufet

Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.

Svačinu od maminky nahradí i bufet

Domažlicko – Nová škola v Domažlicích začala letošní školní rok tím, že ze svého bufetu odstranila zbytečné a nezdravé sladkosti

OBRAZEM: Hrad obsadil král s družinou a vinaři

Střekov – Degustace vín, ochutnávky burčáku, cimbálová muzika, ale také historické souboje z poloviny šestnáctého století. To byl druhý ročník Slavností vína a burčáku na Hradě Střekov.

RECEPT DENÍKU: Čtenářka: Mám ráda houby

Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Dáte si halušky? Slováci kromě toho nabídnou i slivovici

Hradec Králové – Stalo se již tradicí, že kdo nechce ztratit kontakt se Slovenskem a slovenskou kulturou, má jedinečnou příležitost na  Královéhradeckých krajských dožínkách navštívit Den slovenské kultury, který se koná v prostorách U Pivovarské Flošny u malšovického nadjezdu.

Tuzemský trh zaplavují exportované mléčné výrobky

Přibyslav – Objem mléčných výrobků z dovozu je na českém trhu příliš vysoký. Z dovozu pochází až čtyřicet procent všech mléčných výrobků prodávaných v tuzemských obchodech, u sýrů je to dokonce šestačtyřicet procent.

Kupujeme mléčné výrobky z dovozu. České mléko teče za hranice

Havlíčkobrodsko - V českých obchodech přetrvává velký podíl mléčných výrobků z dovozu. Zahraniční sýry se loni na tuzemské spotřebě podílely 46 procenty a v tomto roce se situace nemění. Z Česka se naopak stále více mléka vyváží, a to hlavně do Německa. Toto mléko se pak z části vrací v mléčných výrobcích, třeba v jogurtech. Na dnešní tiskové konferenci k Mlékárenskému dnu v Přibyslavi to řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Biokrámky v obcích na Zlínsku chybí. Prodejcům se ale nevyplatí

Zlínsko - Lidem z menších obcí na Zlínsku, kteří se snaží stravovat zdravě, chybí v místě biopotraviny. Specializované prodejny fungují totiž zatím jen ve větších městech. Obyvatelé vísek jsou tak závislí na tom, co si sami vypěstují doma. Že má na vesnici každý vlastní zeleninu a ovoce a chová domácí zvířata, přitom už dávno neplatí.

Biokrámky v obcích chybí. Prodejcům se ale nevyplatí

Zlínsko - Lidem z menších obcí na Zlínsku, kteří se snaží stravovat zdravě, chybí v místě biopotraviny. Specializované prodejny fungují totiž zatím jen ve větších městech. Obyvatelé vísek jsou tak závislí na tom, co si sami vypěstují doma. Že má na vesnici každý vlastní zeleninu a ovoce a chová domácí zvířata, přitom už dávno neplatí.

Pivovarský dvůr s Posázavským tržištěm patřil regionálním výrobcům

Benešov – Regionální výrobci a řemeslníci si v sobotu dali dostaveníčko v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand na Posázavském tržišti aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví. Vedle stánků s ukázkami dovednosti šikovných lidí na akci nechyběly ani tvořivé dílny, kde si především děti mohly vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, praní na valše, navlékání korálků, mletí na žernovu či pečení placky na plotně.

Dobývání hradu Buchlova: placky v dýmu mušket

Buchlov – Směs dobového vojenství, divadla a gastronomie nabídl o víkendu svým návštěvníkům hrad Buchlov. Ve spolupráci se správou Oravského hradu tam uspořádali první ročník Dobývání hradu Buchlova.

Dolněmčané lákají na jarmark i vaření trnek

Dolní Němčí - Na tradiční vaření trnek a jarmark plný výrobků z šikovných rukou lidových řemeslníků se mohou těšit ti, kdo v sobotu 1. září odpoledne zamíří do areálu starobylého mlýna v Dolním Němčí.

Kvarteto umělců vyrobí sýry i vystaví obrazy

Velká nad Veličkou – Velkou nad Veličkou čeká v sobotu prvního září výjimečné propojení. Čtveřice umělců lidem ukáže průřez svou tvorbou, která vznikla právě na Horňácku, ale také to, jak se vyrábí švýcarský sýr.

Ve chlévě na seně...

Dovolená na farmě. Láká vyznavače bio života, lidi unavené moderní dobou a hlavně děti.

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

V kasárnách se konají další oblíbené farmářské trhy

Hradec Králové – Máte rádi domácí klobásky, ovčí sýr či koláče? Pak se při sobotě vypravte do Gayerových kasáren, kde můžete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z královéhradeckého regionu.

Pojízdné prodejny? V Ostravě není zájem

Ostrava - Malé obce mívají často problém s nedostatkem obchodů. Ten částečně řeší pojízdné prodejny. V Ostravě jim ale pšenka nekvete. Lidé se totiž naučili jezdit do supermarketů, proto o ně nestojí.

Pojízdné prodejny? V Ostravě není zájem

Ostrava - Malé obce mívají často problém s nedostatkem obchodů. Ten částečně řeší pojízdné prodejny. V Ostravě jim ale pšenka nekvete. Lidé se totiž naučili jezdit do supermarketů, proto o ně nestojí.