
Škola vaření: sladkosti, likér či sýr jako dárek? Proč ne
Další díl seriálu nabízí zajímavé tipy, jak potěšit na Vánoce své blízké něčím k snědku
Další díl seriálu nabízí zajímavé tipy, jak potěšit na Vánoce své blízké něčím k snědku
Jablonec n. N. – Vánoční trhy v centru Jablonce začínají ve středu 19. prosince a potrvají do pátku, vždy od 9 do 18 hodin. Prodejci budou své zboží nabízet na Mírovém náměstí, v Podhorské ulici, na náměstí dr. Farského, ve Výstavním pavilonu a v prostorách Eurocentra.
Chlumany /FOTOGALERIE/ - Mrzlo a zima zalézala za nehty, ale návštěvníky vyhlášených famářských trhů to nemohlo rozházet. V pátek večer jich na vánoční farmářský trh přišly stovky.
Rožnov pod Radhoštěm – Poslední farmářský trh letošního roku se uskuteční dnes ve dvoře Rožnovského pivovaru. Z nabídky desítek prodejců si Rožnované i návštěvníci města mohou vybírat od osmi do třinácti hodin.
Kraslice – Pachateli hrozí tři roky vězení
Londýn - Mezinárodní tým vědců na základě analýzy úlomků z 34 prastarých sít zjistil, že lidé vyrábějí sýr již přinejmenším 7500 let. O výzkumu britských, amerických a polských odborníků informovala agentura Reuters.
Karviná - Jak ušetřit? To je otázka, kterou si před vánočními svátky klade řada domácností. Deník proto zjišťoval, zda se dají vánoční nákupy v Polsku obstarat levněji než u nás. A výsledek? Kdo nelituje benzinu, může tam na tržištích a v hypermarketech ušetřit až stovky korun.
Region - Jak ušetřit? To je otázka, kterou si před vánočními svátky klade řada domácností. Deník proto zjišťoval, zda se dají vánoční nákupy v Polsku obstarat levněji než u nás. A výsledek? Kdo nelituje benzinu, může tam na tržištích a v hypermarketech ušetřit až stovky korun.
Jedovnice - Už dvacátý knižní jarmark se konal tuto sobotu v sále jedovnického kulturního domu. Velký zájem byl především o dětskou literaturu, ale například i o detektivky. S předvánočním knižním jarmarkem pořadatelé spojili i Veletrh produktů z Moravského krasu. Kromě knížek tak mohli lidé na akci nakoupit i včelí produkty, kozí sýry nebo produkty z pštrosí farmy.
Šternberk – V neděli 9. prosince bude Hlavní náměstí ve Šternberku patřit druhým adventním Venkovským trhům.
Mělník – Mělnické muzeum pořádalo v sobotu tradiční řemeslné trhy. Návštěvníci si tam i letos mohli vybrat z celé řady rukodělných výrobků, které si mohli posléze zakoupit a udělat tak radost sobě nebo svým blízkým.
Most - V sobotu přišly desítky lidí do děkanského kostela na Otevírání archivu vín. Tuto jedinečnou akci pořádá pouze dvakrát ročně České vinařství Chrámce.
Holýšov - Vánoční výstavu v Holýšově si o víkendu nenechaly ujít desítky malých i velkých návštěvníků.
Most - V sobotu přišly desítky lidí do děkanského kostela na Otevírání archivu vín. Tuto jedinečnou akci pořádá pouze dvakrát ročně České vinařství Chrámce.
České Budějovice - Je tady advent a s ním přípravy na Vánoce. Zvláště ženám začíná období, kdy je na všechno málo času, samé shánění ve velkém fofru. Všude také hodně lákadel, která právě do „krabičkového" jídelníčku nepatří.
Okres Louny - Co se děje na stříbrných plátnech v regionu.
Ústí nad Labem /HLASOVÁNÍ/ – Bašta se musí hned po uvaření podávat. Jde výhradně o domácí jídlo. Do kuchyní restaurací se moc nehodí. To byla slova kuchařky Ivany Derynkové v restauraci Sport Pub Zlatopramen.
Dolní Folmava – V noci ze soboty na neděli vylezla přes dřevěné zábradlí na balkon v patře domu v Dolní Folmavě cizinka. Rozhodně to nebylo kvůli tomu, že by zapomněla klíče.
Jičín – Ve vzdělávacím centru Sedmička se dnes od 17 hodin můžete dozvědět, jak prožít zdravě Vánoce. Přednášet zde bude Roman Uhrin.
Ústí n. O. – Pobyty studentů v zahraničí jsou dnes na celé řadě škol zavedenou praxí. Je tomu tak i na Gymnáziu v Ústí nad Orlicí. Nedávno se skupina jeho studentů a pedagogů vydala do Francie. Dnes máme možnost nahlédnout do „deníku" jedné z účastnic.
Jičín – Valdštejnské trhy na Žižkově náměstí se letos vyvedly na jedničku. Pestrá škála zboží příchozí rozhodně uspokojila. K dostání byly produkty všeho druhu.
Chrudim - Na svatou Kateřinu se lidé nemuseli schovat pod peřinu. Počasí bylo v sobotu přímo ideální k procházce po centru města.
Českolipsko – Tři studenti sklářských škol v Novém Boru a Kamenickém Šenově uspěli v celorepublikové soutěži Národní cena za studentský design 2012.
Českolipsko – Tři studenti sklářských škol v Novém Boru a Kamenickém Šenově uspěli v celorepublikové soutěži Národní cena za studentský design 2012.
Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.
Blansko – Plechovky od piva, víčka od jogurtů, obaly od másla a sýrů. To vše je drobný hliníkový odpad. Blanenští jej třídí už více než deset let. A pomáhají tak nejen přírodě, ale i potřebným lidem.
Ostrava - Centrální obvod se pustil do boje se stánkaři na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Z pozemku po bývalé květinové síni je vytlačil pomocí obřích květináčů. Co bude s prodejci v plátěných přístřešcích?
Ostrava /ANKETA/ - Centrální obvod se pustil do boje se stánkaři na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Z pozemku po bývalé květinové síni je vytlačil pomocí obřích květináčů. Co bude s prodejci v plátěných přístřešcích?
Český Krumlov - /OBRAZEM/ Obří vyhřívaný stan přivítal ve své náruči návštěvníky, kteří přišli na první Zahradní slavnost vína v Českém Krumlově.
Kuřim – Svátek vína v Kuřimi na Brněnsku přilákal v sobotu dopoledne už desítky lidí. Ti si přišli poslechnout cimbálovou muziku, ochutnat vína a sýry a užít si zabijačkové speciality.
Ústí nad Labem - Takový recept jsme ve Sport Pubu Zlatopramen ještě nevařili. Musím uznat, že je dobrý a jídlo oblíbené mezi hosty. Přidáme si ho do naší kuchařky oblíbených jídel mezi hosty a budeme ho vařit častěji.
Hradec Králové - Děti ze školní družiny ZŠ Mandysova díky rodičům, kteří donesli do školy dýně nejrůznějších tvarů a rozměrů, mohly prožít v prostorách školy báječnou Dýňovou noc.
Frýdek-Místek - Farmářské trhy v Místku byly ve znamení zabijačky, nechybělo ani porcování čuníka.
Příšovice - Sýry nebo máslo z Příšovic si asi ještě dlouho nekoupíme. Mlékárna, která je zde po desetiletí vyráběla, ani v opakované dražbě nebyla prodána. A to šli věřitelé s cenou dolů z 35 na na 26 milionů korun. Hodnota podniku přitom byla znalci určena na bezmála 39 milionů.
Příšovice - Sýry nebo máslo z Příšovic si asi ještě dlouho nekoupíme. Mlékárna, která je zde po desetiletí vyráběla, ani v opakované dražbě nebyla prodána. A to šli věřitelé s cenou dolů z 35 na na 26 milionů korun. Hodnota podniku přitom byla znalci určena na bezmála 39 milionů.
Praha /ROZHOVOR/ - Změny, které se chystají ve značení potravin, jsou krok správným směrem, říká ředitel odboru potravinářské výroby a legislativy ministerstva zemědělství Jindřich Fialka.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Salám, který místo masa obsahuje jen semleté kosti a kůži. Nebo sýr, který nepoznal mléko. Bohužel běžný obrázek z českých obchodů. Kvalita potravin v Česku dlouhodobě padá až na samé dno. Chystá se proto částečné zpřísnění. Ministerstvo zemědělství v úterý představilo hlavně změny v nově chystaném zákoně o potravinách. Týkají se především pultového prodeje.
Uherské Hradiště – Sedmnáctiletý mladík si šel v pátek 9. listopadu odpoledne koupit drobnost do obchodu v Šafaříkově ulici v Uherském Hradišti. Své kolo nechal před obchodem ledabyle nezamčené, protože podle jeho slov šel do obchodu „jen na chvilku". I ta chvilka ale stačila k tomu, že když vyšel od pokladny před obchod, kolo tam už nenašel.
Praha - Možná i vy patříte k lidem, kteří podzim a zimu příliš nemilují a raději by volili dvě léta. Jenže žijeme v oblasti, kde se střídají čtyři roční doby, a tak nemáme na výběr a se studeným, sychravým a mrazivým počasím se prostě musíme nějak smířit a vypořádat. Nebudeme se teď zabývat tím, kolik vrstev oblečení nás nejlépe zahřeje. Zaměříme se na to, jak se zahřát zevnitř.
Praha - Restaurace Kongo se nachází v kladenské vilové čtvrti. Podniku, který zažil mnohem lepší časy, se tak říkalo vždycky. Dnes je to spíš pivnice, kam chodí lidé z okolních domků a dělníci. Na letní zahrádku s kapacitou čtyřicet míst a malým hřištěm zajdou i maminky a rodiny, tam se ale bůhvíproč neobsluhuje.
Bystřice pod Hostýnem - Tradiční farmářský jarmark se v sobotu konal na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Podzimní setkání místních malopěstitelů a zemědělců mělo opět úspěch. Lidé stáli hlavně u stánků, které nabízeli nejrůznější lahůdky.
Kutná Hora – Letošní ročník soutěže Kutnohorského deníku „Hospůdka roku" přinesl hned dva vítěze. Kutnohorskou restauraci a vinárnu U France Josefa a hotel Svatý Hubert ve Zbraslavicích.
Hradec Králové – Kromě řady úspěšných farmářských trhů přichází tentokrát Hradecká kulturní a vzdělávací společnost již posedmé s tradičním předvánočním jarmarkem lidových řemesel – Martinskými trhy.
Jindřichův Hradec - Žáci, kteří se chystají opustit základní školu a nejsou ještě zcela rozhodnutí, jakému oboru se hodlají v budoucnu věnovat, měli včera v Jindřichově Hradci jedinečnou příležitost navštívit burzu středních škol.
Poděbrady - Zástupkyně norské ambasády v Praze poznaly domov pro seniory Luxor a jeho klienty.
Čerčany – Kulatá krabička od taveného sýru a pečící papír.
Most /VIDEO/ - Zdeněk Pohlreich vyslyšel volání o pomoc z Ponorky, což je název jedné restaurace v Mostě. Marcel Oktábec, její majitel, působí jako smutný muž bez emocí. Na své podřízené je měkký, i když je sleduje kamerou.
Vrbno pod Pradědem - Rozhovor poskytla pro čtenáře Deníku vrbenská umělkyně Iveta Strnadová. Ráda tvoří hlavně z barevného skla a cínu, kombinací a skládáním různých kousků dociluje vždy originálních a netradičních tvarů, i když je třeba motiv díla vždy stejný.
Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.
Vysočina – Pomalu pečené prsíčko z perličky, vepřový krk z biofarmy Sasov připravený metodou sous vide nebo jemně rozpečený zrající kravský sýr z farmy v Krasolesí.