Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Recept Deníku: Hranolková bašta měla úspěch

Ústí nad Labem /HLASOVÁNÍ/ – Bašta se musí hned po uvaření podávat. Jde výhradně o domácí jídlo. Do kuchyní restaurací se moc nehodí. To byla slova kuchařky Ivany Derynkové v restauraci Sport Pub Zlatopramen.

Studenti ústeckého gymnázia ve Francii

Ústí n. O. – Pobyty studentů v zahraničí jsou dnes na celé řadě škol zavedenou praxí. Je tomu tak i na Gymnáziu v Ústí nad Orlicí. Nedávno se skupina jeho studentů a pedagogů vydala do Francie. Dnes máme možnost nahlédnout do „deníku" jedné z účastnic.

RECEPT DENÍKU: Krůtí bylo dost slané

Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.

V Kuřimi lidem nabídli ovar i cloumák

Kuřim – Svátek vína v Kuřimi na Brněnsku přilákal v sobotu dopoledne už desítky lidí. Ti si přišli poslechnout cimbálovou muziku, ochutnat vína a sýry a užít si zabijačkové speciality.

RECEPT DENÍKU: Těstoviny moc chutnaly

Ústí nad Labem - Takový recept jsme ve Sport Pubu Zlatopramen ještě nevařili. Musím uznat, že je dobrý a jídlo oblíbené mezi hosty. Přidáme si ho do naší kuchařky oblíbených jídel mezi hosty a budeme ho vařit častěji.

Mlékárnu nechtěli. Ani za 26 milionů!

Příšovice - Sýry nebo máslo z Příšovic si asi ještě dlouho nekoupíme. Mlékárna, která je zde po desetiletí vyráběla, ani v opakované dražbě nebyla prodána. A to šli věřitelé s cenou dolů z 35 na na 26 milionů korun. Hodnota podniku přitom byla znalci určena na bezmála 39 milionů.

Mlékárnu nechtěli. Ani za 26 milionů!

Příšovice - Sýry nebo máslo z Příšovic si asi ještě dlouho nekoupíme. Mlékárna, která je zde po desetiletí vyráběla, ani v opakované dražbě nebyla prodána. A to šli věřitelé s cenou dolů z 35 na na 26 milionů korun. Hodnota podniku přitom byla znalci určena na bezmála 39 milionů.

Z čeho je ten salám? Uvidíte to přímo na regálu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Salám, který místo masa obsahuje jen semleté kosti a kůži. Nebo sýr, který nepoznal mléko. Bohužel běžný obrázek z českých obchodů. Kvalita potravin v Česku dlouhodobě padá až na samé dno. Chystá se proto částečné zpřísnění. Ministerstvo zemědělství v úterý představilo hlavně změny v nově chystaném zákoně o potravinách. Týkají se především pultového prodeje.

Mladík ukradl v obchodě sýry, a pak také před obchodem nezamčené kolo

Uherské Hradiště – Sedmnáctiletý mladík si šel v pátek 9. listopadu odpoledne koupit drobnost do obchodu v Šafaříkově ulici v Uherském Hradišti. Své kolo nechal před obchodem ledabyle nezamčené, protože podle jeho slov šel do obchodu „jen na chvilku". I ta chvilka ale stačila k tomu, že když vyšel od pokladny před obchod, kolo tam už nenašel.

Je vám zima? Zahřejte se jídlem

Praha - Možná i vy patříte k lidem, kteří podzim a zimu příliš nemilují a raději by volili dvě léta. Jenže žijeme v oblasti, kde se střídají čtyři roční doby, a tak nemáme na výběr a se studeným, sychravým a mrazivým počasím se prostě musíme nějak smířit a vypořádat. Nebudeme se teď zabývat tím, kolik vrstev oblečení nás nejlépe zahřeje. Zaměříme se na to, jak se zahřát zevnitř.

Restaurace Kongo v Kladně dostala Pohlreicha do kolen

Praha - Restaurace Kongo se nachází v kladenské vilové čtvrti. Podniku, který zažil mnohem lepší časy, se tak říkalo vždycky. Dnes je to spíš pivnice, kam chodí lidé z okolních domků a dělníci. Na letní zahrádku s kapacitou čtyřicet míst a malým hřištěm zajdou i maminky a rodiny, tam se ale bůhvíproč neobsluhuje.

Bystřičtí farmáři nabízeli lahůdky i ruční výrobky

Bystřice pod Hostýnem - Tradiční farmářský jarmark se v sobotu konal na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Podzimní setkání místních malopěstitelů a zemědělců mělo opět úspěch. Lidé stáli hlavně u stánků, které nabízeli nejrůznější lahůdky.

Před Martinem na bílém koni se v Hradci sjedou trhovci

Hradec Králové – Kromě řady úspěšných farmářských trhů přichází tentokrát Hradecká kulturní a vzdělávací společnost již posedmé s tradičním předvánočním jarmarkem lidových řemesel – Martinskými trhy.

Střední školy se představily svým budoucím studentům

Jindřichův Hradec -  Žáci, kteří se chystají opustit základní školu a nejsou ještě zcela rozhodnutí, jakému oboru se hodlají v budoucnu věnovat, měli včera v Jindřichově Hradci jedinečnou příležitost navštívit burzu středních škol.

Iveta Strnadová: „Obvykle a často dávám na první dobrou"

Vrbno pod Pradědem - Rozhovor poskytla pro čtenáře Deníku vrbenská umělkyně Iveta Strnadová. Ráda tvoří hlavně z barevného skla a cínu, kombinací a skládáním různých kousků dociluje vždy originálních a netradičních tvarů, i když je třeba motiv díla vždy stejný.

RECEPT DENÍKU: Hovězí maso se rozplývalo na jazyku

Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.

Tradiční trhy lidé najdou opět na náměstí TGM

Příbram – Tradiční středeční a sobotní trhy v Příbrami lidé opět najdou na opraveném náměstí TGM.Už minulý týden přilákaly spoustu návštěvníků, kteří si přišli vybrat z širokého sortimentu zboží kromě elektroniky.

FOTO: Kocour hostil milovníky piva

Varnsdorf – Před nepřízní počasí se v sobotu bylo možné skrýt do bezpečí varnsdorfského pivovaru Kocour, kde se konal 3. ročník pivního festivalu ALEfestivALE, tedy přehlídky svrchně kvašených piv.

Filmové premiéry: Dva nula a další filmová skóre

Praha /VIDEO/  – Jedna hraná novinka, dva dokumenty a jeden animovaný příběh. Takto pestrá žánrová nabídka vstoupila koncem týdne do kin. V kinech tedy běží německá bojovnice, obrazově strhující Samsara i neobvyklý záznam jednoho fotbalového zápasu.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Farmářské trhy ve Světlé zabraly

Světlá nad Sázavou - Že mají farmářské trhy na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou své opodstatnění, potvrdily ty čtvrteční, v letošním roce již třetí.