Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Mlékárnu neprodali. Nikdo ji nechtěl

Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.

Mlékárnu neprodali. Nikdo ji nechtěl

Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.

Na severních terasách si v pátek vychutnáte dobré víno

Hradec Králové –  V Den české státnosti a svátek sv. Václava, tedy v pátek 28. září, zpestří podzimní dny již páté slavnosti vína a burčáku Hradecký koštýř. Navíc již tradičně se koštýř od deseti hodin uskuteční v atraktivních prostorách nádvoří městské hudení síně a na přilehlých severních terasách.

Václavské trhy přilákaly davy návštěvníků

Zbiroh - O uplynulém víkendu se ve Zbiroze uskutečnily václavské farmářské a řemes-lnické trhy. I přesto, že počasí nebylo příliš příznivé, návštěvníky to neodradilo. Lidé si mohli vybrat z nejrůznějšího sortimentu.

Budou dražit mlékárnu Plastcom v Příšovicích

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Dánská firma uspěla ve sporu o značku Apetina na českém trhu

Brno - Dánská společnost Arla Foods uspěla v soudním sporu o právo prodávat na českém trhu sýr pod ochrannou známkou Apetina. Protistranou je hodonínská firma TPK, která vyrábí sýr Apetito. Nejvyšší soud (NS) nyní vyhověl dovolání Dánů a zrušil rozsudek Vrchního soudu v Praze, který užívání ochranné známky Apetina v Česku zakázal. Pražský soud se musí případem zabývat znovu.

Na Liberecku budou dražit mlékárnu Plastcom, továrna už rok nevyrábí

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Sousedé upekli rekordní pizzu

Pasov - Sportovci SV Feldkirchen, malé obce poblíž Straubingu, vytvořili rekord  - upekli největší pizzu v Německu. Na přípravě akce, na kterou se přišlo podívat 3500 lidí, připravoval tým vedený Rudim Dietlem sedm týdnů, napsal pasovský deník PNP. V sobotu v poledne začala závěrečná fáze.

Česnek smrdí, chci domů! Prosil jedenáctiletý kluk na slavnostech

Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.

Budou dražit mlékárnu Plastcom v Příšovicích

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Budou dražit mlékárnu Plastcom v Příšovicích

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Pravých valašských výrobků je čtrnáct

Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.

Česnek smrdí, chci domů! Prosil jedenáctiletý kluk na slavnostech

Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.

Pravých valašských výrobků je čtrnáct

Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.

Ve Svitavách ochutnají víno

Svitavy – Do města se dnes sjedou milovníci vína. Na svitavském náměstí vypukne hodinu po poledni Svatováclavský košt.

Biojarmarku neodolali dospělí ani děti

Chrudim – Potraviny, nápoje, drogistické zboží i kosmetika, vše obsahující magickou předponu „bio". To byl sortiment včerejšího Biojarmarku  pořádaného na chrudimském Resselově náměstí.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Košty: už nejen vína či klobásy, ale i káva a fazole

Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.

Farmářské trhy v Hranicích přilákaly stovky lidí

Hranice – Provoněné klobásy a řada dalších domácích potravin či surovin, rukodělné výrobky nebo třeba lidová muzika. To vše přilákalo stovky návštěvníků na čtvrté farmářské trhy, které se v pátek konaly na Masarykově náměstí v Hranicích.

Vystřídejte denně pět základních chutí

Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?

Svačinu od maminky nahradí školákovi i bufet

Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.

Svačinu od maminky nahradí i bufet

Domažlicko – Nová škola v Domažlicích začala letošní školní rok tím, že ze svého bufetu odstranila zbytečné a nezdravé sladkosti

OBRAZEM: Hrad obsadil král s družinou a vinaři

Střekov – Degustace vín, ochutnávky burčáku, cimbálová muzika, ale také historické souboje z poloviny šestnáctého století. To byl druhý ročník Slavností vína a burčáku na Hradě Střekov.

RECEPT DENÍKU: Čtenářka: Mám ráda houby

Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Dáte si halušky? Slováci kromě toho nabídnou i slivovici

Hradec Králové – Stalo se již tradicí, že kdo nechce ztratit kontakt se Slovenskem a slovenskou kulturou, má jedinečnou příležitost na  Královéhradeckých krajských dožínkách navštívit Den slovenské kultury, který se koná v prostorách U Pivovarské Flošny u malšovického nadjezdu.