Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Víno, kam se podíváte. V Chrámcích se konala Burčáková slavnost

Most – Sladký burčák tekl v sobotu v Chrámcích proudem a nechyběla ani ochutnávka vín. Konala se tam Burčáková slavnost, kterou pořádalo místní vinařství. Návštěvníci mohli přímo sledovat, jak se takový nápoj vyrábí. Pro děti bylo připraveno hledání pokladu sv. Václava.

Výrobci potravin z východní Moravy získali ocenění Perla Zlínska

Zlín - Dvě desítky potravin od výrobců ze Zlínského kraje získaly ocenění Perla Zlínska. Představitelé agrární komory a hejtmanství je v sobotu předali u příležitosti Dne Zlínského kraje. Letos o tento certifikát kvality produktu usilovalo 111 výrobků od 38 žadatelů.

Začíná Karlovský gastrofestival, svátek valašské kuchyně

Velké Karlovice – Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.

Začíná Karlovský gastrofestival, svátek valašské kuchyně

Velké Karlovice – Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.

Loštice mohou přijít o výrobu tvarůžků. Kvůli sporu o pozemek

Šumpersko – Výroba Olomouckých tvarůžků se po 136 letech možná odstěhuje z Loštic na Šumpersku. Zdejší firmě A.W., která je tradičním výrobcem tohoto proslaveného pikantního sýra s nezaměnitelným aroma, se nedaří odkoupit jednu důležitou parcelu na pozemku určeném pro stavbu nového závodu.

Buchlov provoněli pečení pstruzi, křepelky i hroznová omáčka. Stály se fronty

Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.

V Napajedlích se znovu zdržel svatý Václav

Napajedla – Je šero a po silnici proudí dav lidí. Bubeníci bubnují, trubači troubí a vše doplňuje klapot koňských kopyt. Na dvou hřebcích jedou kníže Václav se svou družkou. Ne, není to začátek žádné pohádky, ale pohled, který se naskytl návštěvníkům již XIII. Svatováclavských slavností a dožínkových hodů v Napajedlích.

Brusel se obává kartelu u výrobců potravinových obalů

Brusel – Evropská komise se obává, že více než desítka výrobců a distributorů potravinových obalů se mohla podílet na kartelu. Komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel a volné hospodářské soutěže, o tom dnes informovala v prohlášení.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Mlékárnu neprodali. Nikdo ji nechtěl

Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.

Mlékárnu neprodali. Nikdo ji nechtěl

Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.

Na severních terasách si v pátek vychutnáte dobré víno

Hradec Králové –  V Den české státnosti a svátek sv. Václava, tedy v pátek 28. září, zpestří podzimní dny již páté slavnosti vína a burčáku Hradecký koštýř. Navíc již tradičně se koštýř od deseti hodin uskuteční v atraktivních prostorách nádvoří městské hudení síně a na přilehlých severních terasách.

Václavské trhy přilákaly davy návštěvníků

Zbiroh - O uplynulém víkendu se ve Zbiroze uskutečnily václavské farmářské a řemes-lnické trhy. I přesto, že počasí nebylo příliš příznivé, návštěvníky to neodradilo. Lidé si mohli vybrat z nejrůznějšího sortimentu.

Budou dražit mlékárnu Plastcom v Příšovicích

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Dánská firma uspěla ve sporu o značku Apetina na českém trhu

Brno - Dánská společnost Arla Foods uspěla v soudním sporu o právo prodávat na českém trhu sýr pod ochrannou známkou Apetina. Protistranou je hodonínská firma TPK, která vyrábí sýr Apetito. Nejvyšší soud (NS) nyní vyhověl dovolání Dánů a zrušil rozsudek Vrchního soudu v Praze, který užívání ochranné známky Apetina v Česku zakázal. Pražský soud se musí případem zabývat znovu.

Na Liberecku budou dražit mlékárnu Plastcom, továrna už rok nevyrábí

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Sousedé upekli rekordní pizzu

Pasov - Sportovci SV Feldkirchen, malé obce poblíž Straubingu, vytvořili rekord  - upekli největší pizzu v Německu. Na přípravě akce, na kterou se přišlo podívat 3500 lidí, připravoval tým vedený Rudim Dietlem sedm týdnů, napsal pasovský deník PNP. V sobotu v poledne začala závěrečná fáze.

Česnek smrdí, chci domů! Prosil jedenáctiletý kluk na slavnostech

Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.

Budou dražit mlékárnu Plastcom v Příšovicích

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Budou dražit mlékárnu Plastcom v Příšovicích

Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.

Pravých valašských výrobků je čtrnáct

Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.

Česnek smrdí, chci domů! Prosil jedenáctiletý kluk na slavnostech

Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.

Pravých valašských výrobků je čtrnáct

Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.

Ve Svitavách ochutnají víno

Svitavy – Do města se dnes sjedou milovníci vína. Na svitavském náměstí vypukne hodinu po poledni Svatováclavský košt.

Biojarmarku neodolali dospělí ani děti

Chrudim – Potraviny, nápoje, drogistické zboží i kosmetika, vše obsahující magickou předponu „bio". To byl sortiment včerejšího Biojarmarku  pořádaného na chrudimském Resselově náměstí.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Potravinářem roku je Pekárna Lično

Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.

Košty: už nejen vína či klobásy, ale i káva a fazole

Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.

Farmářské trhy v Hranicích přilákaly stovky lidí

Hranice – Provoněné klobásy a řada dalších domácích potravin či surovin, rukodělné výrobky nebo třeba lidová muzika. To vše přilákalo stovky návštěvníků na čtvrté farmářské trhy, které se v pátek konaly na Masarykově náměstí v Hranicích.