
Vinobraní v Lokti má skvělý ohlas, lidé sem jezdí i z daleka
Loket - Vinobraní na hradě je významnou událostí také pro samotné vinaře
Loket - Vinobraní na hradě je významnou událostí také pro samotné vinaře
Most – Sladký burčák tekl v sobotu v Chrámcích proudem a nechyběla ani ochutnávka vín. Konala se tam Burčáková slavnost, kterou pořádalo místní vinařství. Návštěvníci mohli přímo sledovat, jak se takový nápoj vyrábí. Pro děti bylo připraveno hledání pokladu sv. Václava.
Rouské – Nejen Olomouc, Přerov či třeba Hranice, ale i Rouské si pomalu buduje tradici pořádání farmářských trhů. V sobotu se v této malé obci konaly už potřetí.
Zlín - Dvě desítky potravin od výrobců ze Zlínského kraje získaly ocenění Perla Zlínska. Představitelé agrární komory a hejtmanství je v sobotu předali u příležitosti Dne Zlínského kraje. Letos o tento certifikát kvality produktu usilovalo 111 výrobků od 38 žadatelů.
Velké Karlovice – Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.
Velké Karlovice – Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.
Šumpersko – Výroba Olomouckých tvarůžků se po 136 letech možná odstěhuje z Loštic na Šumpersku. Zdejší firmě A.W., která je tradičním výrobcem tohoto proslaveného pikantního sýra s nezaměnitelným aroma, se nedaří odkoupit jednu důležitou parcelu na pozemku určeném pro stavbu nového závodu.
Hubnou organizátoři? Mgr. Stanislava Švarcová, starostka Lanš krouna, se vrhla na cvičení doma. Cvičení je zdravá věc, hubnutí s ním je však pomalejší než při dietě.
Pec pod Sněžkou – Deset týmů – deset gulášů. Ostrý, paprikový, se sýrem a křenem, s cibulkou nebo s domácím chlebem.
Pec pod Sněžkou - Nejlepší Krakonošův guláš uvařili kuchaři Boudy Máma. U lidí zvítězila Kolínská bouda.
Kutná Hora – Palackého náměstí v Kutné Hoře se opět zaplnilo stánky, obchůdky a samozřejmě lidmi, kteří se přijeli podívat na Svatováclavské slavnosti. Jedná se již o tradiční akci pořádanou poslední sobotu měsíce září.
Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.
Napajedla – Je šero a po silnici proudí dav lidí. Bubeníci bubnují, trubači troubí a vše doplňuje klapot koňských kopyt. Na dvou hřebcích jedou kníže Václav se svou družkou. Ne, není to začátek žádné pohádky, ale pohled, který se naskytl návštěvníkům již XIII. Svatováclavských slavností a dožínkových hodů v Napajedlích.
Brusel – Evropská komise se obává, že více než desítka výrobců a distributorů potravinových obalů se mohla podílet na kartelu. Komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel a volné hospodářské soutěže, o tom dnes informovala v prohlášení.
Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.
Pacov – Tento víkend ožije Pacov tradiční poutí. Poutí, která je poslední v okrese.
Hradec Králové – V Den české státnosti a na svátek svatého Václava – tedy v pátek 28. září – zpestří Hradecká kulturní a vzdělávací společnost podzimní část turistické sezony oblíbenou akcí.
Hradec Králové – V Den české státnosti a na svátek svatého Václava – tedy v pátek 28. září – zpestří Hradecká kulturní a vzdělávací společnost podzimní část turistické sezony oblíbenou akcí.
Okres Louny - Na jaké kulturní a společenské akce můžete v regionu vyrazit.
Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.
Příbram – Tento týden jsou na Integrované střední škole v Příbrami na návštěvě studenti z partnerské školy z francouzského města Nancy.
Hradec Králové – Den české státnosti a svátek sv. Václava, tedy pátek 28. září, zpestří podzimní dny již páté slavnosti vína a burčáku Hradecký koštýř.
Hradec Králové – V Den české státnosti a svátek sv. Václava, tedy v pátek 28. září, zpestří podzimní dny již páté slavnosti vína a burčáku Hradecký koštýř. Navíc již tradičně se koštýř od deseti hodin uskuteční v atraktivních prostorách nádvoří městské hudení síně a na přilehlých severních terasách.
Zbiroh - O uplynulém víkendu se ve Zbiroze uskutečnily václavské farmářské a řemes-lnické trhy. I přesto, že počasí nebylo příliš příznivé, návštěvníky to neodradilo. Lidé si mohli vybrat z nejrůznějšího sortimentu.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Brno - Dánská společnost Arla Foods uspěla v soudním sporu o právo prodávat na českém trhu sýr pod ochrannou známkou Apetina. Protistranou je hodonínská firma TPK, která vyrábí sýr Apetito. Nejvyšší soud (NS) nyní vyhověl dovolání Dánů a zrušil rozsudek Vrchního soudu v Praze, který užívání ochranné známky Apetina v Česku zakázal. Pražský soud se musí případem zabývat znovu.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Pasov - Sportovci SV Feldkirchen, malé obce poblíž Straubingu, vytvořili rekord - upekli největší pizzu v Německu. Na přípravě akce, na kterou se přišlo podívat 3500 lidí, připravoval tým vedený Rudim Dietlem sedm týdnů, napsal pasovský deník PNP. V sobotu v poledne začala závěrečná fáze.
Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.
Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.
Otrokovice - Kulturu s posezením chystá propojit Otrokovická Beseda. Pořadatel akcí, jehož zřizovatelem je město, plánuje zrekonstruovat přízemí prostor pro kulturu.
Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.
Svitavy – Do města se dnes sjedou milovníci vína. Na svitavském náměstí vypukne hodinu po poledni Svatováclavský košt.
Mladá Boleslav - Absolutní vítězkou ankety "Zážitek roku 2012" a také vítězkou mezi herečkami se stala Petra Nakládalová.
Přerovsko – Výrobce netradičních textilních hraček z Lipníku nad Bečvou a společnost vyrábějící sýrové speciality z Oseku nad Bečvou získali na začátku září ocenění Regionální produkt Haná a zařadili se tak mezi jeho další držitele z Přerovska.
Pelhřimov – Podobně jako v Humpolci mají být nově farmářské trhy také v Pelhřimově.
Chrudim – Potraviny, nápoje, drogistické zboží i kosmetika, vše obsahující magickou předponu „bio". To byl sortiment včerejšího Biojarmarku pořádaného na chrudimském Resselově náměstí.
Pelhřimov – Houbařská sezona je sice v plném proudu, ale houby abychom zatím v lese hledali lupou. Nerostou jedlé ani jedovaté.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Brno /TEST BRNĚNSKÝCH RESTAURACÍ/ - Samé jedničky udělil šéfkuchař při hodnocení Greek Restaurantu Taverna na pomyslném vysvědčení. Nejvíc byl spokojený s jídlem.
Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.
Hranice – Provoněné klobásy a řada dalších domácích potravin či surovin, rukodělné výrobky nebo třeba lidová muzika. To vše přilákalo stovky návštěvníků na čtvrté farmářské trhy, které se v pátek konaly na Masarykově náměstí v Hranicích.