Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.
Hradec Králové – V Den české státnosti a na svátek svatého Václava – tedy v pátek 28. září – zpestří Hradecká kulturní a vzdělávací společnost podzimní část turistické sezony oblíbenou akcí.
Hradec Králové – V Den české státnosti a na svátek svatého Václava – tedy v pátek 28. září – zpestří Hradecká kulturní a vzdělávací společnost podzimní část turistické sezony oblíbenou akcí.
Hradec Králové – Den české státnosti a svátek sv. Václava, tedy pátek 28. září, zpestří podzimní dny již páté slavnosti vína a burčáku Hradecký koštýř.
Hradec Králové – V Den české státnosti a svátek sv. Václava, tedy v pátek 28. září, zpestří podzimní dny již páté slavnosti vína a burčáku Hradecký koštýř. Navíc již tradičně se koštýř od deseti hodin uskuteční v atraktivních prostorách nádvoří městské hudení síně a na přilehlých severních terasách.
Zbiroh - O uplynulém víkendu se ve Zbiroze uskutečnily václavské farmářské a řemes-lnické trhy. I přesto, že počasí nebylo příliš příznivé, návštěvníky to neodradilo. Lidé si mohli vybrat z nejrůznějšího sortimentu.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Brno - Dánská společnost Arla Foods uspěla v soudním sporu o právo prodávat na českém trhu sýr pod ochrannou známkou Apetina. Protistranou je hodonínská firma TPK, která vyrábí sýr Apetito. Nejvyšší soud (NS) nyní vyhověl dovolání Dánů a zrušil rozsudek Vrchního soudu v Praze, který užívání ochranné známky Apetina v Česku zakázal. Pražský soud se musí případem zabývat znovu.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Pasov - Sportovci SV Feldkirchen, malé obce poblíž Straubingu, vytvořili rekord - upekli největší pizzu v Německu. Na přípravě akce, na kterou se přišlo podívat 3500 lidí, připravoval tým vedený Rudim Dietlem sedm týdnů, napsal pasovský deník PNP. V sobotu v poledne začala závěrečná fáze.
Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Příšovice - V středu se bude dražit mlékárna společnosti Plastcom v Příšovicích. Továrna už téměř rok nevyrábí, do týdne je ale možné provoz obnovit. Příšovická mlékárna je poslední v Libereckém kraji, místní zemědělci proto doufají, že se najde zájemce, který výrobu obnoví. Informoval o tom ředitel Agro Bílá Jiří Sameš.
Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.
Jižní Morava – Rozžvýkat kostku taveného sýra, vyčistit si zuby a všechno zapít rozmixovaným celerem. Potom se možná lidé zbaví česnekového odéru z úst. A možná také ne. O tom by mohly vyprávět stovky lidí, které v sobotu navštívily Česnekové slavnosti v Rosicích na Brněnsku.
Otrokovice - Kulturu s posezením chystá propojit Otrokovická Beseda. Pořadatel akcí, jehož zřizovatelem je město, plánuje zrekonstruovat přízemí prostor pro kulturu.
Valašsko - Regionální značka Pravé valašské má první nositele. Pochlubit se s ní může čtrnáct místních řemeslníků, zemědělců a zpracovatelů. Jejich výrobky jsou nyní otestovány jako kvalitní a tradiční.
Přerovsko – Výrobce netradičních textilních hraček z Lipníku nad Bečvou a společnost vyrábějící sýrové speciality z Oseku nad Bečvou získali na začátku září ocenění Regionální produkt Haná a zařadili se tak mezi jeho další držitele z Přerovska.
Chrudim – Potraviny, nápoje, drogistické zboží i kosmetika, vše obsahující magickou předponu „bio". To byl sortiment včerejšího Biojarmarku pořádaného na chrudimském Resselově náměstí.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Hradec Králové – Titul Potravinář roku 2012 v Královéhradeckém kraji opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Firma vyhrála i minulých šest ročníků soutěže.
Brno /TEST BRNĚNSKÝCH RESTAURACÍ/ - Samé jedničky udělil šéfkuchař při hodnocení Greek Restaurantu Taverna na pomyslném vysvědčení. Nejvíc byl spokojený s jídlem.
Hodonínsko – Dříve byly tradicí košty vín a pálenek. Před lety se k nim ale začaly přidávat i košty jídla a různých pochutin, a tak se nyní koštuje vše od trnek, přes zelí, klobásky, okurky, houby či kvašáky až po čokolády, kávu nebo sýry. A nejrůznějších koštů a ochutnávek jídla i pochutin v regionu přibývá.
Hranice – Provoněné klobásy a řada dalších domácích potravin či surovin, rukodělné výrobky nebo třeba lidová muzika. To vše přilákalo stovky návštěvníků na čtvrté farmářské trhy, které se v pátek konaly na Masarykově náměstí v Hranicích.
Jižní Čechy - Září je měsícem biopotravin. Upřímně, jsem spíše skeptická, když procházím kolem regálů s nabídkou bio. Jak mohu mít jistotu, že skutečně někdy až za dvojnásobnou cenu mám koupit něco, co údajně bylo vypěstováno ve prospěch mého zdraví?
Příšovice - Ještě před pěti lety zde někdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka slavnostně otevíral novou linku na sýry. V Mlékárně Příšovice se totiž investovalo.
Příkazy – Folklorní taneční vystoupení, produkty regionálních výrobců, kapela, ale i ukázka tradičního výmlatu obilí bude v sobotu 15. září k vidění v Hanáckém skanzenu v Příkazech na Olomoucku.
Příšovice - Ještě před pěti lety zde někdejší předseda Senátu Přemysl Sobotka slavnostně otevíral novou linku na sýry. V Mlékárně Příšovice se totiž investovalo.
Třebíč - Již čtrnáctý ročník folklorního festivalu Bramborobraní míří na třebíčské Karlovo náměstí. V sobotu 15. září se tak centrum města promění v jeden velký lidový jarmark, který bude provázet bohatý kulturní program.
Domažlicko - Krajíc chleba se sýrem nebo s máslem a marmeládou připravený maminkou a úhledně zabalený v papírovém ubrousku. Takové svačiny pro děti školou povinné, dříve zcela běžné, jsou v současné dově už spíše výjimečnou podívanou.
Přibyslav – Bechyňovo náměstí v Přibyslavi po roce opět hostilo tradiční Mlékárenské dny. Přehlídka mléka a mléčných výrobků se letos konala již po jedenadvacáté.
Přibyslav – Bechyňovo náměstí v Přibyslavi po roce opět hostilo tradiční Mlékárenské dny. Přehlídka mléka a mléčných výrobků se letos konala již po jedenadvacáté.
Střekov – Degustace vín, ochutnávky burčáku, cimbálová muzika, ale také historické souboje z poloviny šestnáctého století. To byl druhý ročník Slavností vína a burčáku na Hradě Střekov.
Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.
Hradec Králové – Stalo se již tradicí, že kdo nechce ztratit kontakt se Slovenskem a slovenskou kulturou, má jedinečnou příležitost na Královéhradeckých krajských dožínkách navštívit Den slovenské kultury, který se koná v prostorách U Pivovarské Flošny u malšovického nadjezdu.
Plzeň – Ošizené tavené sýry prodával obchodní řetězec Billa v Plzni na Slovanech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že stogramové výrobky neobsahovaly složení, jaké by měly.