
Programy kin v regionu
Náchodsko - Přinášíme programovou nabídku biografů.
Náchodsko - Přinášíme programovou nabídku biografů.
Havířov - Nejmladší město republiky se v pátek stane dalším z těch, ve kterých jsou pořádané farmářské trhy. Ty se budou konat na náměstí Republiky čtyři pátky po sobě.
Region - Už to nejsou jen knedlíky s UHO (v minulosti všeobecné vžitá zkratka pro univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen – pozn. aut.), bramborová kaše bez chuti nebo znojemská pečeně s rýží. Ty doby jsou snad definitivně pryč.
Pelhřimov - V pondělí se v Pelhřimově konaly poprvé farmářské trhy.
Hradec Králové – S plnými taškami odcházeli v sobotu zájemci z Gayerových kasáren, kde se uskutečnily tradiční Farmářské trhy. Někdo chodí cíleně za určitými prodejci, další si ještě vybírali.
Pustiměř – Modré nebe, žloutnoucí a červenající listí a zelená tráva. To je scenérie, kvůli které mnoho lidí vyráží na moravské kopce pouštět se svými dětmi draky. A stejná situace je i v Pustiměři. Vysoko nad okolní krajinu se vypíná zdejší dominanta, kostel svatého Benedikta. Drakiáda se koná na místním fotbalovém hřišti, před kterým je chvíli po druhé odpoledne zaparkovaných už několik desítek aut.
Kroměříž - Produkty své práce nabízeli v pátek opět na Velkém náměstí v Kroměříži pěstitelé, zahrádkáři i řemeslníci, konal se tam totiž pátý Farmářský trh. Největší zájem byl o burčák a také potraviny, které se na trzích vyskytují pravidelně: sýry, koření, perníky nebo čerstvá vejce. Lidé si ale mohli koupit i doplňky do bytů v podobě košíků sušených či živých květin a přehozů nebo deček.
Hradec Králové – V sobotu 20. října se můžete opět vypravit do Gayerových kasáren, kde budete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z hradeckého regionu.
Pardubice - V Ideonu si na své přijdou milovníci dobrého jídla i pití. Lákadlem je večerní burčák
Pardubice - V Ideonu si na své přijdou milovníci dobrého jídla i pití. Lákadlem je večerní burčák
Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.
Královéhradecko - Jako každý týden, i tentokrát Deník čtenářům přináší některé užitečné tipy na společenské události, které se v okrese chystají o nadcházejícím víkendu.
Pardubice – Návštěvníci pardubického Výstavního a společenského centra Ideon budou moci od čtvrteční desáté hodiny dopolední až do soboty 20. října obdivovat prezentace firem s gastro technikou, výrobců a prodejců masných výrobků, lihovin a nealkoholických nápojů, sýrů, cukrářských potřeb.
Sušice – Nakupujícími hojně navštěvované farmářské trhy v Sušici o uplynulém víkendu pro letošní rok skončily.
Pardubice – Ve Společenském a výstavním centru Ideon se od čtvrtka 18. října do soboty 20.října uskuteční již 16. ročník největší východočeské gastro výstavy.
Jiřetín pod Jedlovou - Nejlepší pekařský výrobekv soutěži regionálních potravin byl dílem šťastného nápadu iobjevených receptur.
Kroměříž – Farmářské trhy už se stávají nedílnou součástí programu obyvatel Kroměříže: další z nich se uskuteční v pátek na Velkém náměstí.
Pardubice – Ve Společenském a výstavním centru Ideon se od čtvrtka 18. října do soboty 20.října uskuteční již 16. ročník největší východočeské gastro výstavy.
Chrudim - O tom, že krást se nevyplácí, se přesvědčil dvaačtyřicetiletý muž z Orlickoústecka, který v neděli po šestnácté hodině zamířil do jednoho z obchodních domů v Chrudimi.
Valšovice - Chladné ale slunečné počasí přivítalo v sobotu 13. října účastníky petanguového turnaje, který ráno odstartoval již šestý ročník Dne s regionem Hranicko. Celkem 16 družstev soutěžilo od devíti hodin o pohár předsedy Mikroregionu Hranicko, který nakonec získal tým z Tučína. Tradiční události, která podporuje rozvoj hranického regionu, se letos zúčastnili také partneři z polské obce Kolonowskie.
Olomouc /REPORTÁŽ/ – Sobota, pár minut před půl desátou. Přijíždím k výstavišti Flora z Wolkerovy ulice a na rozbahněné ploše hledám místo k zaparkování. Ze dvou zájezdových autobusů vystupují natěšení zahrádkáři, většinou manželské páry středního věku. Zmateně se proplétají mezi popojíždějícími auty, pokřikují po sobě a zdržují řidiče, kteří se v blátě a obrovských kalužích pokoušejí zaparkovat.
Praha /VIDEO/ - Reklamními poutáky v brčálově zelené Rybářské baště, kam míří Zdeněk Pohlreich na další misi, opravdu nešetří. V Hostivaři slibují kdeco, také diskotéku 80. let. Ale „blahé osmdesátky" připomíná hlavně interiér restaurace, kde by kolemjdoucí podle názvu normálně předpokládal nabídku čerstvých ryb.
Olomouc /REPORTÁŽ/ – Sobota, pár minut před půl desátou. Přijíždím k výstavišti Flora z Wolkerovy ulice a na rozbahněné ploše hledám místo k zaparkování. Ze dvou zájezdových autobusů vystupují natěšení zahrádkáři, většinou manželské páry středního věku. Zmateně se proplétají mezi popojíždějícími auty, pokřikují po sobě a zdržují řidiče, kteří se v blátě a obrovských kalužích pokoušejí zaparkovat.
Olomouc – Cukrárna v Lošticích na Šumpersku místo sladkostí prodává moučníky vyrobené z Olomouckých tvarůžků, které jsou univerzálnější pochoutka než mnozí labužníci tuší. Z pikantního sýra s nezaměnitelným aroma lze kromě obligátních pomazánek či smažených jídel vyrábět také voňavé dorty a zákusky, které se tváří sladce, ale chutnají slaně a mají typickou vůni. Prodej tvarůžkových moučníků rychle roste.
Plzeň – Devadesát firem nabízejících vše, co souvisí se stavbou či rekonstrukcí domu či bytu.
Městec Králové /FOTO/ - Městec Králové se stal ve čtvrtek gastronomickou velmocí. Nad vším bděl kuchař Picka.
Kroměřížsko – Jít s dobou: to je trend, kterým se snaží kromě komerčních restaurací řídit také školní kuchyně. Malým strávníkům tak i na Kroměřížsku nabízí moderní jídla, těch tradičních se ovšem tak docela nevzdávají.
Hustopeče – Ochutnat letošního Krále vín budou mít příležitost zájemci na královském koštu. Je na programu příští sobotu v Hustopečích. Vládce vín České republiky však nebude jediným vzorkem hustopečské prezentace lahodných moků. „Bude zde k ochutnání téměř tři sta medailových vín ze soutěže," informoval autor projektu Branko Černý.
Bor – Vždy druhou sobotu v měsíci se v Boru budou konat farmářské trhy. Bor je tak po Tachovu, Plané a Stříbru čtvrtým městem tachovského okresu, kde se farmářské trhy konají.
Kroměřížsko – Jít s dobou: to je trend, kterým se snaží kromě komerčních restaurací řídit také školní kuchyně. Malým strávníkům tak i na Kroměřížsku nabízí moderní jídla, těch tradičních se ovšem tak docela nevzdávají.
Nový Jičín - O pravý český česnek měli největší zájem návštěvníci farmářského trhu, který v pátek 5. října proběhl v centru Nového Jičína. Ve stáncích své produkty nabízelo přes tři desítky prodejců.
Přerov /ROZHOVOR/ – Do soutěže Pizza-Cup se třicetiletý Petr Čéč z Přerova hlásil již třikrát. Tento rok však postoupil do jejího finále, kde získal cenné třetí místo. Pro Přerovský a hranický deník poskytl tento vyučený kuchař, který se řadu let specializuje na pečení pizzy, rozhovor.
Lešná – O tom, že podzim není jen pošmourným časem plískanic, ale i obdobím radovánek v přírodě plné barev, budou chtít přesvědčit veřejnost pracovníci zámku v Lešné u Valašského Meziříčí.
Beroun – Ovčí nebo kozí sýry, žinčicu, máslo, ryby, klobásy, domácí chleba, škvarkové placky nebo štrůdl, koláče, česnek, jablka, ale i košíky nebo vařečky.
Most /FOTOGALERIE/ – Sladký burčák tekl v sobotu v Chrámcích proudem a nechyběla ani ochutnávka vín. Konala se tam Burčáková slavnost, kterou pořádalo místní vinařství. Návštěvníci mohli přímo sledovat, jak se takový nápoj vyrábí. Pro děti bylo připraveno hledání pokladu sv. Václava.
Beroun – Farmářské trhy získávají u českých zákazníků stále větší oblibu, a tak se i v Berouně pokusí oživit tento moderní trend.
Loket - Vinobraní na hradě je významnou událostí také pro samotné vinaře
Most – Sladký burčák tekl v sobotu v Chrámcích proudem a nechyběla ani ochutnávka vín. Konala se tam Burčáková slavnost, kterou pořádalo místní vinařství. Návštěvníci mohli přímo sledovat, jak se takový nápoj vyrábí. Pro děti bylo připraveno hledání pokladu sv. Václava.
Rouské – Nejen Olomouc, Přerov či třeba Hranice, ale i Rouské si pomalu buduje tradici pořádání farmářských trhů. V sobotu se v této malé obci konaly už potřetí.
Zlín - Dvě desítky potravin od výrobců ze Zlínského kraje získaly ocenění Perla Zlínska. Představitelé agrární komory a hejtmanství je v sobotu předali u příležitosti Dne Zlínského kraje. Letos o tento certifikát kvality produktu usilovalo 111 výrobků od 38 žadatelů.
Velké Karlovice – Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.
Velké Karlovice – Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.
Šumpersko – Výroba Olomouckých tvarůžků se po 136 letech možná odstěhuje z Loštic na Šumpersku. Zdejší firmě A.W., která je tradičním výrobcem tohoto proslaveného pikantního sýra s nezaměnitelným aroma, se nedaří odkoupit jednu důležitou parcelu na pozemku určeném pro stavbu nového závodu.
Hubnou organizátoři? Mgr. Stanislava Švarcová, starostka Lanš krouna, se vrhla na cvičení doma. Cvičení je zdravá věc, hubnutí s ním je však pomalejší než při dietě.
Pec pod Sněžkou – Deset týmů – deset gulášů. Ostrý, paprikový, se sýrem a křenem, s cibulkou nebo s domácím chlebem.
Pec pod Sněžkou - Nejlepší Krakonošův guláš uvařili kuchaři Boudy Máma. U lidí zvítězila Kolínská bouda.
Kutná Hora – Palackého náměstí v Kutné Hoře se opět zaplnilo stánky, obchůdky a samozřejmě lidmi, kteří se přijeli podívat na Svatováclavské slavnosti. Jedná se již o tradiční akci pořádanou poslední sobotu měsíce září.
Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.
Napajedla – Je šero a po silnici proudí dav lidí. Bubeníci bubnují, trubači troubí a vše doplňuje klapot koňských kopyt. Na dvou hřebcích jedou kníže Václav se svou družkou. Ne, není to začátek žádné pohádky, ale pohled, který se naskytl návštěvníkům již XIII. Svatováclavských slavností a dožínkových hodů v Napajedlích.
Brusel – Evropská komise se obává, že více než desítka výrobců a distributorů potravinových obalů se mohla podílet na kartelu. Komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel a volné hospodářské soutěže, o tom dnes informovala v prohlášení.