Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Je vám zima? Zahřejte se jídlem

Praha - Možná i vy patříte k lidem, kteří podzim a zimu příliš nemilují a raději by volili dvě léta. Jenže žijeme v oblasti, kde se střídají čtyři roční doby, a tak nemáme na výběr a se studeným, sychravým a mrazivým počasím se prostě musíme nějak smířit a vypořádat. Nebudeme se teď zabývat tím, kolik vrstev oblečení nás nejlépe zahřeje. Zaměříme se na to, jak se zahřát zevnitř.

Restaurace Kongo v Kladně dostala Pohlreicha do kolen

Praha - Restaurace Kongo se nachází v kladenské vilové čtvrti. Podniku, který zažil mnohem lepší časy, se tak říkalo vždycky. Dnes je to spíš pivnice, kam chodí lidé z okolních domků a dělníci. Na letní zahrádku s kapacitou čtyřicet míst a malým hřištěm zajdou i maminky a rodiny, tam se ale bůhvíproč neobsluhuje.

Bystřičtí farmáři nabízeli lahůdky i ruční výrobky

Bystřice pod Hostýnem - Tradiční farmářský jarmark se v sobotu konal na Masarykově náměstí v Bystřici pod Hostýnem. Podzimní setkání místních malopěstitelů a zemědělců mělo opět úspěch. Lidé stáli hlavně u stánků, které nabízeli nejrůznější lahůdky.

Před Martinem na bílém koni se v Hradci sjedou trhovci

Hradec Králové – Kromě řady úspěšných farmářských trhů přichází tentokrát Hradecká kulturní a vzdělávací společnost již posedmé s tradičním předvánočním jarmarkem lidových řemesel – Martinskými trhy.

Střední školy se představily svým budoucím studentům

Jindřichův Hradec -  Žáci, kteří se chystají opustit základní školu a nejsou ještě zcela rozhodnutí, jakému oboru se hodlají v budoucnu věnovat, měli včera v Jindřichově Hradci jedinečnou příležitost navštívit burzu středních škol.

Iveta Strnadová: „Obvykle a často dávám na první dobrou"

Vrbno pod Pradědem - Rozhovor poskytla pro čtenáře Deníku vrbenská umělkyně Iveta Strnadová. Ráda tvoří hlavně z barevného skla a cínu, kombinací a skládáním různých kousků dociluje vždy originálních a netradičních tvarů, i když je třeba motiv díla vždy stejný.

RECEPT DENÍKU: Hovězí maso se rozplývalo na jazyku

Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.

Tradiční trhy lidé najdou opět na náměstí TGM

Příbram – Tradiční středeční a sobotní trhy v Příbrami lidé opět najdou na opraveném náměstí TGM.Už minulý týden přilákaly spoustu návštěvníků, kteří si přišli vybrat z širokého sortimentu zboží kromě elektroniky.

FOTO: Kocour hostil milovníky piva

Varnsdorf – Před nepřízní počasí se v sobotu bylo možné skrýt do bezpečí varnsdorfského pivovaru Kocour, kde se konal 3. ročník pivního festivalu ALEfestivALE, tedy přehlídky svrchně kvašených piv.

Filmové premiéry: Dva nula a další filmová skóre

Praha /VIDEO/  – Jedna hraná novinka, dva dokumenty a jeden animovaný příběh. Takto pestrá žánrová nabídka vstoupila koncem týdne do kin. V kinech tedy běží německá bojovnice, obrazově strhující Samsara i neobvyklý záznam jednoho fotbalového zápasu.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Farmářské trhy ve Světlé zabraly

Světlá nad Sázavou - Že mají farmářské trhy na náměstí Trčků z Lípy ve Světlé nad Sázavou své opodstatnění, potvrdily ty čtvrteční, v letošním roce již třetí.

V Havířově budou farmářské trhy

Havířov - Nejmladší město republiky se v pátek stane dalším z těch, ve kterých jsou pořádané farmářské trhy. Ty se budou konat na náměstí Republiky čtyři pátky po sobě. 

Pizza nebo kuskus? Obědy ve školních jídelnách se změnily

Region - Už to nejsou jen knedlíky s UHO (v minulosti všeobecné vžitá zkratka pro univerzální hnědou omáčku ze školních jídelen – pozn. aut.), bramborová kaše bez chuti nebo znojemská pečeně s rýží. Ty doby jsou snad definitivně pryč.

Nad Pustiměří se proháněl i Ferda mravenec

Pustiměř – Modré nebe, žloutnoucí a červenající listí a zelená tráva. To je scenérie, kvůli které mnoho lidí vyráží na moravské kopce pouštět se svými dětmi draky. A stejná situace je i v Pustiměři. Vysoko nad okolní krajinu se vypíná zdejší dominanta, kostel svatého Benedikta. Drakiáda se koná na místním fotbalovém hřišti, před kterým je chvíli po druhé odpoledne zaparkovaných už několik desítek aut.

Trh nabídl jitrnice, burčák i koncert

Kroměříž - Produkty své práce nabízeli v pátek opět na Velkém náměstí v Kroměříži pěstitelé, zahrádkáři i řemeslníci, konal se tam totiž pátý Farmářský trh. Největší zájem byl o burčák a také potraviny, které se na trzích vyskytují pravidelně: sýry, koření, perníky nebo čerstvá vejce. Lidé si ale mohli koupit i doplňky do bytů v podobě košíků sušených či živých květin a přehozů nebo deček.

RECEPT DENÍKU: Recept čtenářky kuchař neznal

Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.

Při Gastru se má v Ideonu kouzlit. Z perníku

Pardubice – Návštěvníci pardubického Výstavního a společenského centra Ideon budou moci od čtvrteční desáté hodiny dopolední až do soboty 20. října obdivovat prezentace firem s gastro technikou, výrobců a prodejců masných výrobků, lihovin a nealkoholických nápojů, sýrů, cukrářských potřeb.

Trhy už letos skončily

Sušice – Nakupujícími hojně navštěvované farmářské trhy v Sušici o uplynulém víkendu pro letošní rok skončily.

Ideon chystá největší gastro výstavu

Pardubice – Ve Společenském a výstavním centru Ideon se od čtvrtka 18. října do soboty 20.října uskuteční již 16. ročník největší východočeské gastro výstavy.

Opilý drzoun slíbil, že krádež zopakuje

Chrudim - O tom, že krást se nevyplácí, se přesvědčil dvaačtyřicetiletý muž z Orlickoústecka, který v neděli po šestnácté hodině zamířil do jednoho z obchodních domů v Chrudimi.

Jak si užívali ve Valšovicích Den s regionem? Podívejte se

Valšovice - Chladné ale slunečné počasí přivítalo v sobotu 13. října účastníky petanguového turnaje, který ráno odstartoval již šestý ročník Dne s regionem Hranicko. Celkem 16 družstev soutěžilo od devíti hodin o pohár předsedy Mikroregionu Hranicko, který nakonec získal tým z Tučína. Tradiční události, která podporuje rozvoj hranického regionu, se letos zúčastnili také partneři z polské obce Kolonowskie.

Podzimní Flora: k zelenině přes ponožky, ubrusy a léky na tlak

Olomouc /REPORTÁŽ/ – Sobota, pár minut před půl desátou. Přijíždím k výstavišti Flora z Wolkerovy ulice a na rozbahněné ploše hledám místo k zaparkování. Ze dvou zájezdových autobusů vystupují natěšení zahrádkáři, většinou manželské páry středního věku. Zmateně se proplétají mezi popojíždějícími auty, pokřikují po sobě a zdržují řidiče, kteří se v blátě a obrovských kalužích pokoušejí zaparkovat.

Rybářská bašta? Hnusnej interiér a hospoda prosáklá šmakem oleje

Praha /VIDEO/ - Reklamními poutáky v brčálově zelené Rybářské baště, kam míří Zdeněk Pohlreich na další misi, opravdu nešetří. V Hostivaři slibují kdeco, také diskotéku 80. let. Ale „blahé osmdesátky" připomíná hlavně interiér restaurace, kde by kolemjdoucí podle názvu normálně předpokládal nabídku čerstvých ryb.

Podzimní Flora: k zelenině přes ponožky, ubrusy a léky na tlak

Olomouc /REPORTÁŽ/ – Sobota, pár minut před půl desátou. Přijíždím k výstavišti Flora z Wolkerovy ulice a na rozbahněné ploše hledám místo k zaparkování. Ze dvou zájezdových autobusů vystupují natěšení zahrádkáři, většinou manželské páry středního věku. Zmateně se proplétají mezi popojíždějícími auty, pokřikují po sobě a zdržují řidiče, kteří se v blátě a obrovských kalužích pokoušejí zaparkovat.

Tvarůžkové moučníky z cukrárny v Lošticích jdou na dračku

Olomouc – Cukrárna v Lošticích na Šumpersku místo sladkostí prodává moučníky vyrobené z Olomouckých tvarůžků, které jsou univerzálnější pochoutka než mnozí labužníci tuší. Z pikantního sýra s nezaměnitelným aroma lze kromě obligátních pomazánek či smažených jídel vyrábět také voňavé dorty a zákusky, které se tváří sladce, ale chutnají slaně a mají typickou vůni. Prodej tvarůžkových moučníků rychle roste.