Olomouc – Hanácký farmářský trh v Olomouci naváže v pátek 15. června na tradici historických trhů. Farmář Michal Hrdlička z „Ofčí farmy Brníčko" se rozhodl oživit staré časy a jako kdysi přijede na trh s koňmi a povozem.
Hradec Králové - Výrobu sýrů, zpracovaní medu, vyšetřování zvířat, divadlo a mnoho dalších zajímavostí měli možnost vidět v úterý návštěvníci Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové.
Prachatice /FOTOGALERIE/ - V prostorách Staré radnice v Prachaticích se již podeváté v pátek a v sobotu sešli vyznavači kvalitních moravských a českých vín ve spojení s vynikajícími sýry.
Mostecko - České vinařství v Chrámcích opět otevřelo své brány veřejnosti. V sobotu se tu konal již třetí ročník akce Dne otevřených dveří. Návštěvníci si mohli vychutnat přes čtyřicet druhů vín.
Prachatice /FOTOGALERIE/ - V prostorách Staré radnice v Prachaticích se již podeváté v pátek a v sobotu sešli vyznavači kvalitních moravských a českých vín ve spojení s vynikajícími sýry.
Olomouc - Není mléko jako mléko, není květák jako květák. Když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž, což v případě výroby a prodeje potravin platí dvojnásob. Nakoupit čerstvé a kvalitní produkty do kuchyně, si lidé zvykli na stále oblíbenějších farmářských trzích.
Novojičínsko - Milovníky atmosféry trhů, čerstvé zeleniny a ovoce vypěstovaných na soukromých zahradách či malých farmách a domácích výrobků čekají žně. Červen bude na Novojičínsku ve znamení farmářských trhů.
Kroměříž - Koření a bylinky, sýry, trdelníky, domácí vdolečky, pečené selátko a spousta dalších dobrot lákaly návštěvníky na kroměřížské Velké náměstí, kde v pátek začal jarmark lidových řemesel. „Rok od roku máme víc řemeslníků, tentokrát jich je sto čtyřicet. A nejsou to jen místní, spousta jich je i ze Slovenska," vysvětlila za pořadatele Libuše Rajmišová.
Kroměříž - Koření a bylinky, sýry, trdelníky, domácí vdolečky, pečené selátko a spousta dalších dobrot lákaly návštěvníky na kroměřížské Velké náměstí, kde v pátek začal jarmark lidových řemesel. „Rok od roku máme víc řemeslníků, tentokrát jich je sto čtyřicet. A nejsou to jen místní, spousta jich je i ze Slovenska," vysvětlila za pořadatele Libuše Rajmišová.
Praha - Mléko lze označit za nápoj života. I když toto tvrzení může někomu znít nadneseně, pravda je, že jde o jeden ze základních prvků lidské výživy. Bez něho není trvalého zdraví.
Nový Hrozenkov /ROZHOVOR/ – Danu Haferníkovou znám už od dětství. Nikdy se v ní nezapřela dobrodružná nátura, která ale miluje domov a Valašsko. To se ostatně potvrdilo i v našem rozhovoru.
Připravili jsme pro vás další díl naší Abecedy koření. Tentokrát představíme koření, které zná snad každý, i když možná pod jiným jménem. Dostane se však i na netradiční a téměř neznámá dochucovadla.
Lanškroun, Česká Třebová – Populární farmářské trhy pokračují. Další se budou konat tento pátek v Lanškrouně, a to na náměstí J. M. Marků v době od 8 do 16 hodin. Jak informovala lanškrounská radnice, klíčovou nabídkou bude chlazené a mražené králičí maso z malé rodinné farmy v Němčicích.
Náměšť na Hané/Senice na Hané – Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka začali vyrábět zemědělci ve vlastní minimlékárně v Náměšti na Hané. Zatím zkušebně.
Vyškovsko - Na Vyškovsku stoupá obliba čerstvé zeleniny vypěstované u místních farmářů. Lidé v regionu tak objevují přednosti farmářských bedýnek. Rádi i podpoří regionální farmáře.
Vyškovsko - Na Vyškovsku stoupá obliba čerstvé zeleniny vypěstované u místních farmářů. Lidé v regionu tak objevují přednosti farmářských bedýnek. Rádi i podpoří regionální farmáře.
Náměšť na Hané/Senice na Hané – Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka začali vyrábět zemědělci ve vlastní minimlékárně v Náměšti na Hané. Zatím zkušebně.
České Budějovice – Devět kategorií, 153 produktů a 46 výrobců. To jsou čísla, která reprezentovala letošní již šestý ročník soutěže Chutná hezky. Jihočesky, který se konal při Slavnostech Piva 1. a 2. června.
Zlín /FOTOGALERIE/ – To by ani nebyl Jiří Lábus, kdyby jeho páteční příjezd do festivalového Zlína byl jen tak obyčejný. Poté, co v Golden Apple Cinema stihl autogramiádu k novému snímku Kozí příběh se sýrem a jeho testovací projekci, zamířil si to rovnou do Kongresového centra. A nebyl sám. Po promítání se totiž rozhodl, že půjde kozu sám vyvenčit. Vedl si ji na vodítku a před festivalovým centrem jí dopřál poctivou hodinku na čerstvém vzduchu.
Zlín – To by ani nebyl Jiří Lábus, kdyby jeho včerejší příjezd do festivalového Zlína byl jen tak obyčejný. Poté, co v Golden Apple Cinema stihl autogramiádu k novému snímku Kozí příběh se sýrem a jeho testovací projekci, zamířil si to rovnou do Kongresového centra.
Praha - Další podvody a pochybení při prodeji potravin odhalila v uplynulých dnech Státní veterinární správa (SVS). Nejčastějšími prohřešky, které mohou mít přímo dopad na zdraví lidí, bylo nedodržení stanovené teploty při skladování a prodeji uzenin a sýrů, a také prodej prošlých potravin či uvádění klamavých údajů na obale.
Jako malý ogar jsem hltal večerníček Pásli ovce Valaši. Jura s Ondrou mě natolik zaujali výkony při pasování se o hrudu sýra, že jsem si na rodičích vyškemral ještě knížku.
Šumperk - Mimořádně v pátek i v sobotu bude možné nakoupit na Farmářských trzích v Šumperku. Pravidelně se konají první pátek v měsíci, ale při příležitosti Slavností města jsou v červnu dvoudenní.
Plzeň – Prácheňská hnětýnka, pochoutka s jedinečnou recepturou, skvělou chutí a dlouhou tradicí nechyběla mezi nejlepšími Regionálními potravinami, které v úterý slavnostně vyhlašovalo a oceňovalo plzeňské hejtmanství.
Praha /ROZHOVOR/ - Lidé už mají dost prošlých nebo nekvalitních výrobků z dovozu na pultech řetězců. Inspektoři tak loni rozdali pokuty za 27 milionů korun.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ Odskočit si na oběd z rušné ulice v centru města do pastevecké salaše se může jevit jako nesmysl. V Brně to není problém. Za dveřmi bistra U Dobrého pastýře totiž hosty čekají dřevěné špalky s ovčí kůží, stěny jsou osázené masivní kulatinou a ze stropu visí špek.
Jihlava - Na Vysočině přibývají malé mlékárny na farmách. Veterináři jich evidují desítku; větší část z nich zpracovává kozí mléko. Přímo na statcích se vyrábí tvaroh, jogurty i různě ochucené sýry.
Zlín - /NÁZORY/ Redaktoři Zlínského deníku pravidelně vyráží do ulic, aby se vás ptal na aktuální otázky, které vás trápí. Tentokrát jste odpovídali na téma: Zdražování
Prachatice – Ve čtvrtek dopoledne vyrobili (dnes už bývalí) zaměstnanci prachatického závodu Madeta naposledy oblíbený sýr Akawi. Vedení společnosti se s nimi potom rozloučilo při společném obědě. V celém areálu nyní zůstává osm zaměstnanců, kteří mají za úkol demontovat zbývající zařízení. Výroba sýru Akawi se přesunuje do Plané nad Lužnicí.
Liberec - Farmářské trhy v Liberci se dostávají do těch správných obrátek. Kromě sazeniček a rozkvetlých květin tam lze konečně koupit už i první letošní zeleninu a ovoce.
Prachatice – Včera dopoledne vyrobili (dnes už bývalí) zaměstnanci prachatického závodu Madeta naposledy oblíbený sýr Akawi. Vedení společnosti se s nimi potom rozloučilo při společném obědě. V celém areálu nyní zůstává osm zaměstnanců, kteří mají za úkol demontovat zbývající zařízení. Výroba sýru Akawi se přesunuje do Plané nad Lužnicí.
Jičín – Vaříte rádi, ale nebaví vás, kolik nádobí při tom zašpiníte, naříkáte, že vaše hrnce nic nevydrží, a když už hotový pokrm strčíte do lednice, zkazí se?
Olomoucký kraj – Obchodníci opět klamali zákazníky a nabízeli zboží s upraveným datem použitelnosti nebo lidem lhali, když sortiment z ciziny opatřili štítkem garantujícím českou kvalitu.