Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Sýrárna, moštárna, pivovar. Manner plánuje budoucnost

Vyškovsko – Dát si čerstvý ovčí sýr, zapít ho originálním pivem z malého pivovaru a domů si ještě odvézt v lahvi mošt a pálenku. Tak si představuje budoucnost mnoha návštěvníků Vyškovska občanské sdružení Manner. Chystá totiž na své základně v Manerově postupně vystavět všechny uvedené stavby. A to do dvou nebo tří let.

Sýrárna, moštárna, pivovar. Manner plánuje budoucnost

Bohdalice-Pavlovice – Dát si čerstvý ovčí sýr, zapít ho originálním pivem z malého pivovaru a domů si ještě odvézt v lahvi mošt a pálenku. Tak si představuje budoucnost mnoha návštěvníků Vyškovska občanské sdružení Manner. Chystá totiž na své základně v Manerově postupně vystavět všechny uvedené stavby. A to do dvou nebo tří let.

Inspekce odhalila 13 případů klamavých obchodních praktik

Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v několika obchodech v Česku 13 druhů potravin, při jejichž prodeji obchodníci používali klamavých praktik. Jejich seznam dnes zaslal mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Prohřešky se týkají zejména manipulace s datem použitelnosti nebo dobou minimální trvanlivosti a uvádění spotřebitele v omyl.

Regionální sýr či chleba. Ústecký kraj chce zavádět místní značku

Ústecký kraj - Na Mostecku se budou možná certifikovat místní výrobky a služby. Značka Regionální produkt se v Ústeckém kraji zatím uděluje jen v Českém Švýcarsku. Krajská samospráva teď chce, aby v každém regionu Ústeckého kraje, který se pro návštěvníky a turisty prezentuje jako Brána do Čech, mohly firmy po splnění kritérií také certifikovat své výrobky nebo služby.

Regionální sýr či chleba. Ústecký kraj chce zavádět místní značku

Ústecký kraj - Na Mostecku se budou možná certifikovat místní výrobky a služby. Značka Regionální produkt se v Ústeckém kraji zatím uděluje jen v Českém Švýcarsku. Krajská samospráva teď chce, aby v každém regionu Ústeckého kraje, který se pro návštěvníky a turisty prezentuje jako Brána do Čech, mohly firmy po splnění kritérií také certifikovat své výrobky nebo služby.

OBRAZEM: Velikonoční jarmark v Příboře

Příbor - Sobotní dopolední počasí přálo velikonočnímu jarmarku, který se konal v centru Příbora. Náměstí Sigmunda Freuda obsadili prodejci tradičních regionálních výrobků. 

RECEPT DENÍKU: Kachna v lístku lákala hosty

Ústí nad Labem - Doslova na dračku, tak by se dal charakterizovat zájem návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen o menu Ústeckého deníku. Po hodině a půl co restaurace otevřela, se po Kachně s červeným zelím jen zaprášilo.

Užijte si neděli se zajímavým programem

Velké Karlovice - Lidé, kteří přijedou v neděli do Velkých Karlovic, prožijí v tamním muzeu Velikonoční šmigrustování. „V devět ráno ho zahájí rukodělné dílny pro děti s ukázkami zdobení kraslic,“ přiblížila Zdenka Mouleová z karlovského informačního centra. Vajíčka budou perníková, drátkovaná i vrtaná.

V Polsku si s kvalitou sýrů hlavu nelámou

Třebíčsko - Jaroměřická mlékárna má za sebou úvodní období v rukou nových majitelů, od francouzské společnosti Les Fromageries BEL ji koupil český management, který pod Francouzi původně působil. V rámci možností se jí daří. 

Velikonoce ve Velkých Karlovicích – řemesla, tradice i "bronzové" jehněčí

Velké Karlovice - Pestrou zábavu i dobré jídlo si mohou o velikonočním víkendu užít návštěvníci Velkých Karlovic. K vidění budou ukázky řemesel či folklórní vystoupení. Gurmáni mohou ochutnat specialitu, s níž uspěl šéfkuchař hotelu Galik Miroslav Milučký na únorové kuchařské soutěži v Dubaji, a milovníci relaxace jsou opět zváni na tradiční Saunovou noc ve Wellness Horal.

Areál Madety už změnil majitele

Prachatice – Závod společnosti Madeta, který by měl být podle všeho na konci letošního května uzavřen, změnil svého majitele. 

Farmářské trhy v Lokti nebudou tak často, radnice už nemá grant

Sokolovsko - Křupavé pečivo, uzeniny, ryby, sýry, čerstvá zelenina či výborný med. To bývají lákadla farmářských trhů, kde své produkty a výpěstky prodávají regionální výrobci. Ti sázejí na originalitu a hlavně kvalitu svého sortimentu. Také letos budou moci na Sokolovsku lidem nabídnout to nejlepší, co garantuje jejich značka.

Snídaně boxerského šampiona Konečného? Ideálně prejt

Brno - O dvanáct kilo vyšší oproti kategorii do 69,8 kilogramu je běžná hmotnost českého boxera Lukáše Konečného. Aby se vešel do lehké střední váhy, v níž se zítra utká o titul mistra světa, podstupuje sebemrskačskou kúru s názvem krabičková dieta.

Snídaně boxerského šampiona Konečného? Ideálně prejt

Brno - O dvanáct kilo vyšší oproti kategorii do 69,8 kilogramu je běžná hmotnost českého boxera Lukáše Konečného. Aby se vešel do lehké střední váhy, v níž se zítra utká o titul mistra světa, podstupuje sebemrskačskou kúru s názvem krabičková dieta.

První dubnový pátek se vrací farmářské trhy

Šumperk – Farmářské trhy se v pátek 6. dubna opět vrátí do centra Šumperka. Své výrobky bude na Hlavní třídě nabízet přes třicet prodejců. Na pultech se možná také objeví domácí vejce.

Obchody jsou provoněné kořením, oříšky či upečeným chlebem

Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.

Šéfkuchař servíroval jídla našich babiček

Luhačovice – Jako polévka domikát s gratinovaným kozím sýrem, předkrm uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou máčkou a škvarkovníkem, jako hlavní jídlo bigos se zapečeným uzeninovým zelníkem a dezert v podobě pečeného jáhelníku s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé.

Jídlo se jí v Rijádu nejčastěji rukama

Náchod/ Rijád - Pravidelné vyprávění fyzioterapeutky Markéty Klemmové z Náchoda, která pracuje v Saúdské Arábii.Tentokrát něco málo pro gurmány. Jak se Arabové vlastně stravují?

Hodonínská zahrada ukázala i turistické cíle Slovácka

Hodonín – Již po sedmatřicáté se v Hodoníně konala tradiční Hodonínská zahrada, která je určená především zahrádkářům. Stromky, květiny, sazenice, ale i uzeniny, sýry či koření si zájemci opět mohli zakoupit jak v prostorách hodonínského kulturního domu, tak i před ním.

Navštivte dnešní velikonoční trhy

Příbramsko – Dnes můžete na několika místech na Příbramsku začít nasávat velikonoční atmosféru. V Příbrami se konají dva jarmarky, kde koupíte netradiční zboží, poslechnete si hudební program nebo zakoupíte pomlázku. 

S jarem se vrací i farmářské trhy

Orlickoústecko – Sazenice, vajíčka, sýry i dřevěné hračky, to nabídly první letošní farmářské trhy v Ústí nad Orlicí. Na rozdíl od loňska se už nekonaly na Kociánce, ale přímo na Mírovém náměstí, kde se pohybuje víc lidí než v klidové zóně.

Tlačili nás. Tak jsme otevřeli

Liberec - Brambory, sazeničky, květiny, ale i domácí sýr. Taková byla nabídka prvního dne Farmářských trhů na plácku mezi nákupním centrem Forum a Domem kultury v Liberci. Trhy přitom oficiálně vedení obchodního centra otevře až ve čtvrtek 5. dubna. Včera zahájilo pár trhovců prodej na vlastní žádost, zatím neoficiálně.

Velikonoce na zámku v Bruntále připraveny

Bruntál - Muzeum v Bruntále přivítá jaro již tradičním velikonočním jarmarkem. Ten se uskuteční v prostorách Zámku Bruntál a jeho zahradách v soboru 31. března od 9 do 16 hodin.

Farmářské trhy se budou konat dvakrát měsíčně

Hradec Králové – Farmářské trhy si v krajské metropoli získaly oblibu, proto se budou  konat dvakrát měsíčně až do poloviny listopadu.  První z nich je připraven na sobotu 7. dubna do Gayerových kasáren, kde budete mezi osmou a dvanáctou hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z hradeckého regionu.

Náměstí na tři dny ožívá Jarním trhem

České Budějovice – Přibližně stovka stánků dnes ráno (čtvrtek) zaplnila náměstí Přemysla Otakara II. Začaly totiž tradiční Jarní trhy, které budou pokračovat ještě v pátek a sobotu. Otevřou se pokaždé v 9 a potrvají do 17 hodin.