Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Dobroty z hanácké sýrárny půjdou i na trhy

Senice na Hané/Náměšť na Hané – Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka z Hané z dokončované výrobny v Náměšti na Hané poputuje na prodejní pulty již příští měsíc. Koncem února chce senické družstvo, které s projektem hanácké mini mlékárny přišlo, spustit testovací provoz výrobny.

Inspekce chce zveřejňovat klamavě označené potraviny

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se chystá na svých webových stránkách zveřejňovat údaje o falšovaných potravinách, u nichž výrobce například některé složky nahradil levnějšími, aniž by o tom zákazníky náležitě informoval. Spolupráci chce inspekce nabídnout i svým evropským partnerům.

Deník servíruje italské speciality:těstoviny all amatriciana

Region /SERIÁL DENÍKU/ - Dnešní Itálii, potažmo italskou kuchyni, si gurmánští odborníci jen těžko dokáží představit bez rajčat. „Málokdo si uvědomí, že tato plodina, původem z Jižní Ameriky, se do Evropy dostala díky španělským mořeplavcům až v patnáctém století.

Pozměňování dat u zboží řeší inspekce i ve Veselí

Veselí nad Moravou – V pondělí přišla Státní zemědělská a potravinářská inspekce s informací o přelepování dat použitelnosti u balených sýrů a dále o potravinách z Polska a Slovenska, označených, jako výrobky české kvality. K případům došlo v Praze a Českých Budějovicích.

Obchodníci zpřísní kontrolu značení data spotřeby

Praha - Obchodní řetězce zpřísní kontrolu značení data spotřeby u potravin, které nabízejí na pultech svých prodejen. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž od minulého týdne při běžných kontrolách našla v některých prodejnách společností Kaufland, Billa, Tesco či Ahold sýry a masné výrobky s nesprávným datem spotřeby, přičemž některé potraviny byly i prošlé.

Inspekce našla další prošlé potraviny

Brno - Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli při běžných kontrolách na několika prodejnách různých řetězců další výrobky s nesprávně označeným datem spotřeby. Některé byly i prošlé.

V blanenském Kauflandu měnili u sýrů datum spotřeby

Blansko – Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) našli v prodejně Kaufland v Blansku sýry s pozměněným datem spotřeby. Prodejce tím prodlužoval trvanlivost výrobku. Inspektoři kvůli klamavému označení zakázali prodej pětadvaceti kilogramů sýrů.

Penny Market prodává zahraniční výrobky jako české

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách zjistila, že společnost Penny Market stále prodává pod označením Česká kvalita výrobky zahraničního původu. Na problém přitom kontroloři upozornili už koncem minulého týdne a nařídili výrobky přeznačit, informoval mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Inspekce objevila v prodejně Ahold prošlé zboží

Brno /AKTUALIZOVÁNO/ - Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce našli v prodejně společnosti Ahold v Blansku debrecínskou pečeni s přelepeným datem spotřeby. V krátké době je to už druhý případ, na prodejně stejného řetězce v Praze našla SZPI prošlý plesnivý sýr.

První sýry ze Švábenic chce mlékař v květnu

Švábenice – Přípravy na znovuotevření švábenické sýrárny jsou v plném proudu. Nový mlékař odhaduje, že první sýry začne podnik vyrábět v květnu. Zaměří se hlavně na Maršovský sýr.

Inspekce našla klamavě označené zahraniční potraviny

České Budějovice - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole v prodejně Penny Market v Českých Budějovicích potraviny zahraničního původu klamavě označené "Česká kvalita" s vyobrazením vlajky České republiky.

Stop záchvatům. Na epilepsii funguje dieta

Praha – Někdy pěna u úst 
a ztráta vědomí, jindy tiky a nesmyslná činnost. Epilepsie může mít různou podobu. A u téměř třetiny nemocných navzdory pokrokům v medicíně léky nezabírají. Některým ještě může pomoci odstranění mozkové tkáně, která záchvaty způsobuje. Zbytek má smůlu

Valentýnské dobroty: afrodiziakální čokoláda i chřes

Svatý Valentýn je patronem všech zamilovaných, proto je hezké jeho svátek oslavit. Čeká nás již v úterý. Můžete jít na večeři do restaurace, ale ještě lepší je svému miláčkovi uvařit něco dobrého u sebe doma. Nabízíme inspiraci i náhled do historie svátku.

Pálenka do žluta? Jen malá naděje, že bude dobrá

Olšany /FOTOGALERIE/– V sobotu půl třetí odpoledne je sál v olšanském pohostinství U Pštrosa zcela zaplněný. Vzduch je prosycený alkoholovými výpary a hlavní roli dnes hrají lahve a panáky. Koná se totiž už šestý košt pálenek, který má letos obzvlášť bohatou účast.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

Hanácká sýrárna finišuje, dobroty z ní půjdou i na trhy

Senice na Hané/Náměšť na Hané – Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka z Hané z dokončované výrobny v Náměšti na Hané poputuje na prodejní pulty již příští měsíc. Koncem února chce senické družstvo, které s projektem hanácké mini mlékárny přišlo, spustit testovací provoz výrobny.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

Masopust voněl zabíjačkou

Praha /FOTOGALERIE/ - Karlínský masopust načal v sobotu sérii podobných akcí chystaných v metropoli na únor.

Róza Llupi má netradiční recepty ze své rodné země

Nymburk -Popovídali jsme si s Rózou Llupi, Albánkou, která žije v Nymburce dvacet let, o netradičních jídlech, která se vaří v její rodné zemi. Podle paní Rózy jsou nejlepším kořením bylinky, které rostou volně v přírodě

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

Sýraři se školili ve Hvozdě. PODÍVEJTE SE

Hvozd – Základní škola ve Hvozdě nezůstala opuštěná ani o víkendu. Sjelo se sem v sobotu na pětadvacet lidí z celé Moravy, Slezska i východních Čech. Přivedl je sem zájem dozvědět se něco o výrobě sýrů.

Na trzích byl zájem o jitrnice i tlačenku

Bystřice nad Pernštejnem – Sobotní trhy na bystřickém Masarykově náměstí kromě tradičního sortimentu řemeslného zboží a potravinářských produktů nabídly také domácí zabijačkové speciality.

Značka Moravská brána vybírala logo

Hranice – Pevných obrysů už nabývají parametry pro udělování značky kvality místních výrobků Moravská brána – regionální produkt. Na semináři v Hranicích nad nimi minulý týden diskutovali lektoři a zájemci z řad výrobců, starostů obcí a veřejnosti. Největší zájem byl o budoucí podobu loga značky.

Bleší trh spojí se zabijačkou

Mikulov – Již třetí bleší trh se uskuteční dnes od devíti hodin ráno v Domě u Bylinkáře a na Náměstí v Mikulově. Potrvá do čtyř hodin odpoledne.

Myši se studentce pustily do dortu

Tábor – Spousta dobrot atypických vzhledů, krásně nastrojené narozeninové, námořnické, valentýnské i helloweenské tabule. To vše mohli včera obdivovat návštěvníci dne otevřených dveří na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře. Do některých jedlých exponátů se však daly myši. Samozřejmě, jen naoko.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Značka Moravská brána láká, zájem má už na 20 výrobců

Hranicko – Přírodní sýry z Oseka nad Bečvou, zlatavý mok ze soukromého lipnického pivovaru, mléčné výrobky z hustopečské rodinné farmy či chleba z hranické pekárny. To všechno jsou produkty, které mají zájem ucházet se o regionální značku kvality Moravská brána.