Špenátové pokušení
recept zaslala Bohumila Sedláková, Milílkov
recept zaslala Bohumila Sedláková, Milílkov
Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.
recept zaslala Alena Paulusová, Chrudim
recept zaslala Anna Kotková, Rýnoltice
Netín - Na farmě Němcových byla otevřena nová mlékárna. Na jogurty, tvaroh a sýry se v ní zatím denně zpracovává 500 až 800 litrů mléka, její kapacita je ale podstatně vyšší.
Olomouc /ANKETA/ – Tašky plné kedlubnů, brambor, jablek, čerstvého masa, domácích sýrů, mléka i pečiva si budou moci opět odnášet lidé z olomouckých farmářských trhů. I letos totiž centrum města oživí stánky plné dobrot a hlahol zákazníků. Letos odstartují v sobotu 7. dubna a Olomoučané za zbožím budou muset vyrazit na Horní náměstí. Kromě místa se změní také dny, kdy se budou farmářské trhy konat.
Krnov - Co se najde ve vrácených knihách? Peníze, dopisy, ale i uzený sýr nebo párky. Jednou to byla celá výplata!
recept zaslala Jaroslava Oumarová, Pelhřimov
recept zaslala Pavlína Skálová, Nový Bor
recept zaslala Petra Bartíková, Nahošovice
recept zaslala Alena Neugebauerová, Jeseník
recept zaslala Petra Čižková, Bruntál
Plzeň - Kvalitní regionální potraviny od místních farmářů nově nakoupíte i v centru města Plzeň. V březnu tam otevřou hned dvě nové farmářské prodejny. Jako první zákazníky 12. března přivítá obchod Dobrý farmář ve Veleslavínově ulici.
Poděvousy /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Čtyřiačtyřicetiletá švýcarská malířka Doris Windlin žije už od roku 1996 v malé vísce Poděvousy nedaleko Staňkova. V následujícím rozhovoru si s námi povídala o své tvorbě, oblíbených námětech a aktivitách v Poděvousích.
Tvrdonice /VINAŘI POD LUPOU/ - Tvrdonický vinař František Uher moc dobře ví, že dobré víno se dá udělat jen z dobrých hroznů. Pokazit se dá jenom ve sklepě.
Děčínsko – Restaurace Bacardi v centru Podmokel nabízí skutečný zážitek z moderní gastronomie.
Poděvousy - Čtyřiačtyřicetiletá švýcarská malířka Doris Windlin žije už od roku 1996 v malé vísce Poděvousy nedaleko Staňkova. V následujícím rozhovoru si s námi povídala o své tvorbě, oblíbených námětech a aktivitách v Poděvousích.
Praha/Brno - Vzorky soli a potravin odebrané v Česku kvůli aféře s používáním technické soli v polském potravinářství byly v pořádku. Uvedla to dnes Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kontroly budou prý pokračovat.
Brno - Sníst, co nejrychleji patnáct rybích prstů. To byl dnes úkol pro soutěžící na veletrhu Rybářství na brněnském výstavišti. V soutěži jedlíků se utkali tři muži a jedna žena. Pokrm museli jíst plastovým příborem a mohli si ho ochutit kečupem nebo tatarkou.
Ústí nad Labem - Návštěvníci nešetří chválou. Šéfkuchař Martin Ječmen musí přidělávat další porce.
KOMERČNÍ PREZENTACE-Čas běží všem stejně, nic nelze usmlouvat. Ale oproti kalendářnímu věku užíváme i termín věk biologický. A tady má šanci každý. Pohybem a vhodnou stravou, tedy takovou, která je sestavena z čerstvých a kvalitních surovin, vyvážená nutričně i kaloricky, dokážeme zpomalit „chátrání“ vlastní tělesné schránky, posílíme obranyschopnost organismu, prostě budeme vypadat a cítit se lépe než nám „diktuje“ kalendář.
Ostrava - Sýry, salámy, masové konzervy, máslo, sladkosti a teď i vajíčka. Potraviny jsou čím dál dražší. Pro mnohé rodiny je situace tak neúnosná, že je dohání až ke krádežím. Jídlo mizí z pultů ostravských prodejen s potravinami stále častěji.
Pelhřimov - Rušno bylo ve čtvrtek dopoledne ve cvičné kuchyňce pelhřimovské základní školy Na Pražské.
Ostrava - Sýry, salámy, masové konzervy, máslo, sladkosti a teď i vajíčka. Potraviny jsou čím dál dražší. Pro mnohé rodiny je situace tak neúnosná, že je dohání až ke krádežím. Jídlo mizí z pultů ostravských prodejen s potravinami stále častěji.
Plzeň – Kvalitní regionální potraviny od místních farmářů nově nakoupíte i v centru města. Během března zde otevřou hned dvě nové farmářské prodejny.
Praha – Současná kauza znovu pootevřela Pandořinu skříňku zvanou polské potraviny. Jejich dovoz do České republiky se za posledních dvanáct let skoro zčtyřnásobil.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejnách po celé republice velké množství špatně označených nebo prošlých potravin. Inspekce pokračuje v intenzivních kontrolách z počátku roku a prodejcům uděluje pokuty ve správním řízení.
Recept zaslala Jitka Kubátová, Plzeň
recept zaslala Miroslav Apoštol, Jeseník
Prachatice – Závod společnosti Madeta ve městě končí.
recept zaslala Radomíra Hailová, ÚStí nad Labem
recept zaslala Iveta Píbilová, Brno
recept zaslala Lenka Lenyna Rupprechtová, Sázava
recept zaslala Jana Prantlová, Domažlice
recept zaslala Slávka Juročková, Liberec
Zlínský kraj - Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.
Zlínský kraj - Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.
recept zaslala Kateřina Gajová, Brno
recept zaslala Marie Černá, Choustník
Praha - Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta. Nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Zlevnily brambory, a to o zhruba dvě pětiny.
Recept zaslala Lenka Hájová, Postoloprty
Teplicko Severočeské farmářské trhy měly v loňském roce premiéru a protože o ně byl velký zájem, budou pokračovat i letos. Startují už v polovině března.
Karviná - Popeleční středu a začátek Velikonoc od sebe dělí čtyřicetidenní období půstu. Dle tradic se v této době lidé zříkají potravy, konají dobré skutky a připravují se na největší křesťanské svátky roku.
Karviná - Popeleční středu a začátek Velikonoc od sebe dělí čtyřicetidenní období půstu. Dle tradic se v této době lidé zříkají potravy, konají dobré skutky a připravují se na největší křesťanské svátky roku.
Zlínský kraj – Rohlíky, salámy, sýry, ale i paštiky nebo masové konzervy. To jsou potraviny, které jsou v poslední době v kurzu mezi zloději. Jídlo totiž stále častěji kradou už ne proto, aby jej třeba dál prodali, ale především kvůli tomu, aby utišili vlastní hlad.
Brno /TEST RESTAURACÍ/- Menu restaurace U Richarda hosta ničím nezaujme. Spíše než na jídle si tam lidé můžou pochutnat na pivu ze soukromého pivovaru.
Chrudim - A opět je tu sloupek výtvarníka Ivana Baboráka. Dnes nejen o teplotních rekordech.
Ostrava - Zajít si na zákusek nebo kávu a posedět si v cukrárně? V sobotu odpoledne a v neděli je to v centru Ostravy skoro nemožné. Cukrárny totiž zavírají v sobotu v poledne a o nedělích zavřené zůstávají.
Brno - Požár návěsu kamionu na 198. kilometru dálnice D1 zablokoval v pátek před čtvrtou hodinou odpoledne oba jízdní pruhy ve směru na Prahu. Kolony se vytvořily i směrem na Vyškov.
Brno – Požár návěsu kamionu na 198. kilometru dálnice D1 zablokoval v pátek před čtvrtou hodinou odpoledne na několik hodin oba jízdní pruhy ve směru na Prahu. Ani po odklizení silnice nemohli policisté cestu uvolnit.