Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Dietní jídlo? Už i ve fast foodu

  Praha - Trend zdravého stravování zasáhl v Česku i řetězce s rychlým občerstvením. Pod tlakem veřejnosti nabízejí zdravé varianty svých produktů, když v salátu nahradí smažené kuře tvrdým sýrem, nebo plněná houska je bez majonézy. Kalorické a výživové hodnoty mají hosté v přehledných tabulkách. Mohou jen tak posedět u kávy nebo třeba pracovat na počítači, v řetězcích je připojení na wifi síť.

V Dačicích volili krále utopenců

Dačice - Jako v úle to v sobotu večer hučelo v dačické hospodě Pod Betonem. Konal se zde totiž již čtvrtý ročník gurmánské soutěže Dačická utopenciáda, kterou pořádá Volné sdružení sochařů a motorkářů při hospodě Pod Betonem.

Farmářské trhy začaly. Frgálům babičky Anežky se nedalo odolat

Teplice, Osek Vůně klobásek z domácí udírny se mísila se sladkými vůněmi koláčů, červená jablíčka jako právě utržená ze stromu a vedle nich pytle brambor a cibule. A to jsme v pátek odpoledne na první letošní Farmářský trh u Olympie v Teplicích teprve vcházeli.

Do Budějovic se výroba z mléka nevrátí. Zatím

Jaroměřice nad Rokytnou – Pomazánkové máslo i tvaroh z Jaroměřické mlékárny jsou mezi českými spotřebiteli pojem, patří do nejvyšší kvality. Jak se daří firmě, o níž se ještě na podzim roku 2010 spekulovalo, že možná zanikne? Zdá se, že noví čeští majitelé za sedmnáct měsíců od převzetí provozu dokázali situaci stabilizovat co do počtu zaměstnanců i v oblasti dodavatelských vztahů se zemědělci a obchodníky. Denně tu zpracují okolo 118 tisíc litrů mléka. 

Prčický farmářský trh bude posledního března

Sedlec – Prčice – Komu už byla zima dlouhá a chyběly mu trhy s domácími dobrotami, může si poslední březnový den udělat výlet do Sedlce – Prčice. Od 9 do 14 hodin bude na náměstí Prčický farmářský trh na jarní a velikonoční téma.

Tisíc litrů je pro mlékárnu málo, chovatelé hledají další řešení

Velká Buková –   Vedle nízké výkupní ceny za mléko se menší chovatelé dojného skotu potýkají s dalším problémem. Tím je objem mléka, který denně stádo nadojí. Pro mlékárnu je to málo a nechce pro mléko, byť jen několik kilometrů, zajíždět.Právě tenhle problém řešili Václav Matějovský z Velké Bukové a Jitka Vydrová z Nezabudic. Václav Matějovský chová sedmdesát pět krav plemene Českého strakatého skotu ve volném ustájení. Na to navazuje dojírna. Denně dodává do mlékárny Kralovice tisíc litrů mléka. Je členem Mlékařského družstva Kralovice.

Rýžový nákyp pro 600 lidí se prostě nedá

Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.

Rudici ovládne Josefovské koštování a výstava fotografií i obrazů

Rudice – Na víně si pochutnají v sobotu odpoledne lidé z Rudice. Tamní kulturní dům ovládne už pátý ročník mezinárodního Josefského koštování. K bílému i červenému si mnozí dají chléb, nivu a další pochoutky. Akci zpestří také výstava fotografií a obrazů. Rudičtí se při akci setkají s lidmi ze svých partnerských měst v Rakousku.

Vybírali jste nejlepší jarní recept

V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření. 

Nejíst maso nemusí být nuda, ujet jde i na rýži

Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.

Farmářské trhy: letos budou na Horním náměstí, i v sobotu

Olomouc /ANKETA/ – Tašky plné kedlubnů, brambor, jablek, čerstvého masa, domácích sýrů, mléka i pečiva si budou moci opět odnášet lidé z olomouckých farmářských trhů. I letos totiž centrum města oživí stánky plné dobrot a hlahol zákazníků. Letos odstartují v sobotu 7. dubna a Olomoučané za zbožím budou muset vyrazit na Horní náměstí. Kromě místa se změní také dny, kdy se budou farmářské trhy konat.

Potraviny od farmářů už brzy nakoupíte i v centru Plzně

Plzeň - Kvalitní regionální potraviny od místních farmářů nově nakoupíte i v centru města Plzeň. V březnu tam otevřou hned dvě nové farmářské prodejny. Jako první zákazníky 12. března přivítá obchod Dobrý farmář ve Veleslavínově ulici. 

Vzorky z polských potravin a soli jsou v pořádku

Praha/Brno - Vzorky soli a potravin odebrané v Česku kvůli aféře s používáním technické soli v polském potravinářství byly v pořádku. Uvedla to dnes Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kontroly budou prý pokračovat.