OBRAZEM: Nadějní psavci představili svou tvorbu na autorském čtení
Znojmo - Budoucí spisovatelé či básníci se včera dočkali ocenění na půdě znojemské městské knihovny.
Znojmo - Budoucí spisovatelé či básníci se včera dočkali ocenění na půdě znojemské městské knihovny.
Svitavy – Zeleninu, květiny, ale i uzeniny, sýry i jiné zboží začnou za pár týdnů nabízet prodejci na trzích na náměstí. Stánky zřejmě do budoucna z historického centra Svitav zmizí. Radní by rádi zřídili městskou tržnici.
Tábor - Táborský festival vína, nejdelší festival vína a gastronomie v ČR a největší přehlídka českých a moravských vín na jihu Čech, se přehoupl do své druhé poloviny. Ta první byla nabitá akcemi vinařskými, gastronomickými i kulturními.
Tábor - Benefiční představení Jaroslava Duška přineslo hospicu Jordán 137 tisíc.
Tachov - „Od osmi už tu stála pěkná řádka lidí, i když jsme začátek avizovali na devátou,“ byla spokojená s návštěvností Olga Turnerová, jedna z organizátorek letošních prvních Farmářských trhů v Tachově, na tržišti v areálu bývalého podniku Rubena.
Podbřezí - Na čtvrtém ročníku Skaleckého štamprlete hodnotili degustátoři osmadvacet soutěžních vzorků, většinou slivovic
Holešov - Jarní den řemesel se v sobotu 24. března konal na 3. Základní škole v Holešově. Žáci a učitelé pozvali na její nádvoří regionální výrobce a řemeslníky, aby lidem představili svou živnost.
Tachov – „Od osmi už tu stála pěkná řádka lidí, i když jsme začátek avizovali na devátou,“ byla spokojená s návštěvností jedna z organizátorek letošních prvních Farmářských trhů v Tachově Olga Turnerová.
Rudolfov – Přespolního vítěze má víkendová soutěž o nejlepší pálenku z produkce rudolfovské zpracovny ovoce. Laická porota vybrala z deseti vzorků jako vítězný destilát slivovici Antonína Silného z Lišova.
Velké Bílovice /VINAŘI POD LUPOU/ - Velkobílovický vinař Jan Knápek vede společnost, jenž je na trhu teprve od roku 2009. Sil má zatím dost, přesto hledí do budoucnosti.
Žďársko - Farmářské trhy nabývají u lidí na oblibě. Proto i letos budou města v okrese pokračovat s jejich pořádáním nebo podporou.
Tvarožná Lhota – Salaš Travičná u Tvarožné Lhoty čeká proměna. Po nových zvířatech i službách se možná už příští rok dočká i přívodu vody.
Region - Je moravská kuchyně lepší než ta česká? Vy, čtenáři Deníku, věčný spor rozhodnete. Souboj regionů o nejlepší recept totiž vrcholí. Moravské barvy bude hájit Alena Neugebauerová s receptem na kopřivové karbanátky.
Jižní Čechy - Před týdnem jsme se sešli se čtenářkami Deníku, jež se rozhodly stravovat podle knižní novinky Domácí krabičková dieta.
Tvarožná Lhota – Salaš Travičná u Tvarožné Lhoty čeká proměna. Po nových zvířatech i službách se možná už příští rok dočká i přívodu vody.
Újezd – Obrovským koníčkem Jany Prantlové z Újezda je vaření a pečení podle jednoduchých receptů.
Salaš - Chuť a vůni dvou set padesáti vzorků slivovic ze švestek a durancií, 171 vzorků pálenek z rozličného ovoce a čtyřiadvacet likérů soudilo v pátek večer v hospodě Na Dolině v Salaši šedesát degustátorů.
Žďársko - Farmářské trhy nabývají u lidí na oblibě. Proto i letos budou města v okrese pokračovat s jejich pořádáním nebo podporou.
Most – Už od brány voní čerstvé klobásky, sliny se sbíhají nad domácími sýry. Těšíte se? V sobotu 31. března se v Mostě v areálu hipodromu konají od osmi hodin do poledne první z letošních devíti Severočeských farmářských trhů.
Českolipsko /ANKETA/ - Novou sezonu farmářských trhů v České Lípě zahájí tento týden vepřové hody. Do Nového Boru dorazí farmáři se svými produkty na začátku dubna.
Rakovnicko – Vedle nízké výkupní ceny za mléko se menší chovatelé dojného skotu potýkají s dalším problémem. Tím je objem mléka, který denně stádo nadojí. Pro mlékárnu je to málo a nechce pro mléko, byť jen několik kilometrů, zajíždět.
Praha - Trend zdravého stravování zasáhl v Česku i řetězce s rychlým občerstvením. Pod tlakem veřejnosti nabízejí zdravé varianty svých produktů, když v salátu nahradí smažené kuře tvrdým sýrem, nebo plněná houska je bez majonézy. Kalorické a výživové hodnoty mají hosté v přehledných tabulkách. Mohou jen tak posedět u kávy nebo třeba pracovat na počítači, v řetězcích je připojení na wifi síť.
Dačice - Jako v úle to v sobotu večer hučelo v dačické hospodě Pod Betonem. Konal se zde totiž již čtvrtý ročník gurmánské soutěže Dačická utopenciáda, kterou pořádá Volné sdružení sochařů a motorkářů při hospodě Pod Betonem.
Teplice, Osek Vůně klobásek z domácí udírny se mísila se sladkými vůněmi koláčů, červená jablíčka jako právě utržená ze stromu a vedle nich pytle brambor a cibule. A to jsme v pátek odpoledne na první letošní Farmářský trh u Olympie v Teplicích teprve vcházeli.
Jaroměřice nad Rokytnou – Pomazánkové máslo i tvaroh z Jaroměřické mlékárny jsou mezi českými spotřebiteli pojem, patří do nejvyšší kvality. Jak se daří firmě, o níž se ještě na podzim roku 2010 spekulovalo, že možná zanikne? Zdá se, že noví čeští majitelé za sedmnáct měsíců od převzetí provozu dokázali situaci stabilizovat co do počtu zaměstnanců i v oblasti dodavatelských vztahů se zemědělci a obchodníky. Denně tu zpracují okolo 118 tisíc litrů mléka.
Sedlec – Prčice – Komu už byla zima dlouhá a chyběly mu trhy s domácími dobrotami, může si poslední březnový den udělat výlet do Sedlce – Prčice. Od 9 do 14 hodin bude na náměstí Prčický farmářský trh na jarní a velikonoční téma.
Slaný – Sluníčko a příjemné jarní počasí provázely v sobotu na slánském Masarykově náměstí letošní, v pořadí už třetí trhy. Jejich název zněl Josefínské.
Pavlov - Skloubit jídlo a víno. To je hlavní smysl akce Slow Food Family Dinner. Konala se v sobotu večer v pavlovském hotelu Pavlov. „Akce je opakem rychlých občerstvení, takzvaných fast foodů,“ uvedl Zdeněk Janeček z hotelu Pavlov.
Seifhennersdorf - Hurá, je tu konečně krásné jarní počasí, a proto dnešní pozvánka na výlet bude vskutku slavnostní. Zavítáme k sousedům do Saska do Seifhennersdorfu.
Velká Buková – Vedle nízké výkupní ceny za mléko se menší chovatelé dojného skotu potýkají s dalším problémem. Tím je objem mléka, který denně stádo nadojí. Pro mlékárnu je to málo a nechce pro mléko, byť jen několik kilometrů, zajíždět.Právě tenhle problém řešili Václav Matějovský z Velké Bukové a Jitka Vydrová z Nezabudic. Václav Matějovský chová sedmdesát pět krav plemene Českého strakatého skotu ve volném ustájení. Na to navazuje dojírna. Denně dodává do mlékárny Kralovice tisíc litrů mléka. Je členem Mlékařského družstva Kralovice.
Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.
Rudice – Na víně si pochutnají v sobotu odpoledne lidé z Rudice. Tamní kulturní dům ovládne už pátý ročník mezinárodního Josefského koštování. K bílému i červenému si mnozí dají chléb, nivu a další pochoutky. Akci zpestří také výstava fotografií a obrazů. Rudičtí se při akci setkají s lidmi ze svých partnerských měst v Rakousku.
Ústí nad Labem - Čtenářka: Recept jsem si přivezla z dovolené, ze slovenských Nízkých Tater.
recept zaslala Blažena Krejčí, Plzeň
V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření.
recept zaslala Eva Jančurová, Samčanka
recept zaslala Věra Dunajová, Ostrava
recept zaslala Marie Kratochvílová, Jihlava
recept zaslala Zdeňka Kovářová, Zlín
recept zaslal Roman Šonka, Plzeň
recept zaslala Zdeňka Kovářová, Zlín-Kostelec
recept zaslala Dana Brokešová, Vlčkovice v Podkrkonoší
recept zaslala Renata Fischerová, Habartov
recept zaslala Miluše Andrlová, Choceň
recept zaslala Alena Hladíková, Děčín
recept zaslala Adéla Brukešová, Dvůr Králové
recept zaslala Adéla Brokešová, Dvůr Králové
recept zaslala Taťána Vobořilová, Praha
recept zaslala Františka Svobodová, Chaloupky
recept zaslala Vendula Palátová, Voznice