Region - Je moravská kuchyně lepší než ta česká? Vy, čtenáři Deníku, věčný spor rozhodnete. Souboj regionů o nejlepší recept totiž vrcholí. Moravské barvy bude hájit Alena Neugebauerová s receptem na kopřivové karbanátky.
Salaš - Chuť a vůni dvou set padesáti vzorků slivovic ze švestek a durancií, 171 vzorků pálenek z rozličného ovoce a čtyřiadvacet likérů soudilo v pátek večer v hospodě Na Dolině v Salaši šedesát degustátorů.
Most – Už od brány voní čerstvé klobásky, sliny se sbíhají nad domácími sýry. Těšíte se? V sobotu 31. března se v Mostě v areálu hipodromu konají od osmi hodin do poledne první z letošních devíti Severočeských farmářských trhů.
Českolipsko /ANKETA/ - Novou sezonu farmářských trhů v České Lípě zahájí tento týden vepřové hody. Do Nového Boru dorazí farmáři se svými produkty na začátku dubna.
Rakovnicko – Vedle nízké výkupní ceny za mléko se menší chovatelé dojného skotu potýkají s dalším problémem. Tím je objem mléka, který denně stádo nadojí. Pro mlékárnu je to málo a nechce pro mléko, byť jen několik kilometrů, zajíždět.
Praha - Trend zdravého stravování zasáhl v Česku i řetězce s rychlým občerstvením. Pod tlakem veřejnosti nabízejí zdravé varianty svých produktů, když v salátu nahradí smažené kuře tvrdým sýrem, nebo plněná houska je bez majonézy. Kalorické a výživové hodnoty mají hosté v přehledných tabulkách. Mohou jen tak posedět u kávy nebo třeba pracovat na počítači, v řetězcích je připojení na wifi síť.
Dačice - Jako v úle to v sobotu večer hučelo v dačické hospodě Pod Betonem. Konal se zde totiž již čtvrtý ročník gurmánské soutěže Dačická utopenciáda, kterou pořádá Volné sdružení sochařů a motorkářů při hospodě Pod Betonem.
Teplice, Osek Vůně klobásek z domácí udírny se mísila se sladkými vůněmi koláčů, červená jablíčka jako právě utržená ze stromu a vedle nich pytle brambor a cibule. A to jsme v pátek odpoledne na první letošní Farmářský trh u Olympie v Teplicích teprve vcházeli.
Jaroměřice nad Rokytnou – Pomazánkové máslo i tvaroh z Jaroměřické mlékárny jsou mezi českými spotřebiteli pojem, patří do nejvyšší kvality. Jak se daří firmě, o níž se ještě na podzim roku 2010 spekulovalo, že možná zanikne? Zdá se, že noví čeští majitelé za sedmnáct měsíců od převzetí provozu dokázali situaci stabilizovat co do počtu zaměstnanců i v oblasti dodavatelských vztahů se zemědělci a obchodníky. Denně tu zpracují okolo 118 tisíc litrů mléka.
Sedlec – Prčice – Komu už byla zima dlouhá a chyběly mu trhy s domácími dobrotami, může si poslední březnový den udělat výlet do Sedlce – Prčice. Od 9 do 14 hodin bude na náměstí Prčický farmářský trh na jarní a velikonoční téma.
Slaný – Sluníčko a příjemné jarní počasí provázely v sobotu na slánském Masarykově náměstí letošní, v pořadí už třetí trhy. Jejich název zněl Josefínské.
Pavlov - Skloubit jídlo a víno. To je hlavní smysl akce Slow Food Family Dinner. Konala se v sobotu večer v pavlovském hotelu Pavlov. „Akce je opakem rychlých občerstvení, takzvaných fast foodů,“ uvedl Zdeněk Janeček z hotelu Pavlov.
Seifhennersdorf - Hurá, je tu konečně krásné jarní počasí, a proto dnešní pozvánka na výlet bude vskutku slavnostní. Zavítáme k sousedům do Saska do Seifhennersdorfu.
Velká Buková – Vedle nízké výkupní ceny za mléko se menší chovatelé dojného skotu potýkají s dalším problémem. Tím je objem mléka, který denně stádo nadojí. Pro mlékárnu je to málo a nechce pro mléko, byť jen několik kilometrů, zajíždět.Právě tenhle problém řešili Václav Matějovský z Velké Bukové a Jitka Vydrová z Nezabudic. Václav Matějovský chová sedmdesát pět krav plemene Českého strakatého skotu ve volném ustájení. Na to navazuje dojírna. Denně dodává do mlékárny Kralovice tisíc litrů mléka. Je členem Mlékařského družstva Kralovice.
Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.
Rudice – Na víně si pochutnají v sobotu odpoledne lidé z Rudice. Tamní kulturní dům ovládne už pátý ročník mezinárodního Josefského koštování. K bílému i červenému si mnozí dají chléb, nivu a další pochoutky. Akci zpestří také výstava fotografií a obrazů. Rudičtí se při akci setkají s lidmi ze svých partnerských měst v Rakousku.
V minulých dnech jste se rozhodovali mezi devíti recepty, které jako nejlepší z vámi zaslaných vybral Radek Jakubec, odborný lektor školy vaření Chefparade. Který z receptů měl u vás nakonec největší úspěch, to se dozvíte 5. dubna v příloze regionálního Deníku nazvané Deník plný vaření.
Bezmasá kuchyně je v západní gastronomii na vzestupu, za což z části jistě můžou ideové námitky, které lze vznést proti konzumaci masa. K tomu, abychom si mohli vychutnat klenoty vegetariánské kuchyně, však rozhodně nemusíme být vegetariány z přesvědčení.
Netín - Na farmě Němcových byla otevřena nová mlékárna. Na jogurty, tvaroh a sýry se v ní zatím denně zpracovává 500 až 800 litrů mléka, její kapacita je ale podstatně vyšší.
Olomouc /ANKETA/ – Tašky plné kedlubnů, brambor, jablek, čerstvého masa, domácích sýrů, mléka i pečiva si budou moci opět odnášet lidé z olomouckých farmářských trhů. I letos totiž centrum města oživí stánky plné dobrot a hlahol zákazníků. Letos odstartují v sobotu 7. dubna a Olomoučané za zbožím budou muset vyrazit na Horní náměstí. Kromě místa se změní také dny, kdy se budou farmářské trhy konat.