Kreativ

ŠTÍTEK: sýr

Pálenka do žluta? Jen malá naděje, že bude dobrá

Olšany /FOTOGALERIE/– V sobotu půl třetí odpoledne je sál v olšanském pohostinství U Pštrosa zcela zaplněný. Vzduch je prosycený alkoholovými výpary a hlavní roli dnes hrají lahve a panáky. Koná se totiž už šestý košt pálenek, který má letos obzvlášť bohatou účast.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

Hanácká sýrárna finišuje, dobroty z ní půjdou i na trhy

Senice na Hané/Náměšť na Hané – Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka z Hané z dokončované výrobny v Náměšti na Hané poputuje na prodejní pulty již příští měsíc. Koncem února chce senické družstvo, které s projektem hanácké mini mlékárny přišlo, spustit testovací provoz výrobny.

O potraviny ze dvora je mezi lidmi zájem, tvrdí farmáři

Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.

Masopust voněl zabíjačkou

Praha /FOTOGALERIE/ - Karlínský masopust načal v sobotu sérii podobných akcí chystaných v metropoli na únor.

Róza Llupi má netradiční recepty ze své rodné země

Nymburk -Popovídali jsme si s Rózou Llupi, Albánkou, která žije v Nymburce dvacet let, o netradičních jídlech, která se vaří v její rodné zemi. Podle paní Rózy jsou nejlepším kořením bylinky, které rostou volně v přírodě

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

Sýraři se školili ve Hvozdě. PODÍVEJTE SE

Hvozd – Základní škola ve Hvozdě nezůstala opuštěná ani o víkendu. Sjelo se sem v sobotu na pětadvacet lidí z celé Moravy, Slezska i východních Čech. Přivedl je sem zájem dozvědět se něco o výrobě sýrů.

Na trzích byl zájem o jitrnice i tlačenku

Bystřice nad Pernštejnem – Sobotní trhy na bystřickém Masarykově náměstí kromě tradičního sortimentu řemeslného zboží a potravinářských produktů nabídly také domácí zabijačkové speciality.

Značka Moravská brána vybírala logo

Hranice – Pevných obrysů už nabývají parametry pro udělování značky kvality místních výrobků Moravská brána – regionální produkt. Na semináři v Hranicích nad nimi minulý týden diskutovali lektoři a zájemci z řad výrobců, starostů obcí a veřejnosti. Největší zájem byl o budoucí podobu loga značky.

Bleší trh spojí se zabijačkou

Mikulov – Již třetí bleší trh se uskuteční dnes od devíti hodin ráno v Domě u Bylinkáře a na Náměstí v Mikulově. Potrvá do čtyř hodin odpoledne.

Myši se studentce pustily do dortu

Tábor – Spousta dobrot atypických vzhledů, krásně nastrojené narozeninové, námořnické, valentýnské i helloweenské tabule. To vše mohli včera obdivovat návštěvníci dne otevřených dveří na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře. Do některých jedlých exponátů se však daly myši. Samozřejmě, jen naoko.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Francouzská palačinka? Z domácího těsta

Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.

Značka Moravská brána láká, zájem má už na 20 výrobců

Hranicko – Přírodní sýry z Oseka nad Bečvou, zlatavý mok ze soukromého lipnického pivovaru, mléčné výrobky z hustopečské rodinné farmy či chleba z hranické pekárny. To všechno jsou produkty, které mají zájem ucházet se o regionální značku kvality Moravská brána.

Zdraví na okenním parapetu

Bylinky mají na naše tělo blahodárné účinky. V kuchyni poslouží nejen jako ochucovadlo, ale pomáhají také zlepšit trávení.

Zima? Hub ale roste hodně

Svitavsko – Melancholicky vzpomínáte na podzimní vycházky lesem s košíky plnými hub? A houby v octě vás neuspokojují?

Škola vaření: Jak připravit nakládaný sýr

Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

V předvánočním období přibylo krádeží v obchodech

Washington – Za čtyři týdny před Vánocemi bylo z obchodů po celém světě ukradeno zboží za 1,84 miliardy dolarů (36,5 miliardy korun). To představuje šestiprocentní zvýšení proti loňskému roku, uvedla ve své zprávě americká organizace Centre for Retail Research (CRR), která zjišťovala dopady kriminality v obchodech ve 43 zemích světa.

Farmářské trhy se mění na vánoční

Česká Lípa - Na tradičních farmářských trzích, které se budou konat ve čtvrtek a v pátek na Škroupově náměstí v České Lípě, bude k dostání i typické vánoční zboží.

Pavla Poznarová sní o finále

Zlín – Pro vítězství a postup si dnes jede do Ostravy tahounka zlínských házenkářek Pavla Poznarová. Její tým v boji o finále Českého poháru vyzve od 18 hodin Porubu, která ale v rozehraném ročníku doma ještě nezaváhala.

Časopis varuje před roztoči v sušeném ovoci

Praha/Brno – Tým odborníků ústavu koupil 180 balíčků různých druhů sušeného ovoce. Po laboratorním prozkoumání bylo ve 13 procentech případů zjištěno zamoření mlékohubem.

Jak jsme se viděli naposled

Komentář - Srpen 2011 byl a horko bylo a Dáša Havlová volala, že pan prezident je ze všeho toho stonání zkřehlý a tichounký a já nesměle pozval se k nim domů, že bychom s Petrem Oslzlým přijeli, stiskli panu prezidentovi ruku a Dáša chvíli váhala a pak řekla dobrá, budete vítaní a pak jsme jeli Čebusem a letní den byl a včely bzučely, za rodinným domem seděl pan prezident v dekách zabalený jak nějaký vzácný porcelán a sestry tam byly a kněz tam stál a na stole voněly sýry a víno se blýskalo a ovoce tetelilo se a Václav křehoučký byl jak chlapeček a mně to vehnalo slzy do očí a Dáša řekla deset minut že máme- víc ani minutu- a tak jsme seděli a snažili se nemlčet a Petr Oslzlý se rozjařil a vypočítával, kdo všechno pana Václava pozdravuje a osm minut bylo pryč a já měl jenom dvě minuty na to, abych vyprávěl o tom, co Provázek zas chystá, že totiž příští léto v Avignonu má se konat veliké evropské klanění se Václavovi, ze všech stran sjedou se evropská divadla, budou hrát něco z Havlova díla.

Novinář Michnik: Havel byl hlas pravdy a svobody

Paříž - Polský novinář a někdejší disident Adam Michnik vzpomíná na Václava Havla jako na svého přítele, který jako první mluvil vlastním hlasem vedeným pravdou a svobodou. V článku otištěném na serveru listu Le Monde si Michnik Havla připomíná v často humorných situacích, v nichž se s ním setkal a stal jeho přítelem.

Zahradníci stvořili v Zábřehu pohádkovou říši fantazie

Sněhobílé ladění má letošní vánoční výstava ve Střední odborné škole sociální péče a služeb v Zábřehu. Budoucí zahradníci a aranžéři stvořili oslnivá aranžmá z větví, vaty a polystyrénu a u většiny z desítek výtvorů byla už ve čtvrtek v poledne cedulka s nápisem: zadáno.

Škola vaření: Jak připravit nakládáný sýr

Střední Morava Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.

Maršovák bude. Mlékárna obnoví výrobu

Švábenice – Milovníci dobrého sýra se můžou začít radovat. Po několikaměsíčních jednáních totiž krachující švábenickou mlékárnu koupila společnost Milki-trans. Podle slov jednoho ze zaměstnanců chce nový majitel zahájit výrobu už v únoru. Kromě jiných produktů by měla firma vyrábět i speciální a ojedinělý plísňový Maršovský sýr.