Olšany /FOTOGALERIE/– V sobotu půl třetí odpoledne je sál v olšanském pohostinství U Pštrosa zcela zaplněný. Vzduch je prosycený alkoholovými výpary a hlavní roli dnes hrají lahve a panáky. Koná se totiž už šestý košt pálenek, který má letos obzvlášť bohatou účast.
Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.
Senice na Hané/Náměšť na Hané – Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka z Hané z dokončované výrobny v Náměšti na Hané poputuje na prodejní pulty již příští měsíc. Koncem února chce senické družstvo, které s projektem hanácké mini mlékárny přišlo, spustit testovací provoz výrobny.
Žďársko - Nejenom mléko a mléčné výrobky, ale také maso i masné produkty nebo zeleninu nabízí farmáři zájemcům k prodeji takzvaně ze dvora. A zájem o tyto potraviny je stále vyšší, tvrdí Žďárským deníkem oslovení sedláci.
Nymburk -Popovídali jsme si s Rózou Llupi, Albánkou, která žije v Nymburce dvacet let, o netradičních jídlech, která se vaří v její rodné zemi. Podle paní Rózy jsou nejlepším kořením bylinky, které rostou volně v přírodě
Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.
Hvozd – Základní škola ve Hvozdě nezůstala opuštěná ani o víkendu. Sjelo se sem v sobotu na pětadvacet lidí z celé Moravy, Slezska i východních Čech. Přivedl je sem zájem dozvědět se něco o výrobě sýrů.
Bystřice nad Pernštejnem – Sobotní trhy na bystřickém Masarykově náměstí kromě tradičního sortimentu řemeslného zboží a potravinářských produktů nabídly také domácí zabijačkové speciality.
Hranice – Pevných obrysů už nabývají parametry pro udělování značky kvality místních výrobků Moravská brána – regionální produkt. Na semináři v Hranicích nad nimi minulý týden diskutovali lektoři a zájemci z řad výrobců, starostů obcí a veřejnosti. Největší zájem byl o budoucí podobu loga značky.
Bulhary /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Aleš Valluch z Bulhar si váží vinařů, kteří neustále postrkují vývoj ve vinařství dál. Nebojí se a dají své víno na mezinárodní výstavu.
Tábor – Spousta dobrot atypických vzhledů, krásně nastrojené narozeninové, námořnické, valentýnské i helloweenské tabule. To vše mohli včera obdivovat návštěvníci dne otevřených dveří na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře. Do některých jedlých exponátů se však daly myši. Samozřejmě, jen naoko.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.
Dřevěné hráběčky, rozpálená plotna a vlastní originální receptura. A pak už jen zvolit druh: sýrová, čokoládová, s uzeným lososem a koprem, se špenátem a kozím sýrem nebo třeba jahodová s tvarohem.
Most - U mosteckého divadla se válejí balené chleby, kelímky s jogurty nebo třeba celé koláče sýrů. Kde se tam vzaly? Z blízkého kontejneru v areálu Central Mostu, který patří hypermarketu Albert.
Hranicko – Přírodní sýry z Oseka nad Bečvou, zlatavý mok ze soukromého lipnického pivovaru, mléčné výrobky z hustopečské rodinné farmy či chleba z hranické pekárny. To všechno jsou produkty, které mají zájem ucházet se o regionální značku kvality Moravská brána.
Havlíčkův Brod – Není to ještě tak dávno, co Marika Moravcová prodávala jogurty a sýry. Jejím velkým koníčkem ale byla výroba různých šperků a korálkové bižuterie.
Praha - Je to věčný boj. Začínáme ho většinou dvakrát ročně – s nadcházejícím létem a po Novém roce. Jak to udělat, abychom konečně jednou pro vždy vyhráli?DENISA HAVELDOVÁ
Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.
Ostrava − Jak využívají Ostravané možnost nakoupit si sýry, italské salámy či španělskou šunku v malých obchůdcích, které prodávají delikatesy. Jaký je před Silvestrem zájem o sekty a šampaňské?
Washington – Za čtyři týdny před Vánocemi bylo z obchodů po celém světě ukradeno zboží za 1,84 miliardy dolarů (36,5 miliardy korun). To představuje šestiprocentní zvýšení proti loňskému roku, uvedla ve své zprávě americká organizace Centre for Retail Research (CRR), která zjišťovala dopady kriminality v obchodech ve 43 zemích světa.
Česká Lípa - Na tradičních farmářských trzích, které se budou konat ve čtvrtek a v pátek na Škroupově náměstí v České Lípě, bude k dostání i typické vánoční zboží.
Zlín – Pro vítězství a postup si dnes jede do Ostravy tahounka zlínských házenkářek Pavla Poznarová. Její tým v boji o finále Českého poháru vyzve od 18 hodin Porubu, která ale v rozehraném ročníku doma ještě nezaváhala.
Praha/Brno – Tým odborníků ústavu koupil 180 balíčků různých druhů sušeného ovoce. Po laboratorním prozkoumání bylo ve 13 procentech případů zjištěno zamoření mlékohubem.
Komentář - Srpen 2011 byl a horko bylo a Dáša Havlová volala, že pan prezident je ze všeho toho stonání zkřehlý a tichounký a já nesměle pozval se k nim domů, že bychom s Petrem Oslzlým přijeli, stiskli panu prezidentovi ruku a Dáša chvíli váhala a pak řekla dobrá, budete vítaní a pak jsme jeli Čebusem a letní den byl a včely bzučely, za rodinným domem seděl pan prezident v dekách zabalený jak nějaký vzácný porcelán a sestry tam byly a kněz tam stál a na stole voněly sýry a víno se blýskalo a ovoce tetelilo se a Václav křehoučký byl jak chlapeček a mně to vehnalo slzy do očí a Dáša řekla deset minut že máme- víc ani minutu- a tak jsme seděli a snažili se nemlčet a Petr Oslzlý se rozjařil a vypočítával, kdo všechno pana Václava pozdravuje a osm minut bylo pryč a já měl jenom dvě minuty na to, abych vyprávěl o tom, co Provázek zas chystá, že totiž příští léto v Avignonu má se konat veliké evropské klanění se Václavovi, ze všech stran sjedou se evropská divadla, budou hrát něco z Havlova díla.
Paříž - Polský novinář a někdejší disident Adam Michnik vzpomíná na Václava Havla jako na svého přítele, který jako první mluvil vlastním hlasem vedeným pravdou a svobodou. V článku otištěném na serveru listu Le Monde si Michnik Havla připomíná v často humorných situacích, v nichž se s ním setkal a stal jeho přítelem.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ -Sto sedmdesát druhů jídel nelze uvařit kvalitně. Proto je nekonečný jídelníček největší nešvar jinak příjemného podniku Večeřův dvůr.
Sněhobílé ladění má letošní vánoční výstava ve Střední odborné škole sociální péče a služeb v Zábřehu. Budoucí zahradníci a aranžéři stvořili oslnivá aranžmá z větví, vaty a polystyrénu a u většiny z desítek výtvorů byla už ve čtvrtek v poledne cedulka s nápisem: zadáno.
Střední Morava Hermelín, brie, niva, eidam, parenica, feta nebo romadúr. Bez sýrů si spousta lidí nedovede svůj život představit. Rozmanité tvary, chutě, vůně, konzistence kdo by odolal. Kalorická bomba v podobě smaženého sýru však už není in, teď „letí” nakládané sýry.
Švábenice – Milovníci dobrého sýra se můžou začít radovat. Po několikaměsíčních jednáních totiž krachující švábenickou mlékárnu koupila společnost Milki-trans. Podle slov jednoho ze zaměstnanců chce nový majitel zahájit výrobu už v únoru. Kromě jiných produktů by měla firma vyrábět i speciální a ojedinělý plísňový Maršovský sýr.