
HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!
Ústí nad Labem - Roláda slavila v poledním jídelním lístku úspěch. Pošlete na email recepty.ustecky@denik.cz váš nejoblíbenější domácí recept a vyhrajte poukázku v hodnotě 300 korun na konzumaci.
Ústí nad Labem - Roláda slavila v poledním jídelním lístku úspěch. Pošlete na email recepty.ustecky@denik.cz váš nejoblíbenější domácí recept a vyhrajte poukázku v hodnotě 300 korun na konzumaci.
Rakovník - Pamatuji si dobu, kdy se v každém obchodě nabízelo zboží jen made in czechoslovakia a sehnat něco z venku byl nadlidský úkol. Když přišly ručníky alespoň z Číny, jen se po nich zaprášilo. Bylo to přece něco jiného!
Hradec Králové - Jako každý čtvrtek, i tentokrát Deník přináší několik zajímavých tipů, kam vyrazit během nadcházejícího víkendu.
Zlín - /SKÓRE DENÍKU/ Levné párky vyrobené z kůží a škrobu a "éček", čokoláda z palmového tuku a cukru s minimem kakaa, sýry s rostlinným tukem, obarvené limonády se sladidly nebo mleté maso jen s polovinou masa ? V našich obchodech běžné potraviny. Zajímáte se o to, co jíte?
Brno /FOTOGALERIE/ – Zjistit složení vlastních šperků díky analýze kovů nebo upéct chleba a poznat výrobu sýrů prostřednictvím naučných počítačových her. Takové možnosti nabízí návštěvníkům veletrh Gaudeamus, který se letos poosmnácté koná na brněnském výstavišti.
Lanškroun - V centru města se podruhé konaly farmářské trhy.
Orlickoústecko - Krátký přehled událostí, které se v uplynulém týdnu od 24. do 29. října staly, a o kterých jsme v Deníku psali.
Drysice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Přestože ještě v poledne byla obloha tmavá a zatažená, o dvě hodiny později už drysickou náves zalévá sluneční svit. Záři ještě vypomáhají ostře oranžové dýně, které vyskládané na stole a vedle něj na zemi čekají na šikovné ruce, které jim vykouzlí strašidelné i legrační obličeje. Je poslední říjnová sobota a začíná drysické dýňobraní.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Rusové do všeho dávají majonézu, smetanu, nebo nějaký tuk. Člověk pak vypije láhev vodky a neopije se. Tak hodnotí ruskou kuchyni šéfkuchař Svitavské rychty Jiří Dlapka. Na druhé straně však tvrdí, že je poctivá.
Vyškovsko – Teploty kolem čtrnácti stupňů Celsia a skoro jasná až jasná obloha, tak bude podle meteorologů vypadat tento víkend na Vyškovsku. Pořadatelé víkendových akcí se proto těší, že dobré počasí přinese i hojnou účast.
Nové Strašecí – Čerstvou mrkev, dýně, papriky, med, ale i uzeniny, sýry a pečivo, to vše v kvalitě bio nabízeli zemědělci a drobní producenti na Komenského náměstí před budovou gymnázia.
Šternberk – Poslední letošní Venkovské trhy se ve Šternberku na Olomoucku odehrají v sobotu 29. října. Prodejci své zboží z vlastní produkce budou nabízet od 7.30 asi do 12.30 na Hlavním náměstí.
Šumperk – Farmářské trhy se v Šumperku ujaly, ty poslední v letošním roce se prodlouží na dva dny. Hlavní třídu farmáři obsadí v pátek 4. a v sobotu 5. listopadu.
Praha - Obchodníci na předvánoční období naplánovali slevy a akční nabídky zboží za zvýhodněnou cenu, aby do svých prodejen přilákali co nejvíce zákazníků. Závěr roku je totiž nejsilnějším prodejním obdobím v roce.
Lanškroun – Kozí sýry, čerstvé ryby, chleba se škvarky, pštrosí speciality i frgále nabídnou ve čtvrtek farmářské trhy.
V dalším díle našeho testu obědových menu jsme hodnotili podnik blízko městského parku
Kladno – Stovky Kladeňáků a návštěvníků města o víkendu netradičně vyrazily na kladenskou pěší zónu a do nedaleké Zádušní ulice. Konal se zde totiž první ročník podzimních pouťových hodů. Z nich by naopak pořadatelé chtěli udělat tradici.
Kladno – Stovky Kladeňáků a návštěvníků města o víkendu netradičně vyrazily na kladenskou pěší zónu a do nedaleké Zádušní ulice. Konal se zde totiž první ročník podzimních pouťových hodů. Z nich by naopak pořadatelé chtěli udělat tradici.
Česká Skalice - Pokud ještě nevíte kam vyrazit s dětmi o víkendu, nabízí se Babiččiny trhy!
Ústí nad Labem - Svíčková na několik způsobů v české domácí kuchyni je prostě oblíbená.
Brno /TIP NA VÍKEND/ - Víkend ve znamení přírody čeká zájemce v Brně a jeho okolí. Mohou například zasadit strom, ochutnat ovocné speciality nebo se podívat na farmářské trhy.
Blanensko /FOTOGALERIE/ - Hlavně maso, sýry, vajíčka, zeleninu. Ale i proutěné košíky, výrobky z ovčí vlny, med nebo konopné masti mohou každých čtrnáct dní nakoupit Blanenští na farmářských trzích na náměstí Republiky.
USA – Dva další lidé zemřeli v USA po nákaze listerií, jejíž bakterie byla v kantalupských melounech.
Třemošnice - Na zdejší ZŠ se uskutečnila výjimečná hodina zeměpisu. Žáci osmé třídy ZŠ se na hodinku přenesli až do mrazivé Antarktidy.
Senice na Hané, Náměšť na Hané - Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka přímo z Hané? Zemědělci ze Senice na Hané, kteří před dvěma roky poprvé nabídli lidem v Olomouci čerstvé mléko v mlékomatech, staví vlastní výrobnu na mléčné produkty.
Nové Strašecí - I přes nepříznivé počasí si cestu na první farmářské trhy našlo hodně zákazníků. Stánky stály ve středu kolem celého Komenského náměstí.
Zubrnice - Kdo měl odvahu a zájem, mohl si sám vyzkoušet zručnost a fortel v Zubrnicích při tradiční akci Podzim na vesnici.
Napajedla – /FOTOGALERIE/ Domácí chleba, paštiky, škvarková pomazánka, sýry či koláče přilákali o víkendu desítky návštěvníků do Napajedel. Tamní zámek uspořádal druhý ročník Gurmánských slavností.
Jelítka, tlačenku, salámy, klobásky, sýry nebo naopak nějaký pěkný košík, dušičkovou vazbu či jiný ruční výrobek si v pátek z centra Kroměříže odnášeli lidé.
Staré Sedliště – Štrúdlování čili soutěž o nejlepší domácí štrúdl se konala v neděli odpoledne ve Starém Sedlišti. Po roční přestávce to byl již pátý ročník.
Kladruby – Několik stovek lidí z celých západních Čech navštívilo sobotní Havelské posvícení. To se konalo na nádvoří kladrubského kláštera. Návštěvníci si tak mohli zakoupit ručně vyráběné uzeniny, sýry nebo burčák. Když ale pochutiny nestačily, jiné stánky nabízely třeba korále.
V dalším díle našeho testu obědových menu jsme zamířili už podruhé do Otvic, tentokrát do „Bandity“ na druhé straně silnice
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Nejen na sedm druhů piv, ale také na českou a italskou kuchyni láká Pivní opice v centru Brna. Nabízí i polední menu a chuťovky k pivu.
Praha – Od 20. října do 20. listopadu se uskuteční druhý ročník Festivalu chutí nesoucí podtitulek Vůně podzimu.
Senice na Hané/Náměšť na Hané – Čerstvý tvaroh a sýr z kravského mléka přímo z Hané? Zemědělci ze Senice na Hané, kteří před dvěma roky poprvé nabídli lidem v Olomouci čerstvé mléko v mlékomatech, staví vlastní výrobnu na mléčné produkty.
Ústí nad Labem - Lehké, dobře stravitelné a hlavně chutné, to bylo poslední menu Ústeckého deníku podle vítězného receptu od čtenářky Anny Scheuflerové.
Zubrnice – Umíte vymlátit obilí? Víte, jak pracovat se lnem, abyste získali vlákno? Přijďte a vyzkoušejte si to sami celý tento víkend ve skanzenu v Zubrnicích, kde se tak můžete vrátit na přelom 19. a 20. století.
Střekov - Čerstvá zelenina, domácí uzeniny a pečivo, domácí vajíčka, holandské sýry, víno z Moravy.
Příbram –Sobotní Farmářské trhy u Hořejší Obory Příbramákům opět nabídnou možnost nákupu čerstvého ovoce, zeleniny či bylinek od českých pěstitelů.
Zlín – Až za mříže může vést velkého milovníka sýrů z Nezdenic na Uherskohradišťsku. Jednačtyřicetiletý muž se totiž ve čtvrtek 13. října večer pokusil ukrást v supermarketu ve zlínském části Malenovice osmnáct bločků sýru za téměř dva tisíce korun.
Litoměřice – Předposlední Litoměřické farmářské trhy se v tomto roce budou konat tuto sobotu 15. října od 8 hodin na Kostelním náměstí.
Na náměstí Přemysla Otakara II. budou stánky ještě dnes a zítra.
Liberec – Farmářské trhy i v zimě si letos poprvé užijí lidé v Liberci. Provozovatel tržnice, která je mezi nákupním centrem Forum a Domem kultury, chce z trhů udělat celoroční akci.
Hlinsko - Na přelomu září a října uspořádalo o. s. Médea Hlinsko výchovně rekreační pobyt na statku v Květné u Poličky, kterého se zúčastnilo 13 dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí.
Ratiboř – Střed Ratiboře obsadí v sobotu 15. října desítky prodejců se svými stánky. Pořádají zde totiž tradiční hodový jarmark.
Žatec - Navštívit je můžete už dnes!
Jičínsko - Přinášíme vám další výborné recepty z houbařského archivu mykologa Bédi Doležala
Kněžice - Již třetím rokem pomáhají ochráncům přírody na Třebíčsku s péčí o přírodní rezervace ovce. „Na statku v Zašovicích, kde je šedesátihlavé stádo přes zimu, by se v budoucnu měly vyrábět i sýry,” řekla Klára Křížová, která se o stádo stará.
Brno – Zabíjačkové pochutiny, klobásy, grilované maso nebo sýry mohou ochutnat návštěvníci Slavností regionů na brněnském náměstí Svobody. Se svými specialitami a lákadly se na nich postupně až do neděle představí všechny kraje republiky.
Kopidlno -V Kopidlně od středy do neděle proběhl již osmnáctý ročník zahradnické akce Kopidlenský kvítek