Břeclav /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Krásně vonící klobásky nachystané na ochutnání a k tomu i několik druhů pomazánek. Tak vypadal letošní pátý ročník Klobáskobraní, na který jsem vyrazila i já. Konal se u břeclavského Včelína, kde jej připravil tamní Moravský rybářský svaz. Jen jsem se představila, už mě pořadatelé vybrali do poroty, která měla rozhodnout o letošním klobásovém šampionovi.
Těstoviny se obecně považují za jídlo dietní, které příliš nezatěžuje organismus. Ovšem když je bohatě proložíte opečenou slaninou, zalijete smetanou nebo posypete tučným sýrem, nemůže už být o dietním jídle řeč. Samy o sobě jsou však levným, rychlým a chutným letním pokrmem.
Kladno -Kdesi na dráze posbíral svůj velký černobílý deštník a pod ním pak přecházel z jednoho koutu stadionu na druhý. Ani když se déšť na chvilku uklidnil, nedal bez něj ani ránu. Český desetibojař Roman Šebrle bojoval první den kladenského desetiboje ještě s jedenáctou disciplínou. Zvládnout musel všudypřítomný déšť. Po dálce dokonce doběhl do blízké haly ještě v atletických tretrách. „Tohle je nejhorší počasí, co jsem zažil,“ povídá světový rekordman. I přes nepřízeň počasí ale po prvním dnu vede výkonem 4218 bodů.
TIPY PRO MAMIMINKY - Rohlík či piškotek patří k prvním potravinám, které svěříme dítěti do ruky, aby je zkoušelo žmoulat. Kašičky zase mezi první příkrmy. Obiloviny jsou základem jídelníčku batolete a mělo by to tak vlastně zůstat po celý život. Víte, které se pro batole hodí, a které nikoliv?
Jablonec n. N. - Hotel Břízky v stejnojmenném sportovním areálu v Jablonci je po čtyři dny domovem fotbalové reprezentace České republiky, která v Chance aréně sehraje v pátek 5. června od 17.20 hodin mezinárodní přátelské utkání s Maltou.
Praha - Spotřebitelé v hlasování o „České bio 2009“ jako nejoblíbenější bionovinku roku 2008 zvolili biomáslo z Polabských mlékáren, na druhém místě se v hodnocení spotřebitelů umístil sýr Amálka bio gouda 48% z kravského mléka mlékárny Lacrum, třetí místo získaly těstoviny Ježek od firmy Country Life.
V moderním vojenském názvosloví je fregata malá, všestranná a spolehlivá loď. Měchenická Fregatta není loď, i když ji podle architekta trochu připomíná, ale restaurace. Její majitel lodě miluje. Tak proč se zrovna ta jeho potápí?
Chebsko - Houbaři na Chebsku jsou pilní i na začátku května. Ti zkušení by ani nyní neměli z lesů odcházet s prázdnou. Mykolog Pavel Syřiště však upozorňuje na možnost záměny s jedovatými houbami.
Brno /FOTOGALERIE/ - Skvělá přesnídávková polévka i poctivý tmavý guláš. Jen svíčková by zasloužila víc smetany, ze zeleninového základu toho v ní zbylo moc
Olomoucko – Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů v tištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku.
Znojmo - Devět partnerských měst Znojma se sešlo na znojemském Masarykově náměstí. Návštevníci tak mohli vidět třeba jak se vyráběhí holandské dřeváky.
Frýdek-Místek - Restaurace U erbu je situována v přízemi historického domu na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku přímo naproti zámku. Jedná se o bývalý palác. Bližší informace o historii této zajímavé budovy si host může přečíst v úvodu jídelního lístku.
Rychnovsko - V minulém díle jsme hovořili o nutnosti zdravé a bohaté snídaně, která je důležitým startem do nového dne. Jak ale na správný začátek dále úspěšně navázat, co a po jak dlouhé době jíst?
Slovácko - /FOTOGALERIE/ Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů v tištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku. Je již mezi přihlášenými? Podívejte se!
Orlickoústecko – Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů v tištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku.
Chrudimsko - V minulém díle jsme hovořili o nutnosti zdravé a bohaté snídaně, která je důležitým startem do nového dne. Jak ale na správný začátek dále úspěšně navázat, co a po jak dlouhé době jíst?
Ústí nad Labem - Nic se nezměnilo. Mohl by si to říci každý, kdo by hodnotil dopad současné ekonomické krize na obyvatele podle obvyklých víkendových nákupů v marketech: Plná parkoviště aut stejně jako třeba před rokem, fronty u kas, často plné vozíky. Ale to je jen první pohled.
Orlickoústecko - V minulém díle jsme hovořili o nutnosti zdravé a bohaté snídaně, která je důležitým startem do nového dne. Jak ale na správný začátek dále úspěšně navázat, co a po jak dlouhé době jíst?
Pardubicko - Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů vtištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku.
Znojmo - Den s takzvanými biopotravinami nabídla svým strávníkům školní jídelna na ulici Přemyslovců ve Znojmě. I jinde ale vaří podle přísných hygienických norem.
Trutnovsko – Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů v tištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku. Dnes je to Restaurace Na Vidličce.
Dobrá - Restaurace Na sýpce v Dobré se nachází v historické budově, jež byla kdysi součástí pánského dvora – takzvaného folvarku. Tomu odpovídá i zachovaný původní strop a stylové prostředí, které působí velice milým dojmem. Na pánské toaletě, jinak zářící čistotou, však chybělo během naší návštěvy mýdlo.
Pardubicko - Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů vtištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku.
Slovácko - /FOTOGALERIE/ Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů v tištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku. Je již mezi přihlášenými? Podívejte se!
Liberec - Na tříhvězdičkový hotel se podle požadavků mezinárodní lyžařské federace dočasně proměnily koleje Technické univerzity v Liberci. Studenti mají volno, ti zahraniční bydlí na čas v azylu a z jejich ubytovacího areálu se stala přísně uzavřená „olympijská vesnice“, kam se bez akreditace nikdo nedostane.
Liberec - Přinášíme vám cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech ve čtvrtek 12. února. Nejlevněji bylo v součtu v Globusu.
Ostrava - Yettiho stopy, Staročeské překvapení Marie Terezie nebo Babiččina kuřecí pohoda – i na takové pokrmy lákali porotu účastníci soutěže O čokoládovou vařečku.
Ostrava - Párky, knekebroty, polévky ze sáčku, rýže, těstoviny s kečupem – to je obvyklá strava studentů. Jídlo je totiž většinou jediná položka, na které mohou ušetřit.
Slovácko - Sníh a mráz znamenají pro ptáky žijící ve volné přírodě hlad. Účinná pomoc má podobu krmítek. Jejich výrobou se ve volném čase zabývá velehradský nimrod a tesař, devětačtyřicetiletý Miloš Maňásek.
Hodonín - Dnes vaříme Kuře pod peřinkou s hranolky podle Adama Boloma z 3.A. Takové menu čekalo děti ze Základní školy U Červených domků v Hodoníně, když šly v pátek do školní jídelny na oběd.
Zlínský kraj - Televizní pohádky, procházka po městě, večerní mše. Většina lidí na Kroměřížsku si užila Štědrý den přesně v souladu s tradicemi. Už by se mohlo zdát, že Vánoce slaví všichni lidé podobně, ale Adam Nový z Kroměříže potvrzuje, že tomu tak daleka není.
Zlínský kraj - Televizní pohádky, procházka po městě, večerní mše. Většina lidí na Kroměřížsku si užila Štědrý den přesně v souladu s tradicemi. Už by se mohlo zdát, že Vánoce slaví všichni lidé podobně, ale Adam Nový z Kroměříže potvrzuje, že tomu tak daleka není.
Kroměřížsko - Televizní pohádky, procházka po městě, večerní mše. Většina lidí na Kroměřížsku si užila Štědrý den přesně v souladu s tradicemi. Už by se mohlo zdát, že Vánoce slaví všichni lidé podobně, ale Adam Nový z Kroměříže potvrzuje, že tomu tak daleka není.
Každý člověk by měl mít pestrý a zdravý jídelníček. Pro zdravého člověka toto doporučení stačí, nemocní se při sestavě svého jídelníčku musejí řídit řadou dalších pravidel. Dodržování diety bývá obzvláště těžké v době Vánoc.
Kutnohorsko - Krátký den, nízká teplota, zmrzlá půda, a málo energetické potravy, to všechno ovlivňuje schopnost ptáků přežít zimu. Proto je dobré přikrmovat pravidelně. Takové sýkory musejí věnovat shánění potravy podle ornitologů téměř celý den, kos musí pozřít různých bobulí asi dvakrát více než sám váží.