Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Italská kuchyně: čerstvá rajčata, bazalka a tradice

Na co její mladší a noblesnější francouzská kolegyně potřebuje celý den, jí stačí jen pár hodin, někdy i minut. Je sofistikovaně jednoduchá. Nejvíc jí to sluší v červeno-zeleno-bílých barvách. Řeč je o italské kuchyni.

Jezdce Šemberu na mistrovství světa trápí kvalifikace

Brno /ROZHOVOR/ - Zatím marně se o svůj první světový bod snaží brněnský jezdec Lukáš Šembera. Šestnáctiletý mladík na stroji aprilia italského týmu Matteoni měl v několika letošních závodech třídy 125 ccm k bodovanému místu hodně blízko, jenže odstředivé síly bývají mocné.

Podvečer v Břeclavi byl plný klobásků

Břeclav /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Krásně vonící klobásky nachystané na ochutnání a k tomu i několik druhů pomazánek. Tak vypadal letošní pátý ročník Klobáskobraní, na který jsem vyrazila i já. Konal se u břeclavského Včelína, kde jej připravil tamní Moravský rybářský svaz. Jen jsem se představila, už mě pořadatelé vybrali do poroty, která měla rozhodnout o letošním klobásovém šampionovi.

Těstoviny přivezl do Evropy Marco Polo z Číny

Těstoviny se obecně považují za jídlo dietní, které příliš nezatěžuje organismus. Ovšem když je bohatě proložíte opečenou slaninou, zalijete smetanou nebo posypete tučným sýrem, nemůže už být o dietním jídle řeč. Samy o sobě jsou však levným, rychlým a chutným letním pokrmem.

Takové počasí jsem ještě nezažil, říká Šebrle

Kladno -Kdesi na dráze posbíral svůj velký černobílý deštník a pod ním pak přecházel z jednoho koutu stadionu na druhý. Ani když se déšť na chvilku uklidnil, nedal bez něj ani ránu. Český desetibojař Roman Šebrle bojoval první den kladenského desetiboje ještě s jedenáctou disciplínou. Zvládnout musel všudypřítomný déšť. Po dálce dokonce doběhl do blízké haly ještě v atletických tretrách. „Tohle je nejhorší počasí, co jsem zažil,“ povídá světový rekordman. I přes nepřízeň počasí ale po prvním dnu vede výkonem 4218 bodů.

Obiloviny a kašičky pro batole

TIPY PRO MAMIMINKY - Rohlík či piškotek patří k prvním potravinám, které svěříme dítěti do ruky, aby je zkoušelo žmoulat. Kašičky zase mezi první příkrmy. Obiloviny jsou základem jídelníčku batolete a mělo by to tak vlastně zůstat po celý život. Víte, které se pro batole hodí, a které nikoliv?

Halušky v Čechách zdomácněly

Slovenská kuchyně měla vliv na tu českou celých 75 let trvání společného státu. Jejím typickým pokrmem jsou halušky v nejrůznějších obměnách.

Kuchař splní přání reprezentantům do minutky

Jablonec n. N. - Hotel Břízky v stejnojmenném sportovním areálu v Jablonci je po čtyři dny domovem fotbalové reprezentace České republiky, která v Chance aréně sehraje v pátek 5. června od 17.20 hodin mezinárodní přátelské utkání s Maltou.

Spotřebitelé zvolili nejlepší bionovinkou biomáslo z Polabských mlékáren

Praha - Spotřebitelé v hlasování o „České bio 2009“ jako nejoblíbenější bionovinku roku 2008 zvolili biomáslo z Polabských mlékáren, na druhém místě se v hodnocení spotřebitelů umístil sýr Amálka bio gouda 48% z kravského mléka mlékárny Lacrum, třetí místo získaly těstoviny Ježek od firmy Country Life.

Ano, šéfe! zachraňuje Fregattu

V moderním vojenském názvosloví je fregata malá, všestranná a spolehlivá loď. Měchenická Fregatta není loď, i když ji podle architekta trochu připomíná, ale restaurace. Její majitel lodě miluje. Tak proč se zrovna ta jeho potápí?

Houbaři z Chebu si už pochutnávají na májovkách

Chebsko - Houbaři na Chebsku jsou pilní i na začátku května. Ti zkušení by ani nyní neměli z lesů odcházet s prázdnou. Mykolog Pavel Syřiště však upozorňuje na možnost záměny s jedovatými houbami.

VIDEO: Jak se vyrábějí dřeváky

Znojmo - Devět partnerských měst Znojma se sešlo na znojemském Masarykově náměstí. Návštevníci tak mohli vidět třeba jak se vyráběhí holandské dřeváky.

Restaurace U erbu sídlí v bývalém paláci

Frýdek-Místek - Restaurace U erbu je situována v přízemi historického domu na Zámeckém náměstí ve Frýdku-Místku přímo naproti zámku. Jedná se o bývalý palác. Bližší informace o historii této zajímavé budovy si host může přečíst v úvodu jídelního lístku.

PŘEDSTAVUJEME - Hospůdka roku 2009: CHAPLIN PUB

Orlickoústecko – Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů v tištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku.

Nemáte tip na správný jídelníček? Poradíme vám!

Chrudimsko - V minulém díle jsme hovořili o nutnosti zdravé a bohaté snídaně, která je důležitým startem do nového dne. Jak ale na správný začátek dále úspěšně navázat, co a po jak dlouhé době jíst?

Krize? Lidé kupují dál

Ústí nad Labem - Nic se nezměnilo. Mohl by si to říci každý, kdo by hodnotil dopad současné ekonomické krize na obyvatele podle obvyklých víkendových nákupů v marketech: Plná parkoviště aut stejně jako třeba před rokem, fronty u kas, často plné vozíky. Ale to je jen první pohled.

Nemáte tip na správný jídelníček? Poradíme vám!

Orlickoústecko - V minulém díle jsme hovořili o nutnosti zdravé a bohaté snídaně, která je důležitým startem do nového dne. Jak ale na správný začátek dále úspěšně navázat, co a po jak dlouhé době jíst?

CENY: Kde nakoupit nejlevněji?

Most - V cenovém přehledu ze tří mosteckých obchodů přinášíme porovnání cen rýže a těstovin. Nejlevněji bylo v součtu v Kauflandu.

Polévka z cizrny dětem nechutnala

Znojmo - Den s takzvanými biopotravinami nabídla svým strávníkům školní jídelna na ulici Přemyslovců ve Znojmě. I jinde ale vaří podle přísných hygienických norem.

Restaurace Na sýpce sídlí v bývalém folvarku

Dobrá - Restaurace Na sýpce v Dobré se nachází v historické budově, jež byla kdysi součástí pánského dvora – takzvaného folvarku. Tomu odpovídá i zachovaný původní strop a stylové prostředí, které působí velice milým dojmem. Na pánské toaletě, jinak zářící čistotou, však chybělo během naší návštěvy mýdlo.

Sportovci si koleje pochvalují

Liberec - Na tříhvězdičkový hotel se podle požadavků mezinárodní lyžařské federace dočasně proměnily koleje Technické univerzity v Liberci. Studenti mají volno, ti zahraniční bydlí na čas v azylu a z jejich ubytovacího areálu se stala přísně uzavřená „olympijská vesnice“, kam se bez akreditace nikdo nedostane.

Nákupní košík Deníku 12. února

Liberec - Přinášíme vám cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech ve čtvrtek 12. února. Nejlevněji bylo v součtu v Globusu.

Oblíbeným jídlem studentů jsou párky

Ostrava - Párky, knekebroty, polévky ze sáčku, rýže, těstoviny s kečupem – to je obvyklá strava studentů. Jídlo je totiž většinou jediná položka, na které mohou ušetřit.

Krmítka dělám převážně ze smrku, tvrdí Maňásek

Slovácko - Sníh a mráz znamenají pro ptáky žijící ve volné přírodě hlad. Účinná pomoc má podobu krmítek. Jejich výrobou se ve volném čase zabývá velehradský nimrod a tesař, devětačtyřicetiletý Miloš Maňásek.

Lidé slavili až na výjimky tradičně

Zlínský kraj - Televizní pohádky, procházka po městě, večerní mše. Většina lidí na Kroměřížsku si užila Štědrý den přesně v souladu s tradicemi. Už by se mohlo zdát, že Vánoce slaví všichni lidé podobně, ale Adam Nový z Kroměříže potvrzuje, že tomu tak daleka není.

Lidé slavili až na výjimky tradičně

Zlínský kraj - Televizní pohádky, procházka po městě, večerní mše. Většina lidí na Kroměřížsku si užila Štědrý den přesně v souladu s tradicemi. Už by se mohlo zdát, že Vánoce slaví všichni lidé podobně, ale Adam Nový z Kroměříže potvrzuje, že tomu tak daleka není.