Dokázat, že dietní jídlo může být nejen zdravé, ale i chutné, se snaží provozovatelé moderních restaurací, které dbají na zdravý životní styl. Zatímco vegetariáni si mohou libovat v poměrně širokém výběru stravy, celiaci, diabetici či lidé s vysokým cholesterolem musejí být při návštěvě gastronomických zařízení stále obezřetní. Jako výhodu vnímají provozy, které o zdraví klientů dbají nabídkou speciálních menu s bezlepkovou, makrobiotickou, veganskou či bio stravou.
Ústí nad Labem – Umíte vytvořit takovou dobrotu, že byste se s ní chtěli pochlubit i mezi ostatními a poměřit síly? Přihlaste se do soutěže o Regionální potravinu Ústeckého kraje!
Mezi tradiční symboly Velikonoc patří kraslice, barevné stužky, zajíčci či kuřátka. Byt ale lze dekorovat i přírodními prvky, které najdete na louce, v lese nebo na zahradě.
Ústí nad Labem – Místo sterilovaných žampionů čerstvé, tak to je nejzásadnější změna, kterou provedl kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen v posledním vítězném receptu.
Plzeň, Hrádek u Rokycan – Řekne–li se školní jídelna, vybaví se mi dušená mrkev, kterou nesnáším, mléková polévka, na které jsem si jako jedna z mála v jídelně pochutnávala, a UHO neboli univerzální hnědá omáčka.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Známá brněnská Stopkova pivnice přednedávnem otevřela. Návštěvníky láká na rekonstruovaný interiér a českou kuchyni. Přestože by restaurace mohla mít podstatně kratší jídelní lístek, určitě potěší každého strávníka.
Jindřichův Hradec – Pracovnice Farní charity v Jindřichově Hradci rekapitulovaly letošní první čtvrtletí. „Naši pomoc vyhledává stále více lidí. Například v lednu jsme v poradně pro lidi v nouzi zaznamenali 63 kontaktů a v březnu už to bylo 75 kontaktů, a to většinou do 30 minut,“ vysvětlila pracovnice Farní charity Klára Hesounová Měkutová.
Tachov – Maso, cibule, paprika, pepř, sůl a možná trochu chilli a vše se zamíchá s vodou. Co z tohoto kratičkého receptu? Přeci guláš. A o ten v sobotu šlo především.
Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradila jako další z oslovených Jana Franková, ředitelka Střediska volného času Bruntál a bruntálská zastupitelka.
Klenov – Rodina Kočích z Klenova u Kardašovy Řečice hospodaří na svém statku po navrácení majetku od roku 1993. Zhruba před deseti lety se podle Jiřiny Kočové museli poohlédnout po nějaké komoditě, protože začaly problémy s výkupem mléka a s jeho cenou.
Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.
Mutěnín /FOTOGALERIE/ -Prodejna smíšeného zboží se ze stísněných prostor přestěhovala do nového objektu. Místo pultového obchodu je k dispozici samoobsluha.
Zábřeh /REPORTÁŽ/ – Asi každý o nich někdy slyšel, ale jen málokdo s nimi má osobní zkušenost. Kurzy vaření v posledních letech proslavila zejména televize. Program zaměření na kulinářství nechybí v nabídce snad žádné televizní stanice. Ale navštívit takový kurz osobně, to se poštěstí zpravidla jen obyvatelům velkých měst.
Vyškovec – Tři hodiny po pět dní v týdnu. Taková je otevírací doba obchodu, nebo spíše krámku, který provozuje šestadvacetiletá Pavla Kročilová. Její prodejna stojí v Bohem zapomenutém kraji, na bělokarpatském hřebenu v kopaničářské obci Vyškovec.
Ústí nad Labem – Vítězný recept posledního kola čtenářské soutěže v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept na Bylinkový řízek v česnekovém obalu zlomil rekord v počtu prodaných jídel.
Nový Jičín – „Tak pojďme na oběd do jídelny do Prahy, mají tam na výběr ze šesti menu,“ řekl náš šéf poté, co jsme s neúspěchem obešli tři další restaurační zařízení, kde nám nabídka poledního oběda nevyhovovala nebo byl lokál plný. Kdybych věděl, co mě čeká, raději bych zůstal hladový až do večeře.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .
Ústí nad Labem – Vítězkou posledního kola soutěže v kulinářském umění se stala Eva Výborná s receptem na Neskutečně žravé kuře. Čtenářské menu bylo, jako již tradičně zařazeno do poledního jídelního lístku restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.
Přes zimu, kdy silně mrzne a město i okolí jsou zakryty sněhem, nemají ptáčci mnoho příležitostí k sehnání potravy. Jedním z mála útočišť se pro ně stává zahrádka a krmítko, o které pečuje člověk. Ale i krmení malých zpěváčků vyžaduje zkušenosti. Nejenom nedostatek potravy ale i špatně zvolené krmivo představují pro opeřence smrtelně nebezpečné riziko.
Příbramsko - Ochránci zvířat žádají veřejnost, aby vodní ptactvo, jako jsou labutě a kachny, v zimních měsících v žádném případě nekrmila čerstvým pečivem.
Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 22. LEDNA/ - Kde jsou ty časy, kdy člověk musel vytáhnout paty, aby se vůbec k něčemu dostal a něco pořádného prožil? Nyní? Tseee. Život se dostává do online módu.
Ústí nad Labem – Soutěž O nejlepší čtenářský recept zná dalšího vítěze, který si za své kulinářské umění z redakce Ústeckého deníku odnese šek na tři sta korun. Stala se jím čtenářka Jiřina Podrápská s receptem na bramborák bez brambor.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Bistro Consorzio Punto Italia Emozioni hostům servíruje lahůdky italské kuchyně. Originální sýry, salámy, těstoviny nebo rizota.
Přerov – Hanácké farmářské trhy, na které ve dvou prosincových termínech zamířily stovky lidí, se uskuteční i v lednu. Brány přerovského výstaviště se návštěvníkům otevřou v neděli 16. ledna, a to v době od 8 do 15 hodin.
Náchodsko -Stále se setkáváme s dotazy, čím přikrmovat ptáky, kteří u nás přezimují. Mnoho druhů, které se zde vyskytují, během podzimu odlétá do oblastí s příznivějším podnebím a s dostatkem potravy.
Chrudimsko - Stále se setkáváme s dotazy, čím přikrmovat ptáky, kteří u nás přezimují. Mnoho druhů, které se zde vyskytují, během podzimu odlétá do oblastí s příznivějším podnebím a s dostatkem potravy.
Jindřichohradecko – Tradiční štědrovečerní menu pro lidi, kteří se ocitli v sociální nouzi, připravují v současné době pracovníci Oblastní charity v Třeboni.
Ostrava- Ohniště, kolem něj tři židle, malá unimobuňka opodál. Tak žijí bezdomovci pod mostem u Nové Karoliny. Jak tráví mrazivé zimní dny a co plánují do budoucna?
Vizovice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Jako v nebi mezi samými anděly si může připadat každý, kdo navštíví zámek ve Vizovicích. Právě tam je už od soboty 18. prosince až do 27. prosince možné vidět unikátní výstavu andělů.
Ostrava -Ohniště, kolem něj tři židle, malá unimobuňka opodál. Tak žijí bezdomovci pod mostem u Nové Karoliny v Ostravě. Jak tráví mrazivé zimní dny a co plánují do budoucna?
Klenčí pod Čerchovem -Co obnáší práce kuchařky, jsem si na vlastní kůži vyzkoušela v hotelu Haltrava v Klenčí pod Čerchovem. Jedničku bych asi nedostala.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hned tři podniky usilují v horní části brněnské Smetanovy ulice poblíž Veveří o přízeň hostů. Pivnice, restaurace a pizzerie tam představují zcela rozdílné jídelní lístky.