Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

V KŮŽI: Koprovku v hrádeckém jídelníčku nenajdete

Plzeň, Hrádek u Rokycan – Řekne–li se školní jídelna, vybaví se mi dušená mrkev, kterou nesnáším, mléková polévka, na které jsem si jako jedna z mála v jídelně pochutnávala, a UHO neboli univerzální hnědá omáčka.

Stopkova pivnice v novém potěší chuťové buňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Známá brněnská Stopkova pivnice přednedávnem otevřela. Návštěvníky láká na rekonstruovaný interiér a českou kuchyni. Přestože by restaurace mohla mít podstatně kratší jídelní lístek, určitě potěší každého strávníka.

Farní charitě u Vajgaru stoupá návštěvnost

Jindřichův Hradec – Pracovnice Farní charity v Jindřichově Hradci rekapitulovaly letošní první čtvrtletí. „Naši pomoc vyhledává stále více lidí. Například v lednu jsme v poradně pro lidi v nouzi zaznamenali 63 kontaktů a v březnu už to bylo 75 kontaktů, a to většinou do 30 minut,“ vysvětlila pracovnice Farní charity Klára Hesounová Měkutová.

Co bude vařit o víkendu Jana Franková

Bruntál -Co bude vařit o víkendu, nám prozradila jako další z oslovených Jana Franková, ředitelka Střediska volného času Bruntál a bruntálská zastupitelka.

Vejce japonských křepelek u Vajgaru zatím neprorazila

Klenov – Rodina Kočích z Klenova u Kardašovy Řečice hospodaří na svém statku po navrácení majetku od roku 1993. Zhruba před deseti lety se podle Jiřiny Kočové museli poohlédnout po nějaké komoditě, protože začaly problémy s výkupem mléka a s jeho cenou.

Co bude vařit o víkendu Marie Babničová

Bruntál - V naší nové rubrice Co budete vařit o víkendu, se nám jako první svěřilaMarie Babničová, z úseku poradenství Úřadu práce v Bruntále, a odtajnila nám recept na pochoutku, kterou se chystá vařit.

Obyvatelé Mutěnína nakupují v novém

Mutěnín /FOTOGALERIE/ -Prodejna smíšeného zboží se ze stísněných prostor přestěhovala do nového objektu. Místo pultového obchodu je k dispozici samoobsluha.

Pro Vyškovec sežene cokoliv, od masa po slepičí zob

Vyškovec – Tři hodiny po pět dní v týdnu. Taková je otevírací doba obchodu, nebo spíše krámku, který provozuje šestadvacetiletá Pavla Kročilová. Její prodejna stojí v Bohem zapomenutém kraji, na bělokarpatském hřebenu v kopaničářské obci Vyškovec.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Vítězný recept posledního kola čtenářské soutěže v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept na Bylinkový řízek v česnekovém obalu zlomil rekord v počtu prodaných jídel.

Odkdy patří do valašské směsi kari s ananasem?

Nový Jičín – „Tak pojďme na oběd do jídelny do Prahy, mají tam na výběr ze šesti menu,“ řekl náš šéf poté, co jsme s neúspěchem obešli tři další restaurační zařízení, kde nám nabídka poledního oběda nevyhovovala nebo byl lokál plný. Kdybych věděl, co mě čeká, raději bych zůstal hladový až do večeře.

Vytvořili rekord ze srdíček

Vrchlabí - Valentýnská srdíčka z perníku upekli žáci hotelové školy a ozdobily děti ze základních a mateřských škol. Je jich celkem 2774.

Jídla pod taktovkou Itala vaří v Mariani

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Italské pochoutky připravené pod taktovkou italského šéfkuchaře mohou hosté ochutnat v brněnské restauraci Mariani. V přízemí rodinné vily tam hosté tam narazí na parmezánovou perlu, slaninu panchetta, domácí těstoviny orecchiette nebo italskou pálenku grappu.

Zdravý restaurant vaří jídla bez chuti a lidé je jedí studená

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Když šéfkuchař bezradně a s nešťastným výrazem stojí ve dveřích restaurace a později u pultu s příbory a talíři, je něco špatně. Tvářil se tak šéfkuchař Šelepky Ivo Ševčík ve Zdravém restaurantu v Lidické ulici při pravidelném hodnocení Brněnského deníku Rovnost Test restaurací .

HLASUJTE o nejlepší čtenářský recept!

Ústí nad Labem – Vítězkou posledního kola soutěže v kulinářském umění se stala Eva Výborná s receptem na Neskutečně žravé kuře. Čtenářské menu bylo, jako již tradičně zařazeno do poledního jídelního lístku restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.

I malí opeřenci si zaslouží v zimě péči

Přes zimu, kdy silně mrzne a město i okolí jsou zakryty sněhem, nemají ptáčci mnoho příležitostí k sehnání potravy. Jedním z mála útočišť se pro ně stává zahrádka a krmítko, o které pečuje člověk. Ale i krmení malých zpěváčků vyžaduje zkušenosti. Nejenom nedostatek potravy ale i špatně zvolené krmivo představují pro opeřence smrtelně nebezpečné riziko.

Nový online svět... ale co bude dál?

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 22. LEDNA/ - Kde jsou ty časy, kdy člověk musel vytáhnout paty, aby se vůbec k něčemu dostal a něco pořádného prožil? Nyní? Tseee. Život se dostává do online módu.

HLASUJTE o nejlepší čtenářský recept!

Ústí nad Labem – Soutěž O nejlepší čtenářský recept zná dalšího vítěze, který si za své kulinářské umění z redakce Ústeckého deníku odnese šek na tři sta korun. Stala se jím čtenářka Jiřina Podrápská s receptem na bramborák bez brambor.

Ptáci v zimě potřebují přikrmovat

Náchodsko -Stále se setkáváme s dotazy, čím přikrmovat ptáky, kteří u nás přezimují. Mnoho druhů, které se zde vyskytují, během podzimu odlétá do oblastí s příznivějším podnebím a s dostatkem potravy.

Ptáci v zimě potřebují přikrmovat

Chrudimsko - Stále se setkáváme s dotazy, čím přikrmovat ptáky, kteří u nás přezimují. Mnoho druhů, které se zde vyskytují, během podzimu odlétá do oblastí s příznivějším podnebím a s dostatkem potravy.

Vizovický zámek je celý andělský

Vizovice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Jako v nebi mezi samými anděly si může připadat každý, kdo navštíví zámek ve Vizovicích. Právě tam je už od soboty 18. prosince až do 27. prosince možné vidět unikátní výstavu andělů.

Uvařit dvě stě obědů není legrace

Klenčí pod Čerchovem -Co obnáší práce kuchařky, jsem si na vlastní kůži vyzkoušela v hotelu Haltrava v Klenčí pod Čerchovem. Jedničku bych asi nedostala.

Pizzerie Mediterrane: jídlo s vůní Středomoří

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hned tři podniky usilují v horní části brněnské Smetanovy ulice poblíž Veveří o přízeň hostů. Pivnice, restaurace a pizzerie tam představují zcela rozdílné jídelní lístky.

Půldenní hladovka

Zlín /DENÍK ZLÍŇÁKA, 12. LISTOPADU/ - Jen co dojím páteční oběd, začínám držet hladovku. Chci pořádně vytrávit, protože v sobotu si toho budu chtít vychutnat co nejvíc. Chystám se do Štípy na farmářské trhy, které pořádají v tamní základní škole v sobotu 13. listopadu dopoledne.

Titul Regionální potravina vyhrála Dubická tlačenka i těstoviny

Olomouc – Pivo, těstoviny, tlačenka, niva i svatební koláčky získaly označení Regionální potravina Olomouckého kraje. Ve čtvrtek, chvíli po slavnostním otevření poslední letošní zahradnické výstavy Flora Olomouc, si pět vítězných zástupců jednotlivých kategorií převzalo svá ocenění.