Kreativ

ŠTÍTEK: těstoviny

Někdo to rád až do bytu..

Zlín - Stravovací návyky se v posledních letech radikálně mění. I ve Zlíně stále více lidí odmítá sedmkrát v týdnu vařit a čas si nenajdou ani na návštěvu restaurace. Není proto divu, že na popularitě získávají hospody a restaurace, které jsou ochotny přivézt zákazníkovi jídlo až domů či do zaměstnání.

Holandsko, země zaslíbená karavanům

Vyslovte před Holanďanem slovo karavan a hned se mu rozsvítí oči. Jedni znejvyšších lidí vEvropě mačkání vmalých krabičkách na kolečkách prostě milují.

Samoobslužná restaurace na Ještědu

Vybírejte s námi to nejlepší do Rodinného klubu Deníku. Hledáme místo, kde se cítí dobře nejen rodiče, ale i děti. Parky, restaurace, galerie i obchody, kde s dětmi počítají a vyšli jim vstříc třeba dětským koutkem, hřištěm nebo i milou obsluhou. Posílejte své tipy na babyboom@denik.cz.

Italská kuchyně nejsou pouze těstoviny

Hradec Králové -Kromě těstovin a pizzy jsou v Itálii oblíbené také pokrmy z ryb a masa nebo znamenitá rizota. Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, časté jsou bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregáno a další.

Italská kuchyně nejsou pouze těstoviny

Hradec Králové -Kromě těstovin a pizzy jsou v Itálii oblíbené také pokrmy z ryb a masa nebo znamenitá rizota. Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, časté jsou bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregáno a další.

Šetlík se v osmatřiceti vrátil. Já bych to už neudělal, říká házenkář Adolf Blecha

PLZEŇ - Když se dnes ohlédne za svou sportovní kariérou, je spokojený. Absolvoval dvě mistrovství světa a jeden evropský šampionát. K tomu vybojoval s Plzní dva české mistrovské tituly. „Snil jsem o reprezentaci, a to se mi splnilo. Kromě olympiády jsem se dostal na všechny velké házenkářské akce,“ říká sedmatřicetiletý házenkář Adolf „Áda“ Blecha, jeden z pilířů extraligové Lokomotivy Plzeň.

Co si přečtete ve středečním Moravskoslezském deníku

Ostrava - Dozvíte se, že pracovníci ostravské zoologické zahrady jsou rádi za každého sponzora. Největší zájem je o adopci tygrů, hrochů a žiraf. Také si můžete přečíst, jak jsou na tom budoucí prvňáci a co všechno musejí ukázat při zápisu.

Jídlo podražilo, začneme o nákupech více přemýšlet

Teplice - Ceny zeleniny a ovoce jsou dány ročním obdobím a na drobné výkyvy jsou spotřebitelé zyklí. Tak třeba rajčata loni podražila v průměru z 35 korun za kg na 45 korun, paprika z 45 na 50 korun a brambory z 9 na 13 korun za kg.

Do krmítek staré pečivo nepatří

Novojičínsko - Rohlíky, vánočky i zbytky vánočního cukroví se dají najít v těchto dnech v krmítkách. Podle ornitologů ale právě toto krmení drobnému ptactvu neprospívá.

Podkošová posila Nové huti John Ofoegbu má zkušenosti z americké NCAA

Ostrava -Tajfun pod košem. Tak by se dala krátce charakterizovat letní posila basketbalového týmu NH Ostrava, pětadvacetiletý, silově i atleticky skvěle vybavený americký pivot John Ofoegbu, který se po svém příchodu do Ostravy ihned dostal do skvělé formy a v současnosti patří k nejužitečnějším hráčům celé Mattoni NBL.

Kapesní průvodce gurmána ... Ve stylu country pod rozlehlou garáží

Hospoda a bar s hernou Desperados v parkovacím domě u libereckého Tesca jsou vlastně jednovaječná dvojčata. Jeden z blíženců se tváří jako ten hodný, druhý jako ten zlobivý. Ačkoli vstup je jeden, hned za dveřmi se návštěvník musí rozhodnout. My půjdeme vlevo, tedy do restaurace ve stylu něco mezi country a českou pivnicí.

Děti pekly voňavé perníčky

DOMAŽLICE - V tradiční vánoční dílně zdobilo perníčky v sobotu ráno kolem 30 dětí nejen z Domažlic, ale i blízkého okolí.

Výměnný pobyt Romans - Zlín

ZLÍN - Stejně jako dalších 19 studentek Gymnázia Lesní čtvrť jsem se na jaře tohoto roku zúčastnila výměnného pobytu ve Francii. V rámci výuky francouzštiny jsme měly možnost vycestovat do partnerského města Zlína, malebného Romanssur-Isére.

Zlínská Rybena: Finanční stimul je tou nejkratší motivací

ZLÍN - Člověk by měl dělat to, co umí, je heslem pětatřicetiletého Lubora Vláčilíka. Jako školák se rozhodl věnovat se gastronomii a tuto cestu neopustil. V současné době řídí ve Zlíně pizzerii Italiana a labužnický ráj studených pokrmů Rybenu.

Finanční stimul je tou nejkratší motivací

ZLÍN - Člověk by měl dělat to, co umí, je heslem pětatřicetiletého Lubora Vláčilíka. Jako školák se rozhodl věnovat se gastronomii a tuto cestu neopustil. V současné době řídí ve Zlíně pizzerii Italiana a labužnický ráj studených pokrmů Rybenu.

Práce pro zdravotně postižené

VYSOČINA - Pracovních příležitostí pro lidi se zdravotními potížemi je na Vysočině nedostatek. Státem podporované chráněné dílny a pracoviště v kraji zaměstnávají nejvýše desítky lidí.

Ceny potravin dál stoupají

PRAHA - Potraviny opět v tomto týdnu zdražily. Mezi 26 položkami, které pravidelně týdně sleduje Český statistický úřad, se nacházejí pouze dvě, jejichž cena je nyní níže než před týdnem. Jsou to brambory a těstoviny. Zlevnění je ovšem jen haléřové. Naopak výrazně dráž kupují spotřebitelé bílé pečivo, chléb, mléčné výrobky, ale také vejce. Jak odpovídá sezoně, zdražuje i čerstvá zelenina.

Litomyšl, město VIP

Litomyšl/ Památkáři, starostové a zástupci ministerstva se včera sešli v zámeckém pivovaru. Na národním sněmu jednali o využití kulturních památek.

Inflace v říjnu: Krok vzhůru

ČR - Spotřebitelské ceny se v říjnu podle odhadů Patria Finance zvýšily o 0,3 procenta. Meziroční inflace by měla stoupnout z 2,8 procenta v září na 3,6 procenta.

Každý most přes rasovou propast je bezesporu chvályhodný

ČESKÁ TŘEBOVÁ - V pátek na příměstském sídlišti Borek startuje druhý ročník zajímavého projektu „Program prevence kriminality v Borku“. Budou se vařit těstoviny, návštěvníci zhlédnou ukázku capoeiry, vystoupení mažoretek, bubeníků a budou si moci vyzkoušet výrobu keramiky. Městu a Domu dětí a mládeže Kamarád se znovu podařilo získat grant od ministerstva vnitra v rámci projektu Partnerství 2007.

Na Ovocném trhu nabízeli kuchaři a cukráři své speciality

STARÉ MĚSTO - Možnost ochutnat několik druhů gulášů, rizot, těstovin a celou řadu dalších gurmánských specialit mohli návštěvníci prvního ročníku Mezinárodního dne kuchařů v České republice, který se uskutečnil v sobotu 20. říjnana Ovocném trhu.

Reprezentanty hostil Princ

TEPLICE - Od úterý pobývali v lázeňských Teplicích čeští fotbalisté, kteří zde měli své soustředění před zápasem s Německem. Včera jim trenér naordinoval přípravný zápas s FK Teplice.

Kapesní průvodce gurmána ... Avantgardní interier vycházející z koláží

Le Coq Noir, hospůdka či klub v centru Liberce v Pražské ulici mi byl do nedávna znám spíše jako místo pro večerní setkání s přáteli u skleničky obstojného vína nebo na odpolední kávu. Doporučení, že se zde dá i slušně naobědvat, bylo tak pro mě novinkou. Stejně tak, že zde nabízejí polední menu za necelých šedesát korun. Ostatní položky ve stálém stávajícím lístku jsou ale barvitější. Tamní šéfkuchař, soudím podle nabídky, se však zase nebojí experimentovat. Nicméně ceny se pohybují od 90 korun do 150 korun, u specialit atakují i 200 korun. Polévky jsou srovnané na 29 korunách.

V Čarodějkách řádili sprejeři

TŘINEC - LYŽBICE - Další stravovací zařízení, které jsme navštívili za účelem zkoumání kvality poskytovaných služeb je restaurace–bar Čarodějky v Třinci - Lyžbicích. Stylový interiér působí velice příjemným dojmem. Na toaletách bylo čisto, pouze na všech dveřích se podepsali sprejeři.

Kapesní průvodce gurmána ...Sluncem prozářený oběd servírují u Franka

Babí léto je ideálním časem k návštěvě italské pizzerie Franko na liberecké Husově ulici. Pokud je totiž příznivé počasí, nabídne vám areál restaurace více než příjemné posezení venku. Terasa láká k posezení nad dobrým italským espressem a bohatě obloženou pizzou. Tu si můžete vybrat z několika stránkového jídelního lístku. Na výběr máte hojně názvů, vesměs samozřejmě v mateřském jazyce oné pizzy, takže při komunikaci se servírkou je lépe použít číslo, které je ke každému honosně vypadajícímu názvu přiřazeno.

Janu Maškovi z Březolup učarovala vůně pečiva

BŘEZOLUPY - Vůně čerstvého pečiva provází denně dvaapadesátiletého Jana Maška z Březolup na Uherskohradišťsku. V současné době ho lidé mohou potkat za pulty jeho provozoven nejen v Březolupech, ale také v nedaleké Topolné. Pekař koupil v roce 1990 bývalou pekárnu od Obecního úřadu v Topolné.

Rychlá jídla z Itálie

UVAŘTE SI - Pochutnejte si na výborných receptech z jihu, které připravíte za dvacet minut.

O nejlepší salát soutěží Hodonínští

HODONÍN - Slaný nebo sladký. Takový má být salát, který mohou připravit lidé z Hodonína a přihlásit ho do soutěže O nejlepší hodonínský salát. Podmínka: musí být zdravý.

Do Mostu přicházejí potravináři

MOST - Právní poradce Václav Pokorný Deníku potvrdil, že potravinářská společnost chce zaměstnat až 500 lidí, koupit a zrekonstruovat zdevastovaný objekt Zahražany a postavit továrnu u Lajsníku.