Kreativ

ŠTÍTEK: Panama

Nejlepší články na denik.cu za březen 2024

Přes 3,4 milionu lidí přišlo v březnu na Deník.cz. Čtěte výběr top článků měsíce

Zprávy na webu Deník.cz se drží v top trojici nejčtenějších. Opět to potvrdila březnová data auditu Netmonitor. „Těší mne, že jsme potvrdili roli čtyřky na trhu ve všech klíčových kategoriích a v počtu reálných uživatelů si reálně sportovní terminologií stoupli i na bednu, když jsme předběhli zpravodajství idnes.cz. Pracujeme na tom, abychom zajímavým a kvalitním obsahem téměř tři a půl milionu čtenářů přetavili v mnohem více času na našich stránkách," poznamenal k nejnovějším číslům čtenosti šéfeditor Deníku Tomáš Herman.

Erasmus není jen pro studenty. Týden v Dublinu očima učitelky. Foto: Tavo Rivera

Týden v Dublinu

Možná myslíte, že Erasmus je jen pro mladé. Omyl. Nabízí programy i pro učitele, kteří už mladí byli. Dostala jsem se díky němu jako učitelka Obchodní akademie Prostějov do Irska.

Kris Kremersová a  Lisanne Froonová na společné selfie fotografii, pořízené jen krátce před jejich zmizením v panamské džungli v roce 2014. Obě dívky se staly s největší pravděpodobností obětí tragické nehody, zřejmě se zřítily ze srázu nebo ze skály.

Zmizení dvou Evropanek v Panamě: Nejprve se našel fotoaparát, pak utržená noha

V sobotu 15. března roku 2014 přicestovaly do Panamy 21letá Kris Kremersová a o rok starší Lisanne Froonová, obě rodačky z nizozemského města Amersfoort. Chtěly si užít cestování a pracovat jako sociální dobrovolnice. Naposledy se ozvaly 1. dubna. Pak už je živé nikdo neviděl. O deset týdnů později byl nalezen Lisannin batoh. Pak se našla ženská pánev s utrženou, stále ještě obutou nohou. A potom dalších 33 kostí.

Samice harpyjí jsou dvakrát tak velké jako samci

Postrach z pralesa. Obří harpyje zabíjí své oběti pouhým stiskem, loví i opice

Harpyje pralesní, druhý největší dravec Jižní Ameriky, fascinuje svou velikostí a perfektními loveckými schopnostmi. S ohromujícím rozpětím křídel a ostrými drápy dokáže v tichosti za letu strhnout kořist přímo ze stromu. Její drápy totiž mohou být stejně velké jako drápy medvěda grizzlyho. Tento majestátní dravec je také národním symbolem Panamy.

Do Panamy za roboty.

Od sousedů: Jedou do Panamy na robotickou olympiádu

Jak napsala PNP, mezi 500 družstvy z více než 80 zemí, které se kvalifikovaly pro finále olympiády World Robot 7.-9. listopadu v Panama City, jsou také dva týmy Gymnázia Roberta Kocha v Deggendorfu.

Sir Francis Drake a jeho Zlatá laň.

Sir Francis Drake obeplul zeměkouli. Byl rytířem, pirátem i členem parlamentu

/FOTO/ Ve dvaceti přepadl v Africe kolonu se zlatem, mořeplavec, korzár, viceadmirál, obchodník s otroky, budovatel státu alžbětinského věku, ničitel španělských lodí a přístavů, pro Španěly pirát, taky šéf expedice kolem světa, boháč, dobrodruh, rytíř, člen parlamentu, královnou jmenován Sirem, zemřel na úplavici v Panamě…

Umělecká rekonstrukce útoku megalodona na dvě menší velryby Eobalaenoptera

Megalodoni byli superpredátoři. Už v děloze požírali své sourozence

Obří žralok je zpět. Pět let po filmu Meg, v němž herec akčních filmů Jason Statham bojoval s obrovským prehistorickým žralokem, přichází pokračování Meg 2: Příkop. Bez ohledu na to, co si diváci o snímku myslí, tvor, kterého zobrazuje, byl kdysi opravdu takový. Vyhynulí žraloci megalodonové byli ve své době nejlepšími mořskými predátory a byli pravděpodobně děsivější než cokoli, co si vymyslel Hollywood, napsal server BBC News.

Panamský průplav. Ilustrační snímek

Panamskému průplavu hrozí zánik. Kvůli suchu již přišla první omezení

Panamskému průplavu hrozí vážné problémy, pokud se nedokáže přizpůsobit změnám klimatu. Píše to agentura AFP. Infrastrukturu, která spojuje Tichý a Atlantický oceán, ohrožuje především pokles srážek, protože používá pro své plavební komory vodu ze sladkovodních nádrží. Kvůli suchu již musel provozovatel omezit pohyb lodí v kanálu, což se zřejmě promítne do jeho hospodaření.

Che Guevara si čte noviny v Punta del Este v Uruguayi, snímek pochází pravděpodobně z doby krátce před jeho smrtí

Před 70 lety vyjel Guevara na cestu po Jižní Americe. Zážitky ho navždy změnily

Právě před 70 lety, 7. července 1953, se vydal argentinský marxistický revolucionář Che Guevara na velkou cestu přes Bolívii, Peru, Ekvádor, Panamu, Kostariku, Nikaraguu, Honduras a Salvador. Byla to právě tato výprava, která ho radikalizovala a později z něj udělala druhého nejznámějšího muže kubánské revoluce vedle Fidela Castra.

Štěňata psů pralesních už mají první kritické období za sebou a návštěvníci Zoo Praha mohou jejich dovádění nově pozorovat ve výběhu nedaleko expozice ledních medvědů.

V Zoo Praha se narodila mláďata psů pralesních. Jsou první nově sestaveného páru

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pražské zoologické zahradě se po pěti letech narodila štěňata psů pralesních. Dvojice mláďat přišla na svět v sobotu 8. dubna, dosud je ale návštěvníci nemohli vidět, protože psi pralesní jsou při odchovu mláďat velmi citliví na jakékoliv vyrušení. Nově je lidé mohou pozorovat ve venkovním výběhu areálu malých amerických šelem nedaleko expozice ledních medvědů, sdělili ve čtvrtek 22. června zástupci zoo.

Z besedy s dobrodruhem Matějem Ptaszkem o životě v Kolumbii v Městském společenském domě v Kolíně.

Matěj Ptaszek tentokrát místo blues bavil diváky vyprávěním o životě v Kolumbii

/FOTOGALERIE/ Matěj Ptaszek už byl v Městském společenském domě v Kolíně několikrát, naposledy letos v květnu na festivalu jižanské a bluesové hudby, kde hrál společně s Lubomírem Bužmou Khýrem a kde uplatnil svoje pěvecké a muzikantské kvality, především coby perfektní hráč na foukací harmoniku. Druhý listopadový čtvrtek však přicestoval v jiné roli, a to coby osobitý vypravěč.

Topi Pigula

Národ miluje mordy

Zprávy o důležitých vědeckých poznáních často zapadnou. Lidé mají raději drama.

Ilustrační foto.

Kam za sportem. Ve Vyškově na futsal a hokejovou hobbyextraligu

Po sněhové nadílce se samozřejmě nabízí aktivní sportování, lyže, sáňky…, fanouškům především futsal a hokej. Druholigový Amor jede do Olomouce. Doma ve Vyškově bude hrát jeho béčko a v divizi bývalý Pivovar. Hokejová hobbyextraliga má na programu letošní předposlední kolo.

Tradiční betlémy, cizokrajné i skutečné rarity představuje v pěti sálech kvasinský zámek.

Skleněné, mramorové i zápalkové. Vítejte v království betlémů v kvasinském zámku

Jak vzpomíná Soňa Klímová - Janečková, jako malá se chodila dívat s maminkou a babičkou na Vánoce na betlém do solnického kostela, doma neměli. Nyní si je užívá nadmíru. První prosincovou sobotu ve tři hodiny odpoledne se v jejím zámku v Kvasinách slavnostně otevře už jedenáctá velká výstava betlémů, která tu bude k vidění až do 6. února.

Dobová ilustrace zachycující potopení lodi

Loď se zlatem měla být spásou. Poklad skončil na dně moře a svět ovládla panika

Aukční síň Goldberg Coins & Collectibles dražila letos v červnu zvláštní věc. Šlo o 76 zlatých mincí pocházejících celkem z devíti zemí. To ale na nich nebylo to nejzajímavější. Všechny byly totiž před více než 160 lety součástí obrovského zlatého pokladu, převáženého parníkem Central Amerika přes Atlantik do New Yorku. Dne 12. září 1857 se parník potopil - a vyvolal tím první skutečně globální finanční krizi v dějinách.

Samec kolibříka bělokrkého. Samice mívají tlumeněji zbarvené peří, než samci. Vědci ale nyní zjistili, že se to týká jen 80 procent samic, zbylé vypadají na první pohled jako samci.

Skvělý fígl. Část samic kolibříků vypadá jako samci, kvůli sexuálnímu obtěžování

Na první pohled vypadají jako samci, ve skutečnosti jsou to ale důmyslně maskované samice. I tak by se zjednodušeně dala popsat anomálie, kterou nedávno vědci objevili u některých druhů kolibříků. Přišli na to, že část samic má peří zbarveno stejně pestře jako samci. Díky tomu mají lepší přístup k jídlu a mužské protějšky je méně obtěžují.

Prostějovská palírna vzdává rumem Heffron hold legionářům

Prostějovský Heffron získal medaili za vzhled

Prestižní cena za obal. Nejen výrazná a velmi jemná chuť prostějovského rumu Heffron, je tím, čím je výrobek nejstarší palírny v Evropě zajímavý. Nyní byl oceněn také za svůj vzhled. V mezinárodní designové soutěži získal stříbrnou medaili v kategorii Cena za design obalů 2020–2021.

Ilustrační foto.

Výstavy ke Dni Země a Příběh banánu hostí radnice v Kopřivnici

Ve vestibulu kopřivnické radnice jsou k vidění dvě nové výstavy. Na připomenutí Dne Země se podílely místní mateřské školy, v Příběhu banánu poodhaluje výstava organizace NaZemi pracovní podmínky dělníků na banánových plantážích z Kostariky a Panamy.

Dokument Petra Smělíka natočený v Boršicích zvítězil na festivalu v Panamě. Odvysílá ho Česká televize.

Dokument natočený v Boršicích zvítězil v Panamě. Odvysílá ho Česká televize

V televizi bude mít premiéru „Rok na dědině“, vítězný snímek z 9. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárního filmu v Panamě, jehož autorem je rodák z Uherského Hradiště a absolvent zlínské filmové školy Petr Smělík. Dokument natočený v Boršicích odvysílá ve středu 10. března od 14.40 hodin program ČT2.

Návrh nového umělého kmene.

Skleník Fata Morgana bez návštěvníků nespí, prochází další proměnou

Pražská botanická zahrada využila dočasného uzavření skleníku Fata Morgana a pokračuje v obnově jeho expozic. V současnosti probíhají práce poblíž tropického jezera v prostřední části. Vznikají zde umělé epifytní kmeny, které poslouží k prezentaci vzácných tropických rostlin z nížinného deštného pralesa rostoucích pouze na stromech. Kompletní dokončení prací je plánováno na konec března tohoto roku.

Lidé se ve městě Planeta brodí po ulicích zaplavených po řádění hurikánu Eta.

Hurikán Jóta zesílil na stupeň čtyři. Míří nad Střední Ameriku

Hurikán Jóta, který má dnes večer místního času dorazit nad pobřeží Hondurasu a Nikaraguy, zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Doprovází ho setrvalý vítr o rychlosti 260 kilometrů za hodinu, informovala agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Carcharocles angustidens byl jedním z velkých žraloků, kteří se proháněli v oligocénním moři před třemi desítkami milionů let

V USA našli 24 milionů let starou "školku" pro mladé žraloků. Ukrývala i poklad

Prehistoričtí žraloci druhu Carcharocles angustidens patřili před 24 miliony let k vrcholovým predátorům oligocénního moře. Jejich mláďata však byla přesto zranitelná, a než se vydala do otevřeného oceánu, musela vyrůstat někde blízko pobřeží, kde našla hodně snadno ulovitelné kořisti. Jednu takovou "žraločí školku" teď vědci objevili na území dnešní Jižní Karolíny.

Americko-nizozemský rocker Eddie Van Halen

Zemřel rocker Eddie Van Halen, bylo mu 65 let

Ve věku 65 let v úterý zemřel na rakovinu rocker Eddie Van Halen, kytarista a spoluzakladatel úspěšné hardrockové skupiny Van Halen, která byla pojmenována po něm a jeho bratrovi bubeníkovi. O úmrtí holandsko-amerického hudebníka informoval na twitteru jeho syn.

Dokumentární snímek „Rok na dědině“

Film o Slovácku zazářil na prestižním festivalu v Panamě

Dokumentární snímek „Rok na dědině“ režiséra Petra Smělíka, rodáka z Uherského Hradiště a absolventa zlínské filmové školy, zvítězil na 9. ročníku mezinárodního festivalu dokumentárního filmu Acampadoc v La Villa de los Santos v Panamě.

Před nákupním centrem Eden se chystá další ročník oblíbeného Vinobraní.

Tipy na pátek 4. září

Strávíte první zářijový víkend v metropoli? Pokud ano, tak vězte, že se koná spousta zajímavých akcí. Podívejte se níže na pár našich tipů.

Výstava v katedrále svatého Václava

Zajděte se podívat na výstavu do olomoucké katedrály

Ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým a Římskokatolickou farností svatého Václava Olomouc pod záštitou arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a náměstka primátora Matouše Pelikána pořádá společenství Člověk a Víra výstavu velkoformátových fotografií s názvem Člověk a Víra, a to od 23. srpna do 26. září v katedrále svatého Václava v Olomouci.

Výstava v katedrále svatého Václava

Zajděte se podívat na výstavu fotografií do olomoucké katedrály

Ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým a Římskokatolickou farností svatého Václava Olomouc pod záštitou arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a náměstka primátora Matouše Pelikána pořádá společenství Člověk a Víra výstavu velkoformátových fotografií s názvem Člověk a Víra, a to od 23. srpna do 26. září v katedrále svatého Václava v Olomouci.

Mezinárodní folklorní festival v Červeném Kostelci

Exotické tance až za rok. Mezinárodní folklorní festival hlásí nutné zeštíhlení

V těchto dnech vrcholí přípravy na 66. Mezinárodní folklorní festival. Červenokostelecký kulturní vrchol roku začne už dnes a bude kvůli všeobecně známým koronavirovým okolnostem zredukován. „Nový ročník festivalu se připravuje vždy již od září, některé soubory se dojednávají třeba i dva nebo tři roky předem. V březnu se nám všechny plány náhle rozplynuly,“ říká ředitel festivalu Tomáš Šimek.

Kambodžský chrám Angkor Vat

Lesk a bída Kambodže

Jak chutná smažená tarantule? Jaká je ve skutečnosti návštěva angorských chrámů? A jaké to je, když se vám na ostrově bez civilizace zablokují záda?

Motorky je zavedly až do Hulína.

Motorky je zavedly až do Hulína. Posluchače potěšil Pavel Liška a Jan Révai

Tři měsíce vandrovali na motorkách po střední Americe. Řeč je o hercích Pavlu Liškovi a Janu Révaiovi, kteří si říkají Vandráci a cestují na svých motorkách po celém světě. A při jedné takové cestě zavítali do Letního kina v Hulíně, kde v neděli 12. července vystoupili s cestopisnou besedou popisující jejich cestu napříč střední Amerikou. Nejdřív byli viděni v Panamě, pak mířili do džunglí Kostariky, vandrovali po velké Nikaragui, přes varování projeli Honduras, pak i zemi plnou vulkánů El Salvádor, nádhernou Guatemalu, maličké Belize a obrovské Mexiko. A to vše procestovali v sedle svých motorových ořů.