Kreativ

ŠTÍTEK: Panama

Pálenice je mi prací i koníčkem. Od roku dva tisíce sedmnáct provozuji v Bítovčicích na Jihlavsku pěstitelskou pálenici a pokračuji tak v rodinné tradici. Pomyslné paličské žezlo jsem převzal od dlouholetého mistra tohoto řemesla Čestmíra Hrdličky, který

Fotbalistovi Roušarovi je pálenice prací i koníčkem

Bítovčice – Devětadvacetiletý fotbalista „átřídních“ Koutů Jan Roušar se již třetím rokem živí jako provozovatel pálenice v Bítovčicích. Fotbal hrával v Brtnici, odkud si ho vytáhl trenér Chylík do Koutů, s nimiž oslavil historický postup do krajského přeboru. Jan Roušar si s třicítkou na krku život bez zápasů na zeleném pažitu nedovede představit. Před nedávnem se stal i členem závodního týmu požárního útoku v obci Malé nedaleko Brtnice. Rád cestuje a již tři roky vede palírnu lihovin, což je pro něj nejen práce, ale i koníček.  

Katastrofa v Gibraltaru. Poblíž španělského přístavu explodovaly 26. května 1985 dva tankery

Jako apokalypsa. Před 35 lety exploze rozervala tankery, hořelo i moře s těly

"Vypadalo to, jako by vypuklo zemětřesení, domy se začaly třást. Bylo to hrozné, příšerné, lidé začali utíkat všemi směry." Těmito slovy popsal majitel restaurace v jihošpanělském přístavu Algeciras poblíž Gibraltaru explozi dvou ropných tankerů, která v neděli 26. května 1985 pohřbila obě lodi v plamenech. Při katastrofě zahynulo 32 lidí.

Z vyprávění o tom, jak Vandráci procestovali na motorkách Střední Ameriku z Panamy do Mexika.

Vandráci bavili kino cestovatelskými historkami

/FOTOGALERIE/ Herci Pavel Liška, Jan Révai a hlavní kameraman Hynek Bernard procestovali na motorkách Střední Ameriku z Panamy do Mexika, aniž by věděli, co je čeká. Poutníci vyrazili na vlastní pěst, bez štábů, doprovodných vozidel, hotelů a mezinárodní kuchyně jen s tím, co jejich motorky uvezou. Říkají si vandráci, či vagamundos.

V Curychu nechyběl ani neurochirurg Sameš, kongresu dominovaly bypassy mozku.

V Curychu nechyběl ani neurochirurg Sameš, kongresu dominovaly bypassy mozku

Nedávno se ve švýcarském Curychu v Univerzitní nemocnici (USZ) konal kongres Bypass 2020. Kongres oslavoval a hodnotil padesátiletou historii, současnost a budoucnost operací mozkových bypassů. První operaci bypassu na lidském mozku provedl profesor Gazi Yasargil právě v USZ. Na tento výjimečný kongres se sjeli odborníci a specialisté všech kontinentů, kteří přispěli k rozvoji a aplikaci mozkových bypassů.

Škoda JS. Ilustrační snímek

Švýcaři obžalovali dva ukrajinské politiky. Uplácet je měla i česká firma

Švýcarská prokuratura obžalovala dva bývalé ukrajinské politiky z praní špinavých peněz. Záležitost je podle místního tisku a agentur AP a AFP součástí širšího vyšetřování případu mezinárodní korupce, do kterého je podle vyšetřovatelů zapletená i česká společnost Škoda JS. Firma na dotaz ČTK uvedla, že proti ní nebylo vzneseno obvinění.

David Cornwell. Čtenářům známý jako John le Carré.

Svět zbystřil. John le Carré vydává vzpomínky špiona

Když tajný agent vydá paměti, ostatní tajní agenti zbystří. Ale když je ten bývalý špion navíc slavným autorem napínavých bestsellerů, sleduje ho celý svět. Právě to se nyní děje knižním vzpomínkám Davida Cornwella, jenž vstoupil do dějin literatury pod jménem John le Carré.

Čtrnácté místo obsadila na Ironman Florida ve své věkové kategorii triatlonistka USK Akademik Cheb Sandra Stolarcikova, která v celkovém hodnocení kategorie žen skončila na skvělém 68. místě.  Foto: Archiv Sandry Stolarcikove

Stolarcikova na Ironmanovi brala čtrnáctou příčku

Ironman Florida 2019. O víkendu, přesněji v sobotu 2. listopadu, se odehrál závod světové série Ironman Florida v USA a USK Akademik Cheb měl za velkou louží své zastoupení. Julie Sandra Stolarcikova se postavila na start dlouhého triatlonu v délce 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a běhu na maratonskou vzdálenost.

V Šafaříkových sadech se od pátku tyčí dva metry vysoký drátěný objekt ruky s prsty zdviženými do tvaru písmena V. Dílo podle návrhu výtvarníka Vladimíra Líbala upozorňuje na program, jímž Plzeň oslaví výročí sametové revoluce.

V listopadu se v Plzni otevře bývalé sídlo krajských komunistů

/VIDEO/ Jedinečná možnost navštívit sídlo, z něhož do roku 1989 vládli Západočeskému kraji komunisté, se naskytne od 14. do 17. listopadu. Program s názvem Zúročení, připravený organizacemi Johan a PaNaMo, je součástí oslav 30. výročí sametové revoluce v Plzni.

Ilustrační foto

Latinská Amerika zavítá do mlýnů

Kulturu a tradice španělsky hovořících zemí mohou zájemci poznat na festivalu Latino Americano, který se uskuteční v pátek od 16 hodin v areálu pardubických Automatických mlýnů.

Lenka Vavrisová.

České dračice chtějí útočit na evropskou medaili

Rychlé kombinace, nahrávky, akce, ale žádné ostré souboje. To je bezkontaktní verze amerického (flag) fotbalu. České reprezentantky (dračice) vyrazily dnes ráno na mistrovství Evropy. V Izraeli mají jasný cíl – zisk medaile. „Nemůžeme si dávat nižší, máme kvalitní tým,“ slíbil trenér Martin Šindler.

Velký bílý žralok

Podruhé za 35 let. Rybář spatřil v Panamském zálivu žraloka, natočil ho na video

/VIDEO/ Nečekané setkání s obávaným predátorem prožil rybář Mark Kellye, když se o uplynulém víkendu vydal do Panamského zálivu. Krátce poté, co Kellye vyplul z přístavu, objevil se u jeho lodi velký bílý žralok. Asi čtyřmetrová paryba několikrát obeplula jeho loď, přičemž ji pohotový rybář stačil natočit na video. 

Herci Pavel Liška a Jan Révai vyprávěli o cestě střední Amerikou.

TIP Deníku: Jak jeli umělci na vandr

Trojice českých dobrodruhů – herci Pavel Liška, Jan Révai a kameraman Hynek Bernard, alias Vandráci Vagamundos, jak zní také název pořadu, procestovali Střední Ameriku z Panamy do Mexika, aniž by věděli, co je čeká. S příhodami z cest se tato trojice podělí s návštěvníky kina ve Frenštátě pod Radhoštěm ve středu 24. dubna od 20.00 hodin. Vstupné je 290 Kč. 

Brazilský reprezentant Casemiro před zápasem s ČR

Takové ztráty jako s Panamou nás posilují, říká Casemiro před zápasem s ČR

Před novináře dorazil v dobré náladě, usmíval se na všechny strany. S typickou jižanskou lehkostí: jakoby Casemira, záložníka Realu Madrid a hvězdu brazilské reprezentace, poslední remíza s panamským outsiderem (1:1) ani netrápila. „Víme, že jsme nehráli dobře, ale poučíme se. Tým je v přestavbě, ztráta nás posílí do budoucna,“ prohlásil před úterním přípravným duelem s Čechy v pražském Edenu.

Felipe Conde

Fotbal? Vášeň a chlouba

/ROZHOVOR/ V Praze se chystá přehlídka fotbalových hvězd. Řada z nich prošla rukama Felipe Condeho, trenéra futsalistů Chrudimi.

Dannerová vlevo s novými přáteli.

Sousedka poletí do Panamy

Linec - Alexandra Dannerová (18) z Altenbergu se 22.- 27. ledna zúčastní Světového dne mládeže v Panamě – mimo jiné s papežem Františkem a zhruba dvěma miliony dalších věřících, píší OÖN.

Zlato

Analytik: Když si dáte zlato do trezoru, vytvoříte si svůj vlastní daňový ráj

Kauza panamských dokumentů před dvěma lety názorně ilustrovala, proč mají bohatí lidé potřebu skrývat před sousedy a zbytkem světa svůj majetek. A také, že za to rádi zaplatí zahraničním právníkům, aby vytvořili sofistikované majetkové struktury včetně takzvaných off-shore firem. Anebo těm českým, aby pro ně připravili svěřenský fond. Ale jde to i jednodušeji – například při nákupu investičního zlata. Daňový ráj totiž můžete mít i doma.

Razie v sídle Deutsche Bank ve Frankfurtu

Policejní razie ve Frankfurtu. Vyšetřovatelé vtrhli do sídla Deutsche Bank

V centrále německé společnosti Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem proběhla ve čtvrtek rozsáhlá policejní akce. Desítky policistů tu pátraly po důkazech v kauze praní špinavých peněz za miliardy korun. Dalších 170 policistů a úředníků prohledávalo kanceláře a pobočky banky po celém městě.

Herci Pavel Liška a Jan Révai vyprávěli v Tachově o cestě střední Amerikou.

Vandráci vyprodali dvakrát kino

Tachov – Cestu herců Pavla Lišky a Jana Révaie a režiséra Hynka Bernarda na motorkách střední Amerikou bylo možné sledovat v televizním dokumentu.

Humanitární loď Aquarius

Panama zbavila loď Aquarius registrace. Posíláte lidi na smrt, tvrdí organizace

Poslední nevládní loď ve Středomoří pod názvem Aquarius 2, která se podílí na záchraně uprchlíků, už nebude moci plout pod panamskou vlajkou. Panama ji totiž zbavila registrace. Pokud tak vpluje do přístavu, už z něj nebude moci vyplout, dokud ji nezaregistruje jiná země. Neziskové organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée, které ji provozují, v pondělí tento krok odsoudily. Informoval o tom server The Local.