Kreativ

ŠTÍTEK: Panama

Ilustrační foto

Němečtí celníci objevili v Bremerhavenu kokain za 92 milionů Kč

Berlín - Němečtí celníci objevili v přístavu města Bremerhavenu kontraband 52 kilogramů kokainu. Při pouličním prodeji by takové množství této drogy mělo hodnotu kolem 3,4 milionu eur (téměř 92 milionů korun). Podle agentury DPA o tom dnes informoval příslušný celní úřad v Hamburku.

Americký prezident Barack Obama se dnes sešel v New Yorku s kubánským vůdcem Raúlem Castrem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN.

Obama se sešel s Castrem na okraj zasedání OSN

New York - Americký prezident Barack Obama se dnes sešel v New Yorku s kubánským vůdcem Raúlem Castrem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Politici, kteří oba znovu vyzvali ke zrušení amerického obchodního embarga proti Kubě, k němuž se Kongres USA ovládaný republikány zatím nemá, si podle agentury AFP před opětnou schůzkou podali ruce.

Výstava věnovaná fiktivnímu českému géniovi s názvem Světoběžník Jára Cimrman se otevře od 24. září do 10. listopadu v pasáži pražského Paláce YMCA.

V Paláci YMCA v Praze začala výstava Světoběžník Jára Cimrman

Praha /FOTOGALERIE/- Především informace o cestovních pomůckách fiktivního českého génia Járy Cimrmana obsahuje výstava, která byla otevřena v pražském Paláci YMCA v ulici Na Poříčí. Pod názvem Světoběžník Jára Cimrman nabízí v pasáži a na schodišti objektu desítky exponátů včetně jeho kola, speciálního cestovního kufru a suvenýrů, které z ciziny přivezl. Některé předměty a artefakty jsou vystaveny poprvé – patří k nim třeba géniův náčrt parního invalidního vozíku. Výstava bude otevřena do 10. listopadu.

Výstava věnovaná fiktivnímu českému géniovi s názvem Světoběžník Jára Cimrman se otevře od 24. září do 10. listopadu v pasáži pražského Paláce YMCA.

V Paláci YMCA v Praze začala výstava Světoběžník Jára Cimrman

Praha /FOTOGALERIE/ - Především informace o cestovních pomůckách fiktivního českého génia Járy Cimrmana obsahuje výstava, která ve středu byla otevřena v pražském Paláci YMCA v ulici Na Poříčí. Pod názvem Světoběžník Jára Cimrman nabízí v pasáži a na schodišti objektu desítky exponátů včetně jeho kola, speciálního cestovního kufru a suvenýrů, které z ciziny přivezl.

Spojené státy představily nové předpisy, které zmírňují některá omezení pro americké společnosti, které chtějí podnikat na Kubě. Je to další krok, který oslabuje letité americké obchodní embargo vůči Kubě v rámci sbližování obou zemí.

Spojené státy zmírnily obchodní restrikce vůči Kubě

Washington – Spojené státy představily nové předpisy, které zmírňují některá omezení pro americké společnosti, které chtějí podnikat na Kubě. Je to další krok, který oslabuje letité americké obchodní embargo vůči Kubě v rámci sbližování obou zemí. Nová pravidla se zaměřují na cestovní ruch, telekomunikace, internetové služby, bankovnictví a převod peněz a poprvé po více než 50 letech umožňují amerických firmám zřídit si zastoupení na Kubě.

Kubánský disident Manuel Cuesta Morua se v Praze účastní konference Forum 2000.

Kubánský disident: Lepší vztahy s USA pomohou přeměně Kuby

Praha/Havana - Kubánská vláda vždycky obviňovala Spojené státy ze všeho špatného, co se nám dělo, a snažila se tak odvést pozornost od svého vlastního konání. To se nyní se zlepšením vztahů mezi Kubou a Spojenými státy mění, řekl v rozhovoru kubánský disident Manuel Cuesta Morua, který se v Praze účastní konference Forum 2000. Kubánský režim je podle něj v poslední době tolerantnější k některým aktivitám opozičních skupin, na ostrově se nicméně i nadále zatýká a za mřížemi zůstávají političtí vězni.

Na Kubu loni přijely tři miliony zahraničních turistů.

Uvolnění vztahů USA a Kuby ohrožuje turistiku sousedů v Karibiku

Havana - Pohled na vztyčenou vlajku před nově otevřeným velvyslanectvím USA na Kubě je jedním z nejviditelnějších signálů sbližování obou dlouhodobých nepřátel. Uvolňování vztahů mezi oběma zeměmi by mělo pokračovat i nadále a americký Kongres by již brzy mohl zrušit 55 let staré embargo vůči ostrovu. To sice bude velkým přínosem pro kubánskou ekonomiku, přinejmenším díky přívalu utrácejících amerických turistů, může však být katastrofou pro některé z malých ostrovů jinde v Karibiku, které jsou silně závislé na cestovním ruchu, upozornil list Financial Times.

Ilustrační foto

Nejdelší přímá linka na světě. Let Dubaj-Panama potrvá přes 17 hodin

Dubaj - Dubajská letecká společnost Emirates plánuje zprovoznit linku Dubaj-Panama. Půjde o nejdelší nepřerušený let, jaký kdo v současnosti nabízí. Potrvá 17 hodin a 35 minut a překoná i nynějšího rekordmana dlouhého létání. Tím byla australská společnost Qantas, která zajišťuje spojení mezi australským Sydney a americkým Dallasem. Let trvá skoro 17 hodin.

Ilustrační foto.

Mezi novinkami zájezdů do exotiky jsou Bahamy či Panama

Praha - Bahamy, Panama či ostrov Rodrigues patří k novinkám českých cestovních kanceláří na zimní exotickou sezónu. Cestovky také rozšíří nabídku pobytů na ostrov Zanzibar a do Ománu. Přibudou rovněž poznávací zájezdy mimo jiné do Číny, Botswany či Barmy. Nabídka zájezdů do Mexika se naopak zúžila. Ceny exotických zájezdů se kvůli silnému kurzu dolaru zvýší v řádu jednotek procent, nejvíc na Kubu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.

Zlatý pohár: USA vs. Panama

Fotbalisté USA neuspěli, bronz na Zlatém poháru vybojovala Panama

Chester - Fotbalisté Panamy porazili na Zlatém poháru v americkém Chesteru v boji o třetí místo Spojené státy po remíze 1:1 na penalty 3:2 a získali bronz. Obhájce titulu, který byl v domácím prostředí považován za největšího favorita, tak zůstal bez medaile.

Zklamání i rozhořčení. Fotbalisté Panamy těžko rozdýchávali konec v semifinále

Zlatý pohár: Fotbalisté Panamy dostali trest za napadení. A co rozhodčí?

Atlanta - První tresty - pro Panamu - jsou tady. Brankář Jaime Penedo a útočník Luis Tejada dostali na šampionátu Severní a Střední Ameriky po vypjatém semifinále distanc na dva zápasy a oba tak zmeškají utkání o bronz. Za incidenty při duelu s Mexikem, v němž o prohře Panamy rozhodly dvě penalty, dostal navíc panamský svaz blíže neupřesněnou pokutu.

Zklamání i rozhořčení. Fotbalisté Panamy těžko rozdýchávali konec v semifinále

Byli jsme lepší než Mexiko, zlobí se Panama. Odnese to komise rozhodčích?

Panama City - Hrozné, ostudné a skandální. Zástupci fotbalové federace Panamy požadují odstoupení desetičlenné komise rozhodčích CONCACAF poté, co sudí v semifinále Zlatého poháru odpískal proti jejich týmu dvě penalty. Finalisté minulého šampionátu Severní a Střední Ameriky zápas s Mexikem právě po gólech z pokutových kopů prohráli 1:2 po prodloužení.

Fotbalisté Jamajky zdolali USA a jsou ve finále

Zlatý pohár: Mexiko ve finále vyzve Jamajku, Panama mluví o krádeži

Atlanta /VIDEO/ - V nedělním finále Zlatého poháru se utkají fotbalisté Mexika a Jamajky. Mexiko vyhrálo zásluhou dvou pokutových kopů 2:1 po prodloužení nad Panamou a může na mistrovství Severní a Střední Ameriky získat jubilejní desátý titul. Jamajka v Atlantě vyřadila domácí obhájce titulu z USA a poprvé postoupila do finále.

Haiti zdolalo Honduras

Haiti překvapilo, je ve čtvrtfinále Zlatého poháru. Panama bude doufat

Kansas City - Fotbalisté Haiti porazili v závěrečném utkání skupiny A Zlatého poháru 1:0 Honduras a zajistili si přímý postup do čtvrtfinále. Ten už měli po druhém duelu jasný hráči domácích Spojených států, kteří v pondělí remizovali 1:1 s Panamou. Ta tak musí doufat, že do vyřazovací fáze projde jako jeden z nejlepších dvou týmů na třetím místě.

Fotbalisté USA se radují z gólu proti Haiti.

USA jsou na Zlatém poháru ve čtvrtfinále, v duelu Panamy se sudí zapotili

Foxborough - Fotbalisté USA si druhou výhrou v základní skupině A Zlatého poháru zajistili postup do čtvrtfinále. Po úspěchu v utkání s Hondurasem porazili v pátek 1:0 Haiti. O jedinou branku zápasu se postaral ve 47. minutě Clint Dempsey. Ve druhém pátečním utkání této skupiny uhrála Panama remízu 1:1 s Hondurasem.

Ilustrační foto

Nelegální rybolov ohrožuje rovnováhu ekosystému Antarktidy, varují vědci

Řím - Za posledních 11 let se rybolov v oblasti Antarktidy více než zdvojnásobil. Chráněné mořské zóny se tu příliš nedaří vytvářet. A nyní tu vyvstal i problém s pirátskými rybářskými loděmi. V době, kdy tání ledovců otevírá kolem jižního pólu nové cesty, projevují o tuto oblast zvýšený zájem velké rybářské společnosti, které přitahuje bohatství antarktických vod. V posledních 11 letech se objem vylovených ryb více než zdvojnásobil: ze 150.000 tun vzrostl na více než 310.000. 

Vojtěch Novotný.

Vědci budou na šesti kontinentech zkoumat vliv hmyzu na lesy

České Budějovice – Tým vedený českým vědcem bude na šesti kontinentech zkoumat vliv hmyzu na lesní vegetaci. Projekt získal od evropské rady pro výzkum grant 92 milionů korun. Skupina, kterou vede Vojtěch Novotný z českobudějo­vického biologického centra akademie věd, bude pracovat v Česku, Japonsku, Ghaně, Panamě nebo Papue – Nové Guineji. ČTK to řekla referentka publicity biologického centra Daniela Procházková.

Raul Castro a Barack Obama na summitu v Panamě.

Konec studené války v Karibiku? Prezidenti Kuby a USA se setkali v Panamě

Panama - V panamské metropoli začal v pátek místního času celoamerický summit. Na jeho slavnostním zahájení se potkali také americký prezident Barack Obama a kubánský vůdce Raúl Castro. Oba státníci si potřásli rukou. Předtím prošli po slavnostním červeném koberci v rozmezí jen několika minut po sobě, upozornila agentura AP. Obama byl poslední ze státníků amerického kontinentu, které panamský prezidentský pár na zahájení summitu uvítal.

Kubánský prezident Raul Castro.

Obama se na summitu v Panamě setká s Castrem

Panama – V Panamě dnes začíná dvoudenní summit amerických států, na němž se poprvé oficiálně setkají prezidenti USA a Kuby Barack Obama a Raúl Castro, kteří v prosinci zahájili historické sbližování svých zemí. Pozorovatelé očekávají, že Washington i Havana sáhnou k dalším vstřícným krokům, k nimž by mohlo patřit například vyškrtnutí Kuby z amerického seznamu států podporujících terorismus.

Ilustrační foto

USA: Kuba nemá být na seznamu zemí podporujících terorismus

Washington – Americké ministerstvo zahraničí údajně doporučilo, aby prezident Barack Obama vyřadil Kubu ze seznamu států podporujících terorismus. Podle agentur Reuters a AFP to uvedly zdroje z výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. V Panamě už mezitím spolu jednali ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Bruno Rodríguez.

Petr Bambousek v džungli.

Fotograf Petr Bambousek bude v galerii vyprávět o fotografování

Příbram – V příbramské Galerii Františka Drtikola v Zámečku pokračuje výstava novinářských fotografií jubilejního 20. ročníku prestižní soutěže Czech Press Photo 2014. V expozici jsou vystaveny také snímky příbramského fotografa Petra Bambouska, který získal za Portrét makaka ze Sulawesi 2. cenu v kategorii Příroda a životní prostředí.

Álvaro Uribe

V Kolumbii odsoudili za spiknutí bývalou šéfku rozvědky

Bogotá - Kolumbijský Nejvyšší soud odsoudil dva blízké spolupracovníky bývalého pravicového prezidenta Álvara Uribeho za spiknutí a špehování exprezidentových politických oponentů. Bývalé šéfce rozvědky Maríi del Pilar Hurtadové a bývalému řediteli prezidentské kanceláře Bernardu Morenovi hrozí desetiletý trest vězení. Soud výši trestu oznámí do 15 dní, napsal dnes server BBC News.

Projekt Edison na kaplickém gymnáziu.

Cizinci poznávají střední školy

Kaplice – Možnost seznámit se s kulturou nebo zeměpisem Jordánska, Mexika, Panamy či třeba Malajsie měli v tomto týdnu studenti kaplického gymnázia a střední ekonomické školy.

 Známý americký jazzový klarinetista Buddy DeFranco zemřel ve věku 91 let.

Zemřel známý americký jazzový klarinetista Buddy DeFranco

Panama City – Známý americký jazzový klarinetista Buddy DeFranco zemřel ve věku 91 let. Oznámila to v pátek podle agentury AP hudebníkova rodina. DeFrancovi se podle jazzových hudebníků podařilo úspěšně přejít z éry swingových big bandů k moderním poválečným stylům v čele s bebopem.

Kubánský prezident Raul Castro.

Kubánský prezident se poprvé zúčastní celoamerického summitu

Havana - Kubánský prezident Raúl Castro se zúčastní jako první nejvyšší kubánský činitel celoamerického summitu, jehož příští setkání se uskuteční v dubnu v Panamě. Castro to dnes řekl v kubánském parlamentu. Na vrcholné schůzce by se Castro také mohl poprvé sejít s americkým prezidentem Barackem Obamou, uvedla agentura Reuters.

Cornelie Lebvoua z Konga ukazuje dětem zajímavé obrázky ze své země.

„Jaké je v Africe horko?" ptali se stolanští žáci hostů

Stolany - Do stolanské malotřídky dorazili na besedu velmi zajímaví hosté, které pozvala ředitelka školy Marta Lederová. Tři studenti pocházeli z velmi netradičních míst, a aby stolanští žáci viděli, odkud přijeli, vzali si na pomoc velký glóbus.

Panamský průplav si v loňském fiskálním roce prohlédl rekordní téměř jeden milion turistů.

Panamský průplav si loni prohlédl rekordní počet turistů

Panama – Panamský průplav si v loňském fiskálním roce prohlédl rekordní téměř jeden milion turistů. Za rok do konce září jedno ze tří návštěvních center podél kanálu navštívilo 963.000 zájemců, o 9,6 procenta více než v předchozím roce, uvedl provozovatel průplavu.

Ilustrační foto

Panama vydala prvního odsouzeného do ČR, je jím Pavel Torma

Praha – Panama počátkem týdne vydala do České republiky devětačtyřice­tiletého Pavla Tormu, který se v zemi skrýval před nástupem do vězení za rozsáhlé podvody. Je současně prvním odsouzeným, kterého Panama vydala do Česka. Oznámilo to dnes ministerstvo spravedlnosti.

Marieta Ctibor vede cihelnu a muzeum po svém předku z Tábora. Do jeho města  jezdí a nikdy nemine „vlastní“ domy na Žižkově náměstí a v Koželužské ulici.

V Argentině spolu mluvily o „rodném“ Táboru

Tábor, Buenos Aires – Až z Jižní Ameriky se k nám dostal závan táborské historie. Mladá učitelka češtiny Radka Návarová se v Argentině setkala s ženou, úspěšnou podnikatelkou, jejíž rod má v Táboře zapuštěné kořeny.

Ilustrační foto.

Omán, Panama nebo Jamajka. Cestovní kanceláře nabízí novinky na zimu

Praha – Cestovní kanceláře připravily na zimní sezónu exotických zájezdů řadu novinek mezi destinacemi. Mezi nimi jsou například Omán, Panama nebo Jamajka. Cestovky zároveň zahajují prodej zájezdů do exotických destinací a nabízejí slevy. Vyplývá to z dnešní ankety mezi turistickými kancelářemi.

Ilustrační foto.

V daňových rájích sídlí 13.189 českých firem, láká je anonymita

Praha – Počet českých společností, jejichž vlastník má adresu v daňovém ráji, vzrostl v letošním 1. pololetí o 89 na 13.189 firem. Největší zájem je aktuálně o destinace, jež podnikatelům garantují vysoký stupeň anonymity. Patří mezi ně například Seychely, Marshallovy ostrovy nebo Panama, sdělila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační foto

Víte dobře, s kým obchodujete?

Praha - Škoda v oblasti hospodářské kriminality v České republice dosáhla v prvním čtvrtletí 2014 téměř 118 milionů korun. Mezi její nejčastější podoby patří různé úvěrové, dotační a pojistné podvody.