Kreativ

ŠTÍTEK: Panama

Ilustrační foto

Střední Ameriku zasáhlo virové onemocnění chikungunya

San Salvador - Státy Střední Ameriky se snaží zastavit epidemii horečnatého virového onemocnění chikungunya. I když je zřídka smrtelné, patří k němu velmi bolestivé symptomy. V Salvadoru již zaregistrovali 1200 nemocných, avšak místní úřady netuší, kdy a jakým způsobem se nemoc do země dostala. Předtím byla hlášena především z karibské oblasti.

Uspaný medvěd padá do připravené plachty.

Uspání medvěda se ochráncům nepovedlo, dopadl tvrdě na zem

USA – Ne zcela povedená byla pacifikace medvěda, který se probuzení ze zimního spánku zatoulal do floridského Panama City. Tam žebral o jídlo a nakonec vylezl na strom, kde ho přivolaní ochránci zvířat uspali šipkou. Připravená plachta pod stromem, do níž zvíře spadlo, však byla příliš slabá a medvěd jí prolétl až na tvrdou zem.

Ilustrační foto.

Panamu a Kostariku zasáhlo zemětřesení o síle 6,8 stupně

Panama/San José - Zemětřesení o síle 6,8 stupně zasáhlo v noci na dnešek tichomořské pobřeží Panamy a Kostariky. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na americkou geologickou službu Geological Survey. Žádné oběti na životech ani větší škody nejsou hlášeny.

Podvody mohou podnikatele připravit až o miliony korun

V posledních letech se podnikatelé stále častěji setkávají s nejrůznějšími podvody, které je v některých případech mohou připravit až o miliony korun. Vyplývá to z údajů společnosti KUPEG úvěrová pojišťovna a.s., která je v současné době lídrem na českém trhu úvěrového pojištění a za první čtvrtletí letošního roku pojistila dodávky za více než 45 miliard do 90 zemí světa.

Ilustrační foto.

Počet českých firem s vlastníkem v daňovém ráji vzrostl na 13.168

Praha – V prvním čtvrtletí letošního roku opět přibylo českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji. Ke konci března jich bylo 13.168, což je o 68 firem více než na konci loňského roku. Největší zájem je nadále o Seychely, Panamu a Kypr. Informovala dnes o tom poradenská společnost Bisnode, podle které zájem o daňové ráje letos poroste kvůli zákazu anonymních akcií v Česku.

Pavel Vrba

Další pokles. Česká reprezentace je v žebříčku až za Panamou

Curych - Čeští fotbalisté opět klesli v pořadí reprezentačních týmů, aktuálně jim patří 36. místo. Před Rosického a spol. se dostala například mužstva Arménie, Skotska či Hondurasu. V čele pořadí zůstává Španělsko, pronásledované Německem a Portugalskem

Ilustrační foto

Náměstí Republiky v Plzni bude kulisou ke Lháři

Plzeň – Náměstí Republiky v Plzni ožije letos v červnu a v červenci divadlem. Po roce se sem vrátí oblíbený festival Divadelní léto pod plzeňským nebem, tentokrát s komedií Lhář italského klasika Carla Goldoniho. Režie se tentokrát ujme umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu Zdeněk Bartoš.

Ilustrační foto

Náměstí Republiky bude kulisou ke Lháři

Plzeň – Náměstí Republiky v Plzni ožije letos v červnu a v červenci divadlem. Po roce se sem vrátí oblíbený festival Divadelní léto pod plzeňským nebem, tentokrát s komedií Lhář italského klasika Carla Goldoniho. Režie se tentokrát ujme umělecký šéf Západočeského divadla v Chebu Zdeněk Bartoš.

Kim Čong Un s vedením severokorejské armády

KLDR využívá podle OSN ambasády k obchodu se zbraněmi

New York/Pchjongjang – Severní Korea využívá ambasády v některých zemích ke zprostředkování ilegálního obchodu se zbraněmi. Vyplývá to ze zprávy panelu expertů Organizace spojených národů, kterou citovala agentura Reuters. Podle zprávy komunistický režim v KLDR vyvinul řadu důmyslných technik, jak obejít sankce mezinárodního společenství.

Izraelci zajali loď s raketami určenými pro pásmo Gazy.

Izraelci zajali loď s raketami určenými pro pásmo Gazy

Jeruzalém - Izraelci zajali loď s raketami pro pásmo Gazy. Podle izraelského deníku Haarec má Izrael důkazy o íránském původu zbraní.Speciální jednotka Šajetet izraelského námořnictva zastavila časně ráno poblíž Súdánu nákladní loď KLOS C registrovanou v Panamě. Našla na ní několik desítek raket středního doletu. Vyráběny jsou v Sýrii a libanonský šíitský Hizballáh, který je spojencem Sýrie a také Íránu je použil ve válce proti Izraeli v roce 2006. Rakety mají dolet asi 100 kilometrů.

Počítačová hra Deus Ex: The Fall.

V březnu vychází Deus Ex: The Fall pro PC

Square Enix oznámilo předělávku původně mobilní hry také pro osobní počítače. Nová verze bude notně vylepšená, od grafické stránky přes dodatečné efekty až po pozměněný styl hry. Připravte se na výlet do roku 2027 a boj s drogovou konspirací.

Panamský průplav. Ilustrační foto

Panamský průplav dostaví Španělé, Panama uhradí část nákladů

Panamá, Madrid - Dosud ohrožené dostavbě nové části Panamského průplavu již nestojí nic v cestě. Panamská vláda se dohodla na jejím pokračování s konsorciem stavebních firem vedených španělskou společností Sacyr. Panama v rámci dohody uhradí část nově vzniklých nákladů, které byly předmětem sporu, uvedla dnes agentura AP.

Kim Čong-un

Loď KLDR zadržená v Panamě zaplatila pokutu a může odjet

Panama - Severokorejská loď, kterou panamské úřady zadržely loni v červenci kvůli schovaným zbraním na palubě, může vyrazit domů. KLDR totiž zaplatila pokutu 700.000 dolarů (v přepočtu 14,2 milionu Kč) za ohrožení bezpečnosti Panamského průplavu. Toho se posádka dopustila tím, že neoznámila převoz zbraní.

Angela Merkelová

Pokladník Merkelové končí. Do daňových rájů si ulil stovky tisíc eur

Berlín  - Pokladník německých vládních křesťanských demokratů (CDU) Helmut Linssen už nebude spravovat finance strany kancléřky Angely Merkelové. Ve funkci končí poté, co vyšlo najevo, že měl v daňových rájích ukryto přes 400 000 eur (11 milionů Kč). Linssen je už několikátým prominentním Němcem, kterého v poslední době dostihla aféra s tajnými konty v zahraničí.

Loď v panamském průplavu.

Rozšíření Panamského průplavu se zadrhlo. Ztratí tisíce lidí práci?

Panamá - Práce na rozšíření Panamského průplavu byly kvůli sporům o finance zastaveny. Konsorcium stavebních firem po vládě v Panamě požadovalo, aby zaplatila dodatečné náklady přesahující 1,6 miliardy dolarů (více než 32 miliard Kč). Panama to odmítla a ve středu podle agentury AP oznámila, že během přerušení prací bude hledat možná řešení dostavby kanálu.

Ilustrační foto.

Nikaragua odložila stavbu kanálu, který má konkurovat panamskému

Managua - Se stavbou nového lodního kanálu v Nikaragui, který má konkurovat Panamskému průplavu, se začne nejdříve v roce 2015, ačkoli původně byla plánována už na letošek. Informovala o tom agentura AP. Nikaragujská vláda oznámila, že stavbu za 40 miliard dolarů zdrželo vydávání potřebných povolení.

Český tým OpavaNet/Salomon/Accom v kostarickém pralese. Zleva Tomáš Petreček, Jaroslav Krajník, Bára Válková a Tomáš Vaněk.

Tomáš Petreček: Delší závod jsem nikdy neabsolvoval

Opava – Opavský extrémní sportovec Tomáš Petreček je už zase doma. V minulých dnech totiž v Kostarice absolvoval mistrovství světa v Adventure Race. A se svým týmem OpavaNet/Salomon/Accom si nevedl vůbec špatně. Obsadil celkové čtrnácté místo.

Pavel Suchý na cestě kolem světa - tentokrát v USA v Tombstone.

Dobrodruh na Jawě je na cestě kolem světa. Už zdolal přes 28 tisíc kilometrů

Panama/Praha - Čtyři měsíce stačily dobrodruhovi Pavlu Suchému k tomu, aby v sedle pětatřicet let staré Jawy 350/634 urazil přes 28 tisíc kilometrů. Nadšenec, který na konci června vyrazil z Prahy s cílem objet na letité motorce zeměkouli, se nyní pohybuje na území středoamerické Panamy. Před sebou má stále ještě třetinu cesty.

Český triatlonista Filip Ospalý.

Skvělý debut Ospalého na Ironmanovi, skončil třetí a v rekordu

Panama City Beach - Filip Ospalý hned při svém prvním startu v dlouhém triatlonu pokořil na Floridě hranici osmi hodin a postaral se tak o nejlepší český ironmanský výkon. V čase 7:58:44 obsadil sedmatřicetiletý bývalý olympionik na závodu Ironman Florida třetí místo.

Filip Ospalý.

Triatlonista Ospalý před ironmanem kupoval dárky

Panama City, Brno – Zažil toho už hodně. V sedmatřiceti letech si triatlonista Filip Ospalý vyzkoušel kontinentální šampionát, mistrovství světa, Světové poháry nebo souboje na olympijských tratích. Na jednu výzvu si ale dosud nesáhl. V sobotu se postaví na start svého prvního ironmana.

Američtí pedagogové se na frýdecko-místecké škole dočkali vřelého přijetí. Na dveřích visely pozdravné plakáty, připraven byl i tento povedený dort.

Spolupráce na trase Florida - Frýdek-Místek funguje dobře

Frýdek-Místek - Návštěvu až ze Spojených států hostila střední, základní a mateřská logopedická škola z Frýdku-Místku. Týdenní pobyt devíti speciálních pedagogů v regionu navazuje na spolupráci mezi frýdecko-místeckou školou a speciální školou z Panamy City na Floridě.

Ilustrační foto.

Počet firem s vlastníkem z daňového ráje stoupl na 12 905

Praha – Počet českých firem s vlastníkem z daňového ráje se za tři čtvrtletí zvýšil o 229 na 12.905. Jejich majitelé kontrolují 3,46 procenta tuzemských společností a do základního kapitálu těchto firem investovali přes 411 miliard korun, což je 17 procent celkového základního kapitálu českých firem. Největší zájem je dlouhodobě o Seychely a Kypr. Novináře o tom informovala poradenská společnost Bisnode, která tyto informace čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů.

Mariano Rivera se rozloučil s Yankees Stadium.

S Riverou končí v baseballové MLB i poslední slavné číslo 42

New York - Čtyřminutovým bouřlivým potleskem se fanoušci New York Yankees rozloučili s baseballovou hvězdou Marianem Riverou, který ve čtvrtek odehrál poslední zápas na domácím stadionu. Třiačtyřicetiletý nadhazovač byl celou svou kariéru věrný barvám nejbohatšího klubu zámořské soutěže MLB a během 19 let s ním pětkrát vyhrál Světovou sérii.

Na zámku Voigtsberg je až do 3. listopadu k vidění výstava populárních ilustrací.

Zámek láká na výstavu oblíbených ilustrací

Sasko - Na zámku Voigtsberg je až do 3. listopadu k vidění výstava populárních ilustrací v Německu velmi dobře známého výtvarníka, spisovatele a ilustrátora, tvořícího pod polsky znějícím pseudonymem Janosch.

Na zámku Voigtsberg je až do 3. listopadu k vidění výstava populárních ilustrací.

Zámek láká na výstavu oblíbených ilustrací

Sasko - Na zámku Voigtsberg je až do 3. listopadu k vidění výstava populárních ilustrací v Německu velmi dobře známého výtvarníka, spisovatele a ilustrátora, tvořícího pod polsky znějícím pseudonymem Janosch.

Psi pralesní jsou vzácní v přírodě i lidské péči. V Praze se naposledy množili před 10 lety.

Pražská ZOO odchovala vzácné psy pralesní, štěňátka jsou k sežrání

V pražské ZOO se narodila další mimořádná mláďata. Jsou jimi čtyři štěňata jihoamerických psů pralesních. Jinde v Česku nejsou tyto šelmy k vidění. Tři samičky a jeden samec se narodili 18. července 2013. Otcem mláďat je geneticky velmi cenný samec, který je nepříbuzný ostatním psům pralesním v Evropě – do Prahy se dostal až z Japonska.

Ilustrační foto

Loď KLDR ukrývala pod cukrem tuny zbraní, Panama zvažuje pokutu milion dolarů

Panama - Pokutu až milion amerických dolarů (přes 19 milionů korun) hrozí udělit panamské úřady severokorejské nákladní lodi, která byla zadržena v polovině července v Panamském průplavu s nákladem zbraní z Kuby ukrytým pod třtinovým cukrem. Informovala o tom dnes agentura RIA Novosti. Experti OSN podle agentury DPA ve čtvrtek dokončili inspekci nákladu, jejímž cílem bylo zjistit, zda transportem zbrojních součástek nebyly porušeny sankce OSN.

Ilustrační foto

Náklad ze zabavené severokorejské lodi zkoumají experti OSN

Panamá - Náklad ze zabavené severokorejské lodi v Panamě začali zkoumat odborníci z OSN. Oznámily to dnes panamské úřady, které nákladní loď zadržely v polovině července, když se jim nezdál její náklad a domnívaly se, že veze drogy. Pod třtinovým cukrem ovšem objevili panamští policisté zbraně z Kuby, mezi nimi dokonce dvě stíhačky MiG-21 a dva raketové radarové systémy.

Zaměstnanci ministerstva zdravotnictví dezinfikují okolí Managuy, hlavního města Nikaraguy

Nezvykle silná epidemie horečky dengue ve Střední Americe už má své oběti

Tegucigalpa  – Už 26 mrtvých a téměř 40.000 nakažených si od začátku letošního roku vyžádala nezvykle silná epidemie horečky dengue ve Střední Americe. Nejvyšší počet obětí má podle agentury AFP zatím Honduras, kde zemřelo 15 lidí. Pět mrtvých ohlásila Nikaragua, ale nejvyšší počet nakažených – 17.000 – je v Kostarice.

Džochar Carnajev

Carnajev žádá do týmu obhájců dalšího experta na trest smrti

Boston - Američan čečenského původu Džochar Carnajev obžalovaný z dubnového bombového útoku na bostonský maraton požádal, aby mohl do svého týmu obhájců přizvat dalšího známého experta na trest smrti a na otázky terorismu. Informovala o tom dnes agentura AP.

Ilustrační foto.

Počet firem s vlastníkem z daňového ráje stoupl na 12 719

Praha – Za letošní první pololetí se počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v místě považovaném za daňový ráj, zvýšil o 43 na 12.719. Historicky první pokles zájmu o daňové ráje z letošního prvního čtvrtletí tak ve druhém kvartálu nepokračoval. Největší zájem byl o Seychely a Kypr. Statistiky poskytla poradenská společnost Bisnode, která tyto informace čerpá z veřejně dostupných zdrojů.

Ilustrační foto.

Čtyři státy Střední Ameriky varovaly před horečkou dengue

Tegucigalpa - Úřady ve čtyřech středoamerických státech vydaly varování před nárůstem počtu případů tropické horečky dengue. Nemoc přenášená komáry už v letošním roce nakazila 30.000 lidí a vyžádala si 17 obětí, a to navzdory nezvykle suchému počasí, jež obvykle komárům nesvědčí, napsala agentura AFP.

Panamský průplav. Ilustrační foto

Nikaragua schválila vybudování mezioceánského průplavu

Managua – Nikaragujský parlament ve čtvrtek schválil projekt na výstavbu mezioceánské vodní cesty, která by měla konkurovat Panamskému průplavu. Projekt, který podle agentury AP připadá lodním expertům těžko uskutečnitelný, má stát asi 40 miliard dolarů.

Ilustrační foto

Firmy plánují pozvolna nabírat nové zaměstnance

Praha – Zaměstnavatelé budou ve 3. čtvrtletí pozvolna zvyšovat počet zaměstnanců. Propouštět chtějí tři procenta firem, naopak nabírat jich hodlá pět procent, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Pro letošní 2. čtvrtletí plánovalo stejně firem pracovníky propouštět jako nabírat.