Kreativ

ŠTÍTEK: Panama

Hodonínský cestovatel Matěj Balga u panamských břehů.

Dobrodruh Balga vyrazí na cestu po řece Amazonce

Hodonín – Po více než dvou letech a sedmnácti tisících ujetých kilometrech se cestovatel z Hodonína Matěj Balga chystá vyměnit kolo za nafukovací člun. Pokusí se zopakovat cestu španělského conquistadora ze šestnáctého století Francisca de Orellany. Bude totiž pádlovat od And skrz džungle Ekvádoru, Peru a Brazílie až k břehům Atlantského oceánu. „Těším se jako malý kluk. Amazonie je pro Evropana synonymem dobrodružství. Je to jedno z posledních míst na planetě, kde stále může narazit na původní domorodé kmeny hovořící zapomenutými jazyky," prohlásil šestadvacetiletý dobrodruh Balga.

ZŠ Kukleny

Banánovník u kuklenské základky upozornil na příběh banánu

Hradec Králové - U základní školy v Kuklenách se přes noc objevil „banánovník". Papírové banány, které ozdobily strom u školy, informovaly o spuštění nové webové interaktivní stránky Příběh banánu. Akce se konala v rámci kampaně Za férové banány, kterou koordinuje Ekumenická akademie. Hradecký banánovník vytvořili žáci ZŠ v Kuklenách.

Fotbalisté Anglie se radují z gólu proti Španělsku.

Pokuty za vlčí máky. FIFA potrestala všechny reprezentace z Britských ostrovů

Curych - Mezinárodní fotbalová federace FIFA potrestala pokutou všechny reprezentační týmy z Britských ostrovů za to, že při posledních zápasech fotbalové kvalifikace o postup na mistrovství světa se na jejich stadionech objevily symboly vlčího máku. Podle FIFA tím byla porušena pravidla o zákazu politických stanovisek během mezinárodních zápasů.

Baseballista  a atlet Kryštof Kozač

Mezi sporty. Kozač vyniká v baseballu i oštěpu

Praha - Astrologové by se podivili. Zdravě sebevědomě působí český baseballista a atlet Kryštof Kozač, přestože je narozený ve znamení Váhy. „Ale taky váhám," usměje se. „Věci si dlouho promýšlím a zvažuji nejlepší varianty. Když se ale rozhodnu, jdu si za tím."

Ilustrační foto.

Hurikán Otto dorazil nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy

San José - Tropická bouře Otto, která už několik dní sužuje jihozápad karibské oblasti, dnes opět zesílila na hurikán. Na pětistupňové škále dosáhl živel síly druhého stupně, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Oko hurikánu se po poledni místního času dostalo nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy u města San Juan de Nicaragua. Hurikán se nyní pohybuje rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině.

Fotbalisté Mexika se radují z gólu proti USA.

Američané nezvládli v kvalifikaci MS domácí duel s Mexikem

Columbus - Fotbalisté Spojených států amerických vstoupili porážkou do závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa v zóně CONCACAF. S Mexikem prohráli před vlastními diváky v Columbusu 1:2 a po 15 letech skončila jejich domácí série neporazitelnosti v kvalifikačních duelech. O výhře hostů rozhodl hlavou po rohovém kopu v předposlední minutě sedmatřicetiletý bývalý hráč Barcelony Rafael Márquez.

Oba obžalovaní – Miroslav Polák (vpravo) a Petr Hrozen – se ke kokainovým kšeftům přiznali. Hrozí jim deset až osmnáct let.

Za panamské kokainové kšefty hrozí mužům přísné tresty

Až osmnáctileté vězení hrozí Petru Hroznovi (28 let) a Miroslavu Polákovi (29 let) z Havířova, kteří se od úterý před Krajským soudem v Ostravě zodpovídají ze závažného drogového zločinu. Muži se zapletli s mezinárodním gangem pašujícím kokain z Panamy.

Ilustrační foto.

Sedm Čechů plánuje projet Latinskou Ameriku na koloběžkách

Sedm českých dobrodruhů se chystá projet Latinskou Ameriku na koloběžkách. Z Prahy odletí v pátek 11. listopadu a během půl roku chtějí překonat trasu dlouhou 11 tisíc kilometrů. Cestou od Mexika až na jižní cíp Argentiny je čeká mimo jiné Amazonie a horský masiv Andy. Návrat plánují v květnu nebo červnu. Sdělil to Marek Jelínek, který se cesty zúčastní.

Marek Jelínek s Kateřinou Peukerovou na koloběžkách, na kterých vyrazí přes celý kontinent, v sedmi lidech pojedou přes střední a jižní Ameriku.

Přejedou kontinent. Na koloběžkách!

Kolínsko - Pokud chcete na dovolenou, asi vás zrovna nenapadne vyrazit na koloběžce přes celý kontinent. Parta cestovatelů, většinou z Kolína, si na takovou cestu troufá.

Výstava na stromech: Poznej své boty.

Výstava na stromech: Poznej své boty

Hradec Králové - Jsme studentkami Střední zdravotnické školy v Hradci Králové. Snažíme se ve městě oživovat veřejný prostor a propagovat Fairtrade, proto jsme začátkem října instalovaly v Žižkových sadech Výstavu na stromech s podtitulem Poznej své boty.

Ilustrační foto.

Panamské dokumenty: Kellner a PPF měli v daňových rájích síť firem

Praha - Nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho skupina PPF si v daňových rájích zřídila několik firem, do nichž pak putovaly peníze vypůjčené v Česku. Vyplývá to z dokumentů kauzy známé jako Panamské dokumenty (Panama Papers), píše server Seznam.cz. Podle jeho informací bylo v síti zapojeno minimálně šest aktivních společností, například Bomet Limited a Shufford Investment z Britských Panenských ostrovů. PPF uvedla, že její společnosti své obchodní aktivity vyvíjely a vyvíjejí v rámci platných zákonů zemí, kde podnikají.

Vzpomínka na Václava Havla u kašny v Jičíně.

Vzpomínka na Václava Havla

Jičín - Tak, jako se před v pěti lety sešli v den pohřbu někteří Jičíňáci, sešli se i ve středu 6. října v pět navečer. Jako vždy na náměstí u kašny.

Ilustrační foto.

Mezi novinky na zimní exotickou sezonu patří Holguin a Haiti

Praha - Mezi novinky cestovních kanceláří na zimní exotickou sezonu patří letos kubánské město Holguin a Haiti. Prodejci zájezdů očekávají růst zájmu o exotiku zhruba o desetinu. Část turistů, kteří v létě na leteckou dovolenou kvůli obavám o bezpečnost neodjeli, přesunula svoji dovolenou na podzim či zimu a zamíří do vzdálených destinací, vyplývá z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi.

Fotbal - ilustrační snímek

Fotbalisté USA si zastříleli, jistý postup do finále kvalifikace ale nemají

Kingston - Fotbalisté USA se vysokou výhrou 6:0 nad Svatým Vincencem a Grenadinami přiblížili postupu do finální fáze kvalifikace o postup na mistrovství světa v zóně CONCACAF. Jistotu ale ještě nemají, protože Guatemala, která výběru Jürgena Klinsmanna v březnu senzační výhrou 2:0 zkomplikovala situaci, zůstala před úterním posledním kolem v tříbodovém dosahu a teoreticky ještě může Američany z druhé postupové pozice ve skupině C sesadit.

Jiří Čunek

Prošetřete Monsporta v kauze Panama Papers, žádá Čunek šéfa policie

Praha - Národní centrála proti organizovanému zločinu by podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) měla prošetřit kauzu zkrachované společnosti H-System. Měla by také prověřit informace, podle nichž konkurzní správce této společnosti Josef Monsport figuruje v kauze Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se utajených převodů peněz do daňových rájů. Čunek o tom dnes jako předseda senátního podvýboru pro lidská práva požádal dopisem policejního prezidenta Tomáš Tuhého.

Vystoupení souboru „Taiwan aboriginal dancers culture and arts group“ v divadle ve Hvozdné.

FOTO: Tchaj-wanci předvedli folklor ve Hvozdné

Hvozdná -  Exotika. Až z dalekého Tchai-wanu přijel do region jeden ze souborů, které hostí letošní 47. Liptálské slavnosti. Exotické kostýmy i tradiční tance typické pro jejich zemi předvedli včera tanečníci ve Hvozdné. Program Liptálských slavností začal včera a potrvá do neděle.

Klára Němcová (vlevo) na setkání s křesťany.

Na setkání s mladými křesťany pojede klidně i do Panamy

Petrovice – Strávit dva týdny ve společnosti lidí podobného smýšlení, poznat se s těmi, pro které je víra důležitou součástí jejich života, užívat si spontánní debaty nejen o víře, společně se modlit a nakonec vidět na vlastní oči hlavu katolické církve. Asi máloco víc si křesťan může přát.

Josef Apollo Růžička.

Josef Růžička: tajný hrdina, který za války zachraňoval Židy

Praha - O hrdinství svého dědečka Josefa Růžičky neměla Kateřina Ebelová dlouho tušení. Před válkou a během ní přitom tajně zachránil stovky židovských rodin. Dvojí smrt, vězení a perzekuce. Na pohnuté historii předků Kateřiny Ebelové se podepsali nejen nacisté, ale i komunisté. Bolestné události se v rodině příliš nepřipomínaly. 

Ilustrační foto

Zkoumání panamského finančního systému není nezávislé, tvrdí ekonom

Panama - Panamská vláda podle amerického ekonoma Josepha Stiglitze zřejmě nemá zájem na tom, aby se nezávisle prošetřila kauza takzvaných Panamských dokumentů. Ty se týkají ukrývání příjmů stovek lidí a firem z celého světa v daňových rájích. Vláda podle Stiglitze odmítá zaručit, že bude zveřejněna zpráva nezávislého výboru, který má v souvislosti s odhalením Panamských dokumentů prošetřit finančně právní praxi v Panamě. Informovala o tom agentura Reuters.

Světový den mládeže slavili společně s papežem Františkem v Polsku věřící z celého světa. Nechyběl mezi nimi ani Jan Kreutzer z Valtic, který je varhaníkem v tamním kostele.

V Polsku viděl papeže. Měli nás za Španěly, říká Valtičan Kreutzer

Valtice – Lidé z Trinidadu a Tobaga, Nigérie či Jižní Koreje se sešli v polském Krakově, aby společně s papežem Františkem oslavili Světový den mládeže. Nechyběl mezi nimi ani Jan Kreutzer z Valtic. Hlavu katolické církve viděl ze vzdálenosti dvě stě metrů. „To je ale pořád dobré, protože na místě bylo přes víkend asi dva a půl milionů lidí a dav byl i kilometry široký," tvrdí Kreutzer.

Papež uzavřel pětidenní návštěvu Polska.

Papež uzavřel pětidenní návštěvu Polska

Krakov – Převážně mladým lidem, kteří do Krakova přijeli z celého světa na křesťanské setkání Světové dny mládeže, se věnoval papež František během posledních dvou dnů své návštěvy v Polsku. Na samotný závěr akce sloužil pod širým nebem bohoslužbu, jíž se zúčastnilo 2,5 milionu lidí. Vyzýval také mládež, aby se nebála zanechat ve světě svou stopu, a mluvil o víře v novou lidskost.

Ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost v kauze podvodů s auty

Brno, Zlín - Ústavní soud odmítl stížnost Pavla Tormy, jenž si za milionové podvody při nákupech zahraničních automobilů odpyká 6,5 roku ve vězení. Zlínská pobočka krajského soudu Tormu potrestala už v roce 2008. Před nástupem do vězení se ale skrýval v Panamě, která jej předloni v říjnu vydala do Česka. Loni pak verdikt potvrdil Vrchní soud v Olomouci i Nejvyšší soud. V ústavní stížnosti muž uvedl, že se nedopustil podvodu, ale pouze jednání „sobeckého a amorálního, respektive jednání odporujícího dobrým mravům", což však není důvod pro trestněprávní represi.

Panamský průplav. Ilustrační foto

Do rozšířeného průplavu v Panamě vplula první loď

Panama - Do Panamského průplavu, rozšířeného po devítileté rekonstrukci, dnes vplula první loď. Mohutné čínské plavidlo s 9000 kontejnery se vydalo na cestu za zvuku orchestrů a jásání tisíců lidí s panamskými vlajkami. Oficiální otevření kanálu je naplánováno na večer (hodinu před půlnocí SELČ).

Panamský průplav. Ilustrační foto

Rozšířeným Panamským průplavem má proplout dvojnásobek nákladu

Panama - Sedmdesátka státníků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy či čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, je tuto neděli pozvána na slavnostní otevření rozšířeného Panamského průplavu. Jako první v tento historický den zamíří ráno 26. června do průplavu z Atlantiku a odpoledne vypluje do Pacifiku čínská nákladní Cosco Shipping Panama.

Ilustrační foto.

Ve Švýcarsku zadrželi informatika kvůli kauze Panama Papers

Ženeva – Švýcarská policie zadržela počítačového technika ženevské pobočky advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která figuruje v kauze takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). S odvoláním na zdroj blízký vyšetřování o tom dnes informoval švýcarský list Le Temps. Muž je údajně podezřelý z krádeže množství důvěrných dat. Zda zatčení souvisí přímo s únikem dokumentů o převodech peněz do daňových rájů, jejichž část zveřejnila v dubnu světová média, zatím není jasné.

Argentinský čaroděj Lionel Messi.

Přišel, viděl, zazářil! Messi poslal hattrickem Argentinu do čtvrtfinále

Chicago - Zdá se, že herní pauza způsobená zraněním Lionela Messiho pořádně nabudila. Hvězdný kanonýr nasázel Panamě za pouhých 19 minut hattrick a na Copa América poslal Argentinu do čtvrtfinále (vyhrála 5:0). Ve druhém utkání skupiny D zvítězilo Chile nad Bolívií 2:1 po kontroverzní penaltě.

Miroslav Šlégl na své cestě na kole Napříč Jižní Amerikou.

Napříč Jižní Amerikou: Mirek Šlegl našlapal na kole 12 731 kilometrů a je v cíli

/SERIÁL TÝDENÍKU/ - Moje putování Jižní Amerikou je u konce. Cílovou stanicí pro mě byl kolumbijský Medelin a počítadlo GPSky, se zastavilo na 12 731 našlapaných kilometrech, což je porce, se kterou jsem počítal. Na jednu stranu jsem rád, že už nebudu sedět každý den v sedle, na druhou stranu ale vím, že mi bude sedlo i šlapátka za chvíli chybět.

Lionel Messi

Messi už je zdravý a v pátek nastoupí proti Panamě

Chicago - Lionel Messi po problémech se zády nastoupí do druhého zápasu Copy América. Argentinské reprezentaci pomůže v pátečním zápase v Chicagu proti fotbalistům Panamy, kteří rovněž v prvním kole vyhráli.

Ilustrační foto.

Panamské dokumenty líčí, jak klienti z USA ukryli miliony

New York – Američan William Ponsoldt během let vydělal desítky milionů dolarů díky tomu, že dokázal vybudovat mnoho úspěšných firem. Renovoval obytné budovy v New Yorku, choval arabské koně, vedl jachtklub na Bahamách, kamenolom v Michiganu, továrnu na automobilové součástky v Kanadě a dokonce i hedgeový fond, v němž bylo mnoho milionů dolarů. Když se přiblížil čas odchodu do důchodu, vznesl Ponsoldt z města Jensen Beach na Floridě speciální žádost na právní firmu Mossack Fonseca, která sídlí v Panamě a která byla dobře etablovaná ve světě zahraničních financí. Chtěl vědět, jak by mohl své peníze důvěrně přesunout na zahraniční bankovní účty a pak je využít ke koupi nemovitostí a na úspory pro své děti.

Matías Fernández z Argentiny (vpravo) a Alexis Sánchez z Chile.

Šlo to i bez Messiho. Argentina se na Copa América pomstila Chile

Orlando, Santa Clara - Fotbalisté Argentiny i bez zraněné hvězdy Lionela Messiho porazili na úvod turnaje Copa América 2:1 Chile. Utkání v kalifornské Santa Claře bylo reprízou loňského finále, které Chile na domácí půdě vyhrálo v penaltovém rozstřelu.

Ilustrační foto.

Zájem slovenských podnikatelů o daňové ráje mírně stoupá

Zájem slovenských firem usadit se v některém z daňových rájů v prvním letošním čtvrtletí stoupl jen mírně. Majitele v daňovém ráji mělo na Slovensku ke konci března 4719 podniků, což je o 18 firem více než v závěru minulého roku. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Bisnode Slovensko, podle které v Česku firem s vlastníkem z daňového ráje naopak ubylo.

Kolumbijská policie zabavila u hranic s Panamou osm tun kokainu.

Kolumbijská policie zabavila osm tun kokainu

Bogotá – Kolumbijská policie zabavila u hranic s Panamou osm tun kokainu, uvedla tamní vláda. Jde o objevení jednoho z největších množství drog v zemi za poslední roky, poznamenala agentura Reuters. Omamné látky by na trhu mohly mít hodnotu až 240 milionů dolarů (5,7 miliardy Kč). Drogy byly schované v podzemní skrýši na banánové plantáži.