Kreativ

ŠTÍTEK: Panama

Ilustrační foto

Na internetu byl zveřejněn rejstřík ke kauze Panamských dokumentů

New York - Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) rozšířilo svou databázi o společnostech a lidech využívajících daňové ráje, přidáno bylo více než 200.000 firem a společnostní z kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers). Před doplněním bylo v rejstříku spojováno s Českou republikou 139 offshoreových společností, 36 adres a 36 lidí, nyní je to 173 společností, 233 českých adres a 272 lidí. ICIJ se zveřejněním databáze zároveň upozorňuje, že publikována byla hrubá data, ze kterých nevyplývá protizákonné využívání daňových rájů.

Lidových teorií, jak nás komáři dokáží najít, existuje řada: že umí zachytit oxid uhličitý z našeho dechu, že jdou na sladkou lidskou krev. Pravda je mnohem jednodušší.

Vědci nasadili proti viru zika modifikované komáry

Brasílie – Do boje proti viru zika, který se v posledním roce šíří zejména v Latinské Americe a ohrožuje budoucí děti těhotných žen, nasadili vědci z britské firmy Oxitec modifikovaného komára druhu Aedes Aegypti. Informovala o tom agentura AP. Zatím projekt zkouší v Brazílii a Panamě, od června s ním začnou na britských Kajmanských ostrovech.

V Česku v minulosti působila společnost s ručením omezeným Mossack Fonseca & Co. CZ. Ilustrační foto.

Německý deník zveřejnil manifest od zdroje za Panamskými dokumenty

Panama - Anonym, který stojí za zveřejněním takzvaných Panamských dokumentů, se měsíc po rozhoření kauzy poprvé přihlásil o slovo. Dotyčný, který se kvůli zachování anonymity nazývá „John Doe", v prohlášení tvrdí, že nikdy nepracoval pro žádnou vládu ani pro tajné služby. Dokumenty vypovídající o daňových únicích světových prominentů se prý médiím rozhodl předat kvůli nespravedlnostem, které líčily, stojí v manifestu, který dnes zveřejnil web německého deníku Süddeutsche Zeitung.

Ilustrační foto.

Panama potvrdila čtyři případy mikrocefalie spojované se zikou

Panama - Panama potvrdila čtyři případy mikrocefalie, tedy vývojového poškození mozků lidských plodů, spojené s virem zika. Oznámilo to ve středu podle agentury Reuters místní ministerstvo zdravotnictví. Celkově bylo v zemi zaznamenáno 264 případů nákazy.

Hodonínský cestovatel na hranici mezi Belize a Guatemalou.

Cestovatel: Po nohou mi lezly desítky klíšťat

Hodonín – Už přes rok a půl je na své pouti cestovatel Matěj Balga. V polovině října 2014 vyjel z Hodonína a vydal se po Hedvábné stezce. Původní cíl Čína se pro něj a jeho kolo stal jen zastávkou. Nyní má za sebou v Panamě už šestnáct tisíc kilometrů a míří do olympijského Ria de Janeira.

Ilustrační foto

Na webu bude databáze o firmách z kauzy Panama Papers

Praha - Investigativní novináři spustí 9. května večer na internetu strojově zpracovanou databázi s informacemi k více než 200.000 subjektům v daňových rájích, které jsou součástí vyšetřování kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers). Dnes to sdělila Pavla Holcová z Českého centra pro investigativní žurnalistiku. Základem kauzy jsou uniklé dokumenty panamské právnické firmy Mossack Fonseca, která údajně pomáhala obcházet daňové zákony i 283 Čechům.

Webové stránky firmy Mossack Fonseca.

Vyšetřovatelé uskutečnili razii v nemovitosti Mossack Fonseca

Panama - Vyšetřovatelé v Panamě v pátek uskutečnili razii v nemovitosti používané firmou Mossack Fonseca, právní společnosti, která je v centru kauzy tzv. Panamských dokumentů týkající se masivního úniku finančních informací o firmách v daňových rájích. Z míst odnesli pytle plné roztrhaných papírů. Uvedl to panamský prokurátor Javier Caraballo.

Ilustrační foto

Panama přijme normu o výměně informací v oblasti daní

Panama/Washington - Panama se rozhodla připojit ke globálnímu standardu o automatické výměně informací v oblasti daní. Prohlásil to v noci na dnešek šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) José Ángel Gurría. Obrat v postoji Panamy je podle něj příznivým důsledkem kauzy takzvaných Panamských dokumentů o údajných převodech peněz světových prominentů do daňových rájů.

Španělský ministr průmyslu José Manuel Soria dnes oznámil svou rezignaci kvůli podílu ve firmách sídlících v daňových rájích.

Španělský ministr průmyslu odstoupil kvůli Panamským dokumentům

Madrid – Španělský ministr průmyslu José Manuel Soria dnes oznámil svou rezignaci kvůli podílu ve firmách sídlících v daňových rájích. Informují o tom španělská média, podle nichž se politik rozhodl opustit svou pozici ve vládě a zároveň složit poslanecký mandát. Soria se tak stal další politickou obětí takzvaných Panamských dokumentů, které odhalují způsoby, jimiž stovky politiků a dalších veřejných osobností ukrývají své příjmy před zdaněním.

Panamští právníci Jürgen Mossack (vlevo) a Ramón Fonseca (vpravo)

Panamská policie prohledala sídlo formy Mossack Fonseca

Panama - Panamská policie v úterý provedla razii v sídle právní firmy Mossack Fonseca, která pomáhala lidem po celém světě s převody peněz do daňových rájů. Podle informací panamského listu La Prensa se zásahu zúčastnili agenti nedávno vytvořeného zvláštního oddělení místní prokuratury pro boj s organizovaným zločinem. Personál firmy prý s policií odmítl spolupracovat.

Ilustrační foto.

Švýcarsko zabavilo Modiglianiho obraz na základě Panamských dokumentů

Ženeva – Obraz slavného italského malíře Amadea Modiglianiho zabavila v Ženevě švýcarská policie na základě informací o skutečném majiteli uniklých v takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers). Informovala o tom dnes agentura AFP. Obraz Sedícího muže s holí z roku 1918 zkonfiskovali původnímu židovskému majiteli během druhé světové války nacisté.

Britský premiér David Cameron.

Cameron připustil, že v kauze Panama Papers pochybil. Opozice: Ztratil důvěru

Londýn - Britský premiér David Cameron dnes připustil, že pochybil při vysvětlování kauzy kolem takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Odmítl ale, že by se dopustil něčeho nezákonného. Cameron původně tvrdil, že žádný majetek ve firmách v daňových rájích nevlastní. Ve čtvrtek ale přiznal, že spolu s manželkou vlastnil akcie v offshoreové společnosti svého zesnulého otce. V roce 2010 prý ale všechny prodal.

Ilustrační foto

Panama chce spolupracovat ohledně vyšetřování daňových úniků

Panama - Panama hodlá spolupracovat s Francií při vyšetřování daňových úniků a praní špinavých peněz, k němuž se země chystá po zveřejnění informací o zakládání společností v daňových rájích, jež unikly z panamské firmy Mossack Fonseca. Panamský prezident Juan Carlos Varela dnes v telefonickém rozhovoru se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem řekl, že země bude dodržovat pravidla o výměně informací v daňových otázkách. Podrobnosti mají dojednat ministři financí obou zemí na schůzce v Paříži.

Britský premiér David Cameron.

Cameron připustil, že měl akcie v offshoreové firmě svého otce

Londýn  - Britský premiér David Cameron dnes připustil, že s manželkou vlastnil akcie v offshoreové společnosti jeho zesnulého otce, jehož jméno se objevilo v Panamských dokumentech o uživatelích daňových rájů. Podle BBC ale zdůraznil, že všechny akcie prodal v roce 2010. Již dříve prohlásil, že on, jeho manželka ani děti žádné akcie ani majetek ve firmách v daňových rájích v současnosti nevlastní.

Protesty na Islandu po skandálu Panama Papers.

Kauza Panama Papers. Island má nového premiéra, na podzim mají být volby

Reykjavík - Novým islandským premiérem se dnes stal dosavadní ministr rybolovu a zemědělství a místopředseda vládní Pokrokové strany Sigurdur Ingi Jóhansson. Do funkce ho jmenoval prezident poté, co ve středu pozdě večer jeho předchůdce Sigmundur Davíd Gunnlaugsson v souvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentů rezignoval. Na podzim, tedy půl roku před koncem stávajícího volebního období, jsou naplánovány předčasné volby.

Ilustrační fotografie.

Evropský "černý seznam" daňových rájů má vzniknout do půl roku

Brusel – Celoevropský seznam daňových rájů by měl vzniknout do půl roku. V reakci na nedávná rozsáhlá odhalení v kauze Panamských dokumentů (Panama Papers) to dnes prohlásil eurokomisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Panamu zároveň velmi ostře vyzval, aby svůj přístup k problematice přehodnotila.

Ilustrační foto.

Panama chce ustavit komisi na prověření praktik ve finančnictví

Panama – Panama ustaví nezávislou komisi na prověření praktik ve svém finančním sektoru. V komisi budou zastoupeni domácí i zahraniční experti, oznámil ve středu v televizním prohlášení panamský prezident Juan Carlos Varela. Země tak reaguje na úniky informací z databáze panamské právní firmy Mossack Fonseca o utajených převodech peněz do daňových rájů. Skandál mimo jiné pošramotil pověst středoamerické ze­mě.

Vladimír Železný (vlevo) a jeho právní zástupce Josef Monsport na chodbě pražského městského soudu.

Právník Monsport má v samojských firmách akcie za 2,3 miliardy korun

Praha – Známý právník Josef Monsport je ve dvou firmách registrovaných na ostrově Samoa držitelem akcií v hodnotě 100 milionů dolarů (2,37 miliardy Kč), napsalo na svém webu České centrum pro investigativní žurnalistiku. Vyplývá to podle něj z uniklých materiálů právnické společnosti Mossack Fonseca, které jsou základem kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se utajených převodů peněz do daňových rájů. Monsport deníku Právo řekl, že se Samoou neměl nikdy nic společného.

Ilustrační foto

Daňový ráj využívá též majitel firmy z Jablůnky

Vsetínsko - Kauza Panama Papers nabírá obrátky a nevyhnula se ani Vsetínsku. V uniklých materiálech, které ukazují na podezřelé finanční toky do daňových rájů, figuruje i jméno podnikatele z Jablůnky nebo tenisové hvězdy. Mimořádnou pozornost hodlá věnovat kauze také senátor a starosta Vsetína Jiří Čunek.

Panamští právníci Jürgen Mossack (vlevo) a Ramón Fonseca (vpravo)

Hlavní mozky aféry Panama Papers. Literát a syn nacisty

Panama City – V mládí uvažoval Ramón Fonseca o dráze kněze, pak ale zřejmě převládla materialističtější stránka jeho osobnosti. Od tohoto týdne ho spolu s jeho společníkem Jürgenem Mossackem zná celý svět jako toho, kdo po desetiletí pomáhal boháčům vyvádět peníze do daňových rájů.Fonseca se dosud v médiích objevoval hlavně jako autor oceňovaných románů a povídek. Ještě před pár dny byl ale také poradcem panamského prezidenta Juana Carlose Varely a předsedou jeho politické strany Panameñista. Nyní se obou funkcí kvůli sílícímu tlaku vzdal.

Právnická společnost Mossack Fonseca, jejíž uniklé materiály jsou základem kauzy Panamských dokumentů, pomáhala založit firmu vystupující jako navrhovatel v insolvenčním řízení proti fotbalové Slavii Praha.

Mossack Fonseca pomohla vzniku navrhovatele insolvence Slavie

Praha – Právnická společnost Mossack Fonseca, jejíž uniklé materiály jsou základem kauzy Panamských dokumentů (Panama Papers), pomáhala založit firmu vystupující jako navrhovatel v insolvenčním řízení proti fotbalové Slavii Praha. Mossack Fonseca zajistila registraci společnosti Online Services, která odkoupila část pohledávky od bývalého generálního ředitele klubu Zbyňka Kusého. Napsal to dnes deník E15. Kauza Panamských dokumentů se týká utajených převodů peněz do daňových rájů.

Webové stránky firmy Mossack Fonseca.

Zakladatel: Firma Mossack Fonseca se stala obětí hackerského útoku zvenčí

Panama – Panamská právní firma Mossack Fonseca, z níž unikla data o klientech ukrývajících svůj majetek v daňových rájích, se stala obětí hackerského útoku zvenčí. V rozhovoru poskytnutém agentuře Reuters to dnes řekl jeden ze zakladatelů společnosti Ramón Fonseca Mora. Firma už prý podala trestní oznámení.

Islandský premiér Davíd Gunnlaugsson.

Islandský premiér podal kvůli Panamským dokumentům demisi

Reykjavík/Londýn – Islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson dnes podal demisi v souvislosti s kauzou takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), jež se týká převodů peněz do daňových rájů. V investicích prý zatajil miliony, informovala britská BBC. Podle listu The Financial Times se tak předseda islandské vlády stal mezi státníky první obětí tohoto skandálu.

Ilustrační foto

Skutečného vlastníka tají čím dál víc firem z Česka

Praha – Sedmnáct haléřů z každé jízdenky, kterou si Praha mezi roky 2007 až 2011 nechala vyrobit tiskárnou Neograph, mělo končit nikoliv v Česku, ale na účtech společnosti Cokeville Assets na Britských Panenských ostrovech v Karibiku. Když na to před pěti lety upozornil Nadační fond proti korupci, spustila se dodnes neskončená soudní mašinerie. Žalobci se snaží dokázat možné spojení karibské společnosti s kontroverzním podnikatelem Ivo Rittigem, jeho obchodními partnery a právníky. Žádný pravomocný verdikt, že by Rittig či ostatní stíhaní měli podíl na vyvádění peněz, ale nikdy nepadl. A ani nově zveřejněné „Panama Papers" se o kauze zatím nijak nezmiňují. Přesto je pražská „jízdenková kauza" s odváděním 17 haléřů na Panenské ostrovy jedním z mediálních symbolů podnikání v daňových rájích.

Bohuslav Sobotka

Sobotka: Kauza Panama Papers by se neměla týkat členů vlády

San Francisco (USA) – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si nemyslí, že by se kauza Panama Papers týkala některého ze členů české vlády. Pokud by tomu tak přeci jen bylo, bude třeba na to reagovat, řekl v pondělí novinářům v San Francisku, kde dnes ukončí svou pětidenní návštěvu Spojených států. Ministerský předseda je přesvědčen, že by české daňové úřady a případně policie měly informace rozkrýt a vyšetřit.

Ivan Hoffmann

Pomoc z Panamy

Kde jinde by si měli dát dostaveníčko prominenti, než v ráji. Nepřekvapuje, že když z vyhledávané poradenské firmy, která pomáhá minimalizovat daně a čistit peníze, unikla dokumentace o jejích klientech, stala se z toho personální senzace. Daňové ráje jsou magnetem, kterému ti, co přijdou k penězům, nemají žádný důvod odolávat. Právě naopak. Anonymita a diskrétnost jde s penězi dobře dohromady. A pokud není trestné uložit si své peníze v ráji, pak není důvod je nechávat smažit v daňovém pekle.

O kom se v aféře také mluví

Panama Papers. Mocné straší obří únik dat

Mnichov, Praha /INFOGRAFIKA/ – Ruský prezident Vladimir Putin, jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko, syrský prezident Bašár Asad, britský premiér David Cameron nebo čínský lídr Si Ťin-pching se málokdy ocitají na stejné straně barikády. Aktuální aféra Panama Papers ale může uškodit každému z nich. Kvůli úniku 11,5 milionu dokumentů mapujících finanční toky do daňových rájů má zřejmě neklidnější spánek i řada dalších politiků, miliardářů a celebrit po celém světě. Citlivá data panamské právnické firmy Mossack Fonseca německému deníku Süddeutsche Zeitung předal anonymní zdroj.

Radovan Krejčíř.

Kellner, Křetínský, Krejčíř. Panamská firma pomáhala obcházet zákony 283 Čechům

Praha – Mezi stovkami osob a firem, jimž právní firma Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony založením jedné nebo více offshoreových firem, je podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku i 283 Čechů. Nejčastěji Češi schovávají své firmy na Seychely, kde pro ně Mossack Fonseca založila přes 800 firem. Následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, pacifický ostrov Niue, Panama nebo ostrov Samoa, uvedla za České centrum pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová.

Hugo Chávez

Daňové zákony zřejmě obcházel i Messi, Almodóvar či Hugo Chávez

Madrid – Mezi stovkami osob a firem, jimž právní firma Mossack Fonseca údajně pomáhala v uplynulých letech obcházet daňové zákony, je například i španělský režisér Pedro Almodóvar, fotbalista Lionel Messi, teta španělského krále či argentinský prezident Mauricio Macri. Informoval o tom španělský list El Mundo. Podle serveru BBC mezi klienty firmy byla či je také asi sedmdesátka bývalých i současných státníků.

Petro Porošenko.

Masivní únik dokumentů o daňových rájích zmiňuje desítky politiků

Londýn - Desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady světových zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešli jeho zdanění úřady svých vlastních států. Vyplývá to z dokumentů uniklých z právní firmy Mossack Fonseca, jejichž část dnes zveřejnilo několik předních světových médií.

Futsalisté FPO Blansko při derby s Kotvrdovicemi.

Tým FPO Blansko vyhrál krajský přebor, Kotvrdovice jsou třetí

Blansko – Tým FPO Blansko ovládl krajský přebor ve futsale. Soutěž vyhrál o čtyři body před druhým Remosem Oslavany. Orli Kotvrdovice skončili třetí. „Teď řešíme, jak to bude příští sezonu, ve hře je postup do divize i zachování krajského přeboru," potvrdil David Bednář z blanenského týmu.

Panamský průplav. Ilustrační foto

První loď propluje rozšířeným Panamským průplavem 26. června

Panama – První loď propluje rozšířeným Panamským průplavem 26. června. Slavnostně tak otevře jeho novou část, která se začala stavět v roce 2007. Oznámily to tento týden panamské úřady. Podle nich na inauguraci kanálu, kterým nyní proudí asi šest procent světového obchodu, bude pozvána sedmdesátka státníků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy či čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

V samozvaném státu Liberland na pomezí Chorvatska a Srbska, který založil Čech Vít Jedlička, chce žít takřka 10.000 Syřanů.

Liberland má novou měnu a eviduje 87 tisíc žádostí o občanství

Praha - Samozvaný stát Liberland má po necelém roce své existence 87.000 žádostí o občanství. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Vít Jedlička, který nový stát vyhlásil loni v dubnu na sporném území mezi Srbskem a Chorvatskem. Země v rejstříku také zaregistrovala první firmu a představila novou měnu.

Ilustrační foto

Nejdelší let: Z Dubaje do Aucklandu za 16 hodin

Dubaj - Airbus Spojených arabských emirátů ve středu vykonal prozatím nejdelší známý komerční let, když dorazil z Dubaje do novozélandského Aucklandu. Bez přestávky byl ve vzduchu déle než 16 hodin a urazil 14.200 kilometrů.

Ilustrační foto.

Okresní futsalové derby jihomoravské divize režírovali Mikloška s Pánkem

Vyškov – Další kolo futsalové divize bylo ve znamení okresního derby Klobouček s bývalým Pivovarem. Bohužel domácí mají problémy s hráčským kádrem, takže se zápas změnil ve střelecký koncert hostujících hráčů Jana Miklošky a Jana Pánka. Ještě větší kanonádu spustil Lazor-Domus na branku někdejšího mistra republiky z Havlíčkova Brodu. V krajském přeboru bučovičtí orli unikají z pásma sestupu.

V Biskajském zálivu mezi Francií a Španělskem se podařilo úspěšně zahájit operaci na záchranu opuštěné nákladní lodě Modern Express, kterou již týden volně unášel mořský proud.

Opuštěnou loď v Biskajském zálivu táhnou remorkéry do bezpečí

Brest – V Biskajském zálivu mezi Francií a Španělskem se podařilo úspěšně zahájit operaci na záchranu opuštěné nákladní lodě Modern Express, kterou již týden volně unášel mořský proud. Námořním specialistům se podařilo loď, z níž kvůli havárii musela být evakuována posádka, uchytit řetězy k dvěma remorkérům, které plavidlo nyní odtahují na místo, kde bude možné ji bezpečně vyložit a případně rozebrat. Víkendový pokus o záchranu lodě zmařil silný vítr a šest metrů vysoké vlny.

Loď Modern Express je unášena proudem rychlostí zhruba 2,4 kilometru.

Experti ne naposledy pokusí o záchranu lodě Modern Express

Paříž - Tým expertů by měl v pondělí za svítání učinit poslední pokus o záchranu nákladní lodě, kterou už pět dnů volně unáší proud v Biskajském zálivu u břehů Francie. Informovala o tom dnes agentura AP. Víkendový pokus o záchranu lodě Modern Express zmařil silný vítr a šest metrů vysoké vlny.

Loď Modern Express je unášena proudem rychlostí zhruba 2,4 kilometru.

Plavbu v Atlantiku u Francie ohrožuje nákladní loď bez posádky

Bordeaux (Francie) /VIDEO/ - Velká nákladní loď po dosud neupřesněné poruše u atlantického pobřeží Francie ohrožuje plavbu v oblasti. Posádka musela být kvůli nebezpečnému naklonění plavidla evakuována. Loď je nyní unášena proudem rychlostí zhruba 2,4 kilometru za hodinu. Uvedly to dnes francouzské úřady.

Katarské aerolinky Qatar Airways

Aerolinky Qatar Airways chystají nejdelší přímý let

Dauhá – Nejnovější plán expanze katarských aerolinek Qatar Airways zahrnuje také novou přímou trasu mezi Dauhá a Aucklandem, která, pokud bude zavedena, bude nejdelším přímým letem na světě. Let na trase o délce 9034 mil by měl trvat 18 hodin a 34 minut. Uvedl to na svých internetových stránkách The Guardian.

Futsalisté FPO Blansko porazili v derby Kotvrdovice 7:2.

Blansko zničilo Orly rychlými góly ve druhé půli a vede krajský přebor

Blansko /FOTOGALERIE/ – První půlka vypadala vyrovnaně, po přestávce dostaly Kotvrdovice rychlé branky a šlágr kola vyzněl jasně lépe pro domácí FPO Blanska. Ti po víkendu vládnou krajskému futsalovému přeboru. „Zvládli jsme to dnes dobře," komentoval výhru střelec hattricku Ondřej Španěl.