Kreativ

ŠTÍTEK: Panama

V areálu školního statku ve Vestci se konala Liga zemědělských škol v parkurovém skákání.

OBJEKTIVEM: Chrudimské žokejky zářily

Chrudim - Studentky „zemědělek“ ovládly 20. května ligu zemědělských škol v parkurovém skákání České republiky ve Vestci. Závodů se zúčastnila střední zemědělská škola z Lanškrouna, Havlíčkova Brodu, Benešova, Humpolce a nechyběly ani studentky z Chrudimi.

Tak tímhle vozem kolem světa...

Embéčko objelo svět, teď se vrací do Olomouce

Olomouc - Po téměř devíti měsících se v úterý na olomoucké Horní náměstí vrátí embéčko mladých cestovatelů, kteří s ním vloni v září vyrazili kolem světa. Čtyřiadvacetiletý Olomoučan Michal Vičar a jeho o tři roky starší bratranec Martin Beťko se starou Škodou 1000 MB urazili 35 tisíc kilometrů.

Divadelní léto nabídne nově komedii Revizor

Plzeň - Divadelní léto pod plzeňským nebem nezůstane u prvního ročníku. Po loňském úspěchu inscenace Moliérova Dona Juana připravuje občanské sdružení PaNaMo i ročník druhý a novinku – Revizora od Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Jednu z nejlepších komedií světové dramatiky bude uvádět vedle repríz Dona Juana opět v prostředí Proluky v Křižíkových sadech v Plzni.

Ilustrační foto

Zemřel britský dramatik Harold Pinter

Londýn - Po šesti letech boje s rakovinou zemřel na Štědrý den britský dramatik a scenárista Harold Pinter, laureát Nobelovy ceny za literaturu (2005). Bylo mu 78 let.

Petr Vabroušek

Vabroušek byl na Floridě třetí

Malenovice - Bronz vybojoval malenovický triatlet Petr Vabroušek v Ironmanu na Floridě. Člen zlínského klubu Author Tufo Ti dosáhl ve městě Panama City Beach na klasických tratích 3,8-180-42,2 km výsledného času 8:23:00. Vítězem se stal Kanaďan Tom Evans (8:07:59), druhý skončil Torbjorn Sindballe z Dánska (8:17:51).

Meg Ryanová a Anette Beningová se sešly v remaku Cukorova filmu.

Návrat čápů i agenta 007, Ženy a Poustevna

Praha - Čtyřikrát se můžeme tento týden těšit na nové filmy, přičemž ve dvou případech jde o domácí premiéry. Začněme ale novinkou, která už má první, britskou, premiéru za sebou – v pořadí už dvaadvacátou bondovkou Quantum of Solace, na kterou fanoušci 007 netrpělivě čekali.

Ilustrační foto

Čeho se bojí slon? Obyčejného pepře

Rozrůstající se sloní populace v Ghaně dělá radost ochráncům zvířat, místní zemědělci však jejich nadšení nesdílí. Z toho, že pomáhají chránit přírodu, nic nemají.

Hlasy netopýrů poslouchali účastníci exkurze v opavských sadech. Vycházku vedl Martin Gajdošík (na snímku s čelovou svítilnou).

Evropskou noc pro netopýry Opava hostila již potřetí

Opava - Unikátní záběry netopýrů žijících v milionových koloniích. Přezimování a jejich nepostradatelná role při opylování některých druhů ovoce. Všechny tyto zajímavosti se mohli dozvědět účastníci 12. Evropské noci pro netopýry v pátek ve výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě.

Jak nás změnil Google

V neděli uplyne deset let ode dne, kdy si dva studenti Stanfordovy univerzity otevřeli v pronajaté garáži kancelář nově založené firmy.

Skvělá atmosféra. Ta provází každý Fresh Film Fest. A letošní ročník, který zahajuje zítra, nebude žádnou výjimkou.

Od středy patří lázně studentům a filmům

Karlovy Vary — Od středy do neděle bude město patřit opět filmům a fanouškům filmového plátna. Bude se zde konat Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest Karlovy Vary.

Skvělá atmosféra. Ta provází každý Fresh Film Fest. A letošní ročník, který zahajuje zítra, nebude žádnou výjimkou.

Od středy patří lázně studentům a filmům

Karlovy Vary — Od středy do neděle bude město patřit opět filmům a fanouškům filmového plátna. Bude se zde konat Mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest Karlovy Vary.

Pod vzlétajícím letadlem je vidět dým z rozlomeného stroje MD-82.

Letadlo smrti: může za pád pokles výkonu a stávka?

Madrid – Vybuchly motory před startem, nebo ne? Záhada, proč muselo ve středu zemřít 153 lidí po pádu letadla ve španělském Madridu, stále čeká na přesvědčivé rozluštění. Letiště navíc sužoval chaos při stávce leteckého personálu.

Saíf Islám zařídil odškodnění za atentáty na letadla PanAm a UTA, oznámil rozhodnutí Tripolisu vzdát se jaderného programu a zasadil se o propuštění šesti bulharských zdravotníků odsouzených ve vykonstruovaném procesu k smrti.

Kaddáfího syn Saíf, prorok libyjských reforem, odchází z politiky

Tripolis – Libye brzy uzavře smlouvu o volném obchodu sEvropskou unií, ale především se stane občanským státem, který bude vzorem celému Blízkému východu – a to díky mnou započatým reformám. Tato bombastická slova nepronesl libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, nýbrž jeho oblíbený syn Saíf Islám, který ve středu oznámil svůj odchod zveřejného života.

Slavný záletník v podání herce Viktora Limra se dostane během představení několikrát do nebezpečí. Většinou kvůli svým milostným pletkám. Na snímku jej ohrožuje Michal Štěrba jako bratr Doni Elvíry, kterou Don Juan unesl z kláštera.

Don Juan? Více než 3000 diváků

PLZEŇ - Poslední představení inscenace Don Juan, kterou režisér Vilém Dubnička nastudoval pro první ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem se konalo v sobotu večer. Celkem čtrnáct představení vidělo na jevišti v Proluce přes 3000 diváků.

V NEJTĚŽŠÍ SOUTĚŽI janovských závodů se představila i Tereza Veselá. V sedle Graf Livia reprezentovala SK Hůrka Libchavy.

PARKUR: Šrámek ovládl soutěž, obsadil nejvyšší příčky

Janov -Zdejší kolbiště bylo dějištěm závodů v parkurovém skákání, které uspořádala Stáj Pucher. Kvalitně vybudovaný jezdecký areál, vysoké finanční dotace v soutěžích a krásné počasí přilákalo do Janova mnoho koní a jezdců. Diváci tak mohli zhlédnout během dne na 130 startů.

Ilustrační foto

Plzeňskou proluku oživí Don Juan

PLZEŇ - Moliérův Don Juan bude první divadelní hrou, kterou nabídne nový plzeňský festival Divadelní léto pod plzeňským nebem. Konat se bude v proluce v Křižíkových sadech od 28. června do 12. července.

Jan Přeučil

Město mají oživit letní představení

PLZEŇ - Cyklus 14 večerních představení pod širým nebem má letos oživit letní Plzeň. Městské zastupitelstvo vyjádřilo ve čtvrtek podporu projektu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Schválilo záměr akci i spoluorganizovat.

Na 60 kilometrů turisty oblíbeného Slunečného pobřeží na východě Austrálie bylo prohlášeno za oblast postiženou katastrofou poté, co jej zasáhla velká ropná skvrna.

Kanoista je podezřelý z podvodu

Seaton Carew/ Když v roce 2002 nalezli po Johnu Darwinovi na pobřeží Seaton Carew jen kánoe a pádlo, prohlásily ho úřady o půl roku později za mrtvého. V neděli se objevil na policejní stanici v Londýně a tvrdil, že si nepamatuje nic z toho, co se událo za posledních sedm let. V úterý před půlnocí ho policie odvedla k výslechu pro podezření z podvodu.

Petr Vabroušek

Vabrouška brzdily zdravotní potíže

MALENOVICE - Na začátku třetí desítky skončil malenovický triatlonista Petr Vabroušek ve víkendovém Ironmanu Florida v konkurenci dvou a půl tisíce vytrvalců ze šestatřiceti států.

Martin Čuta z brněnské Techniky odpaluje.

Technika se chce očistit v poháru

BRNO - Baseballový pohár. Pro tři mužstva je to šance, jak ještě v závěru sezony získat nějaký úspěch. Ostravští Arrows a Pražská Krč vypadli z extraligového play–off. Technika se tam ani nedostala. O to větší má motivaci.

Loď v panamském průplavu.

Americkou vodní dálnicí poplují obří koráby

PRAHA Atlantik a Pacifik spojuje vodní silnice, známá pod názvem Panamský průplav. Teď z ní dělají vodní dálnici. Třiadevadesát let starý kanál rozšíří a prohloubí, aby jím mohlo plout nejen více lodí, ale i obří tankery. Práce na tom zahájili v pondělí. UVNITŘ GRAFIKA!

Soud povolil vydání exdiktátora Noriegy

MIAMI - Americký federální soudcev úterý posvětil vydání někdejšího středoamerického diktátoraManuela Noriegy do Francie. Za praní špinavých peněz mu podle tamních zákonů hrozí deset let. Sedmnáct už si přitom Noriega odseděl v americkém vězení.

Manuel Noriega

USA zvažují vydání panamského diktátora do Francie

MIAMI - Sedmnáct let si odseděl v americkém vězení bývalý panamský diktátor Manuel Noriega. Muž, jehož případ je zvláštní v tom, že se jakožto vysoce postavenýstátníkocitl za mříženi na území jiného státu.

Lavičkovými asistenty v jednadvacítce budou trenéři dvacítky

PRAHA - V úspěšném reprezentačním týmu do 20 let, který na probíhajícím světovém šampionátu v Kanadě postoupil do semifinále, našel své spolupracovníky trenér jednadvacítky Vítězslav Lavička. Asistenty nového kouče "lvíčat" se stanou hlavní trenér dvacítky Miroslav Soukup a kouč brankářů Petr Kouba.

Ilustrační foto

Nikdy neříkej hop, dokud nepřeskočíš

SLÁNSKO - Pohádková výhra v hodnotě dvou milionů korun, mohutné třídenní oslavy a nakonec velké zklamání. Taková vlna emocí zaplavila mladou rodinu z obce na Slánsku. Přestože se zdálo, že štěstí je na dosah ruky, manželé se zbaví tíživých dluhů a konečně si pořídí vlastní bydlení, mlhavý sen se rázem rozplynul.

Fotbalová dvacítka: Jsme zklamaní, ale postup máme ve svých rukou

OTTAWA - Smutek zavládl v českém táboře po remíze s výběrem KLDR na světovém šampionátu dvacítek v Kanadě. Mladíci měli na stadionu v Ottawě na dosah téměř jistý postup do osmifinále turnaje, jenže minutu před koncem inkasovali z dorážky penalty vyrovnávací gól na 2:2.

Ilustrační foto

Česká fotbalová dvacítka vstoupila do MS remízou s Argentinou

KANADA - Čeští fotbalisté do 20 let úspěšně vstoupili do mistrovství světa v Kanadě. Na umělém trávníku v Ottawě uhráli bezbrankovou remízu s obhájci titulu a pětinásobnými šampiony Argentinci a připsali si do tabulky skupiny E cenný bod.