Kreativ

ŠTÍTEK: toaletní papír

Malí kovbojové, princové, princezny a lesní víly si užívali karneval.

Kovbojové na karnevale zkoušeli maskování

Radim – Karneval plný kovbojských činností si užily radimské děti. Vyzkoušely si projet překážkovou dráhu na dřevěných konících, nebo bránily své válečné území v bitvě s papírovými koulemi.

Charitativní akce Nočníky pro nedonošená miminka

Nočníky a toalety nejsou tabu

Praha /FOTOGALERIE/ - Choulostivé téma týkající se jedné ze základních lidských potřeb může být tím, o kterém se nemluví. To se ale před více než deseti lety rozhodli změnit manželé Renáta a Jan Sedláčkovi.

Ilustrační foto.

Děti žádají výuku na balkóně i zlepšení sportovišť

Praha - Naději na uskutečnění vlastních nápadů, jak vylepšit školy, které navštěvují, mají děti z Michle, které se zapojily do soutěžního projektu Lepší škola v Praze 4. Rozmanitých námětů dorazila na radnici téměř stovka – a tři nejlepší z každé školy postupují do finále. Dva z nich, které nejvíc zaujmou v rámci konečného hlasování na internetu a při představení porotě, mají díky příspěvkům dárců šanci na uskutečnění. Získají po 50 tisících korun.

Den stromů na Čabárně

V Centru ekologické výchovy roste papírový strom

Brandýsek – Mezinárodní svátek Den stromů měl za úkol přilákat o víkendu děti s rodiči do Centra ekologické výchovy na Čabárně zajímající se o přírodu. Počasí ale akci nepřálo, a proto se nekonala ani vycházka do blízkého lesa. Hlavním bodem odpoledne bylo slepit – postavit z ruliček toaletního papíru strom.

Už po čtyřicáté se pochodovalo za burčákem z Milotic do Mutěnic.

Kilometry s burčákem. Lidé pochodovali mezi stovkami vinných sklepů

Slovácko /FOTOGALERIE/ – Pořádně se obléct, nasadit čepici, přibalit pro jistotu teplé ponožky, toaletní papír a mohlo se v sobotu ráno vyrazit na čtyřicátý Burčákový pochod, který startoval v Miloticích. První nedočkavci nejen z blízkého okolí, ale i Slovenska, Rakouska nebo Maďarska, se shromáždili před devátou hodinou ráno v milotickém areálu vinných sklepů Šidleny.

Zahrádkáři z Určic se v sobotu pochlubili svými výpěstky. Meruněk bylo málo, zato jablek nebo rajčat nepřeberně.

Jablka, rajčata i víno. V Určicích vystavovali zahrádkáři

Určice – Stovky kusů ovoce a zeleniny. Sem tam na prostřených stolech také nějaká ta květina. A jako bonus ozdoby od místních dětí. Tak vypadalo o víkendu přísálí určické sokolovny, kam zamířili především zahrádkáři. Ti zde totiž vystavili, co se jim i přes občasnou nepřízeň počasí podařilo na svých zahrádkách vypěstovat.

Ilustrační foto

Na aukci v Irsku se bude prodávat i toaletní papír pro wehrmacht

Dublin - Na dražbě v Irsku se bude příští týden prodávat kolekce předmětů připomínající běžný život vojáka v hitlerovské armádě za druhé světové války včetně výstroje či nedotčeného svitku toaletního papíru určeného pro wehrmacht. Aukční síň Whyte's nabízí toaletní papír za vyvolávací cenu 80 až 120 eur (asi 2000 až 3200 Kč) a inzeruje jej i vzhledem k jeho "pozoruhodně nedotčenému stavu", napsal server BBC.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační snímek

Odpad třídíme špatně. Kam s platem od vajíček?

Severní Čechy - Veškerý odpad se v Ústeckém i Libereckém kraji snaží třídit 45 procent lidí. Nejvíc obyvatel, okolo 90 procent, třídí papír a plasty. Sklo ve speciálních kontejnerech končí méně často.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační snímek

Odpad třídíme špatně. Kam s platem od vajíček?

Severní Čechy - Veškerý odpad se v Ústeckém i Libereckém kraji snaží třídit 45 procent lidí. Nejvíc obyvatel, okolo 90 procent, třídí papír a plasty. Sklo ve speciálních kontejnerech končí méně často.

Slatiňanský zámek.

Vodovodní baterie vydržely jen půl roku

Slatiňany – Kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta ironicky posílá své hořké „děkujeme" na adresu neznámého vandala a zlodějíčka, který poškodil vodovodní baterie v návštěvnických toaletách zámku.

Nočníky. Ilustrační foto.

Muzeum nočníků připravilo expozici barokních hygienických pomůcek

Praha - Seznámit se s tím, jak lidé pečovali o tělesnou hygienu v době baroka, mohou lidé v pražském muzeu nočníků. V pátek odpoledne tam začne výstava nazvaná Baroko trochu jinak, která potrvá až do konce srpna. Ukáže pasti na blechy, nočníky, drbátka a obrazová i textová dokumentace o historii mytí a koupání. Muzeum historických nočníků a toalet sídlí ve Vyšehradské ulici.

Ilustrační foto.

Starostové Českolipska jednali o problémech

Českolipsko - Ve čtvrtek proběhlo v restaurantu U zlatého buřta setkání většiny starostů Českolipska. Stěžejními body jednání se staly českolipská nemocnice, krajské silnice, a inkluze.

Nicolas Maduro

Venezuelský prezident hrozí konfiskací továren, které nevyrábějí

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil konfiskací továren, které zastavily výrobu. Jejich majitele obvinil, že chtějí Venezuelu ekonomicky srazit na kolena a slibuje, že je za to nechá zavřít. Na příští víkend pak avizoval vojenské cvičení. Učinil tak poté, co v pátek vyhlásil celonárodní stav ohrožení. Země podle něj čelí hrozbě ze strany Spojených států i některých sil na domácí scéně, které chtějí svrhnout jeho socialistickou vládu. V zemi sílí občanské nepokoje a Spojené státy se obávají, že Venezuela už je zřejmě na pokraji totálního rozkladu.

Z basketbalového utkání VTB ligy Nymburk - Cmoki Minsk (75:61)

Spláchli nás jako toaletní papír, řekl po zápase Benda

Nymburk – Basketbalisté Nymburka podlehli v domácím utkání VTB ligy Saratovu devatenáctibodovým rozdílem a promarnili příležitost zajistit si s předstihem premiérovou účast v play off soutěže. Pět kol před koncem základní části drží Nymburk stále poslední osmou postupovou příčku před Volgogradem, který v pondělí rovněž prohrál s Chimki Moskva.

Ilustrační foto

Nacpal si dodávku toaletním papírem. Zaměstnanec ve firmě ukradl tři tisíce rolí

Žabčice – Zásoby toaletního papíru na několik let dopředu si možná chtěl vytvořit devětadvacetiletý muž, který ukradl v Žabčicích na Brněnsku tři tisíce rolí. Akce mu však nevyšla. Krátce před půlnocí v noci na čtvrtek jej v dodávce značky Citroen zastavili policisté a našli v ní jednatřicet velkých balíků s toaletním papírem. Nervózní řidič jim nedokázal v první chvíli vysvětlit, kde je vzal. Poté se přiznal, že je ukradl ve firmě, kde pracuje. „Při spotřebě jedné role za den by mu zásoba vystačila na více než osm let," okomentoval situaci policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Malých prodejen potravin ubývá a lidem se vzdaluje cesta za nákupy. Na venkově mnohde zachraňují zásobování obchodníci vietnamského původu.

Malé prodejny drtí velké obchoďáky, zachraňují to Vietnamci

Olomoucko – Mají ho rádi. Vlastně oba. Bratři Nguyenovi provozují prodejny potravin ve Skrbeni a v Olomouci-Chomoutově. Mezi místní obyvatele zapadli velmi dobře. I proto, že jim zkrátili cestu pro chleba či toaletní papír, která se hlavně lidem na venkově spíše prodlužuje.

Děti, které ve středu dorazily do bučovické knihovny, si mohly vyrobit sněhuláka z roličky od toaletního papíru. Na prvních letošních dílničkách.

OBRAZEM: V bučovické knihovně si děti vyrobily sněhuláka z Ledového království

Bučovice – Dílničky v dětském oddělení bučovické knihovny pořádá Gabriela Sehnalíková čtvrtým rokem. Vždy se snaží vymyslet jiné téma a dá se říct, že pro některé děti se už staly neodmyslitelným zpestřením služeb. „Některé dokonce mají na výrobky od nás vyhrazenou speciální poličku v obýváku nebo pokojíčku," usmívala se Sehnalíková.

Ilustrační foto.

Snoubenci by se neměli držet za ruce, nabádá turecký úřad

Ankara – Snoubenci by se neměli držet za ruce a trávit spolu čas o samotě, aby nedocházelo k „nevítaným incidentům", nabádá Turky úřad pro dohled nad náboženskými záležitostmi (Diyanet). Úřad ve veřejném vyjádření formuloval názor, jak by se měl zasnoubený pár chovat, aby to bylo v souladu s normami islámu, informoval turecký deník Hürriyet.

Veřejné WC - ilustrační fotografie.

Velký test veřejných toalet: OMV příjemně překvapilo, Prim neohromil

Moravská Třebová – Svitavský deník se pro vás rozhodl otestovat kvalitu veřejných toalet ve městech bývalého svitavského okresu. Minulý týden jsme se zaměřili na Svitavy, kde se vítězi staly čerpací stanice. Tentokrát jsme zamířili vyzkoušet a okouknout místnosti, kam musí několikrát denně každý z nás, do Moravské Třebové.

Sociálně terapeutické dílny Nalžovického zámku v Příbrami. Ředitelka Lenka Mottlová s klientem Emanem Mášou.

ŘÁD SRDCE: Lenka Mottlová vrátila desítkám postižených lidí důstojnost

Nalžovice – Bývaly doby, a není to tak dlouho zpět, kdy lidé s mentálním postižením trávili svůj život za zdmi ústavů, skryti před světem a o nemožnosti jakéhokoli projevu či výběru činnosti ani nemluvě. Ani v zámku v Nalžovicích to klienti dříve neměli růžové. Od doby, co se vedení ujala Lenka Mottlová, je všechno jinak.

SOCIÁLNÍ pracovnice Pavla Krčová (vlevo) a Radka Jakubová, zakladatelka MamAkademie

Mámy samoživitelky potřebují nejvíce plenky a dětskou výživu

Kladno - Plenky, výživa pro děti, mýdlo, šampon a vlhčené ubrousky. I tak může vypadat seznam vánočních přání dvou maminek pro jejich děti. Maminky Alice a Monika (jména jsou záměrně změněna) 
z Kladna jsou samoživitelky 
s velmi nelehkou životní situací. Také z toho důvodu je právě pro ně určena sbírka Klubu kojících maminek (KlubKo), který pořádá MamAkademie v Kladně.

Veřejné toalety. Ilustrační snímek.

Velký test veřejných toalet: bodovala pumpa, propadlo nádraží

Svitavy – V předvánočním čase trávíme na cestách za nákupy mnohem více času než ve zbývající části roku. V tomto období jsme také nuceni častěji využívat pro své potřeby veřejných toalet v nákupních centrech a na čerpacích stanicích.

Ilustrační snímek: elektronická aukce

Aukce toaletního papíru kraji ušetřila

Liberec - V zasedací místnosti Libereckého kraje sedí dvě úřednice u počítačů, na zdi je veliká obrazovka. Právě probíhá elektronická aukce na nákup hygienických potřeb pro Domovy důchodců a domy s pečovatelskou službou, které zřizuje kraj.