Kreativ

ŠTÍTEK: toaletní papír

Ilustrační foto.

Českolipsko může pomoci matkám s dětmi v tísni

Česká Lípa - Po dobu tří adventních týdnů bude v České Lípě probíhat veřejná sbírka na pomoc matkám a otcům dětí, kteří se ocitli v tísnivé životní situaci a našli přechodné bydlení v azylovém domě Jonáš v České Lípě.

Ilustrační foto

Soud ve Zlíně rozplétá podvody s parfémy. Jde o neplacení daní

Zlín – Toaletní papír, ocel či lehké topné oleje. Nyní jde o parfémy. Dalo by se říct, že případy daňové kriminality jsou stejné jako přes kopírák a i když si pachatelé této hospodářské kriminality vyslouží vždy přísné tresty, přesto se případy stále opakují.

Z oslavy Halloweenu v domažlické ZŠ.

Deváťáci přichystali Halloween pro mladší žáky

Domažlice – Halloweenský den připravili pro mladší školáky žáci třídy 9.B ze základní školy v domažlické ulici Msgre B. Staška. Byl určen pro druhé až šesté ročníky, deváťákům pomáhala jejich třídní učitelka Martina Bauerová.

Ilustrační foto.

Od nejtragičtějšího polistopadového požáru v Česku uplyne pět let

Praha - Devět mrtvých – to je bilance nejtragičtějšího požáru v Česku po listopadu 1989. Požár drážní budovy nedaleko pražského autobusového nádraží na Florenci vypukl v noci na 27. října 2010. V té době opuštěný dvoupodlažní objekt o rozloze asi 2000 metrů čtverečních, který celý pohltily plameny, využívali bezdomovci. Hasiči, kteří na místo dorazili krátce po vypuknutí ohně, zachránili jen mladou ženu a muže.

Ilustrační foto

Lidé v okolí Čáslavi loni vytřídili přes 230 tun papíru

Čáslav - Téměř pět a půl tisíce modrých kontejnerů naplnili v loňském roce obyvatelé Čáslavska starým papírem. Více než 230 tun tak neskončilo na skládce, ušetřilo bezmála pět set stromů před vykácením a zpracovatelé využili vytříděný papír na výrobu nových sešitů, kartonových krabic, novin a dalších výrobků.

Rekord spočíval v sesbírání co největšího počtu kartonových roliček od toaletního papíru.

V kladenském Labyrintu vytvořili nový český rekord.

Kladno - Volnočasové středisko Labyrint Kladno slavilo v pátek pětadvacáté výročí své existence. Oslavy se uskutečnily na zahradě i v budovách střediska v Arbesově ulici. Při této příležitosti zde byl vytvořen nový český rekord, který bude zapsán do pelhřimovské knihy rekordů a kuriozit

Ilustrační foto.

V lese s křišťálově studenou studánkou

Prázdniny jsou v plném proudu. Jaké ale bývaly prázdniny v dřívějších dobách, kdy nebylo tak snadné cestovat? Zajímají nás i vaše vzpomínky na prázdniny. Své zážitky z dovolených posílejte na e-mail jakub.stastka@denik.cz!

Ilustrační foto.

Radotínský biotop není pouze pro ekologické nadšence

Praha - Biotop v Radotíně stojí teprve dva roky, nicméně Radotínští si jej velmi rychle oblíbili. Přírodní koupaliště na bývalém území odpadní čističky vod nestíhá uspokojit poptávku vodychtivých Pražanů. Současné vedro se projevilo i na návštěvnosti, kdy maximální počet návštěvníků museli provozní areálu snížit na šest set a omezit dobu pobytu u vody na čtyři hodiny. 

Ilustrační foto

Z nemocnic mizí toaleťáky i vozíky

Ostrava - Nemocnice. Lidé si sem přicházejí léčit nejrůznější neduhy. Rozlehlé areály, desítky budov a tisíce procházejících denně však některé z nich lákají i k nekalostem. Není proto divu, že se tu a tam něco „ztratí".

Osmáci ze základní školy T. G. Masaryka v Třebíči vytvořili domy snů. Jejich modely jsou vystaveny na chodbách ve druhém patře školy.

Žáci z Třebíče si postavili domy snů

Třebíč - Dům se solárními panely na střeše, psem u boudy i kadibudkou s toaletním papírem. S takovými detaily si dali práci osmáci ze základní školy T. G. Masaryka v Třebíči, kteří se zúčastnili projektu Dům snů.

V sále humpolecké muzea na Dolním náměstí vystavují svá díla žáci humpolecké základní umělecké školy a humpoleckého gymnázia.

Jaro vládne pevnou rukou alespoň v muzeu

Humpolec - Venku to nyní sice nevypadá na to, že by jaro nadobro vystřídalo zimu, ale kdo by měl přece jen zájem užít si alespoň chvíli jarní atmosféru, může se zajít podívat do sálu humpoleckého muzea na Dolním náměstí, kde své hravé a nápadité výtvory s jarní tematikou vystavují žáci humpolecké základní umělecké školy a humpoleckého gymnázia.

Ilustrační foto

R35 u Globusu byla uzavřena. Boural tam turecký kamion vezoucí toaletní papír

Olomouc  – Kvůli vyproštění převráceného kamionu uzavřeli v pátek vpodvečer policisté úsek rychlostní silnice R35 u Olomouce. Silnice byla až do třiadvacáté hodiny uzavřena na 265. kilometru ve směru z Olomouce na Ostravu. Objízdná trasa vedla přes Pražskou, Foerstrovu, Albertovu a Brněnskou ulici zpět na R35.

Europeana Divadla Tramtarie

Tramtarie provede dějinami válek i sexuality

Olomouc – Na podivuhodný výlet dějinami dvacátého století se vydají návštěvníci první reprízy inscenace Europeana, s podtitulem Stručné dějiny dvacátého věku, kterou hostí v pátek olomoucké Divadlo Tramtarie.

Kukátko na pozorování zatmění Slunce vyrobené podle Marka Pecky.

Kukátko na sledování zatmění Slunce vyrobíte sami

Jižní Čechy – Za týden, v pátek 20. března, bude pozorovatelný jedinečný úkaz – částečné zatmění Slunce. Abyste si nepoškodili zrak, je třeba zatmění pozorovat přes speciální brýle, které jsou k dostání například v českobudějovickém planetáriu, případně zvolit některou jinou, avšak bezpečnou pomůckou.

Místní se společně s lidmi z okolí sešli nad hodnocením pálenky ve Víceměřicích. Zájemci mohli vyzkoušet i domácí likéry.

Ve Víceměřicích se koštovalo. Pálenky doplnily likéry

Víceměřice – Lahve kam se jen člověk podíval a kolem nich desítky lidí, kteří postupně každou okoštovali a oznámkovali. Tak to vypadalo v sobotu odpoledne ve Víceměřicích. Zdejší košíkárna se stala totiž dějištěm pátého ročníku Víceměřické Gořalky.

Třídění papíru: V čem nejčastěji chybujeme?

Většina z nás doma třídí papír, plasty, sklo a nápojové kartony. Ovšem i ti největší „třídiči" občas tápou. Sepsali jsme pro vás nejčastější mýty, které se točí kolem třídění papíru v domácnosti.

Mladá Vlčnovjanka pomáhá státní škole v Nepálu.

Večeře pro pětičlennou rodinu vyjde pod střechou světa na 20 korun

Jako ráj pro vegetariány označila Nepál Vlčnovjanka Šárka Starobová, která tam pravidelně jezdí pomáhat jako dobrovolnice do státní školy. Důvod je zřejmý, jen málokdo si tam může dovolit maso. Hlavní potravinou je tam rýže, které místní říkají matka rýže. Obdobou českého tradičního jídla vepřo, knedlo zelo je 
v Nepálu dál bhát, jen v něm chybí to vepřo.

Mladá Vlčnovjanka pomáhá státní škole v Nepálu.

Večeře pro pětičlennou rodinu vyjde pod střechou světa na 20 korun

Vlčnov, Nepál – Jako ráj pro vegetariány označila Nepál Vlčnovjanka Šárka Starobová, která tam pravidelně jezdí pomáhat jako dobrovolnice do státní školy. Důvod je zřejmý, jen málokdo si tam může dovolit maso. Hlavní potravinou je tam rýže, které místní říkají matka rýže. Obdobou českého tradičního jídla vepřo, knedlo zelo je 
v Nepálu dál bhát, jen v něm chybí to vepřo.

Ilustrační foto

Na japonskou tísňovou linku volají lidé i kvůli hmyzu v uchu

Tokio - Čtvrtina všech telefonátů na tísňovou linku japonské policie nebyla vůbec tísňová - a nechyběl mezi nimi například ani volající, který žádal, aby mu policie přijela pomoci vyndat z ucha neupřesněného brouka. Informovala o tom agentura AFP.

Ilustrační foto.

Pod privátní značkou obchody prodávají 18 procent zboží

Praha - Prodej zboží pod vlastní privátní značkou obchodních řetězců se na celkových tržbách obchodníků za potraviny a drogerii podílí v ČR z 18 procent. Je to výrazně méně než evropský průměr, který činí 30 procent. Vyplývá to ze studie společnosti Nielsen. Za poslední čtyři roky se podíl zboží, které obchodní řetězce nabízejí pod vlastní značkou, v Česku téměř nezměnil.

Ilustrační foto.

V Poděbradech loni vytřídili 246 tun papíru

Poděbrady-  Třídění odpadu skoro jako životní styl. Tak to chápe čím dál větší část obyvatel lázeňského města. Svědčí o tom čísla, která poskytla společnost EKO-KOM, jež se recyklací a tříděním odpadů dlouhodobě zabývá.

Výstava výrobků z odpadků ve Kdyni

Unikátní výstava výrobků z odpadků je k vidění ve Kdyni

Kdyně – Odpad může být ještě užitečný, to je hlavní poselství výstavy členů Pionýrské skupiny Safír Kdyně, která nese název Vyrábíme z odpadků. K vidění je v nových prostorách knihovny a dětského centra ve Kdyni do konce listopadu.

Ilustrační foto.

Psáno na okraj v Krkonošské pravdě 17.11.1988

Trutnovsko - Nepatřím k lidem frontového typu. Nemám ráda srocení davů, a tak v zástupech u obchodů nestojím. Připadám si ovšem zvrácená, když potkám spoluobčany obtěžkané toaletním papírem a pak u „narpy" počítám.

Ilustrační foto.

Asi už nevíte: Kdo byli "frontoví bojovníci"?

Orlickoústecko – Přestože v době budování socialismu průmysl i zemědělství „jely na plné obrátky", přeplňovaly se plány, plnily pětiletky a úderničilo se, hlavně v obchodech to dost často nebylo vidět.

Ilustrační foto.

Podpultový prodej byl součástí běžného života

Českobudějovicko - Dětské pleny, toaletní papír, čisticí přípravky, ale také látky, módní oblečení či časopisy. Před pětadvaceti lety bylo nedostatkovým zbožím skoro všechno. Systém plánované ekonomiky často komplikoval lidem život a způsoboval značný nedostatek základních výrobků. Československý člověk si sice dokázal v mnohém poradit, o čemž svědčí dodnes neutuchající obliba pořadů Přemka Podlahy nebo Burdou inspirované módní kreace v šatnících mnohých dam, některé obchodní artikly se však vyrobit, ušít či upravit nedaly.