Kreativ

ŠTÍTEK: trh

Nosorožčí roh

Inspekce obvinila policistu a další muže. Chtěli prodat roh ohroženého nosorožce

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu z krajského ředitelství v Praze a další dva muže z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Trojici podezírají z toho, že chtěli prodat roh kriticky ohroženého nosorožce tuponosého na asijský trh, kde by za něj mohli získat až 100 tisíc dolarů, v přepočtu víc než 2,27 milionu korun.

Rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí v centru Ostravy, 2. prosince 2018.

Víkend na trzích: Ondřej Ruml i cimbálovka

Vánoční trhy na Masarykově a Jiráskově náměstí v centru Ostravy jsou pro návštěvníky otevřeny už více než dva týdny. Lidé si už u dobrého punče nebo trdelníku mohli zazpívat koledy s Deníkem, zhlédnout nádherný mikulášský ohňostroj i samotné rozsvícení vánočního stromu, zajít na některé z pěveckých či jiných vystoupení nebo jen tak nasát vánoční atmosféru.

U Trojského zámku v Praze se 2. prosince odpoledne zřítila do Vltavy betonová lávka pro pěší. Podle informací záchranářů se při pádu zranili čtyři lidé. Snímek je ze 3. prosince.

KRÁTCE: Trojská lávka bude do dvou let. Zastupitelé schválili i Dvorecký most

Pražští zastupitelé schválili stavbu nové lávky mezi Trojou a Císařským ostrovem. Konstrukce, která nahradí zřícený mostek, je navržena jako nesymetrická o šesti polích. Šířka lávky bude čtyři metry, pochozí část mostovky bude dřevěná. Na výběr dodavatele proběhne výběrové řízení, odhadovaná cena díla převyšuje 90 milionů korun. Lávka by měla být otevřena na jaře 2020.

Ilustrační foto.

O vánoční cukroví na objednávku je velký zájem. Výrobci nestíhají

Kladensko, Rakovnicko /ANKETA/ - Každá hospodyňka, která tráví pravidelně dlouhé hodiny v kuchyni, potvrdí, že cukrařina je velká dřina, a co teprve pečení vánočního cukroví. Tisíce žen napříč republikou si každoročně opakují, že letos už ne a pak nakonec podlehnou a znovu vyndají mísy a vály a pustí se do výroby domácího cukroví. Jelikož jsou dnešní ženy ale velmi zaměstnané a mnohé se vracejí z práce domů až večer, čím dál častěji svěřují náročný úkol odborníkům.

Summit Evropské unie

V Bruselu pokračuje summit EU. Řešit se bude jednotný trh či ochrana klimatu

Lídry zemí Evropské unie dnes na závěr vrcholné schůzky v Bruselu čeká o něco méně hektický den než ve čtvrtek, kdy se do noci intenzivně debatovalo o návrzích britské premiérky Theresy Mayové ohledně brexitu. Politici by měli mimo jiné jednat o boji s dezinformacemi, trvalé spolupráci zemí v obranné oblasti, jednotném trhu nebo ochraně klimatu.

Zámek v Rychnově nad kněžnou

Zámek ožije jarmarkem

Rychnov nad Kněžnou - Zámecké adventní trhy zpestří sobotu 15. prosince v Rychnově nad Kněžnou.

Šumperští vzpěrači zavítali na soutěž do Příboru.

Šumperští vzpěrači oslavili výročí oddílu v Příboru. Padl osobní rekord

Siláci ze Vzpírání Šumperk se první prosincový den vydali na další soutěž, tentokrát s odlehčenou atmosférou. Dva zástupci oddílu reprezentovali na akci spojené s oslavami 50 let existence vzpěračského oddílu v Příboru. Šumperští Tomáš Pliska a Zbyněk Košťák přitom jako jediní účastníci nepocházeli z řad tamního klubu.

Ve Štrasburku se střílelo.

Střelba na vánočním trhu ve Štrasburku má další oběť. Útočník stále prchá

Počet obětí úterního útoku na vánočním trhu ve Štrasburku se vyšplhal na čtyři, když prokuratura oznámila, že jedna osoba je ve stádiu klinické smrti. Dalších 11 lidí je zraněno. Úřady mezitím zintenzivnily pátrání po devětadvacetiletém Chérifu Chekattovi, který na trhu útočil. Jen ve Štrasburku po něm pátrá na 700 policistů.

Trolejbus Škoda 27TR.

Škoda se podílí na dodávce trolejbusů do Rumunska. Zajistí finální montáž

/FOTOGALERIE/ Plzeňská společnost Škoda Electric se bude podílet na dodávce padesáti trolejbusů pro rumunské město Kluž. Pro flotilu nových trolejbusů dodá kompletní elektrovýzbroj a během příštího roku zajistí finální montáž vozidel. V minulosti společnost zajistila dodávku kloubových vozů například do Francie.

Ilustrační foto.

Domažlice se připravují na trhy

Domažlice – Ačkoli Hudba u stromečku na domažlickém náměstí začne až od pondělí 17. prosince, již v pátek se zahájí přípravy na vánoční trhy, které začnou sobotní tradiční zabijačkou.

Ilustrační foto.

Svařák na vánočních trzích? Brňané si ho mohou koupit nejvíc v republice

Brno - Bar a prodejna svařeného vína, punče či grogu, kam se jen člověk podívá. Na brněnských vánočních trzích mají lidé nespočet možností, do kterého stánku se pro lahodný mok vypravit. Přestože nabídka nápojů je široká, mezi návštěvníky trhů stále vítězí svařené víno. Jak ukázal průzkum projektu Česko v datech pro Deník, Brňané si jej koupí za příjemně nízké ceny. Za průměrnou měsíční mzdu si můžou koupit až 873 kelímků svařených vín, což je nejvíc v České republice.

Česko zpívá koledy u chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně.

Kolíňáci zpívali koledy s Deníkem tentokrát u chrámu sv. Bartoloměje

Kolín /FOTOGALERIE/ - Vzhledem k tomu, že na Karlově náměstí, kde se zatím vždy scházeli zpěváci, aby si společně zazpívali koledy, probíhají nyní čtyřdenní adventní trhy, uskutečnila se oblíbená akce Česko zpívá koledy s Deníkem v Kolíně pod chrámem svatého Bartoloměje. A nakonec se to ukázalo jako daleko lepší volba.

Mikulášská nadílka, vánoční výstava, bohatý program na náměstí, lampionový průvod - to vše bylo součástí Adventu 2018 v Mýtě.

V Mýtě zpívala Nálepková

Mýto – Blok písniček, rozhovorů a soutěží, který provázel slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na náměstí, odstartovala sobotní 17. hodina.

Úklidový pracovník firmy ISS

Úklidový gigant ISS odejde z Česka, zaměstnává tu tisíce lidí

Dánská outsourcingová firma ISS, která patří mezi největší soukromé zaměstnavatele světa, opustí Českou republiku a spolu s ní dalších 12 zemí. Firma se totiž hodlá soustředit na své klíčové trhy. Informovala o tom na svém webu. V Česku ISS zaměstnává téměř 3,5 tisíce lidí a jejich propouštění zatím neplánuje.

Policejní složky ve Štrasburku stále pátrají po útočníkovi.

Necítíme se tu bezpečně, říkají obyvatelé Štrasburku. Čekají na dopadení střelce

Historické centrum Štrasburku dnes dopoledne pokryla mlha, s níž vplula do města pochmurná nálada. Několik hodin po útoku, při němž na dohled od gotické katedrály zemřeli tři lidé a více než desítka byla zraněna, žijí místní obyvatelé v nejistotě. Centrum je plné policistů a vojáků, ale střelec je stále na útěku. Lidé kvůli tomu přemýšlejí o méně veselých věcech, než jsou blížící se Vánoce.  

Laminátová podlaha

Jak poznáte kvalitní laminátovou podlahu

Laminát se stal oblíbenou náhradou dřeva, protože je podstatně levnější a nemusíme ho pravidelně natírat. Pokud však sáhneme po špatném výrobku, s laminátovou podlahou můžeme zažít pekelné chvilky.

Basketbalistky KP Brno. Ilustrační foto.

Tvrdý boj o basketbalové posily. Cizinky jsou sázka do loterie, tvrdí šéf Foltýn

Nantes – Měly smělé ambice. Jenže přišly komplikace. Basketbalistky Králova Pole chtěly navázat na účast z minulého roku ve finále play-off české nejvyšší ženské ligy a porvat se o dobrý výsledek v EuroCupu. „Skládali jsme česky laděný tým, ale bohužel přišla zranění Gabriely Andělové a Veroniky Remenárové, proto jsme museli kádr doplnit a posílit,“ říká předseda brněnského celku Richard Foltýn.

Ilustrační foto

Čtyřdenní vánoční trhy v Kolíně startují

Kolín - Už se nemůžete dočkat Vánoc? Ještě to chvilku potrvá, ale do vánoční nálady se budete moci naladit trhy na Karlově náměstí v Kolíně už od 12. prosince; právě to se stane místem, kde se odehrají čtyřdenní vánoční trhy. Vedení kolínské radnice kromě stánků s občerstvením a vánočními dekoracemi slibuje i bohatý doprovodný program, jak je již tradicí.

Zdeněk Zajíček jako plzeňský ponocný na zvonici, která se tyčí nad plzeňskými vánočními trhy. Trvají do 23. prosince a každý den nabízejí zábavný a kulturní program. Ve středu 12. prosince se na náměstí Republiky koná zpívání koled.

Zdeněk Zajíček vytvořil největší sbor

Plzeň - Koledy se poprvé zpívaly na náměstí Republiky v Plzni před jednadvaceti lety. Vzniklo tak Vánoční zpívání koled s Českým rozhlasem Plzeň. Později tradici pod názvem Česko zpívá koledy rozšířil Deník do jiných míst republiky.

Tokio, Japonsko

Vítkova CPI vydala dluhopisy v Japonsku. Jako první evropský developer

Developerská firma CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka úspěšně vydala dluhopisy za 11 miliard jenů (zhruba 2,2 miliardy korun) na japonském dluhopisovém trhu Tokyo Pro-Bond. Stala se tak první evropskou realitní společností, která emitovala bondy v Japonsku. 

Ilustrační foto.

Nemocnice Středočeského kraje chystají centrální zadávání zakázek

Střední Čechy - Významnou změnu v zadávání zakázek chystají oblastní nemocnice Středočeského kraje. Jejich pozici na trhu má zlepšit společný postup, kdy již nemocnice nebudou nakupovat vše samostatně jako dosud. Uvedl to středočeský radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Robert Bezděk na úterním setkání vedení kraje se starosty.

Krajský ředitel Lesy ČR Jan Sovák.

Situace na Vysočině se s ohledem na vývoj počasí citelně zhoršuje

Vysočina /ROZHOVOR/ - Stav lesů na Vysočině se kvůli suchu zhoršuje. Podle odborníků dokonce asi nejrychleji v České republice, i kvůli velkému zastoupení smrků. Srážkový deficit v kraji byl za poslední čtyři roky 512 milimetrů. Oslabené stromy se nedokáží bránit kůrovci, který je likviduje. O dalších problémech týkajících se lesů na Vysočině se rozpovídal Jan Sovák, ředitel krajského ředitelství Jihlava Lesy České republiky.

Marihuana. Ilustrační foto.

Legální konopí rozděluje. Investiční fondy řeší, jak se postavit k marihuaně

Je marihuana lék, nebo neřest? S touto otázkou bojují americké sociálně zodpovědné investiční fondy spolu s tím, jak stále více států schvaluje rekreační užívání konopí, což konopný průmyslu přibližuje spíše k hříšným akciím. Mezi ty spadají třeba výrobci alkoholu a tabákové firmy, kterým se eticky zaměření investoři vyhýbají. Společensky zodpovědný investiční průmysl má v USA hodnotu kolem osmi bilionů dolarů (183 bilionů korun).

Vánoční strom zdobí Národní třídu v Chebu.

FOTO: Strom zdobí Národní třídu

Františkovy Lázně - Rozsvícený vánoční strom už dělá radost také obyvatelům a návštěvníkům Františkových Lázní. Ten se už druhý rok nachází na Národní třídě.

Kapesní krádež. Ilustrační foto.

Advent pod zvýšeným dohledem policie

Královéhradecký kraj - Konec roku, který se vždy nese ve znamení adventních trhů, velkých koncertů a akcí na náměstích i přeplněných nákupních center, bývá rušný také pro policisty.

Ilustrační foto

Krajští úředníci nás šikanují, stěžuje si Taxify. Hrozí, že zůstane jen v Praze

Na trhu taxislužeb to stále vře. Přepravní služba Taxify si stěžuje, že v krajských městech čelí její řidiči čím dál silnějšímu odporu ze strany místních úřadů a množícím se případům poškozování majetku a fyzickému napadání. Firma proto zvažuje, že z Ostravy, Olomouce, Plzně a Českých Budějovic odejde a zůstane jen v Praze.

Ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti dosáhla svého minima. Pracovníky čekají vyšší mzdy

Úřady práce evidovaly na konci listopadu celkem 215 010 lidí bez práce. To bylo jen o 612 nezaměstnaných méně než v říjnu. Tento velmi nepatrný rozdíl v porovnání uplynulých dvou měsíců tak podle ekonomů naznačuje jediné – ukazatel míry nezaměstnanosti dosáhl své minimální hranice a jeho další pokles je prakticky nemožný. Firmy budou nuceny sáhnout k dalšímu navyšování mezd svých zaměstnanců.

Noční adventní trhy Mladá Boleslav 2017 - ilustrační foto.

Vedení města si chválí adventní trhy s atrakcemi

Mladá Boleslav - Velký zájem o adventní trhy s atrakcemi si pochvaluje mladoboleslavský magistrát. Večerní adventní trhy na Výstavišti lákají spoustu návštěvníků, i když jim úplně nepřeje počasí.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.

Povolenky nechte v huti, žádali odboráři v dopise L.Mittala. Odpověď nedošla

Odboráři v dopise odeslaném minulé pondělí argumentují například tím, že v posledních patnácti letech „museli snést mnoho bolestivých opatření a přinést značné oběti“ v souvislosti s restrukturalizací ostravské huti a zajištěním jejího dlouhodobého přežití na vysoce konkurenčním trhu s ocelí.

Hokejisté Slovanu Bratislava se radují z gólu.

Rusové baží po Londýnu s Paříží. Co na to zámořská NHL?

Od té doby, co před více než deseti lety s velkou pompou vznikla Kontinentální hokejová liga (KHL), neuplyne jediná sezona, během které by se přední ligoví funkcionáři neusadili před novináře a s optimistickým úsměvem nepohovořili o expanzi. Je z toho už takový evergreen, KHL se chce šířit do západní Evropy a dohoda je na spadnutí. Prakticky každý rok.

Ilustrační foto

Až čtvrtina lidí se dívá na starou televizi. Za nové utratíme 11 miliard

Ježíšek bude letos nadělovat nové televize, a to nejspíše častěji než v předchozích letech. Přechod na nové televizní vysílání DVB-T2 letos akceleruje prodeje nových přístrojů, které jsou schopny dvojkový signál přijímat. A kdo nenajde nový přístroj pod stromečkem, dost možná se pro něj vypraví do novoročních slev.

Setkání vedení Středočeského kraje se starosty středočeských obci. Ilustrační foto.

Starostům radní nabídnou vize i praktické rady

Střední Čechy - Změnu proti třem minulým schůzkám chystá středočeské hejtmanství pro v pořadí již čtvrté setkání vedení kraje se starosty obcí a měst. Na akci, kterou v úterý 11. prosince hostí Clarion Congress Hotel v Praze, se zkrátí prezentace jednotlivých členů rady kraje představujících to, co dělají jejich týmy - a důraz bude kladen na to, co se chystá.

Autobazar. Ilustrační foto.

Ojetá auta v Praze: mají nejméně najeto, jsou nejmladší, ale také nejdražší

V jedenáctém měsíci letošního roku 2018 bylo v České republice na trhu ojetin nabízeno 122 961 automobilů. Cena se pohybovala nejčastěji okolo 139 tisíc korun. Stáří inzerovaných vozů kleslo oproti říjnu na 9,5 roku a vozy v nabídce měly nejčastěji najeto 151 tisíc kilometrů, což je rovněž pokles, a to o 3500 kilometrů.