Kreativ

ŠTÍTEK: trh

Spisovatelka Dana Emingerová

Dana Emingerová: Chcete-li dobře psát, musíte jít odvážně s kůží na trh

/ROZHOVOR/ Publicistka a spisovatelka Dana Emingerová má zkušenosti snad se všemi literárními žánry, a rozhodně se nedá říci, že by psala „do šuplíku“, protože stejné zkušenosti má i s ohlasy čtenářů – se zpětnou vazbou. Kdo jiný by tedy měl být pokračovatelem ve vedení kurzů tvůrčího psaní, které založil světově ceněný autor Arnošt Lustig?

Tesla Model Y.

Tesla představila nové SUV. Model Y přijde na trh za dva roky

Americká společnost Tesla začne svůj sportovně-užitkový vůz (SUV) Model Y, který má být odpovědí na podobné elektromobily evropských výrobců, prodávat v průběhu roku 2021. Jeho cena má začínat na 39 tisíc dolarů (885 tisíc korun) a lidé si jej budou moci objednávat a přizpůsobovat svým představám online. Během čtvrtečního představení nového vozu to uvedl šéf společnosti Elon Musk.

Škoda Kamiq.

Škoda dodala v únoru zákazníkům 90 900 automobilů

Mladá Boleslav – Letošní únor dodala mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zákazníkům po celém světě 90 900 vozů. Jak ale uvádí společnost, znamená to pro ni pokles oproti únoru roku 2018, a to o dvě procenta; tehdy totiž dodala 92 800 automobilů.

Premiér Andrej Babiš

Kolik skutečně stojí mobilní data? Babiš požaduje od operátorů reálné údaje

Mobilní operátoři mají do týdne dodat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) reálné údaje o tom, za jaké ceny využívají Češi mobilní data. Babiš to uvedl po dnešní schůzce s generálními řediteli T-Mobilu, O2 a Vodafonu na twitteru. Operátoři mu podle ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda dodají údaje o vývoji reálných cen za posledních několik let.

Elektrické vedení - Ilustrační foto

Jak Češi vybírají dodavatele energií? Podle ceny a pověsti, ukázal průzkum

Mezi rozhodující kritéria při výběru dodavatele energií patří pro většinu českých zákazníků cena, důvěryhodnost a dobrá pověst firmy. Vyplývá to z průzkumu agentury Datank pro společnost Bohemia Energy, který zástupci agentury a energetické firmy představili na setkání s novináři. Nejdůležitějším hlediskem je podle průzkumu cena, která je rozhodujícím kritériem pro 90 procent dotázaných.  

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky na Obilním trhu Pavel Ventruba.

Rodit doma si může dovolit málokdo, říká přednosta porodnické kliniky Ventruba

Brno – Na svět přichází více dětí, rodičky ale kladou i více požadavků. Na sál si můžou přivést otce dítěte i staršího potomka. Podle přednosty porodnice na brněnském Obilním trhu Pavla Ventruby mají i méně obvyklá přání. „Některé rodičky chtějí třeba císařský řez, protože se bojí bolesti,“ říká lékař.  

Karlínské farmářské trhy.

Farmářské trhy v Karlíně už nebudou. Nahradí je sobotní setkání pod platany

Až do konce roku 2014 to byly jedny z nejkrásnějších farmářských trhů v Praze. Na Karlínské náměstí se na ně lidé sjížděli z celé metropole. Poté ovšem ztrácely atraktivitu a letos nebudou vůbec. Pořádající společnost Food Event vypověděla radnici Prahy 8 smlouvu. Chystá se ovšem náhrada, začíná se o Velikonocích.

První brněnská strojírna (PBS) ve Velké Bíteši

PBS bude do Indie dodávat pohony pro bezpilotní letouny

Velká Bíteš - Český výrobce turbínových zařízení, První brněnská strojírna (PBS) ve Velké Bíteši, plánuje dodávat do Indie pohony pro bezpilotní letouny. V minulých dnech se firma zúčastnila veletrhu Aero India 2019 v indickém Bengaluru.

Chrám svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou.

Bleší trh pomůže opravě chrámu

Jaroměřice nad Rokytnou - Jaroměřická farnost pořádá v sobotu 2. března ve velkém sále Lidového domu od 8.00 do 11.00 bleší trh. Akce se uskuteční v duchu hesla "vše za 30 korun".

Jedním z autosalónů, které holding CSG koupil, je Hyundai Centrum Praha.

Od obrněnců k osobním vozům. Strnadův holding CSG ovládl velkého autodealera

Strojírenský holding Czechoslovak Group (CSG), který je úzce propojen s automobilkou Tatra a je například i známým výrobcem zbraní, uskutečnil další významnou akvizici. Stal se totiž jedním z předních autodealerů v Česku. Umožnil mu to nákup skupiny firem, která je největším prodejcem osobních vozidel Hyundai a druhým největším prodejcem značky Mazda na českém trhu. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Air Bank. Ilustrační foto.

Kellner vzdal spojení Home Creditu a Air Bank s Monetou. Kvůli snížení nabídky

Skupina Home Credit nebude pokračovat v přípravách na spojení společností Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku s Moneta Money Bank. Home Credit ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera to dnes oznámil v tiskové zprávě. Moneta ukončení jednání potvrdila se zdůvodněním, že se nepodařilo dosáhnout vzájemné dohody.

Dosluhující uhelná elektrárna Erickson v americkém městě Lansing

Úspěch plzeňské Škody Power. Poprvé dodá turbínu pro elektrárnu v Americe

Plzeňský výrobce parních turbín Doosan Škoda Power slaví úspěch v USA, vůbec poprvé tam dodá parní turbínu. Do dvou let by ji firma měla zprovoznit v nově postavené paroplynové elektrárně ve městě Lansing v americkém Michiganu. Zakázka by mohla podniku otevřít cestu k dalším projektům na tomto velkém trhu.

SUV ofenziva pokračuje. Škoda předvedla Kamiq.

SUV ofenziva pokračuje. Škoda předvedla Kamiq

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ - Škoda Auto předvedla třetí model SUV pro evorpský trh. Jedná se o model Kamiq. Společnost ho označuje jako spojení agility kompaktního vozu s klasickými přednostmi vozu kategorie SUV. Světová premiéra se odehraje na březnovém autosalonu v Ženevě.

Prohlídka městských bytů.

KOMENTÁŘ Jana Sedláka: O obecních bytech

Jablonec nad Nisou – Lidé, kteří dnes v Jablonci hledají bydlení, mají v podstatě dvě možnosti. První je platit až nehorázně drahé nájmy v bytech patřících soukromým osobám. Ale ti naslouchají trhu a byli by jen hloupí, pokud by pronajímali pod aktuálními cenami. Druhou možností je se z města odstěhovat na vesnice či do městečka, kde jsou nájmy citelně příjemnější. O hypotékách dnes už raději nemluvme, dosáhne na ni už jen málokdo.

Oprava Dominikánského kláštera s Kostelem Obětování Panny Marie v příštích měsících omezí pohyb lidí kolem této památky.

Opraví klášter, trhy to ale neohrozí

České Budějovice – Oprava střech i fasád Dominikánského kláštera s Kostelem Obětování Panny Marie v příštích měsících omezí pohyb lidí kolem této památky v centru krajského města.

Předseda fotbalového klubu Podlesí Radim Černohorský.

Míra Slepička byl personou, hodně nám chybí, lituje šéf fotbalového Podlesí

/ROZHOVOR/ Během zimní přestávky musel nejprve najít náhradu na trenérskou lavičku, kterou opustil Ivan Pihávek. To ovšem není jediný problém, který předseda fotbalové klubu z Podlesí Radim Černohorský řeší před vstupem do jarní části I. A třídy. Pryč je doba, kdy v mužstvu působil Miroslav Slepička. Tým momentálně trápí úzký kádr a fakt, že na trhu není dostatek kvalitních fotbalistů, kteří by mohli tým posílit.

Nakupování v Pařížské ulici.

V žebříčku před Paříží i Milánem. Z Prahy se stává módní Mekka

Česká metropole patří do top desítky evropských měst módy. V příštích třech letech má být dokonce nejrychleji rostoucím trhem na starém kontinentu. S tímto zjištěním přišla mezinárodní poradenská firma Savills v čerstvém žebříčku evropských maloobchodních metropolí podle módy. Prvenství drží Londýn, následovaný Stockholmem a Dublinem.

Řemeslný trh. Ilustrační foto.

Trhy v Kutné Hoře dostanou novou podobu

Kutná Hora - Trhy pod taktovkou Radka Aleše, které v centru Kutné Hory dlouhá léta doprovázely všechny kulturní a společenské akce, jsou minulostí. Alespoň pro letošní rok. Vedení města se rozhodlo pořádat je ve vlastní režii. Trhy, kterým mnozí vyčítali jejich nevkusnost a špatnou zásobenost, tak dostanou zcela novou podobu.

Předseda fotbalového klubu Podlesí Radim Černohorský.

Radim Černohorský: Slepička byl personou, chybí nám! První pětka bude úspěch

Příbram /ROZHOVOR/ - Během zimní přestávky musel nejprve najít náhradu na trenérskou lavičku, kterou opustil Ivan Pihávek. To ovšem není jediný problém, který předseda fotbalové klubu z Podlesí Radim Černohorský řeší před vstupem do jarní části I. A třídy. Pryč je doba, kdy v mužstvu působil Miroslav Slepička. Tým momentálně trápí úzký kádr a fakt, že na trhu není dostatek kvalitních fotbalistů, kteří by mohli tým posílit.

Jaroslav Faltýnek

Zlevní data? Babiš bude jednat o příchodu dalšího operátora, řekl Faltýnek

Na český trh musí přijít čtvrtý mobilní operátor. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom shodli předsedové klubů ANO Jaroslav Faltýnek, Pirátů Jakub Michálek a místopředseda ODS Martin Kupka. Zatímco však podle Faltýnka vláda dělá všechno pro jeho příchod, podle opozice jsou její kroky nedostatečné. Mobilní data v Česku jsou dlouhodobě jedna z nejdražších v EU.  

Zrající hovězí maso

Kauza polského masa graduje. Po Česku zavádí mimořádné opatření i Slováci

Polské závadné maso nenechalo chladnými ani Slováky. Po Česku i oni zavádí mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího. Oznámila to slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Každá zásilka musí tak od pátku projít nejprve laboratorními testy a až po kontrole může směřovat na slovenský trh. Informoval o tom slovenský Denník N.

Ilustrační foto

Lidl vyvezl zboží od českých výrobců za šest miliard

Obliba českých výrobků u zahraničních zákazníků roste. Svědčí o tom čísla o exportu českých výrobků, které vyvezla společnost Lidl v roce 2018. Ta jsou totiž téměř o miliardu vyšší než za rok předchozí. Loni firma vyvezla produkty 150 českých výrobců do 25 zemí Evropy a USA za 6,4 miliardy korun. 

Restaurace klamaly zákazníky. Hovězí maso nepocházelo z Argentiny, ale odjinud.

Mimořádné opatření. Veškeré maso dovezené z Polska musí projít kontrolou

V reakci na výskyt závadného hovězího masa z Polska zavádí ministerstvo zemědělství mimořádné opatření. Veškeré maso dovážené z Polska musí před uvedením na trh projít laboratorní kontrolou. Na tiskové konferenci o tom informoval Miroslav Toman (za ČSSD). Policie také zesílí kontroly na území celé republiky.

Návrh malíře Vlada Vovkaniče.

Stáhněte Kodiaq a Karoq z trhu, žádá Škodu Auto umělec. Je prý autorem designu

Malíř a designér Vlado Vovkanič požaduje, aby společnost Škoda Auto stáhla z trhu vozy Kodiaq a Karoq a modely kol Vega a Triglav. V žalobě, kterou dnes začal projednávat středočeský krajský soud, tvrdí, že je firma vyrobila na základě jeho návrhů. Škoda jeho tvrzení odmítá, podle ní automobily vznikly na základě návrhů jejího designerského týmu.

Farmářské trhy. Ilustrační foto.

Vršovická radnice hledá pořadatele trhů na Kubánském náměstí

Desítka vypsala výběrové řízení na nového provozovatele farmářských trhů na Kubánském náměstí. Vítěz by měl trhy vést od konce března do listopadu. Na sklonku loňského roku vršovická radnice vypověděla smlouvu společnosti PRAHA 10 Majetková, a. s., která konání trhů v posledních letech zajišťovala.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Týnecká pošta se k původní otevírací době zatím nevrátí

Týnec nad Sázavou - Po zkrácení provozní doby v prvním měsíci letošního roku, zůstane nově nastavená otevíračka zachována také v únoru. Potvrdila to zpráva zveřejněná na webu Týnce nad Sázavou. Informace připomíná obyvatelům města, že za úpravou otevírací doby jsou provozní důvody. Zákazníkům České pošty tak i nadále zůstane méně času například na odesílání nebo přijímání doporučených listovních zásilek nebo vyřízení peněžních záležitostí.

Růži živou, nebo umělou? Kompromisem je květina stabilizovaná

Řezané květiny ve váze jsou nádherné, ale vydrží pěkné jen několik dní. Ke květinovým dekoracím z umělé hmoty má zase řada lidí výhrady kvůli ekologii i estetice. Existuje však ještě třetí, méně známá možnost, a tou jsou květiny stabilizované.

Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ Petra Vodseďálka: Polské jatky pod drobnohledem

Začalo to skrytou kamerou a skončilo nasazením policejních kontrol na hranicích. Řeč je o skandálu s polským masem. Potom, co se podařilo natočit polskému reportérovi otřesné zacházení s nemocným, někdy dokonce umírajícím dobytkem na polských jatkách, vzedmula se vlna nesouhlasu a pohoršení v celé Evropě.