Kreativ

ŠTÍTEK: trh

1. místo: Škoda Octavia - 25 834 prodaných kusů.

Prodej nových aut loni klesl. Jde o první propad od roku 2013

Loni se na českém trhu prodalo 261 437 nových automobilů, což je meziročně o 3,7 procenta méně. Jedná se o první pokles za posledních pět let. K největšímu propadu pak došlo na samotném konci roku, když v prosinci klesl o 27 procent. Dařilo se naopak prodeji autobusů, jejichž registrace loni stouply o téměř polovinu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Svaz dovozců automobilů (SDA).

Průmysloví roboti mohou najít uplatnění i v pekárnách při ukládání výrobků na palety.

Roboty v průmyslu budeme potřebovat stále více. Dnes zaostáváme i za Slovenskem

Do čtyř let se počet Čechů v produktivním věku sníží o 1,5 procenta, ekonomika ale v následujících letech přesto poroste. Do jisté míry mohou část pracovní síly nahradit pokročilé technologie. Ve využívání robotů v průmyslu se však v Česku postupuje příliš pomalu, zaostáváme i za sousedním Slovenskem. Ukazuje to nejnovější studie společnosti HSBC „Svět v roce 2030“, která pro příštích 11 let předpovídá ekonomický vývoj v 75 zemích světa.

Ilustrační foto.

Nošovický závod Hyundai vyrobil loni přes 340 tisíc vozů

V roce 2018 se v nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech vyrobilo celkem 340 300 aut. Největším odbytištěm bylo tradičně Německo (48 300 vozů), Velká Británie (38 600), Španělsko (28 200) a Itálie (20 400). V České republice se prodalo 16 477 vozů, což je 4,8 procenta z celkového objemu výroby.

Vatové tyčinky do uší vyrobené z plastu

Itálie zatrhla prodej plastových tyčinek do uší. Jako první země v EU

Zákazníci v Itálii si od letošního 1. ledna už v obchodech nekoupí vatové tyčinky na čištění uší, které jsou vyrobené z plastu. V platnost totiž vstoupil nový zákon, podle něhož musejí být tyčinky zhotoveny jen z biologicky odbouratelných materiálů. Itálie je tak první zemí v EU, která v rámci boje s plastovým odpadem toto nařízení zavedla, napsala agentura APA.

Lukáš Klok

Návrat odchovance? Vítkovice jednají o Klokovi

Ostrava – K velkému návratu se možná schyluje v hokejových Vítkovicích. Podle informací Moravskoslezského deníku ostravský celek jedná s obráncem bratislavského Slovanu Lukášem Klokem. Jeho příchod by měl být dotažen během měsíce ledna.

Tříkrálový průvod v Brně.

Na koních i velbloudu. Centrem Brna prošel tříkrálový průvod koledníků

Brno /VIDEO/ - Se začátkem nového roku odstartoval také již devatenáctý ročník Tříkrálové sbírky. Kromě skupin koledníků v ulicích měst a obcí je součástí této charitativní akce také tříkrálový průvod Brnem. Ve čtvrtek odpoledne se proto skupina koledníků vydala od katedrály svatého Petra a Pavla do centra města. Cestou je doprovázeli přihlížející lidé a zpěv koled.

Stlačený zemní plyn neboli CNG se jako levnější palivo ohleduplné k životnímu prostředí prosazuje nejen ve firemních osobních autech, ale i v hromadné dopravě.

Innogy koupila čtyřku na trhu s CNG, bude z ní nový dominantní hráč

Energetická skupina Innogy výrazně posiluje na trhu s CNG. Na přelomu roku dokončila akvizici sítě plniček CNGvitall, kterou vybudovala strojírenská skupina Vítkovice. Finanční výše transakce nebyla zveřejněna, spojením dosavadní dvojky a čtyřky na trhu však vznikl nejsilnější hráč v tuzemsku.

Hyundai

V Nošovicích vyrobili o pět procent méně aut než vloni. Plán ale splnili

Automobilka Hyundai vyrobila loni ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku 340 300 aut. Bylo to o 16 400 vozů (4,6 procenta) méně než v roce 2017, ale o 10 300 (3,1 procenta) více, než ukládal původní plán, který činil 330 tisíc vozů. Oznámil to dnes mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Paul Pogba

Hvězdný Pulišič posílí Chelsea. Dresy mohou změnit i Pogba, Isco nebo Neymar

Jak na Nový rok, tak po celý rok? Fotbaloví fanoušci by se jistě nezlobili: včera hned po otevření přestupního okna totiž evropský trh zasáhla bomba nejvyššího kalibru. Adresu změní Christian Pulišič, dvacetiletý ofenzivní záložník Borussie Dortmund a reprezentace USA. Po sezoně (během léta) se přestěhuje do Londýna, kde jej zaměstná slovutná Chelsea.

Bydlení v Praze. Ilustrační foto.

Zastaví se letos růst cen bytů v Praze? Makléři předpovídají stagnaci

Mají ceny bytů v Praze ještě kam růst? Nesrazí je ochlazení poptávky způsobené růstem úrokových sazeb a přísnějšími pravidly pro čerpání hypoték, které platí od loňského října? „Odhadovat vývoj nabídky a poptávky v roce 2019 je nejtěžší a nejméně předvídatelný úkol za několik posledních let,“ říká Ján Horváth, ředitel realitní divize skupiny CTR.

Řetězec Starbucks  v následujících několika týdnech zavře až šest stovek obchodů ve Spojených státech a zruší více než dvanáct tisíc pracovních míst.

Trochu jiná obchodní válka. Čínský prodejce kávy úspěšně konkuruje Starbucksu

Společnost Luckin Coffee se na trhu s kávou objevila teprve před rokem. Již nyní se jí však daří zdatně konkurovat těm největším hráčům v oboru včele s americkým Starbucksem. Za uplynulých dvanáct měsíců firma doma v Číně otevřela na 1700 obchodů. Kávu Luckin si mohou zájemci pořídit například i v pekingském Zakázaném městě, odkud byl americký prodejce před deseti lety vykázán.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos

Letos nejvíce zbohatl Bezos. Kellner atakuje v žebříčku stovku, Babiš vypadl

V důsledku turbulencí na finančních trzích se řada magnátů letos dostala do červených čísel. Podle indexu 500 největších miliardářů agentury Bloomberg nejbohatší lidé na světě ztratili tento rok 451 miliard dolarů (10,15 bilionu korun). To je zásadní rozdíl oproti roku 2017, kdy své bohatství zvětšili o jednu miliardu dolarů. K těm, kdo z indexu agentury letos vypadli, patří český premiér Andrej Babiš nebo ruský magnát Oleg Děripaska.

české bankovky

Češi se zadlužují čím dál víc. V listopadu si půjčili téměř 12 miliard korun

Dluhy domácností u bank a družstevních záložen stouply v listopadu o 11,6 miliardy korun na 1,646 bilionu. Meziročně bylo zadlužení domácností vyšší o 119 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Dluhy firem v listopadu klesly ve srovnání s říjnem o 12,5 miliardy na 1,12 bilionu korun. Meziročně přesto stouply o 75,5 miliardy korun.

Bitcoin - ilustrační foto

Češi se ve světě kryptoměn neztratí. Skoro třetina bankomatů pochází z tuzemska

Česká společnost General Bytes je druhým největším výrobcem kryptoměnových bankomatů na světě s podílem na trhu 30,6 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil server coinfox.info s odvoláním na údaje od Coin ATM Radar. Podle zprávy je nyní na světě více než 4100 bankomatů poskytujících služby pro nákup a prodej bitcoinů a dalších kryptoměn.

Vánoční trhy na pražském Staroměstském náměstí 2. prosince.

Metropole a její vánoční trhy dosáhly na další mezinárodní ocenění

Praha je jednou z nejkrásnějších vánočních destinací světa – to je závěr, na kterém se opět shodují prestižní zahraniční média. Nádherná atmosféra historické Prahy a jejích Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí opět boduje v žebříčku TOP 5 cestovatelského webu CNN Travel. 

Letiště. Ilustrační foto.

Cestovní kanceláře očekávají rekordní zájem o zájezdy. Většina destinací zdraží

Chuť Čechů cestovat bude v příštím roce rekordní, očekávají cestovní kanceláře. Trh se zájezdy by mohl vzrůst v řádu jednotek procent, většina destinací zdraží. Mezi nejoblíbenějšími destinacemi by podle cestovních kanceláří měl růst zájem především o Turecko, které má nejlepší poměr ceny a kvality. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů.  

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

Stavebnictví v příštím roce zpomalí růst. Kvůli nedostatku pracovníků

Stavebnictví bude i příští rok pokračovat v růstu, jeho tempo však bude proti letošku zhruba poloviční. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Letos do konce října stavebnictví vzrostlo o 10,1 procenta, růst za celý rok by tak mohl být nejvyšší od roku 2001. Podle analytiků bude příští rok stavebnictví brzdit především nedostatek pracovníků.

Ilustrační foto

Kam v Praze na Silvestra? Oslavu vyřešíte i na poslední chvíli

Poslední den v roce a příchod roku nového je třeba náležitě zapít. Pokud zůstáváte 31. 12. v Praze a nemáte zatím žádné plány, vydejte se do ulic a stavte se v nějaké restauraci nebo baru. Někde můžete slavit jen večer, v jiných podnicích vám poskytnou útočiště až do pozdních nočních hodin.  

Malešický mikropivovar.

Kam v Praze na Silvestra? Oslavu vyřešíte i na poslední chvíli

Poslední den v roce a příchod roku nového je třeba náležitě zapít. Pokud zůstáváte 31. 12. v Praze a nemáte zatím žádné plány, vydejte se do ulic a stavte se v nějaké restauraci nebo baru. Někde můžete slavit jen večer, v jiných podnicích vám poskytnou útočiště až do pozdních nočních hodin.  

Viktor Dyk v hlavní roli

RockOpera Praha připravila na Silvestra Frankensteina

Po loňském vzoru oslaví i letos RockOpera Praha poslední den v roce premiérou. Tentokrát adaptovala slavný román Mary Shelley Frankenstein. Dílo je zároveň pokračováním hororové série divadla, která začala populárním Vymítačem.  

Požár rodinného domu v Poličce

Plameny na rodinném domě v Poličce krotila i Cobra

Polička – Plameny zachvátily v pátek ráno před půl šestou rodinný dům v Poličce. Při požáru nebyl naštěstí nikdo zraněn, ačkoliv v té době bylo uvnitř domu sedm osob, z toho čtyři děti. Časně ráno uslyšeli praskání ve zdech, ale všichni stihli obydlí včas opustit.

Tomáš Pliska a Zbyněk Košťák.

Vzpěrač Pliska přivezl z vánočního turnaje další osobní rekord

Dvojice šumperských vzpěračů reprezentovala svůj oddíl na 42. ročníku Vánočního poháru v brněnských Obřanech. V sobotu 15. prosince tam své výkony předvedli Tomáš Pliska a Zbyněk Košťák, jež během posledního měsíce roku 2018 prožili náročné období plné akcí. Ani tentokrát nezklamali.

Stavba roku 2011: Podnikatelský inkubátor, Kunovice

Na schodek 30 milionů si budou Kunovice půjčovat

Přestavba staré školy na Podnikatelský inkubátor či vybudování protipovodňových opatření na řece Olšavě. Obě největší investiční akce v příštím roce vyjdou Kunovice na desítky milionů korun.

Povánoční slevy a výprodeje v Praze 27.prosince.

Mobily, kabáty i kosmetika jsou po Vánocích ve výprodeji. Pozor na falešné slevy

Ve čtvrtek začala i v pražských obchodech hlavní vlna oblíbených povánočních výprodejů. Otevřely se i velké kamenné prodejny, které musely být ze zákona od poledne Štědrého dne zavřené. Obchodníci se snaží slevovými akcemi znovu přilákat zákazníky a zbavit se tak zásob sezonního zboží. Odborníci však varují před fiktivními slevami.

Povánoční slevy a výprodeje v Praze 27.prosince.

Mobily, kabáty i kosmetika jsou po Vánocích ve výprodeji. Pozor na falešné slevy

Ve čtvrtek začala hlavní vlna oblíbených povánočních výprodejů. Otevřely se i velké kamenné prodejny, které musely být ze zákona od poledne Štědrého dne zavřené. Obchodníci se snaží slevovými akcemi znovu přilákat zákazníky a zbavit se tak zásob sezonního zboží. Odborníci však varují před fiktivními slevami.

Ilustrační foto

Desetileté výročí. Klady zavedení eura na Slovensku převažuji nad nevýhodami

Zavedení eura na Slovensku pomohlo tamním podnikům a také obyvatelstvu při cestách do zahraničí, kromě toho přispělo i k ekonomickému růstu. Země ale ztratila vlastní měnovou politiku, což pocítila během globální ekonomické krize. U příležitosti nadcházejícího desátého výročí vstupu Slovenska do eurozóny to uvedli analytici, které oslovila ČTK.