Kreativ

ŠTÍTEK: trh

Práce v Praze - Ilustrační foto

Pracovní podmínky v Česku patří mezi nejlepší na světě. Praha předčila Londýn

Česká republika je z hlediska kvality pracovních podmínek a příležitostí 25. nejlepší zemí světa, na stejném místě se umístila Praha v porovnání měst. Hlavní město Praha je zároveň osmým nejlepším městem na světě ve schopnosti udržování životní úrovně, která je dostatečně atraktivní pro přilákání a udržení talentovaných lidí na pracovním trhu. Vyplývá to ze studie personální agentury Adecco, která zkoumala 125 zemí světa a 114 měst.

Ilustrační fotografie.

Vloni zaniklo rekordní množství firem. Selhala u nich generační výměna

V roce 2018 ukončilo sovu činnost zaniklo 12 692 českých společností, což je nejvyšší číslo za posledních sedm let. Podle společnosti Bisnode, která statistiku přinesla, to přitom nebyly firmy nově založené. Typická vloni zaniklá společnost působila na trhu více než dvacet let v oblasti správy nemovitostí, obchodu a služeb a sídlila v Praze.

Papež František

Papež odsoudil obchodování s lidmi a otroctví. Označil ho za pohromu

Papež František v neděli důrazně odsoudil obchodování s lidmi. Vyzval vlády zemí celého světa, aby proti trhu s lidmi, který má hodnotu 150 miliard dolarů (3,4 bilionu korun), tvrdě zakročili. Stejně tak mají udělat vše pro zlepšení situace desítek milionů moderních otroků. Informovala o tom agentura Reuters.

Žehnání  Arcibiskupského  Zámeckého vína v Kroměříži.Arcibiskup Jan Graubner.

Olomoucký arcibiskup požehnal v Kroměříži letošním mešním vínům

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner dnes požehnal ve sklepích pod Arcibiskupským zámkem v Kroměříži mešním vínům z loňské úrody moravských vinic. Vína poslouží k liturgickým účelům, ochutnat je ale budou moci také zákazníci v běžném prodeji. Tradice výroby mešního vína sahá v Kroměříži do roku 1345, kdy tuto výsadu zdejším sklepům udělil král Karel IV.  

Lešetínský fašank si pravidelně nenechají ujít stovky lidí. Ilustrační foto

Lešetínský fašank slaví 20 let. Mottem letošního průvodu je „Žlutomodrý Zlín“

Lešetínský fašank patří neodmyslitelně k nejvýznamnějším akcím zlínského kulturního života. Člověka vlastně ani nenapadne, že jeho tradice nemá zdaleka tak hluboké kořeny, jako lidové masopustní veselice v jiných vesnicích kraje. Přesto je to tradice úctyhodná letos se koná jubilejní dvacátý ročník. Vypukne v sobotu 16. února v 10 hodin.

Vánoční trhy ve Vyškově

Novinky vánočních trhů: Budou delší, pořídí i nové stánky

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Přestože ty loňské skončily teprve před několika týdny, vedení radnice už nyní zvažuje, jakou podobu budou mít vyškovské vánoční trhy letos. Jedno je jisté. Dostanou nové stánky. Osmnáctka stávajících je totiž po sedmi letech provozu ve špatném stavu.

Ilustrační foto

Ceny bytů za deset let stouply asi o čtvrtinu

Střední Čechy - Rostou! Tohle zvolání by se mohlo zamlouvat vlastníkům nemovitostí. Shrnuje totiž zjištění statistiků, kteří připravili srovnání vývoje cen domů a bytů ve středních Čechách. Mohou to potvrdit i realitky: zaplacené částky v uplynulých letech stoupaly, a to zvlášť v atraktivních lokalitách.

Paralympijský šampion Arnošt Petráček a ředitelka nadace Natálie Bilová jej podepsali v Brně.

Paralympijský vítěz Petráček našel podporu v Brně u Nadačního fondu Emil

Brno – Žije v Jankově u Českých Budějovic, ovšem sportovní život stále víc propojuje s největším moravským městem. Paralympijský šampion v plavání Arnošt Petráček se stal ambasadorem Evropských her handicapované mládeže, které Brno hostí, adventní čas strávil na Zelném trhu, kde pomáhal ve stánku Nadačního fondu Emil. A s ním před týdnem podepsal memorandum o podpoře.

ČOI zakázala prodej realistických potravin z molitanu

Voňavé, ale nebezpečné. ČOI zakázala prodej realistických dortíků z molitanu

Velmi zdařilé napodobeniny potravin - muffinů a obložených croissantů, oblíbených u dětí, objevila v kamenné provozovně na Tachovsku Česká obchodní inspekce pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Jsou vyrobené z molitanu a sladce voní. ČTK to řekl její ředitel Jan Řezáč. Inspektoři prodej nebezpečných hraček zakázali.

Koloběžky Lime v Praze.

KRÁTCE: Elektrické koloběžky slaví úspěch. Ale Praha 6 s nimi má problém

Koloběžkami Lime se za první tři měsíce jejich fungování na pražském trhu svezlo téměř 50 tisíc lidí, kteří v dohromady najeli přes 300 tisíc kilometrů. Celkem lidé uskutečnili 185 tisíc jízd. Průměrná doba jízdy činila devět minut při vzdálenosti 1,6 kilometru. Firma Lime chce do budoucna více spolupracovat s městskými částmi.

Hamburk. Zákaz vjezdu dieselových aut nesplňujících normu Euro 6.

Evropané zanevřeli na diesel. Těží z toho auta s benzínovým pohonem

Podíl nových dieselových automobilů na trhu Evropské unie dál klesá. Ve čtvrtém čtvrtletí se snížil na 34,1 procenta ze 41,2 procenta před rokem. Oznámilo to dnes evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z trendu těží vozy na benzín, jejichž podíl se zvýšil na 57,2 procenta z 52,3 procenta.

Svetr Balaclava stáhl Gucci kvůli obvinění z rasismu.

Italský módní dům Gucci čelí obvinění z rasismu. Jeho svetr urážel černochy

/VIDEO/ Italská luxusní značka Gucci podlehla nátlaku rozhořčených uživatelů sociálních sítí a vyřadila ze své nabídky luxusní černý svetr s výraznými červenými rty. Podle kritiků totiž mohl připomínat ironickou karikaturu, která zesměšňuje černochy, takzvaný blackface. Firma Gucci se všem, kteří se cítili dotčeni, omluvila na twitteru.

Lícové cihly a cihelné pásky zaujmou vzhledem i odolností

Lícové neboli pohledové zdivo vídáme na fasádách, obkládáme jím krby a někdy i celé interiérové stěny. Lícové cihly se vyznačují vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům, a navíc fasádám i vnitřním stěnám dodávají jedinečný vzhled.

Ilustrační foto.

Vyčkávat, či prodat? Ceny půdy se po letech zastavily

Trend rostoucích cen zemědělské půdy se loni zvrátil. Její průměrné ceny sice oproti předchozímu roku vzrostly o 2,4 procenta na více než 240 tisíc korun za hektar, v posledním čtvrtletí ovšem ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku poklesly o 1,6 procenta. „V roce 2018 tak lze po dlouhé době hovořit o stagnaci cen zemědělské půdy na trhu,“ uvedl server Farmy.cz.

Vložte heslo

Šéf náhle zemřel, hesla nikdo nezná. Firma může přijít o tři miliardy korun

Nečekaná smrt mladého kanadského podnikatele Geralda Cottena může jeho společnost zabývající se obchodováním s kryptoměnami přijít na 145 milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba na 3,2 miliardy korun. Přesně takovou částku totiž firma Quadriga drží na svých zvláštních účtech, které jsou důkladně zabezpečeny proti útokům počítačových hackrerů a k nimž měl jako jediný v celé společnosti přístup právě zesnulý generální ředitel. Informoval o tom web Coindesk.com.

Bikesharing - Ilustrační foto.

Chtějí lidé kola na půjčení a projížďky po městě?

Jít do města, najít si za mírný poplatek – a někdy i zdarma – volné kolo, zajet si, kam potřebujete a pak bicykl třeba i na zcela jiném místě vrátit. Na pohodu, bez dalších starostí okolo. Takto funguje tzv. bikesharing, tedy systém sdílených kol. 

Nákupy. Ilustrační foto.

Tržby v maloobchodu loni stouply o téměř pět procent. Čeká se ale zpomalení

Růst ekonomiky a nízká nezaměstnanost přispívají k tom, že Češi neztrácejí chuť utrácet. Tržby v maloobchodě bez motorových vozidel se tak loni meziročně zvýšily o 4,8 procenta a rostly tak již pátý rok za sebou. Obchodníkům se dařilo i před Vánoci, kdy vrcholí předvánoční nákupy. Tržby v prosinci stouply o 3,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Theresa Mayová a Angela Merkelová

Kreativní řešení brexitu? Merkelová připustila možnost nového kompromisu

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí naznačila, jakým směrem by se měla ubírat nová jednání ohledně brexitové dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Vyzvala k vytvoření „kreativního kompromisu“, který by zmírnil obavy ohledně budoucnosti hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Hoop Cola

Kofola už nebude vyrábět polskou limonádu Hoop Cola, prodá továrnu v Kutnu

Společnost Kofola ČeskoSlovensko prodá polského výrobce nápojů Hoop Polska firmě ZMB Capital, která vlastní výrobce polských minerálních vod Ustronianka. Kofola to dnes oznámila s tím, že součástí prodeje je výrobní závod v polském Kutnu. Cena obchodu je minimálně 13 milionů eur, tedy zhruba 334 milionů korun. Na polském trhu tak Kofole zůstane firma Premium Rosa, která vyrábí rostlinné a bylinné produkty.

Ilustrační foto

Lékárníci mohou vydat lék i bez ověření pravosti, musí si však být jistí

Pokud si jsou lékárníci jistí pravosti léku, mohou ho vydat pacientovi i v případě, že se nepodaří ověřit jeho bezpečnostní kód. Sankce jim minimálně rok nehrozí, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lékárníkům pošle přes Českou lékárnickou komoru (ČLnK) vysvětlující dopis. Každá krabička léku vyrobená po letošním 9. únoru musí mít podle nařízení EU kód, který nahraje výrobce, a lékárník bude moci ověřit, že nejde o padělaný lék.  

Interiér kladenských hutí.

Konec trápení s Poldi. Pátý vydražitel zaplatil, chce obnovit výrobu

Zakletí torza zkrachovalé kladenské huti Poldi bylo prolomeno. Společnost Opimo Trade, která coby jediný zájemce zvítězila v lednové dražbě, doplatila zbývajících 50 milionů korun. Za bývalou kladenskou výkladní skříň tak firma zaplatila celkem 140 milionů, 90 milionů už složila coby dražební jistinu. Jejím záměrem je obnovit v podniku výrobu.

Jaroslaw Kaczyński

Dvě věže. Kaczyński má problém s reputací

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Sto devadesát metrů vysoká prosklená pocta zesnulému bratrovi. Z varšavských Dvojčat ale nakonec sešlo. Přesto podezření z nekalého hospodaření a zákulisního ovlivňování trhu na Kaczyńském ulpělo.

Ilustrační foto.

Problematickým polským jatkám zakázali prodej produktů. Zůstávají uzavřena

Polská jatka, na kterých byly poráženy nemocné krávy, byla vyřazena ze seznamu závodů, jež mají povoleno prodávat svou produkci. Podle dnešní zprávy agentury PAP to oznámilo polské ministerstvo zemědělství. Dodalo, že informace o masu pocházejícím z tohoto nezákonného zdroje byly vloženy do evropského systému rychlého varování RASFF. Polské úřady už dříve sdělily, že jatka byla uzavřena.

Ilustrační foto

Projekt rozvíjí znalosti žáků

Plzeň - Podpora technického vzdělávání a rozvoj podnikavosti u žáků základních škol, to jsou hlavní cíle projektového dne Naše firmy, za jehož realizací stojí město Plzeň ve spolupráci se společností nvias.

Jiří Rusnok - guvernér ČNB

Rada ČNB asi nechá podle odhadů ve čtvrtek úrokové sazby beze změny

Bankovní rada České národní banky pravděpodobně nechá na čtvrtečním zasedání úrokové sazby beze změny. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Ti upozornili, že výsledek zasedání je ovšem velmi nejistý. Rozhodování totiž komplikuje především vývoj v zahraničí, v poslední době například údaje o zpomalení německé ekonomiky nebo vyjednávání o brexitu.

Ilustrační foto

Z trhu zmizel další lék: bez pomoci se ocitli lidé s depresí

Pro tisíce lidí je to doslova nenahraditelný lék. Tlumí totiž smutky a poruchy pozornosti, současně ale nepotlačuje touhu po sexu ani nepřidává kila navíc. Antidepresivum Wellbutrin proto v Česku polyká několik tisíc lidí. Nebo spíš ještě donedávna polykalo.