Kreativ

ŠTÍTEK: trh

Kladenská Poldovka.

Kladenská Poldi byla opět vydražena. Vážný zájemce zaplatí 140 milionů

Elektronická insolvenční dražba bývalé kladenské huti Poldi, která odstartovala dnes v 10 hodin, byla tentokrát úspěšná. Vážný a jediný zájemce, kterým je společnost Opimo Trade, složil včas povinnou finanční jistotu ve výši 90 milionů korun a huť vydražil za 140 milionů korun. Ty musí zaplatit do 15 dnů.

Škoda Scala vstupuje na trh, už má téměř 1000 rezervací.

Škoda Scala vstupuje na trh, už má téměř 1000 rezervací

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE/ – Ještě nebyly ani zveřejněné ceníky, ale autorizovaní obchodníci hlásí téměř 1000 závazných rezervací. Automobil Škoda Scala vstupuje na český trh, podle vyjádření společnosti začíná cena na 369 900 korunách.

Oslava narozenin pivovaru Zubr

Pivo podraží, na vině je špatná úroda chmele

Nepříjemnou zprávu pro milovníky pěnivého moku má přerovský pivovar Zubr. Od února se chystá zdražení piva - a to zhruba o 70 haléřů až korunu za pivo. Důvodem je nejen špatná úroda chmele v loňském roce, ale i nárůst ceny elektřiny.

trh

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Divadlo i možnost prodat to, co přebývá. To nabízí dnešní tipy Deníku.

Ilustrační foto.

Libra v reakci na ohrožení brexitu posílila

Pokud by v referendu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie hlasovala britská libra, byl by výsledek jednoznačný. Svou proevropskou pozici ostrovní měna potvrdila také po hlasování o dohodě, kterou vyjednala britská premiérka Theresa Mayová.

Aukce - Ilustrační foto

O umění je v Česku zájem. Loni se ho na dražbách prodalo za téměř 1,2 miliardy

Sběratelé a investoři loni na tuzemských aukcích utratili 1,15 miliardy korun. Meziročně trh klesl o 270 milionů korun, tedy o necelou pětinu, přesto je rok 2018 třetím nejúspěšnějším rokem v historii českých aukcí. Vyšší obrat český trh s uměním vykazoval jen v letech 2017 a 2016. Sdělil to Jan Skřivánek ze serveru Artplus.cz, který se na trh s uměním specializuje. Rok 2017 byl s konečným obratem 1,42 miliardy korun rekordní.

Tahání vína koštýřem. Ilustrační foto.

Spor o známku tahání koštýřem graduje, úřad ji odmítl zapsat

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Vytáhnout upadající řemeslo ven ze sklepů a vzbudit o něj zájem u běžných lidí. S takovým cílem uspořádal před deseti lety pod hlavičkou Mikulovských vinných trhů majitel tamního hotelu Zámeček Josef Ševčík první mistrovství v tahání vína koštýřem na čas.

Řemeslné trhy se v Havlíčkově Brodě definitivně zabydlely. Konají se tu dvakrát do roka.

Jarní trhy řemesel chce Brod vrátit zpět do parku

Havlíčkův Brod – Tradiční jarní trhy řemesel v Havlíčkově Brodě v by se měly výhledově vrátit do parku Budoucnost. Až do konce ledna se mohou obyvatelé Havlíčkova Brodu také vyjádřit v anketě, jak by měly vypadat podzimní trh, který se koná každý rok k výročí 17. listopadu.

Ilustrační foto.

Studená sprcha. Německý průmysl v listopadu spadl o pět procent, hrozí recese

Horší, než se trh obával. Listopadová čísla o průmyslové výrobě v Evropské unii ukázala meziroční propad o 2,2 procenta, v eurozóně dokonce o 3,3 procenta. K nejvyššímu poklesu došlo v Irsku, nejzávažnější je však propad německého průmyslu o více než pět procent. Analytici ve svých předpovědích obratem zvýšili pravděpodobnost, že západní soused Česka upadne do recese.

Blanenský klub Ulita připravil pro milovníky her všech generací Deskohraní.

Na deskách se stali osadníky. Ulita pořádala první Deskohraní

Blansko - Pro vyznavače společenské zábavy v teple mělo Blansko v sobotu připravené Deskohraní v klubu Ulita. Zaplněné prostory klubu nabídly k čaji a oříškům deskové hry všech druhů. Příchozí si mohou vybrat ze stovky her, od jednoduchých karetních, po znalostní hry, které zaberou nejéě dvě hodiny času.

Main Point Pankrác.

Unipetrol změnil adresu. Přestěhoval se do Main Point Pankrác

Kancelářská budova Main Point Pankrác, která byla dokončena před rokem, nedávno přivítala nového nájemce. Přestěhovala se do ní společnost Unipetrol, která zde obsadila téměř čtvrtinu všech prostor - konkrétně 6500 metrů čtverečních. Jde tak o jeden z největších pronájmů uzavřených v posledním čtvrtletí loňského roku.

Modely kategorie SUV - KODIAQ a KAROQ - jsou i nadále důležitými motory růstu, bestsellerem značky zůstává ŠKODA OCTAVIA (na snímku).

Škoda v roce 2018 dodala zákazníkům po celém světě 1,25 milionu vozů

Mladá Boleslav – Je to pátý rok za sebou, co Škoda dodala zákazníkům po celém světě více než milion vozů; v roce 2018 dokonce zvýšila dodávky vozů zákazníkům o 4,4 procenta na 1 253 700 automobilů. A daří se jí v Evropě, kde zaznamenala růst o 4,9 procenta, v Rusku (o 30,7 procenta) i v Číně (4,9 procenta). Motorem růstu zůstávají nadále modely SUV – Kodiaq i Karoq. Taková je statistika společnosti.

Holicí strojek za sto korun může zabíjet

Nebezpečný holicí strojek na českém trhu. Výrobek za sto korun může zabíjet

Česká obchodní inspekce zachytila nový druh nebezpečných výrobků - holicí strojek. Konkrétně se jedná o výrobek s názvem Boli Rozor RSCW-6008, který postrádá povinné značení. Ještě větším problémem jsou ale volně přístupné části, které jsou pod napětím. Může tak dojít k vážnému úrazu elektrickým proudem.  

Black Friday v nákkupním centru City Park Jihlava.

Tržby maloobchodů rostly v listopadu pomaleji. Podpořily je slevové akce

Maloobchodní tržby v listopadu zpomalily meziroční růst na 6,1 procenta po říjnových 6,4 procenta. Prodeje přitom podpořily různé předvánoční a slevové akce. Problematický je naopak vývoj v automobilovém segmentu spotřeby. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).  

Sněhová kalamita v Rakousku

Sníh nad rakouskými silničáři vítězí. Brání dodávkám posypové soli

Rakousko se v posledních dnech potýká s výraznými problémy s dodávkami posypové soli. Na vině je přitom právě sníh, proti kterému ji silničáři používají. Kvůli rekordnímu sněžení a uzavírkám silnic se totiž zaměstnanci nemohou dostat do hornorakouského solivaru a nákladní vozy s posypovou solí k odběratelům, informovala agentura APA.

Likvidace vánočního stromu a kluziště v Českých Budějovicích.

Tak zase v prosinci. Teď se bourá

České Budějovice – Dřevěné trámy, to jsou poslední zbytky adventního městečka. Příště nás možná čeká další věž či omezení dopravy na náměstí.

Rok 2018 byl pro Škodovku rekordní. Roste na domácím trhu již pět let v řadě.

Rok 2018 byl pro Škodovku rekordní. Roste na domácím trhu již pět let v řadě

Mladá Boleslav – Rok 2018 byl pro značku Škoda v České republice rekordní, roste totiž na domácím trhu již pět let v radě. V roce 2018 prošlo podle společnosti registrací rekordních 84 172 nových vozů Škoda na domácím trhu, v roce 2017 to bylo 84 138. Další rekord spočívá v tržním podílu značky v Čechách, to je 32,2 procenta. A v desítce nejprodávanějších vozů v Čechách drží Škoda Auto první tři místa.

Škoda Octavia Combi RS a Škoda Octavia Scout.

Škoda Auto ohlásila rekordní počet dodaných aut. V Česku však ztratila

Automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce svým zákazníkům na celém světě celkem 1 253 700 vozů, meziroční nárůst činí 4,4 procenta. Jde tak o nejlepší rok v historii firmy. Řada modelů ale i přes celkový růst dodávek vykazuje meziroční pokles, nejvíce poklesly prodeje modelu Rapid, který letos nahradí nový model Scala.

Jiří Rusnok

Rusnok: ČNB na trhu s byty něco skutečně dělá, vláda jen planě mluví

Česká národní banka je podle guvernéra Jiřího Rusnoka jediná, kdo na trhu s bydlením v Česku něco dělá. V rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl, že vláda jen planě mluví a pro lepší dostupnost bydlení nedělá nic. Hlavní problém Rusnok spatřuje v tom, že se byty nestaví. Potřebná by podle něj byla i regulace krátkodobých pronájmů a úprava daně z nemovitosti, které jsou v Česku "šíleně nízké".

KP Brno - Stephanie Madden.

Prokletá sezona? Královo Pole kosí zranění

Brno – Po historicky nejúspěšnější klubové sezoně jako by organizaci stihla kletba. Basketbalové Královo Pole kosí v tomto ročníku zranění jako morové rány. Sezona už jistě skončila pro čtyři důležité hráčky celku a osud Anety Mainclové a Stephanie Maddenové je nejasný. Prvně jmenovaná se zranila v nedělním utkání proti Nymburku, přesnou příčinu zranění kolene určí magnetická rezonance, druhá už od listopadu laboruje s achilovkou.

Jeden z čínských autosalonů nabízející vozy značky Geely

Čína hlásí pokles prodeje osobních automobilů. Poprvé po dvaceti letech

Na základě nejnovějších údajů Čínské asociace osobních vozů (CPCA) se v nejlidnatější zemi světa během loňského roku prodalo 22,7 milionu aut. To v rámci meziročního srovnání znamená pokles o celých šest procent. Menší objem prodaných automobilů na tamním trhu zaznamenali všichni přední světoví výrobci včetně Wolksvagenu, Fordu, General Motors, ale také zdejší oblíbené automobilky Geely.

Ilustrační foto.

Vocelovka hostí klempíře z Česka i ze Slovenska

Hradec Králové - Nedostatek klempířů na trhu je stále citelnější, přesto zájem o toto řemeslo neroste. Tento trend se dlouhodobě snaží změnit střední škola a učiliště Vocelova, která od 7. do 14 ledna hostí již pětadvacátý ročník odborného školení klempířů z Česka a Slovenska.

Americký prezident Donald Trump.

Pokud se Trump s demokraty brzy nedohodne, hrozí USA zhoršení ratingu

Přední světová ratingová agentura Fitch by mohla v důsledku přetrvávajícího sporu mezi prezidentem Donaldem Trumpem a opozičními demokraty zhoršit finanční hodnocení Spojených států amerických, z jehož základu jsou odvozeny úroky, za které si země půjčují peníze na mezinárodních trzích. V pořadu Squawk Box Europe televize CNBC to řekl James McCormack, jeden z čelních představitelů zmíněné společnosti.

Pracovníci společnosti Amazon

Prosincová míra nezaměstnanosti byla 3,1 procenta. Růst mezd by měl pokračovat

/INFOGRAFIKA/ Ačkoliv v meziměsíčním srovnání došlo, co se celkového počtu nezaměstnaných osob týče, k drobnému nárůstu, v kontextu s čísly z konce roku 2017 evidovaly tuzemské úřady práce o 49 tisíc lidí méně. To představuje nejnižší prosincovou hodnotu za posledních třiadvacet let. Nedostatek pracovní síly bude podle analytiků pokračovat i během následujících dvanácti měsíců, a proto lze počítat s dalším rychlým růstem mezd.

Nejčastějšími oběťmi tzv. předváděcích akcí se stali senioři - ilustrační snímek

Konec předražených hrnců? Počet předváděček odírajících seniory prudce poklesl

Za poslední tři roky se výrazně snížil počet předváděcích akcí zaměřených na nabídku zboží, téměř zcela z nich pak vymizely „lichvářské praktiky“. Vyplývá to z kontrol provedených Českou obchodní inspekcí (ČOI). Zatímco v prvních třech čtvrtletích roku 2016 jich zkontrolovala 263, ve stejném období loňského roku provedla 53 kontrol. To je téměř o osmdesát procent méně.

Velká Dobrá - Doksy   1:0 (0:0)

Spokojení sousedé. Nováčci I. A třídy se neztratili

Kladensko /ROZHOVOR/ – Oba kladenští nováčci krajské fotbalové I. A třídy Velká Dobrá a Doksy prošli loňský ročník B třídy až ke společnému postupu. Po nepříliš povedeném vstupu do soutěže tráví zimní přestávku bok po boku, s prozatím příjemným odstupem na sestupové příčky. Zeptali jsme se trenérů Vlastimila Hrubého (Velká Dobrá, 11. místo – 19 bodů) a Martina Škváry (Doksy, 12. místo – 17 bodů), jak hodnotí podzimní část.