Kreativ

ŠTÍTEK: trh

Pavel Tykač.

Tykačova Sev.en Energy kupuje podíl v australských a britských elektrárnách

Skupina Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače se rozmáchla k mezinárodní expanzi, kupuje totiž poloviční podíl v nadnárodní energetické společnosti InterGen, která vlastní tři elektrárny v Británii a má podíl ve dvou elektrárnách v Austrálii. Akcie skupina získá od kanadského penzijního fondu Ontario Teachers’ Pension Plan.

Ilustrační foto

Imigranti dobývají pražský trh práce. Každý pátý zaměstnaný v Praze není Čech

Počet cizinců na trhu práce v hlavním městě prudce roste a blíží se hranici 200 tisíc. Znamená to, že nejméně každý pátý člověk pracující v Praze nemá české státní občanství. Metropole tak přilákala více než třetinu všech v tuzemsku působících cizinců, a to zejména ze zemí bývalého sovětského bloku. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnil Institut plánování a rozvoje IPR.

Ilustrační foto

Naděje pro pacientky s rakovinou prsu. VZP rozšíří úhradu další moderní léčby

Pro část pacientek s rakovinou prsu pojištěných u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) bude dostupná další moderní léčba. Pojišťovna připravila ve spolupráci s Českou onkologickou společností dokument, podle nějž bude u vybrané skupiny pacientek postupovat. Dosud musel o uhrazení léčby žádat každý pacient zvlášť na výjimku v zákoně o veřejném zdravotním pojištění, takzvaný paragraf 16. Podobných žádostí pojišťovna dostává asi 14 tisíc ročně, asi 85 procent schvaluje.

Ilustrační foto

Trh s hypotékami se nepropadl, kontruje ČNB. Objem úvěrů byl loni rekordní

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun. Nové hypotéky z toho činily 187 miliard, o rok dříve to bylo 174 miliard korun. Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB). Podle ní se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami.

Hovězí maso

Infikované hovězí z Polska je i na Slovensku. Inspektoři chystají kontroly

Hovězí maso z polských jatek, kde se porážela nemocná zvířata, bylo dovezeno na Slovensko. Prostřednictvím svého webu o tom informovala slovenská veterinární a potravinová správa. Inspektoři proto chystají u odběratelů masa kontroly. Nejvíce hovězího se na slovenský trh dostává právě z Polska. 

Peter Pellegrini

Nesmíme se nechat vtáhnout do obchodní války, řekl Pellegrini o kauze Huawei

Slovenská vláda nemá důkazy o tom, že by technologie čínské společnosti Huawei představovaly bezpečnostní riziko. Na tiskové konferenci to oznámil slovenský premiér Peter Pellegrini, který zároveň varoval před vyvoláním obchodní války. Na úskalí používání výrobků čínského koncernu přitom v prosinci v Česku upozornil i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). 

Laboratoř Nadace Vodafone

Laboratoř Nadace Vodafone hledá sociální projekty napříč Českem

Startupový program Laboratoř Nadace Vodafone, který pomáhá realizovat nápady spojující technologie a sociální inovace, vyráží hledat nové projekty do osmi měst. Cílem je najít nadějné týmy s originálními nápady, které získají intenzivní kurz podnikatelských dovedností a deset z nich i 150 tisíc korun. Uzávěrka přihlášek je 31. března 2018.

Ilustrační foto.

Brambory nad zlato? Ceny dál trhají rekordy

ANKETA/ Moravskoslezský kraj - V průměru okolo dvaceti korun nyní zaplatí lidé za kilogram brambor. Narůst od loňského podzimu je až třicetiprocentní, může za to sucho, které panovalo v minulém roce.

Ilustrační foto

Pojišťovnám se daří. Loni vybraly na pojistném 129 miliard korun

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Pojišťovny vybraly v roce 2018 na pojistném 129,3 miliardy korun, což je meziročně o 4,8 procenta více. Životní pojištění stouplo o 0,6 procenta, neživotní pojištění o 7,2 procenta. ČTK to dnes sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Předloni trh vzrostl o 3,8 procenta na 123,4 miliardy korun.

Ilustrační foto.

Výrobci nápojů v plechovkách volají po zavedení zálohování obalů

Projekt #replechuj, který spustila asociace WIACA sdružující tři výrobce nápojů v plechovkách, se přihlásil k podpoře iniciativy Zálohujme. Ta na tiskové konferenci představila výsledky analýz současného nakládání s PET nápojovými obaly v České republice a klade si za cíl kvalifikovanou diskuzi vedoucí k nalezení nejlepšího řešení pro zpětné vracení nápojových obalů včetně plechovek.

Stavba domu. Ilustrační snímek

Práce řemeslníků roste. Proti roku 2016 si Češi připlatí čtvrtinu

Za řemeslné práce dnes Češi zaplatí v průměru o 27 procent více než v roce 2016. Ceny rostou hlavně kvůli zdražování řemeslné práce, která je způsobená zejména nedostatkem pracovní síly na trhu. Největší zájem je o zedníky, elektrikáře, truhláře a instalatéry. Vyplývá to z dat internetového portálu Nejřemeslníci.cz.

Ilustrační foto.

Metr čtvereční za 24 korun. Růst cen zemědělské půdy prudce zpomalil

Růst průměrné tržní ceny zemědělské půdy byl loni nejpomalejší za posledních 14 let. Cena stoupla meziročně o 2,4 procenta na 24,1 koruny za metr čtvereční. V předchozích několika letech ceny rostly každý rok o více než desetinu. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila poradenská a realitní společnost Farmy.cz, jež se specializuje na prodej farem a zemědělských nemovitostí.

Střechy Praha 2019: BRAMAC představí novinky a silné mezinárodní zázemí

BRAMAC, přední český výrobce a dodavatel střešních krytin a doplňků, přivítá návštěvníky veletrhu Střechy Praha 2019 na stánku, který bude oproti minulému ročníku o 60 m2 větší. Důvodem je společná expozice s firmou ICOPAL VEDAG, která je stejně jako BRAMAC součástí nadnárodní skupiny BMI Group. Na jednom výstavním stánku tak budou prezentovány tři značky z portfolia skupiny: BMI BRAMAC, BMI ICOPAL a BMI VEDAG. Velkou premiéru bude mít na veletrhu střešní taška Classic AERLOX. Tato unikátní novinka z dílny společnosti BRAMAC představuje další technologický posun ve výrobě betonových tašek a na trhu nemá zatím obdoby.

Řezník Jiří Hlinka z Poděbrad vyhrál soutěž o Nejchutnější mosteckou jitrnici roku 2019.

FOTO: Nejlepší mosteckou jitrnici dělá řezník z Poděbrad

Most – Řezník Jiří Hlinka z Poděbrad vyhrál soutěž o Nejchutnější mosteckou jitrnici roku 2019. Ochutnávka různých jitrnic s hlasováním veřejnosti se konala v sobotu 26. ledna na letošní první Farmářské slavnosti na 1. náměstí v Mostě.

Ilustrační foto.

Glosa Veroniky Rodriguez: Splněný sen

Farmaceutickým firmám v české kotlině se splní dávný sen. Pokud je pravda to, co kritizuje část lékárníků, naservíruje jim ministerstvo zdravotnictví naprosto skvělý nástroj, jak si zcela zdarma a bez většího úsilí zmapovat zdejší trh. Firmy budou mít konečně dokonalý přehled o tom, jak dobře se jejich léky prodávají. Získají také cenná data o tom, jak na různé přípravky pacienti reagují.

Expozice Huawei na veletrhu MWC 2017

Tržby Huawei i nadále rostou. Navzdory silnému zahraničnímu tlaku

Navzdory rozsáhlému tlaku ze strany hned několika západně orientovaných zemí včetně Česka, jejichž úřady varují před bezpečnostními hrozbami jeho výrobků, se čínskému Huawei v současné době daří z ekonomického hlediska nadmíru dobře. Během loňského roku zaznamenal tento telekomunikační gigant třicetiprocentní nárůst svých tržeb a jeho šéfové se nechali slyšet, že by se již relativně brzy měl stát světovou jedničkou v oblasti prodeje chytrých telefonů.

Výstavba bytů na Třebešíně

Průměrná cena nových bytů v Praze loni stoupla téměř o pětinu

Pořídit si nový byt v metropoli není snadné. Průměrná cena v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostla o 18,6 procenta na 101 091 korun za metr čtvereční. Tempo růstu se proti konci 3. čtvrtletí zvýšilo. Počet prodaných bytů loni klesl o devět procent na 5 tisíc a byl nejnižší od roku 2012. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Oslavě adventu přihlížely stovky lidí.

Konárovice mají nabitý kulturní program

Konárovice /FOTOGALERIE/ - Kulturní akce jsou to, co v Konárovicích nesmí chybět. Co přinesou letos? „První akcí byl tradiční myslivecký ples v kulturním domě u hospůdky Na Vinici. Nechyběla tam i bohatá zvěřinová tombola,“ uvedla starostka Dana Jechová. Návštěvníci si mohli užít večer plný tance na hudební kapelu Faust Band. Tím ale konárovické kulturní plány rozhodně nekončí.

Ilustrační foto.

Lidé uvidí město očima turistů. Při Noci hotelů

Brno – Prožít noc v jednom ze známých brněnských hotelů, kochat se výhledem z něj nebo dopodrobna poznat jeho útroby při speciálních komentovaných prohlídkách mohou nejen Brňané v noci na sobotu.

Síť čerpacích stanic Benzina - ilustrační foto

Návrat po 30 letech. Benzina oznámila opětovný vstup na slovenský trh

Síť čerpacích stanic Benzina z holdingu Unipetrol vstupuje na slovenský trh, vrací se tam po více než 30 letech. První čerpací stanici na Slovensku plánuje firma otevřít v Malackách blízko českých hranic již na jaře, do konce roku by chtěla v zemi provozovat deset pump. Kolik chce společnost na Slovensku celkově investovat, ale nespecifikovala. Benzina je lídrem v počtu čerpacích stanic v Česku, má tu 406 pump a objemem prodaných hmot ovládá čtvrtinu tuzemského trhu.

V Muzeu berounské keramiky byla otevřena nová výstava, která je věnována památce Martina Náplavy, známého hrnčíře a keramika.

OBRAZEM: Výstava uctívá památku známého hrnčíře

Beroun - V Muzeu berounské keramiky byla otevřena nová výstava, která je věnována památce Martina Náplavy, známého hrnčíře a keramika. Martin Náplava, který nečekaně zemřel v pouhých 36 letech, jezdil i na Hrnčířské trhy do Berouna. Své výrobky nabízel ještě na těch jarních v loňském roce.

Tesla Model 3

Dobrá zpráva pro Muska a jeho Teslu. Elektromobil Model 3 může na evropský trh

Americká automobilka Tesla může zahájit prodej svého elektromobilu Model 3 v Evropě. Povolení jí vydal nizozemský úřad pro silniční dopravu (RDW). Sedan střední třídy je pro firmu klíčovým projektem, výrobce luxusních vozů se s tímto autem snaží oslovit masový trh. Dodávky do Evropy mohou začít už v únoru.

Britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu před hlasováním o brexitové dohodě

Mayová představila plán „B“. Hodlá znovu jednat o irské pojistce

Premiérka Theresa Mayová dnes představila v britském parlamentu náhradní plán chystaného odchodu Velké Británie z Evropské Unie. Dle svých slov se bude především snažit o dosažení dohody napříč politickým spektrem ohledně takzvané irské pojistky. Zrušit aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, prostřednictvím kterého byl před časem celý proces „brexitu“ spuštěn, podle ní však „není směr, kterým by se Británie měla ubírat“ a odložení termínu odchodu z EU by byla jen „ztráta času“.

Ilustrační foto

Facebook a Twitter se Moskvě nepodřídily. Zatím jim hrozí jen pokuta

Ruský úřad dohlížející na komunikační trh, Roskomnadzor, dnes zahájil správní řízení vůči společnostem Facebook a Twitter, které ve stanovené lhůtě nepředložily konkrétní plány a termíny ohledně zřízení databází svých uživatelů v Rusku. Oznámila to agentura Interfax. Obě firmy mají měsíc na nápravu, jinak proti nim úřad podnikne konkrétní kroky, varoval šéf Roskomnadzoru.

Medovina. Ilustrační foto.

Jak dobrá je medovina? Vše nově řekne etiketa

Máte chuť na medovinu a chcete mít jistotu, že si v obchodě vyberete skutečně kvalitní nápoj? Zanedlouho bude naděje, že se při výběru „nespálíte“, mnohem větší než nyní. Již od loňského prosince totiž platí nová vyhláška o požadavcích na nápoje. Podle odborníků zkultivuje trh a pomůže i laickým zákazníkům, aby lépe odlišili kvalitní výrobek od horšího.

Tesla Model 3

Automobilku Tesla čeká propouštění. Máme před sebou obtížnou cestu, říká Musk

Americká automobilka Tesla chystá další škrty, v následujících měsících propustí až sedm procent stálých zaměstnanců. V pátek o tom informoval zakladatel společnosti Elon Musk. Jde o další z řady úsporných opatření, kterými se firma snaží snížit cenu svých produktů a navýšit zisky. Akcie společnosti se po ohlášení informace propadly o sedm procent.

Ilustrační foto

V kraji slouží 3516 policistů, mělo by jich být o stovky víc

Střední Čechy – Policistů je málo; to není žádná novinka. Města se snaží leckde ale vycházet vstříc policii tím, že chtějí ve spolupráci nabízet určité benefity nově nastupujícím policistům, aby se bezpečnostní situace ve městě zlepšila. Takový plán má například Mladá Boleslav, která patří mezi územní odbory, kde je ve Středočeském kraji podstav nejznatelnější.

Těžba ropy. Ilustrační snímek

Ceny ropy letos klesnou. Může za to rostoucí těžba v USA

Ceny ropy bude v letošním roce tlačit dolů stoupající těžba ve Spojených státech a zpomalující růst světové ekonomiky. Uvedla to dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou.