Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční trhy

Kroměřížské vánoční trhy 2020.

OBRAZEM: Vánoční trhy prostoupené romantikou

V pátek započaly v Kroměříži vánoční trhy. Po letech se vrátily zpět na Velké náměstí. Návštěvníky již zdaleka láká krásná světelná výzdoba, která dokáže navodit vánoční atmosféru.  

Českobudějovické trhy Žižkárna v bývalých kasárnách u Mercury.

Pokyny o trzích chápe každý jinak. Je jídlo zástěrkou proti roušce?

Pravidla prodeje potravin na trzích trápí jejich pořadatele. Jaká přesně jsou? Otázku potravin řeší například vánoční trhy v českobudějovické Žižkárně, areálu bývalých Žižkových kasáren, kde kromě zboží řemeslníků byly o víkendu k dostání např. vafle nebo nápoje.

Vánoční trhy v Olomouci bez punče a občerstvení. 9. prosince 2020

Vánoční trhy v Olomouci jsou bez punče i občerstvení

Bez tradičního punče i bez různých dobrot k zakousnutí jsou od středečního rána vánoční trhy v centru Olomouce. Kvůli vládnímu nařízení, které prodej alkoholu a občerstvení na adventních jarmarcích nepovoluje, je tak nyní zhruba třetina stánků zavřených. 

Vánoční trhy na Husově náměstí.

OBRAZEM: Vánoční trhy i přes omezení lákají návštěvníky. Svařák už si ale nedají

Na Husově náměstí v Berouně stojí při letošních vánočních trzích, které se konají v omezeném režimu, pouze šest stánků. Lidí tam bývá ve srovnání s minulými lety méně, většina z nich má roušky a nezapomínají na rozestupy. Koupit si tam mohou různé sváteční zboží i něco dobrého, největší fronty přitom bývají přes stánkem s voňavými trdelníky.

Restaurační zahrádky v Brně, ilustrační foto.

Omezení nás likvidují, obchody jsou přitom narvané, vadí hospodským v Brně

Už je to za hranou, likvidační, říká majitel restaurace Štatl na brněnském náměstí Svobody Pavel Podsedník o nových koronavirových opatřeních. Vláda v pondělí zkrátila otevírací dobu těchto podniků, od středy budou muset zavírat už v osm hodin večer. „Budu asi muset propouštět. Minimálně padesát procent personálu,“ uvedl Podsedník.

První víkend vánočních trhů roku 2020 v Brně.

VIDEO: Konečně stánky a svařák. Vánoční trhy v Brně přilákaly davy

/FOTOGALERIE/ Bzukot hlasů stovek lidí obdivujících rozzářený vánoční strom, nebo vybírajících si drobnosti u stánků, protne zvonění tramvaje. Když se vůz rozjede, a protne svou jízdou na polovinu náměstí Svobody, kolemjdoucí místo aby sklopili oči, jako když projíždí mimo jakákoliv jiná tramvaj, otáčejí za nasvícenou vánoční šalinou hlavy, až dokud jim nezmizí z pohledu. Brno zažívá o druhém adventním víkendu roku 2020 první víkend vánočních trhů.

První víkend vánočních trhů roku 2020 v Brně.

Konečně stánky a svařák. Vánoční trhy v Brně přilákaly davy

/VIDEO/ Bzukot hlasů stovek lidí obdivujících rozzářený vánoční strom, nebo vybírajících si drobnosti u stánků, protne zvonění tramvaje. Když se vůz rozjede, a protne svou jízdou na polovinu náměstí Svobody, kolemjdoucí místo aby sklopili oči, jako když projíždí mimo jakákoliv jiná tramvaj, otáčejí za nasvícenou vánoční šalinou hlavy, až dokud jim nezmizí z pohledu. Brno zažívá o druhém adventním víkendu roku 2020 první víkend vánočních trhů.

Vánoční trhy na náměstí v Kutné Hoře.

OBRAZEM: Vánoční trhy provoněly náměstí v Kutné Hoře

Vždy v pátek a sobotu se konají na Palackého náměstí v Kutné Hoře Vánoční trhy v rámci tradičního Kutnohorského rodinného adventu. Prodávající nabízeli ve stáncích, které měly více než požadované rozestupy, vánoční výzdobu, hračky nebo třeba přírodní sirupy. Nechybělo ani občerstvení, zejména stánek s trdelníkem a stánek nabízející svařené víno a vánoční punč provoněly celý prostor trhů.

I Rákosníčka  uvidíte na výstavě.

Tip Deníku: Bytosti kouzelného světa Zdeňka Smetany

Chystáte se třeba o víkendu na výlet do Karlových Varů? Kromě vánočních trhů můžete zavítat do Becherovy vily, kde si na své přijdou zejména děti. Koná se tu výstava Křemílek, Vochomůrka, Rákosníček a jiné bytosti kouzelného světa Zdeňka Smetany… a ještě mnoho dalšího.

Vánoční trhy v Brně.

VIDEO: Už to jede! V Brně začaly vánoční trhy, roztočilo se i vyhlídkové kolo

Brněnské Vánoce mají letos dva začátky. První start absolvovaly v poslední listopadový pátek, kdy se centrum Brna rozzářilo vánoční výzdobou, rozsvítily se vánoční stromy a do ulic vyjely vánočně osvětlené šaliny. Ten druhý prožívají lidé ve čtvrtek. Díky uvolnění vládních opatření otevřely stánky a začaly vánoční trhy.

Vánoční trhy na olomouckém Horním náměstí, 3. prosince 2020

Vánoční trhy v Olomouci začaly, letos v komorní podobě

Oblíbené vánoční trhy začaly ve čtvrtek dopoledne na Horním náměstí v Olomouci. Stánků je tam kvůli aktuálním omezením o poznání méně než v minulosti. Nabízejí tradiční sortiment, na který jsou lidé zvyklí. Nechybí vánoční ozdoby, řemeslné výrobky, slané a sladké dobroty i voňavé punče.

Vánoční strom v Karlových Varech

Vánoční trhy budou, přidává se i Thermal

Vánoční trhy se nakonec v Karlových Varech uskuteční. Lepšící se pandemická situace přesvědčila vedení města, a to tak spouští vánoční trhy už tuto sobotu, a to stejně jako v loňském roce na Mlýnské kolonádě.

Vánoční trhy na Dolním náměstí v Opavě.

Letošní vánoční trhy v Opavě jsou sice komorní, kouzlo ale neztratily

Raději alespoň pár stánků bez kulturního programu než vůbec nic, shoduje se většina Opavanů. A tak zatímco některá města v zemi vánoční trhy úplně odpískala, slezská metropole šla směrem opačným. Jarmark běží na „Dolňáku“ až do 22. prosince, byť v omezené míře.

Vyhlídkové kolo na olomoucké tržnici, 29. listopadu 2020

Vánoční trhy v Olomouci chystají start, s punčem i ruským kolem

Rozhodnutí vlády o uvolnění pravidel z nedělního rána dává volnější ruku i organizátorům vánočních trhů. Ty olomoucké tak chystají zahájení, včetně prodeje punče. Centrum krajského města bude lákat i na ruské kolo nebo stánky s řemeslnými výrobky a různými laskominami.

V centru Mostu začal Vánoční trh

FOTO: V centru Mostu začal netradiční Vánoční trh. Je menší a bez zábavy

Na 1. náměstí v Mostě začal městský Vánoční trh. Potrvá do 22. prosince. Většina návštěvníků přichází v rouškách. Davy se netvoří. Kvůli epidemii koronaviru radnice pořádá trh za zpřísněných hygienických opatření. Stánků je méně, chybí tradiční občerstvení i doprovodný program. Není ani kluziště.