Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční trhy

V Příbrami začal s rozsvícením vánočního stromu adventní čas.

Kam o víkendu? Advent začíná. S vánočními trhy, vůní svařáku a zářícími stromy

/FOTO, VIDEO/ První adventní víkend nabídne na Příbramsku i u sousedů řadu akcí se sváteční atmosférou. Otevřou se vánoční trhy a jarmarky, pod širým nebem se budou rozléhat koledy, ale třeba i muzikálové hity nebo písničky doprovázené cimbálovkou, a dorazí také svatý Mikuláš s čerty a anděly. Po soumraku budou zářit lampiony - a především vánoční stromy na náměstích a návsích. 

Předvánoční řemeslný jarmark v mělnickém muzeu.

Kam o víkendu? Advent začíná. S vánočními trhy, vůní svařáku a zářícími stromy

/FOTO, VIDEO/ První adventní víkend nabídne na Mělnicku i u sousedů řadu akcí se sváteční atmosférou. Otevřou se vánoční trhy a jarmarky, pod širým nebem se budou rozléhat koledy, ale třeba i muzikálové hity nebo písničky doprovázené cimbálovkou, a dorazí také svatý Mikuláš s čerty a anděly. Po soumraku budou zářit lampiony - a především vánoční stromy na náměstích a návsích. 

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Husově náměstí v Rakovníku.

Kam o víkendu? Advent začíná. S vánočními trhy, vůní svařáku a zářícími stromy

/FOTO, VIDEO/ První adventní víkend nabídne na Rakovnicku i u sousedů řadu akcí se sváteční atmosférou. Otevřou se vánoční trhy a jarmarky, pod širým nebem se budou rozléhat koledy, ale třeba i muzikálové hity nebo písničky doprovázené cimbálovkou, a dorazí také svatý Mikuláš s čerty a anděly. Po soumraku budou zářit lampiony - a především vánoční stromy na náměstích a návsích. 

Vánoční trhy nabízejí mnohé pochutiny. Někdy ovšem nejde o levnou záležitost. Ilustrační foto

Veganský chlebík za dvě stovky? Vtipálci bavili Slováky, poslanec to vzal vážně

Řada politiků sahá ve snaze o co nejjednodušší zaujetí pozornosti voličů po různých fotografiích a sděleních masově šířených po internetu, a snaží se je komentovat. Ne vždy jsou ale tito politici schopni rozeznat, kdy jde o skutečný snímek a reálný popis nějaké situace, kdy o manipulaci nebo dezinformaci a kdy o internetovou satiru. Něco takového se nyní stalo slovenskému poslanci Karolu Farkašovskému, který naletěl vtípku o slovenských vánočních trzích.

Staroměstské náměstí - Vánoční strom.

Staroměstské náměstí již zdobí vánoční strom. Vánoční trhy začnou už tuto sobotu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pražské Staroměstské náměstí už zdobí vánoční strom. Vzhledem k jeho velkým rozměrům byl strom na místo přivezen už v noci, měří totiž 22 metrů a váží skoro pět tun. Více než jedenáct kilometrů světelných řetězů a dalších vánočních ozdob bude rozsvíceno v sobotu 2. prosince odpoledne, kdy dojde zároveň k zahájení vánočních trhů na Staroměstském náměstí.

Pokácený strom z Mostku zamíří na vánoční trhy na Václavské náměstí v Praze.

VIDEO: Z Mostku do Prahy. Vánoční strom z Podkrkonoší rozzáří Václavské náměstí

/FOTO, VIDEO/ Václavské náměstí v Praze letos ozdobí vánoční strom z podkrkonošského Mostku. Rozzáří se první adventní víkend při zahájení vánočních trhů. V obci na Trutnovsku v neděli pokácel dvacet metrů vysoký smrk ztepilý dvojnásobný mistr ČR v dřevorubeckých disciplínách a majitel dřevorubeckého muzea Jiří Vorlíček z Ratají nad Sázavou.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu, 25. listopadu 2023, Ostrava.

Kolik za punč a jídlo na vánočních trzích v Ostravě? Tady je nabídka a ceny

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě o víkendu začaly. Ve stánkách prodejci nabízeli punče, svařáky, chlebové placky, klobásy, langoše, bramboráky, frgály nebo kapří hranolky. Dále například jmelí, věnce, vyřezávané produkty a vykrajovátka. Kolik lidé na vánočních trhách zaplatí stánkařům za jídlo, nápoje nebo jmelí?  

Vánoční trhy na náměstí Ostrava-Jih, 8. prosince 2022. Ilustrační snímek

Advent 2023 bude nezvyklý. Kde už začaly vánoční trhy, jak se změní bohoslužby

Vánoce, Vánoce přicházejí. Píseň, kterou si lidé většinou zpívají v prosinci, si při pohledu na současnou nabídku různých adventních a vánočních trhů mohou notovat už od půlky listopadu. Trhovci letos postavili své stánky dřív, a to i přesto, že adventní období začíná později. Nezvyklé bude také načasování svátečních bohoslužeb a mší.

Vánoční trhy v Kuksu začaly v sobotu 18. listopadu. Zájem byl obrovský.

VIDEO: První vánoční trhy začaly, do Kuksu vyrazily tisíce lidí. Podívejte se

/FOTO/ Tisíce lidí přilákal v sobotu první den Vánočních trhů v Kuksu. Zájem byl obrovský, což se projevilo i na dopravě na hlavním tahu mezi Trutnovem a Jaroměří. Lidem nabízí zboží 130 stánkařů. Vánoční trhy, které jsou tradičně první v regionu, pokračují v neděli 19. listopadu a následující víkend 25. - 26. listopadu vždy od 9 do 16 hodin na labském nábřeží a na prostranství pod hospitálem.

Vánoční Salcburk. Vzhledem k poloze města někdy adventní období okrášlí sněhová nadílka.

Střed Evropy se halí do vánoční atmosféry. Na trhy lákají Vídeň i Drážďany

Deník přináší přehled nejkrásnějších vánočních trhů v okolních státech. Ve Vídni si letos pospíšili, nejznámější tamní trhy na Radničním náměstí už začaly. V dalších dvou týdnech se postupně do vánoční atmosféry zahalí třeba i maďarská Budapešť, slovenská Bratislava nebo německé Drážďany. Přečtěte si, kdy se trhy uskuteční a jaké novinky letos nabízejí. 

Cheb připravuje vánoční trhy, u Špalíčku se chystá i kluziště

PODÍVEJTE SE: Cheb připravuje vánoční trhy, u Špalíčku se chystá i kluziště

Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu se strojí na blížící se Advent. Postaveny jsou stánky, připravuje se kluziště. Vše se vánočně rozzáří a trhy otevřou v sobotu 2. prosince. Letos vánoční trhy zaplní celé náměstí a novinkou bude i lesík z vánočních stromků, které si lidé sami nazdobí. Vánoční strom přivezou na náměstí v pondělí 20. listopadu.

Vánoční trhy, akce Česko zpívá koledy 2022 v Opavě.

Vánoční trhy Opava. Takový je letošní kompletní bohatý program

Přesně měsíc před Štědrým dnem, tedy 24. listopadu, odstartují v Opavě na Dolním a Horním náměstí vánoční trhy. Ty mají letos nového pořadatele – agenturu Christkindlmark, a kromě spousty stánků s nejrůznějším sortimentem, lahodného punče a gastronomických specialit slibují bohatý doprovodný program. Na pódiu se představí třeba kapela Wohnout či legendární Holki, připravena jsou i divadelní představení pro děti a mnoho dalšího.

Vánoční trhy v Záhřebu patří k nejkrásnějším v Evropě

Medové srdce a hra světel. Vánoční trhy v Záhřebu patří k nejkrásnějším

Chorvatský Záhřeb vyhrál třikrát po sobě prestižní anketu o nejkrásnější vánoční trhy Evropy. Čeští turisté tam mohou „ochutnat“ i letos tak trochu jiný advent. Ve dne zalitý sluncem, večer světelnými efekty. Nechybí místní dobroty. Ve městě se mísí to nejlepší z tradiční rakousko-uherské kuchyně se středomořskou.

Novinky letošních váníčních trhů v Olomouci: kluziště na tržnici a "plecháček" na punč

Novinky vánočních trhů v Olomouci: ožije i náplavka, na punč budou plecháčky

Jen několik dnů zbývá do nedělního rozsvícení vánočního stromu na Horním náměstí a zahájení vánočních trhů v Olomouci. Návštěvníci se po čtyřleté pauze opět mohou těšit na kluziště, které bude na tržnici v provozu až do poloviny ledna. Novinkou jsou také sobotní kulinářské show s předními kuchaři a cukráři. Nebudou chybět ani oblíbené vyhlídky nebo punčová stezka.

Nejznámějšími vánočními trhy ve Vídni a potažmo v Evropě jsou ty u vídeňské radnice. Letos se konají od 10. listopadu do 26. prosince. Snímek pochází z roku 2022

Vánoce jsou tady, hlásí Vídeň. Známé adventní trhy tam už začaly

Čekání skončilo. Milovníci atmosféry adventních trhů, vyzdobených stromků a voňavého punče už mohou vyrazit do Vídně. Jeden z nejznámějších vánočních trhů v Evropě totiž letos otevřel své brány rozsvícením vánočního stromu už v pátek 10. listopadu. Vídeňské Radniční náměstí letos nabízí skoro sto stánků i oblíbené kluziště. 

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Tachově v roce 2022.

Vánoční trhy a rozsvícení stromů na Tachovsku: Co vás čeká?

Na linoucí se vůni svařáku, teplou medovinu a další dobroty společně se znějícími melodiemi koled, vánoční výzdobu, nasvícená okna a především pak vánoční trhy a s nimi spojené rozsvěcení vánočního stromu se těší snad každý z nás. Na Tachovsku se města i obce na předvánoční čas důkladně připravují. Deník přináší výběr z akcí, kterých bude nespočet. Většina městských a obecních vánočních stromů se rozsvítí na první adventní neděli, která letos připadá na 3. prosince.

Advent na českokrumlovském náměstí.

Města zvou na bohatý program adventu. Kaplice vyhlásila pátrání po symbolu Vánoc

Advent se nezadržitelně blíží a s ním vánoční trhy, mikulášské nadílky, koncerty a další kulturní akce. Milovníci tradic nepřijdou o výstavu Rouhova betlému ve Velešíně nebo o Medvědí Vánoce na krumlovském zámku. Ten pravý adventní čas odstartuje slavnostním rozsvícením nazdobených stromečků na náměstích a návsích. První ho, už v sobotu 1. prosince, rozsvítí v Kaplici, v Krumlově, Vyšším Brodě či Velešíně si lidé musí počkat do neděle.

Vánoční dárky. Ilustrační foto.

Novinky letošních vánočních trhů a také slevové kupony najdete v Deníku Extra

Koncerty známých hudebníků, stánky s občerstvením i dárkovými předměty, programy pro děti i dospělé a mnohé další zajímavosti nabídnou v adventním čase vánočním trhy na náměstích napříč všemi okresy v Česku. Kdy se budou rozsvěcovat vánoční stromy ve městech a obcích ve vašem regionu a kdy se uskuteční tradiční akce Česko zpívá koledy s Deníkem? To a mnoho dalšího zjistíte z nového vydání Deníku Extra, který vychází už tuto sobotu 11. listopadu.

Zámek Dobříš připravuje na sobotu 9. prosince tradiční a návštěvníky oblíbený vánoční trh.

Zámek Dobříš zve na tradiční vánoční trh. Koledy zazpívají děti z umělecké školy

/FOTO, PROGRAM/ Pohodovou a neuhoněnou předvánoční atmosféru v nákupním centru nenasajete. Na čerstvém vzduchu, s dobrými pochoutkami a v pohádkovém prostředí rokokové památky ale určitě ano. Zámek Dobříš připravuje na sobotu 9. prosince tradiční a návštěvníky oblíbený vánoční trh. Nádvoří zámku zaplní od 11 do 19 hodin stánky s ručně vyráběnými produkty a dekoracemi z chvojí, skla, keramiky či čokolády a mnoho dalšího.

Vánoční trhy v Kuksu tradičně lákají tisíce návštěvníků.

Vánoční trhy v Kuksu začnou příští víkend, loni na ně přijelo 20 tisíc lidí

Advent se blíží, tradičně první akcí budou Vánoční trhy v Kuksu. Uskuteční se jako obvykle ve dvou víkendech, 18. - 19. listopadu a 25. - 26. listopadu vždy od 9 do 16 hodin na labském nábřeží a na prostranství pod hospitálem. Loni je navštívilo 20 tisíc lidí. Rekordní návštěvnost je o tři tisíce vyšší z roku 2017. Vánoční trhy se budou konat v prosinci také v Trutnově a Vrchlabí.

Fotografie z minulých vánočních trhů. Foto: Deník/Štěpánka Saadouni, Jana Kudrhaltová

Vánoční trhy v Brodě zpestří živý betlém a tradice darování stromu

/VIDEO/ Celých deset dnů si mohou obyvatelé Havlíčkova Brodu užívat v prosinci vánoční atmosféru na tradičních trzích. Do města přijede víc než dvacítka trhovců. I letos pošle město urostlý smrk do partnerského města v Holandsku. Návštěvníci trhů nepřijdou ani o tradiční živý betlém.