Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční trhy

Z loňského adventu v Hradci Králové.

Vánoční stromy se na Hradecku rozzáří první adventní neděli. Hradec má vybráno

Dějištěm vánočních trhů v Hradci Králové se už podruhé stane Velké náměstí. Hradečáci se mohou těšit na hvězdné vystoupení Davida Deyla či Ilony Csákové. Koncerty ozvláštní adventní čas i v dalších městech na Hradecku. Vánoční stromy se ve městech rozsvítí první adventní neděli. Hradec už má oba stromy vyhlídnuté.

Ilustrační foto.

Advent nabídne tradice: krampusáky, koledy s Deníkem, svařák i pěvecké star

Letošní advent bude poněkud kratší než ten loňský. Zatímco vloni se první adventní svíce zapalovala už 27. listopadu, letos tomu bude až 3. prosince. A i když do Vánoc ještě zbývá mnoho týdnů, Karlovy Vary už dopilovaly program vánočních trhů, které se v posledních letech konají na prostranství Mlýnské kolonády. A co nabídnou?

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Míru ve Zlíně, 27. listopadu 2022.

Kdy se rozsvítí vánoční strom ve Zlíně? Tady je kompletní program letošních trhů

Jak už Deník dříve informoval, letošní vánoční trhy na náměstí Míru ve Zlíně už mají přesný termín. Odstartují v sobotu 2. prosince. Kromě tradičních stánků s punčem, svařákem a dalším občerstvením, nebude ani letos chybět bohatý program. Přijede například Aneta Langerová, Pokáč, Jelen či Bára Basiková. Co dalšího je v plánu, najdete níže v kompletním podrobném programu letošních trhů.

Rozsvícení vánočního stromu v Jirkově v roce 2022.

Chomutov láká na oblíbené vánoční trhy, Kadaň na Daniela Hůlku i Krampus čerty

Kadaň, Jirkov nebo Klášterec, tam všude chystají vánoční trhy s bohatou nabídkou. Samozřejmě nebudou chybět ani živé betlémy, Ježíškova pošta, Mikulášské nadílky a další vánoční program. V Klášterci se těší na Felixe Slováčka, v Kadani na Daniela Hůlku i Krampus čerty. V Chomutově už se připravují na ledovou arénu, oblíbené trhy tam budou téměř celý měsíc.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Mírovém náměstí v Litoměřicích v roce 2022.

Litoměřice chystají na rozsvěcení stromu překvapení, ve Štětí budou krampusáci

Lovosice, Štětí nebo Roudnice, tam všude letos chystají vánoční trhy s bohatou nabídkou. Samozřejmě nebudou chybět ani živé betlémy, Mikulášské nadílky a další vánoční program, ve Štětí budou Krampus čerti. V Litoměřicích už se připravují na oblíbenou Ježíškovu poštu, při rozsvěcení stromku zazpívá Kamila Nývltová, bude také „velké překvapení“. Trhy tam budou téměř celý měsíc.

Adventní trhy na náměstí Míru ve Zlíně.

Vánoční trhy ve Zlíně mají termín. Přijede Aneta Langerová, Pokáč i Jelen

Návštěvníci zlínských vánočních trhů se mají i v letošním roce na co těšit. Přijede Aneta Langerová, Pokáč, Jelen či Bára Basiková. Trhy odstartují v sobotu 2. prosince. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Míru proběhne o den později, na první adventní neděli. I letos budou trhy a vánoční kolo u Obchodního domu Zlín.

Průvod Krampusů v adventní Olomouci, 17. prosince 2022

Vánoční trhy v Olomouci budou bez průvodu Krampusů. Tady je program

Pořadatelé olomouckých vánočních trhů už zveřejnili podrobný program. Návštěvníci se opět mohou těšit na koncerty a nově také kulinářskou show nebo nedělní pohádkový program pro děti. Obrovský zájem byl loni o průvod hrůzostrašných Krampusáků, ti ale letos v centru města řádit nebudou.

Nejvíce peněz získala Eliška Vafková pro psí hospic Dejte nám šanci.

VIDEO: Darované kelímky z vánočních trhů v Brně přinesly téměř tři miliony korun

Na začátku byli tři tradiční prodejci z brněnských vánočních trhů, kteří si vzájemně konkurovali. Rozhodli se ale spojit pro dobrou věc a přišli s nápadem Daruj kelímek. Ondřej Šibřina, Adam Vodička a Ondřej Reich sbírku naplno spustili na letošních vánočních trzích. Končí na tři krále. Tvůrcům se povedlo zprostředkovat bezmála tři miliony korun pro potřebné.

Krampus průvod vánoční Olomoucí, 17. prosince 2022, Olomouc.

Povedly se olomoucké Vánoční trhy? Veleúspěch Krampusů, už jsou plány na příští

ROZHOVOR / ANKETA / Vánoce jsou ty tam a olomoucké adventní trhy, na které měsíc proudily tisíce lidí, dnes připomíná už jen jehličnan a pár dřevěných stánků na Horním náměstí. Jaké byly? Opět patřily k nejkouzelnějším v Česku? Kromě slavnostního hávu plného světýlek, vůně punče a dobrého jídla, pestrého kulturního programu nebo vyhlídkového kola nabídly i několik novinek. Trefili se organizátoři do černého, nebo ne?

Vánoční trhy v Přerově pomalu končí. Ve čtvrtek vpodvečer vystoupila na Masarykově náměstí skupina Travellers.

Vánoční trhy v Přerově pomalu končí. Jak se vám líbily?

/ANKETA/ Ne všechna města protáhla vánoční trhy až do posledních dní letošního roku. Přerov mezi ně ale patří. Lidé, kteří zavítali ve čtvrtek vpodvečer do centra města, si užili koncerty kapel Travellers a Bon Scott memorial band - AC/DC revival. Na poslední vystoupení letošního roku se mohou posluchači těšit na Silvestra, kdy od 15 hodin zahrají Freďáci.

Rytíři porazili Mladou Boleslav 2:0. (4.3.2022). Landon Bow

Bowovy druhé české Vánoce: Trhy, hostina, vánoční pyžama i výlet do Německa

/SERIÁL/ Kanadský brankář Landon Bow oslaví v Česku už svoje druhé Vánoce. Zatímco loni je ale trávil se svými spoluhráči ze severní Ameriky, letos si je chce užít se svojí manželkou. „Už se nemůže dočkat, až se podíváme na vánoční trhy,“ prozrazuje kladenský gólman. V rozhovoru pro Deník se rozpovídal o tom, jakou tradici se ženou dodržují, co si dají ke štědrovečerní večeři, i o tom, jaké byly Vánoce v americkém Texasu.

Studenti navštívili adventní Drážďany

V Drážďanech se studenti prošli po schodišti, kde Popelka ztratila střevíček

Studenti Obchodky a Zdrávky v Domažlicích vyrazili v adventním čase do Drážďan v saském Německu s cílem navštívit perlu saského baroka zámek Moritzburg a historické památky a vánoční trhy v Drážďanech. Na zámku se v adventní době konala výstava o filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku, a tak si žáci mohli prolédnou rekvizity a kostýmy z filmu nebo si vyzkoušet pověstný Popelčin útěk, při kterém ztratila svůj střevíček. 

Adventní atmosféra v německém Annabergu je výjimečná.

Pokochejte se: Vánoční trhy v Annabergu jsou jako z pohádky

Stále více Čechů si jezdí užít vánoční atmosféru do sousedního Německa, kde je hned několik vyhlášených vánočních trhů. Obyvatelé západních Čech nemusí ani jezdit do poněkud vzdálenějšího Bayreuthu či Norimberka, kde jsou vánoční trhy vyhlášené, ale stačí vyjet jen pár kilometrů za hranice. Velmi krásné vánoční trhy jsou například ve městě Annaberg - Buchholz, které se nachází jen 10 kilometrů od Vejprt.

Procházka adventní atmosférou Drážďan. Největští drážďanský vánoční trh Striezelmarkt.

Slavné vánoční trhy v Drážďanech lákají k adventnímu cestování

Adventní čas láká k výletům za rázovitou atmosférou adventních a vánočních trhů. Výletníky například z jihu Moravy nejvíce lákají blízké trhy ve Vídni či Bratislavě. Za výlet ovšem stojí i věhlasné trhy v saské metropoli Drážďanech. Za pěkné fotky děkujeme Janě Klímové.

Procházka adventní atmosférou Drážďan. Největští drážďanský vánoční trh Striezelmarkt.

Slavné vánoční trhy v Drážďanech lákají k adventnímu cestování

Adventní čas láká k výletům za rázovitou atmosférou adventních a vánočních trhů. Výletníky například z jihu Moravy nejvíce lákají blízké trhy ve Vídni či Bratislavě. Za výlet ovšem stojí i věhlasné trhy v saské metropoli Drážďanech. Za pěkné fotky děkujeme Janě Klímové.

Ilustrační foto.

Občerstvení na vánočních trzích? Hygienici stánkařům téměř neměli co vytknout

Pochutnat si na občerstvení při návštěvě vánočních trhů můžete sice dráž než bývalo zvykem, ale bezpečně. Naznačují to alespoň výsledky kontrol hygieniků, kteří se vydali prodejce prověřit. Pražští hygienici dokonce hovoří o příjemném překvapení, které předčilo očekávání, když první adventní kontroly dopadly na výbornou.