Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční trhy

Vánoční trhy v Olomouci. Ilustrační foto

Na vánoční trhy vyrazili i hygienici

ANKETA/ Desítky stánků s občerstvením všeho druhu jsou i letos součástí adventu na olomouckých náměstích. Kromě tisícovek návštěvníků vyrazili na Vánoční trhy i hygienici. Prověřili například to, jak a kde stánkaři skladují suroviny a hotové pokrmy. Kontroly na trzích pokračují i v následujících dnech.

Letošní advent v Karlových Varech.

Potěšte se: Letošní advent je v Karlových Varech pohádkový

Počasí na začátku letošního adventu dopřálo mimořádnou zimní podívanou, která v Karlových Varech nebyla už mnoho let. Snad ještě nikdy nebylo lázeňské město v tomto čase tak pohádkové, což umocňuje i vánoční výzdoba, nasvícené domy a adventní kulturní program, jehož centrem je opět prostranství před Mlýnskou kolonádou a také dvě plochy u hotelu Thermal. Krásné zimní počasí s bohatou sněhovou nadílkou nemá ovšem dlouho vydržet, protože už na tento víkend hlásí meteorologové oblevu.

Vánoční trhy 2023 v centru Olomouce

Víkendy v Olomouci jsou vyprodané, turisté se sjíždějí na trhy. Láká i sauna

Lidé z různých koutů Čech a Moravy se v těchto dnech sjíždějí do Olomouce na vánoční trhy, velký zájem mezi turisty je o speciální pobytové balíčky. Hotely a penziony, které je každoročně nabízejí, jsou vyprodané. Lidé za vánočními trhy jezdí také do nedalekého Prostějova, kde letos pro návštěvníky připravili několik novinek.

Vánoční trhy na Lidickém a Kostelním náměstí.

Vánoční trhy? Líbivá vánoční výzdoba, svařák za šedesát, sváteční nálada zdarma

/VIDEO, FOTO/ Svařáček a jmelí jsou asi nejviditelnějším artiklem Vánočních svátků. Na trzích v centru města je najdete hned na několika místech. Dělí se o místo na stáncích společně s artiklem z pravé vlny, bombardinem, kafčem a langoši. Vůně klobásek k procházce mezi stánky rozhodně vybízí a jen málokdo dokáže odolat, aby si alespoň něco nekoupil. Mezitím najdete cukroví a sladkosti, rukodělné výrobky, ozdoby a další tradiční sortiment. Všeobecná drahota ovšem radost nadělá jen málokomu a nejeden Ústečan srovnával ceny na místních stáncích s těmi na Václavském náměstí. Na druhou stranu jen málokdo si ti tím nechal pokazit adventní náladu.

Adventní zastavení u Ludmily s rozsvícením vánočního stromku pro radnici Prahy 2 v rámci adventních trhů na náměstí Míru.

Podívejte se: Vánoční trhy na náměstí Míru zahájily advent rozsvícením stromu

Tak roztančený a veselý! Mírnou obměnou tradičního vánočního přání lze poměrně výstižně přiblížit zahájení adventu v Praze 2 na náměstí Míru. V neděli 3. prosince odpoledne se na tamních oblíbených vánočních trzích konalo tradiční Adventní zastavení u Ludmily. Nejprve zástupci radnice městské části rozdávali návštěvníkům malé vánočky, posléze došlo na rozsvěcení vánočního stromu. A bylo originální.

Rozsvícení vánočního stromu v České Lípě se povedlo.

V České Lípě se strom rozsvítil až napodruhé. Zjišťovali jsme ceny u stánků

Tři, dva, jedna! A nic… Lidé na českolipském náměstí v neděli hlasitě odpočítávali čas, kdy se měl slavnostně rozsvítit vánoční strom. Když zaznělo poslední číslo, zůstali stát ve tmě. „Jako každý rok,“ ozvalo se z davu. Napodruhé už se ale podařilo, ztepilý smrk se rozzářil a advent mohl začít. Co vše nabízejí vánoční trhy na náměstí T. G. Masaryka? A jaké jsou ceny? Reportérka Deníku vyrazila na místo, aby to zjistila. 

Rozsvícení vánočního stromu v Hranicích, pátek 1. prosince 2023.

VIDEO: Vánoční trhy v Hranicích začaly. Rozsvícení stromu přihlížely stovky lidí

Vánoční strom v Hranicích se na Masarykově náměstí rozsvítil tradičním odpočítáváním v pátek 1. prosince po 17. hodině. V podvečerním kulturním programu vystoupila muzikálová a operetní zpěvačka Tereza Mátlová a český muzikálový zpěvák Bohuš Matuš. Už v sobotu zaplnil hudbou hranické náměstí Rock&Roll band Marcela Woodmana. 

Stoh slámy je druhým rokem oblíbenou atrakcí pro děti.

VIDEO: Sláma jako atrakce pro děti? U Jošta v Brně ji před Vánoci berou útokem

/FOTO/ Na stohu slámy skotačí děti u sochy Jošta na Moravském náměstí v Brně. Jde o součást vánočních trhů ve městě. „Původně jsme ten nápad viděli ve Vídni a moc se nám líbil. Je to podle mě celkem bezpečná zábava pro děti. Dokonce ta sláma není ani špinavá,” podotkla například Monika Pláničková.

Sokolovský rej čertů a strašidel

To bude peklo. Do Sokolova míří neuvěřitelných 300 čertů, strašidel a Krampusáků

Jednou z největších událostí během adventu v Sokolově je tradiční rej čertů. Míří na něj tisíce lidí z celého regionu. A letos se mají opravdu na co těšit. Sokolovskými ulicemi se totiž prožene téměř 300 Krampusáků nejen z České republiky, ale také ze sousedního Německa a dokonce i ze Švýcarska. Na tuto jedinečnou přehlídku se mohou těšit návštěvníci v neděli 10. prosince od 17. hodin.

Slavnost světla ve Slaném.

Kam o víkendu? Advent začíná. S vánočními trhy, vůní svařáku a zářícími stromy

/FOTO, VIDEO/ První adventní víkend nabídne na Kladensku i u sousedů řadu akcí se sváteční atmosférou. Otevřou se vánoční trhy a jarmarky, pod širým nebem se budou rozléhat koledy, ale třeba i muzikálové hity nebo písničky doprovázené cimbálovkou, a dorazí také svatý Mikuláš s čerty a anděly. Po soumraku budou zářit lampiony - a především vánoční stromy na náměstích a návsích. 

Z Adventního večera na zámku v Králově Dvoře.

Kam o víkendu? Advent začíná. S vánočními trhy, vůní svařáku a zářícími stromy

/FOTO, VIDEO/ První adventní víkend nabídne na Berounsku i u sousedů řadu akcí se sváteční atmosférou. Otevřou se vánoční trhy a jarmarky, pod širým nebem se budou rozléhat koledy, ale třeba i muzikálové hity nebo písničky doprovázené cimbálovkou, a dorazí také svatý Mikuláš s čerty a anděly. Po soumraku budou zářit lampiony - a především vánoční stromy na náměstích a návsích.