Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční trhy

Z Českých vánočních trhů na Náměstí Míru.

PODÍVEJTE SE: Náměstí Míru provoněl punč a svařák. Začaly vánoční trhy

Tradiční vánoční trhy na centrálním náměstí Vinohrad začaly v sobotu 20. listopadu. U kostela svaté Ludmily vyrostla spousta stánků, které nabízejí typické vánoční občerstvení, a to vánoční punč, svařené víno, teplé palačinky či speciality na grilu. Trhy se konají každý den od 10 do 19 hodin a potrvají až do 24. prosince. Akci jsme navštívili s redakčním objektivem.

Vánoce se blíží, ale covid opět hrozí, budou se trhy letos konat i na dalších místech kraje?

OBRAZEM: Vychutnejte si atmosféru vánočních trhů

Nad konáním adventních a vánočních trhů v příštích týdnech visí velký otazník. Lidé si je však na některých místech mohli vychutnat tento víkend, třeba ve Vamberku nebo v Kuksu. Pojďte s námi trochu té vánoční atmosféry okusit i vy.

Drážďanský Striezelmarkt v zimním hávu oděný celý do bílého. Autor snímku: Sylvio Dittrich

Vánoční trhy lákají. Podívejte se, co nabízí blízké příhraničí

Nasávat tu správnou vánoční atmosféru nemusíte jen u nás doma. V blízkém příhraniční najdete vyhlášené trhy se spoustou atrakcí, rukodělnými výrobky i specialitami různých kuchyní. Epidemie koronaviru ovšem nabídku omezuje. Zejména neočkovaní by si měli před cestou dobře prostudovat aktuální podmínky pro vstup do dané země i protiepidemická opatření vyhlášená tamními úřady. Na některé trhy se totiž lidé bez očkování nepodívají ani s negativním testem.

Vánoční trhy v Konici 2019

Vánoční trhy s koncerty v Konici zrušili, strom rozsvítí

Oblíbené vánoční trhy, kde měl letos zahrát napříkald Michal Hrůza či Stracené ráj, v Konici opět nebudou. Stejně jako v loňském roce zrušila plánovanou akci, na kterou se sjížděly tisíce lidí alarmující epidemiologická situace.

Ozdobená olomoucká vánoční jedle na Horním náměstí. 10. listopadu 2021

Vánoční trhy v Olomouci ruší program, rozsvěcení stromu nebude. Punč zůstane

Zhoršující se epidemiologická situace, které je v Olomouckém kraji stále nejhorší v Česku, připraví Olomoučany o velkou část přichystaného programu Vánočních trhů, které začínají již v pátek 19. listopadu. Neuskuteční se ani slavnostní rozsvícení vánočního stromu naplánované na neděli 21. listopadu.

Vánoční trhy v Chebu.

Omezení vánočních trhů vyvolává mezi Chebany vášně, město si za ním stojí

Město Cheb vypustilo na sociální sítě zprávu o tom, že se 27. listopadu slavnostní rozsvícení vánočního stromu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad konat nebude a neuskuteční se ani ohňostroj, který měl být vrcholem otevření letošních Chebských vánočních trhů. Důvodem je zhoršující se epidemická situace.

Vánoční trhy na přerovském náměstí TGM. Ilustrační foto

Pravidla na vánočních trzích v Přerově? Na kontroly nejsou kapacity

Vzpomínka na prázdné náměstí, vtíravé koledy z amplionů, debaty o tom, zda je možné si vzít punč do kelímku nebo ne, a téměř ilegální rozsvěcování vánočního stromku v časných ranních hodinách, je i po roce pro každého Přerovana noční můrou. Promítne se i letos do konání vánočních trhů zhoršená epidemiologická situace? A nebo tentokrát adventní čas covid nezkazí?

Ilustrační foto.

Centrem vánočních trhů bude opět Mlýnská kolonáda

letos, stejně jako v loňském roce, se budou vánoční trhy konat na Mlýnské kolonádě. A to od 27. listopadu do 26. prosince. Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) tam bude přibližně dvacet stánků s občerstvením, sladkým pečivem, nápoji a tradičním svařákem.

V Kuksu v sobotu začaly vánoční trhy.

Už je to tady. Advent zaklepal na dveře v Kuksu, vánoční trhy přilákaly davy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Adventní období se nezadržitelně blíží. Jako tradičně jsou jednou z prvních akcí Vánoční trhy v Kuksu. Začaly v sobotu na labském nábřeží a pod hospitálem. Hned úvodní den přilákaly velké množství návštěvníků. Trhy se konají ještě v neděli a příští víkend, vždy od 9 do 16 hodin.

Vánoční trhy v Mnichově, hlavním městě Bavorska

Oblíbené vánoční trhy v Bavorsku se budou konat. I s alkoholem

Zatímco vloni většina německých měst kvůli riziku nákazy covid-19 upustila od pořádání vánočních trhů, letos by se již konat měly. Jak informovaly list Passauer Neue Presse a agentura DPA, bavorská vláda v úterý představila přesná pravidla pro jejich letošní pořádání.

Brno 3.12.2019 - vánoční trhy na brněnském náměstí Svobody

Měsíc do vánočních trhů v Brně: nově i s otevřenými zimními zahrádkami

Klasická sváteční atmosféra vánočních trhů se od 26. listopadu vrátí do Brna. A s novinkou. Restaurace v části Brno-střed mohou mít otevřené zahrádky i přes zimu. Komplikací se může stát jen zhoršená epidemická situace. „Předvánoční posezení s přáteli na vyhřívané předzahrádce oblíbené restaurace nebo kavárny je ve světě běžné. Věřím, že si je oblíbí i Brňané. Zároveň chceme podpořit naše místní podnikatele,“ uvedl starosta městské části Vojtěch Mencl k rozhodnutí jím vedené radnice.

Kroměřížské vánoční trhy 2020.

Letošní Vánoce v Kroměříži: Anna K i videomapping

Bohatší světelná výzdoba a videomapping rozzáří o Vánocích centrum Kroměříže. Návštěvníci vánočních trhů s názvem Štastné a veselé se kromě toho mohou těšit i na koncerty Davida Kollera a Anny K. Trhy se uskuteční opět na Velkém náměstí a to od 10. do 22. prosince 2021.

Marcel Řimák.

Zlomový okamžik pro odvolání? Předražené vánoční trhy, říká exředitel Řimák

/ROZHOVOR/ Lidé Marcela Řimáka jako ředitele hodonínského Domu kultury podpořili na podzim peticí se zhruba šesti sty podpisy. Přesto jej městští radní po devíti letech z funkce odvolali. Poté následovala výpověď. Přesto čerstvý jednašedesátník na kulturu nezanevřel a chystá další ročník přehlídky ruských filmů. Ta se ale z Hodonína přestěhuje do severočeského Varnsdorfu.

Co přinesly poslední vánoční trhy v Opavě?

Vánoční trhy v době koronaviru? Hory omezení, nižší tržby, ale i vděčnost

V duchu nejrůznějších omezení a opatření se nesly uplynulé „covidové“ vánoční trhy na Dolním náměstí v Opavě. Ta byla jedním z měst, kde se jarmark nakonec rozhodli uspořádat, mnohde byl totiž úplně zrušen. Návštěvníci se však museli obejít bez kulturního programu, stánkaři se zase vypořádávali s nižšími tržbami.  

 I v Česku se šířily hoaxy o tom, že v Německu už se bojí z důvodu politické korektnosti označovat vánoční trhy jako vánoční a používat při nich vánoční symboliku. Že to nebyla pravda, dokazují i tyto snímky z loňských vánočních trhů v Lipsku

Vánoce v posledních letech provázejí nejen koledy, ale také lži. Nové i staré

Vánoční čas se v posledních letech bohužel nezřídka pojil také s nejrůznějšími „zaručenými zprávami“ o tom, kde všude už se nesmí používat slovo Vánoce a co všechno je zakázané. Většinou šlo o lži nebo o uvádění věcí do zavádějících souvislostí. Několik těchto dezinformací si připomeneme a přidáme jednu historickou.

Trhovci nenadávali, projevili víc pokory.

Trhovci nenadávali, projevili víc pokory

/FOTO/ Víkend ukončil vánoční trhy na chrudimském Resslově náměstí. Epidemií poznamenaná tradice podstatně okleštila počet stánkařů, kteří museli dodržet stanovenou vzdálenost a dbát na hygienické podmínky prodeje.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě, 19. prosince 2020.

Vánoční trhy v Ostravě? Tragédie, minimum lidí, hodnotí víkend prodejci

Obří dvaatřicetimetrové kolo a mnohem větší podíl stánků se skutečně vánočním sortimentem. Na druhé straně řada stánků zavřených kvůli zákazu prodeje alkoholických nápojů a téměř prázdné náměstí bez doprovodného programu. Vánoční trhy v centru Ostravy zažívají nečekaný finiš.  

koncert

Předvánoční tipy Deníku: Zahraje Horácká muzika i filharmonici

Koncerty jsou online, lidé si užijí o víkendu vánoční trhy. Znovu zpřísněná epidemická opatření způsobují, že závěrečné adventní koncerty i některá oblíbená sváteční vánoční vystoupení si letos posluchači a diváci užijí jen na dálku, prostřednictvím online přenosů.

Vánoční trhy v Olomouci 16. prosince 2020

Vánoční trhy v Olomouci pokračují. Letos ale jen ztráty, zoufají prodejci

Pátek přinese kvůli přechodu České republiky do čtvrtého stupně PES další zavírání a ještě hlubší ztráty pro olomoucké restaurace, kavárny, muzea, galerie, bazény i zoologickou zahradu. Vánoční trhy v Olomouci, které opakovaně zasáhla protiepidemická opatření, mohou ale v současné podobě pokračovat až do středy 23. prosince.