Kreativ

ŠTÍTEK: Vánoční trhy

Ilustrační foto

Města přejmenovávají trhy z vánočních na farmářské. Podvod, zlobí se starostové

Stánky v Pardubicích, Litomyšli nebo Ústí nad Orlicí už podruhé nebudou. Vánoční trhy dostaly od vlády stopku. V Mostě svižně přejmenovali vánoční trhy na zimní farmářské a jedou dál. Radní měst v Pardubickém kraji nyní čelí tlaku lidí, proč to neudělají taky. Podle starostů však jde jen o slovíčkaření a obcházení zákona.

Advent a vánoční výzdoba v ulicích Karviné v minulých letech.

Prodej à la vánoční trhy: V karvinské tržnici budou nabízet vánoční zboží

Centrální tržnicí v Karviné-Fryštátě se v úterý 30. listopadu rozezní koledy a trhovci budou nabízet dekorace, perníčky a další vánoční zboží. Ne, to není vtip. V Karviné chtějí v rámci legálních pravidel dopřát lidem aspoň trochu vánoční atmosféry, kterou obvykle zažíváme na vánočních trzích.

Vánoční trhy v Olomouci ve čtvrtek 25. listopadu 2021

Zavření vánočních trhů? Neexistuje k tomu důvod, zaznívá od vědců

Jak zachránit letošní adventní trhy, které vláda kvůli špatné epidemiologické situaci zakázala ze dne na den, přemýšlejí od pátku v řadě obcí měst, i v Olomouci. V sobotu vedení radnice informovalo, že se společně s právníky a pořadatelem snaží najít cestu pro alespoň částečné obnovení trhů. Podle vědců by trhy venku, kde je riziko přenosu infekce nižší než ve vnitřních prostorách, nemusely být zrušené, kdyby se na nich nekonzumovaly potraviny.

Vánoční trhy v Olomouci ve čtvrtek 25. listopadu 2021

Vědci k zavření vánočních trhů: Špatný krok, není důvod

Jak zachránit letošní adventní trhy, které vláda kvůli špatné epidemiologické situaci zakázala ze dne na den, přemýšlejí od pátku v řadě obcí měst, i v Olomouci. V sobotu vedení radnice informovalo, že se společně s právníky a pořadatelem snaží najít cestu pro alespoň částečné obnovení trhů. Podle vědců by trhy venku, kde je riziko přenosu infekce nižší než ve vnitřních prostorách, nemusely být zrušené, kdyby se na nich nekonzumovaly potraviny.

Českoskalických farmářských trhů se naštěstí rušení netýkalo a  přilákaly desítky nakupujících.

OBRAZEM: Českoskalické farmářské trhy si prodejci ani zákazníci vzít nenechali

Ani ve městě Boženy Němcové v neděli v podvečer nedoprovázel rozsvěcení vánočního stromečku a slavnostního osvětlení na Husově náměstí původně plánovaný program. Co se ale nerušilo, byly českoskalické farmářské trhy na parkovišti před bytovým domem Olga, které poslední listopadovou sobotu přilákaly opět desítky nakupujících.

Centrum Olomouce po uzavření vánočních trhů v sobotu 27. listopadu 2021

Olomouc chce zachránit část trhů. Výzdobu necháme, ujišťuje radnice

Jak zachovat alespoň část vánočních trhů, které vláda v demisi nařídila uzavřít k páteční 18. hodině, řeší také v Olomouci. Možnosti konzultuje radnice společně s pořadatelem s právníky, aby případně zvolený postup nebyl napadnutelný. Radnice zároveň ujistila, že o vánoční světelnou výzdobu Olomouc určitě nepřijde.

Masarykovo náměstí v Přerově 27. listopadu 2021

Dycky Most? V Přerově švejkovat nebudeme, říká primátor

Zklamání, frustrace, nespokojenost. Takové emoce vyvolalo nejen mezi stánkaři, kteří teď počítají ztráty, ale i obyvateli Přerova rozhodnutí vlády zrušit vánoční trhy. Lidé jsou rozčarovaní a zaplavili diskusní fóra na sociálních sítích řadou příspěvků. Mnozí naštvaní respondenti dokonce navrhují, aby Přerov po vzoru města Most přejmenoval vánoční trhy na farmářské a vládní zákaz obešel. U přerovského primátora Petra Měřínského (ANO) ale takový návrh narazil.

Milota Blažková a jeden z jejích největších koníčků - keramika.

Cukroví prodaly, keramika zůstává v krabicích. Vánoční trhy padly i v Přívratu

/FOTOGALERIE/ Měsíce plánovala vánoční trhy s ostatními ženami z obce. Milota Blažková, rodačka z České Třebové, dala dohromady několik stejně kreativních žen a společně se rozhodly už po druhé zorganizovat kouzelné vánoční trhy nejen pro lidi z obce Přívrat, ale z celého širokého okolí. Chystaly se na ně stovky lidí. Ve čtvrtek se však vládními nařízeními znovu vše změnilo. Zůstaly jen desítky adventních věnců, kila napečeného cukroví a spousta rukodělných výrobků, které zůstaly zabalené v krabicích.

Vánoční trhy v Českých Budějovicích byly v pátek kvůli covidovým opatřením zatím naposledy.

Budějovický trh skončil, diáře čeká cesta do kamen

Uzavření adventních trhů ze dne na den znamená pro stánkaře obrovské ztráty. Spousta zboží se zkazí nebo zůstane neprodejná. V pátek 26. listopadu prodávali na budějovickém vánočním trhu do poslední chvíle. 

Vánočním trhům odzvonilo. Snímky jsou z trhů na Tylově náměstí a náměstí Míru.

Objektivem čtenáře: Vánočním trhům odzvonilo

V České republice platí od 26. listopadu 2021 nouzový stav. Od 18 hodin už nebylo možné pořádat vánoční trhy. Před začátkem platnosti omezení si lidé užívali adventní atmosféry na trzích v Praze 2 na Vinohradech. Fotografoval jsem na Tylově náměstí a na Náměstí Míru.

Karel Sobotka vyrábí skleněné foukané figurky. Vánoční trhy jsou pro něj důležitým obdobím. Letos se jich zcela jistě nezúčastní.

Skláře Karla z Železnobrodska zavřeli doma, nemůže na vánoční trhy

Živnostník roku 2013. Zřejmě poslední člověk podnikající sám o sobě v sortimentu skleněných foukaných figurek. Karel Sobotka sedí ve své dílničce v Těpeřích u Železného Brodu a nemá do čeho píchnout. Připravil sortiment na vánoční trhy a teď je kvůli nařízení vlády nemá kde udat. Peníze dochází.

Samoživitelka Eva Ulmová z Plzně chtěla za vydělané peníze z trhů koupit dětem vánoční dárky.

Mám metráky cukroví za statisíce, které teď můžu vyhodit, říká trhovkyně

Podpásovka a totální likvidace drobných živnostníků. Tak hodnotí trhovci současné vládní opatření o zrušení vánočních trhů. Samoživitelka Eva Ulmová z Plzně prodávala na plzeňských vánočních trzích vlněné svetry z Turecka a nejrůznější druhy cukroví. Za vydělané peníze chtěla své dceři a synovi koupit vánoční dárky.

Zábřeh v době začínajícího Adventu v pátek 26. prosince 2021.

Advent na Šumpersku bez trhů, prodejci punčů a svařáků to ale vzdát nechtějí

V plném proudu měla být v těchto dnech příprava vánočních trhů u šumperské radnice. Odstartovat měly v neděli 28. listopadu. Místo toho na náměstí Míru parkují auta, vánoční atmosféru připomíná jen rozsvícený vánoční strom a betlém, ticho občas prořízne zvuk zvonku. K pátečnímu večeru vláda konání vánočních trhů zakázala, už dříve ale oblíbenou akci zrušila sama šumperská radnice.

Vánoční trhy. Ilustrační foto.

Co se zbožím za desítky tisíc? ptají se zklamaní trhovci. V Jičíně trhy zůstanou

Nakoupili víno na svařák, napekli cukroví a vyrobili zboží za desítky tisíc korun. Čtvrteční vyjádření vlády o zákazu pořádání adventních trhů jim ale na poslední chvíli udělalo čáru přes rozpočet. Prodejci do poslední chvíle věřili, že po loňské překažené sezóně se se svými stánky konečně vrátí na vánočně vyzdobená náměstí, nyní v panice řeší, jak nezkrachovat.

Poslední momenty letošních vánočních trhů v Olomouci, pátek 26. listopadu po poledni

Ponurý konec vánočních trhů v Olomouci: naštvaní prodejci, zklamaní návštěvníci

Velké zklamání pro návštěvníky, pro prodejce pak obrovské ztráty a rána pod pás v době, kdy už měli stánky otevřené a nakoupené zásoby na několik týdnů. Vládní nařízení o zrušení vánočních trhů doslova ze dne na den zaskočilo stánkaře i Olomoučany. V pátek v 18 hodin, po pouhém týdnu fungování, z nařízení vlády vánoční trhy v centru města skončily.

Trhy na náměstí Svobody, které kvůli vládním omezením budou trvat pouze několik hodin do pátečních 18.00. V sychravém počasí však byla jejich návštěvnost malá a polovina stánkařů nechala své stánky rovnou zavřené.

Covidové vánoční trhy v Brně: jen na pár hodin. Někteří stánky ani neotevřeli

/FOTO, VIDEO/ Pouze několik hodin mohou mít otevřeno stánky na vánočních trzích v centru Brna. Vláda nejnovějším opatření schváleným ve čtvrtek jejich konání zakázala, a to s platností od pátečních šesti hodin podvečerních. Řada prodejců na náměstí Svobody nechala své stánky uzavřené a ani je neotevřela. Jiní své produkty a pokrmy nabízí alespoň po dovolenou dobu.

Vánoční trhy na brněnském náměstí Svobody začaly v pátek, kvůli vládnímu nařízení potrvají pouze několik hodin do šesté podvečerní. I přes sněžení na ně zamířily stovky lidí.

Covidové vánoční trhy v Brně: jen na pár hodin. Někteří stánky ani neotevřeli

/FOTO, VIDEO/ Pouze několik hodin mohou mít otevřeno stánky na vánočních trzích v centru Brna. Vláda nejnovějším opatření schváleným ve čtvrtek jejich konání zakázala, a to s platností od pátečních šesti hodin podvečerních. Řada prodejců na náměstí Svobody nechala své stánky uzavřené a ani je neotevřela. Jiní své produkty a pokrmy nabízí alespoň po dovolenou dobu.

Poslední punč na Horním náměstí v Opavě. 26. listopadu 2021, Opava.

Předvánoční veselí v Opavě. Poslední punč na Horňáku, pak utrum

/FOTOGALERIE/ Několikaměsíční přípravy, zajišťování a další práce s realizací opavských vánočních trhů přišly vniveč. Jejich pořadatel Martin Žižlavský chystal oblíbený jarmark už od léta. Teď má ale stejně jako všichni ostatní organizátoři těchto akcí v České republice smůlu. Vláda totiž konání vánočních trhů kvůli covidu zakázala.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí, 26. listopadu 2021 v Ostravě.

Poslední svařák a šlus. Vánoční trhy v Ostravě skončily

/FOTOGALERIE/ Depresivní počasí jen umocňovalo atmosféru, která v pátek vládla na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Ve velmi podivné atmosféře zde začaly vánoční trhy, jež za několik hodin musí skončit, a to úderem 18. hodiny. Důvodem je zhoršující se covidová situace, na kterou vláda zareagovala dalšími protiepidemickými opatřeními. Ta mimo jiné od pátečních 18 hodin vystavila stopku všem vánočním trhům.

Zdobení stánků pro vánoční trhy na náměstí TGM v Přerově, 22. 11. 2021

Vánoční trhy v Přerově jsou zrušeny, stánkaři si zoufají

Ještě ani nerozbalili krám, a už mohou začít uklízet. Stánkařům, kteří měli od neděle prodávat punče, bramboráky a další sortiment na vánočních trzích na Masarykově náměstí v Přerově, zbyly jen oči pro pláč. Kvůli rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů stejně jako loni počítají ztráty.

Vánoční trhy v Olomouci musí z nařízení vlády zavřít, lidé vyrazili si je ještě naposledy užít. 25. listopadu 2021

Davy Olomoučanů vyrazily na vánoční trhy, vláda je od pátku zakázala

Spousty Olomoučanů ve čtvrtek večer zaplnily vánoční trhy v centru města. Mnozí dorazili neplánovaně, chtěli si ještě naposledy užít atmosféru adventního jarmarku. Babišova vláda ve čtvrtek odpoledne oznámila, že s platností od páteční 18. hodiny jejich pořádání zakázala.  

Adventní trhy v Brně, ilustrační foto

Vánoční trhy v Brně jsou zrušené. Festival Life! na výstavišti bude

Je to ta nejhorší možná varianta. Milionové ztráty pro prodejce i pořadatele. Takto mluví organizátoři o zrušených vánočních trzích. „Budeme respektovat vládní nařízení. Stánky s rozestupy, program rozložený do prostoru a času i posílená bezpečnost nakonec vyjde vniveč,“ řekla mluvčí společnosti TIC BRNO Adéla Nováková, která pořádá Brněnské Vánoce.

Letošní vánoční strom je stříbrný smrk a pochází z Čechovy ulice.

Karlovy Vary rozsvítí stromeček on-line, Ostrov živě

Stejně jako v loňském roce se bude muset první adventní neděle a tedy i rozsvícení vánočního stromu obejít v Karlových Varech bez účasti veřejnosti, zatímco v Ostrově tomu budou moci lidé přehlížet. Dobrou zprávou pro očkované Karlovaráky a ty, jenž covid prodělali v nedávné době, ale je, že vánoční trhy navzdory sílící epidemii budou.